Kniepijn met fietsen? Ontdek de oorzaken én oplossingen

Fietsen is een van de minst blessuregevoelige sporten. Toch hebben ook fietsers soms te kampen met pijntjes en blessures. Een vaak voorkomende blessure is kniepijn tijdens of na het fietsen – maar liefst 65% van de ‘pedaalridders’ ervaart dergelijke pijn wel eens.

Waardoor wordt deze kniepijn veroorzaakt en hoe kunnen deze klachten verholpen worden?

De meest voorkomende oorzaken

De meest voorkomende oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van kniepijn met fietsen zijn:

Overtraining: te hard trainen en te weinig rustig

In de meeste gevallen ligt overtraining ten grondslag aan kniepijn. Er wordt gesproken van overtraining wanneer je harder of langer fietst dan je eigenlijk aankan en je je lichaam te weinig rust heeft.

In dit geval raakt het bindweefsel binnen je spieren en pezen overbelast en kan het gaan ontsteken, met pijn als gevolg.

Verkeerde houding op de fiets

Heb je plots last van stekende kniepijn, dan is de kans groot dat dit aan je houding op de fiets ligt.

Een verkeerde houding op de fiets kan op zijn beurt weer zijn veroorzaakt door o.a. een verkeerd formaat racefiets, een te laag of te hoog staand zadel, een verkeerd formaat stuurpen, noem maar op.

Onjuiste uitrusting

Een derde veel voorkomende oorzaak is het gebruik van verkeerde uitrusting. Een voorbeeld: beginnende wielrenners of fietsers stellen die hun schoenplaatjes niet juist afstellen – met pijn aan de knie als gevolg.

De symptomen & oplossingen

De symptomen & oplossingen

Hoe kun je kniepijn nu herkennen?

Natuurlijk, je hebt last van je knie – maar het is belangrijker om wat ‘dieper’ te graven. Wat voor soort pijn is het en waar op de knie voel je het?

Aan de hand van de symptomen kun je vervolgens kijken wat het probleem is en hoe deze verholpen kan worden.

Pijn aan de binnenkant van de knie

Ervaar je pijn aan de binnenkant van de knie, dan is de kans groot dat dit wordt veroorzaakt door verkeerd afgestelde schoenplaatjes. De afstelling hiervan bepaalt namelijk hoe ver je voeten uit elkaar staan tijdens het trappen.

Een verkeerde afstelling maakt dat de knieën naar binnen of buiten worden geforceerd, wat op den duur leidt tot pijnlijke knieën.

Oplossing: stel je schoenplaatjes zo af dat je knieën in een verticale lijn bewegen

Pijn aan de buitenkant van de knie

Heb je last aan de buitenkant van de knie? Ook dan zijn verkeerd afgestelde schoenplaatjes de grote boosdoener.

De IT-band – de band die van je heup naar je scheenbeen loopt – is overbelast en ontstoken geraakt als gevolg van niet goed uitgelijnde schoenplaatjes.

Oplossing: stel de schoenplaatjes zo af dat je voeten niet te veel naar binnen of buiten worden gedrukt.

Pijn aan de knieschijf (voorkant):

Pijn aan of rondom de knieschijf is een indicatie van een verkeerde houding op de fiets of overtraining. De knieschijf krijgt het namelijk flink te verduren tijdens de trapbeweging.

Is de houding op de fiets onjuist of vraag je te veel van je lichaam, dan raakt de knieschijf overbelast. Dit leidt tot pijn en soms zelf tot een peesontsteking.

Oplossing: neem een goede houding aan op de fiets (lees hier hoe!) en zorg dat je niet te intensief traint.

Pijn in de knieholte (achterkant):

Pijn in de knieholte als gevolg van fietsen of wielrennen is relatief zeldzaam. Dergelijke pijn wordt 99% van de tijd veroorzaakt door het overstrekken van de knie. Dit is op zijn beurt weer een gevolg van een zadel dat te veel naar voren of achteren staat.

Oplossing: stel je zadel goed af

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

Het kunnen verhelpen van je kniepijn is fijn, maar het voorkomen hiervan is beter! Houd daarom altijd de volgende tips in het achterhoofd:

Warm altijd goed op

Een goede warming-up is essentieel. Even het bloed laten stromen en de spieren wakker schudden.

Een warming-up hoeft niet langer te duren dan 15-20 minuten.

Let op dat je na je warming-up niet te hard van stapel loopt: ook dan is het van belang dat je het tempo en de intensiteit rustig opbouwt.

Afbouwen met een cooling down

Net zoals je vooraf een rit/training opwarmt, moet je na een rit ook rustig afbouwen. Dit wordt ook wel een cooling down genoemd.

Op deze manier laat je je spieren weten dat ‘het ergste geweest is’ en laat je rustig het verzuurde gevoel in de beenspieren wegebben.

Perfectioneer je pedaalslag

Een snelle en vloeiende pedaalslag ontwikkelen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Op dit gebied valt er veel te winnen wanneer het aankomt op blessurepreventie en de belasting op je kniegewricht verminderen.

Een handige truc om te onthouden is: rijd één verzet lager dan je eigenlijk gewend bent. Met deze hogere cadans verminder je de druk op je gewrichten.

Pas op met een nieuwe fiets of nieuwe uitrusting

Je lichaam heeft altijd even de tijd nodig om aan nieuw materiaal te wennen – of het nu nieuwe schoenen, schoenplaatjes of een geheel nieuw stalen ros is. Doe daarom de eerste ritten met het nieuwe materiaal rustig aan om je lichaam te laten wennen.

Ontwikkel een goede houding op de fiets

Net zoals het perfectioneren van de pedaalslag is het vinden van de ideale houding op de fiets iets wat tijd kost. Het afstellen van de fiets naar jouw lichaam gaat met vallen en opstaan (niet letterlijk).

Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Laat dan een professionele bikefitting uitvoeren.

Tot slot

Tot slot

Pijn aan de knie is een vervelende kwaal die veel fietsers teistert. Gelukkig zijn de verschillende soorten kniepijn makkelijk te herkennen en is de oorzaak doorgaans snel gevonden. Essentieel zijn:

  1. een goede houding op de fiets
  2. niet te hard trainen & genoeg uitrusten

Heb je aanhoudend last van de knie, neem dan contact op met de huisarts. Hopelijk hoeft het niet zo ver te komen en heb je aan de informatie uit dit artikel genoeg om de pijn te verhelpen en/of kniepijn als gevolg van fietsen in de toekomst te voorkomen.

Heb je last van je knie? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)