Beginnen met lange afstand fietsen: de complete gids

Meer dan 200 kilometer afleggen op één dag: daar waar dit voor de profs appeltje eitje is, is dit voor de gemiddelde wielrenner een flinke uitdaging.

Toch is langeafstandsfietsen een van de gaafste dingen die je kunt doen als fietser.

Het is avontuurlijk, gezellig en uitdagend. Dusdanig uitdagend zelfs, dat je flink wat ervaring en een goede conditie nodig hebt om lange afstanden te fietsen.

Wat moet je allemaal kunnen als je lange afstanden wilt gaan fietsen? En wat heb je allemaal nodig?

foto product voordelen
Waterbestendige stuurtas Fiets Thumb Vebics ruime stuurtas
 • Neem alles wat je nodig hebt mee onderweg
 • Gebruik je telefoon als fietsnavigatie
 • Super stevig en 100% waterbestendig
 • Past op elke fiets
 • Van stuurtas tot schoudertas in een handomdraai
bekijk prijs
Waterbestendige Stuurtas Fiets Afneembaar Racefiets Thumb Vebics compacte stuurtas
 • Bevestiging in 1 minuut
 • Gebruik je telefoon als fietsnavigatie
 • Veel opbergruimte én verschillende vakken
 • Universele stuurtas: geschikt voor elke fiets
 • Verschillende luxe extra’s, zoals een draagband en reflecterende elementen
bekijk prijs

Wat is een “lange afstand”?

Wat is een “lange afstand”?

Op deze vraag kan helaas niet eenduidig antwoord worden gegeven. Wat voor de ene fietser een enorm lange afstand is, kan voor de ander meevallen.

Met het fietsen van lange afstanden bedoelen wij in dit artikel dagtochten die langer zijn dan 150 – 200 kilometer, zoals cyclo’s en georganiseerde fietstochten.

Ook fietsvakanties, waarbij je over meerdere dagen een flinke afstand aflegt, vallen onder het langeafstandsfietsen.

Waarom langeafstandsfietsen zo gaaf is

Zoals we al zeiden is het fietsen van lange afstanden een van de mooiste dingen je kunt doen. Dit heeft meerdere redenen.

Ten eerste zie je op zo’n lange dag in het zadel van alles en nog wat, ongeacht de locatie. Prachtige natuur, bergen, weilanden, noem maar op.

Ten tweede word je als fietser op de proef gesteld, wat leerzaam is en veel voldoening geeft.

En last but not least fiets je dergelijke lange tochten vaak met goede vrienden. Het is daarom ook een erg sociaal en gezellige manier van fietsen!

Wat heb je allemaal nodig?

Wat heb je allemaal nodig?

Wat je nodig hebt voor een lange tocht, is in sterke mate afhankelijk van de tocht zelf. Voor een lange fietstocht in Nederland heb je bijvoorbeeld andere spullen nodig dan voor een fietsvakantie in Zuid-Frankrijk. Houd in ieder geval rekening met de volgende zaken:

 1. de fiets
 2. geschikte fietskleding
 3. materialen en eten voor tijdens het fietsen
 4. spullen voor overnachting

We hebben een prachtige stuurtas ontwikkeld waarmee je alle spulletjes gemakkelijk mee kunt nemen en ook nog eens je telefoon als fietsnavigatie kunt gebruiken. De afbeelding hieronder laat de Vebics stuurtas zien. Meer weten? Klik dan hier of op de afbeelding.

Vebics stuurtas fiets

Zorg dat je fiets in orde is

Aangezien de meeste lange afstandstochten het beste over verharde wegen kunnen worden gemaakt, is het verstandig om een comfortabele race- of toerfiets te gebruiken.

Dit kan je eigen fiets zijn, of een gehuurde fiets. Zorg in ieder geval dat je bekend bent met de fiets, dat ‘ie goed afgesteld is en dat je er comfortabel op zit.

Zorg ook dat de fiets goed onderhouden is, aangezien materiaalpech je tocht tot een vroegtijdig einde kan brengen.

Geschikte fietskleding

Geschikte fietskleding

Naast de fiets is geschikte fietskleding ook van groot belang. Zoek van tevoren uit wat voor weersomstandigheden je kunt verwachten tijdens tocht en kleed je hiernaar. Maak gebruik van het zogenaamde lagensysteem. Dit is vooral belangrijk bij koudere omstandigheden.

Daarnaast is het van belang dat je de kleding die je draagt kent. Zorg ervoor dat je wielertenue goed past, dat je fietsbroek niet irriteert en dat je regenkleding daadwerkelijk de elementen buiten houdt.

Vooral een comfortabele fietsbroek is belangrijk wanneer je lange dagen in het zadel zit.

Essentiële accessoires zoals een goede helm, een fietssjaal (buff), fietsbril, fietshandschoenen voor de winter, etcetera moeten ook niet worden vergeten.

Spullen voor tijdens het fietsen

Bovendien heb je allerlei spullen nodig tijdens het fietsen zelf. Deze spreken voor zich. Genoeg eten en drinken, extra binnenbandjes, een multitool, een fietsnavigatie, enzovoorts, enzovoorts. Als je je goed voorbereid hebt, weet je wat je nodig hebt tijdens zo’n lange tocht.

Een lange tocht is allesbehalve het ideale moment om te experimenteren met nieuwe soorten voeding of allerlei nieuwe poederdrankjes, dus gebruik wat je kent en gewend bent.

Mogelijke overnachting

Voor een groot deel van de lange afstandstochten is overnachting niet nodig. Je begint simpelweg ‘s ochtends vroeg en bent 12 uur en 200 kilometer later (doodmoe) terug op je startpunt. Neem je deel aan een cyclo of ga je op fietsvakantie, dan kan het wel zijn dat je een of meerdere keren moet overnachten.

Is dat het geval, kijk dan goed naar waar je gaat overnachten. Overnacht je in een B&B of hotel, dan zul je minder extra spullen nodig hebben dan als je gaat kamperen (bikepacken). Deze spullen hoef je doorgaans niet zelf mee te slepen: georganiseerde fietstochten regelen dit vaak voor je. Als je zelf op fietsvakantie bent, dan kun je een bagageservice inhuren.

Wat moet je allemaal kunnen?

Wat moet je allemaal kunnen?

Het fietsen van lange afstanden (meer dan 200 kilometer op één dag) is niet weggelegd voor beginnende fietsers. Een adequate conditie, genoeg technische vaardigheden, road skills en algemene fietskennis zijn allemaal van groot belang. Hoe weet je nu wanneer je klaar bent om zo’n lange afstandsrit te pogen?

1. Ervaring met langere dagen op de fiets

Hoelang moet je kunnen fietsen voordat je klaar bent voor een echte lange afstand tocht?

Over het algemeen duurt een grote toertocht zo’n 7 tot 9 uur.

Ervaring hebben met lang in het zadel zitten is dus een vereiste. Een rit van minstens 5 uur leert je al veel over je fitheid, houding, voeding, hydratatie, noem maar op.

Zorg daarom dat je bekend bent met wat langere tochten, tussen de 5 en 7 uur. Zo weet je hoe je lichaam hierop reageert en waar je nog aan moet werken.

2. Ontspannen houding op de fiets

Bijna niets is zo belangrijk als de houding op de fiets. Na een paar uur in het zadel voel je elk pijntje, iets wat de plezier flink kan verstieren. Veel voorkomende klachten zijn nekpijn, rugpijn, pijn aan de knie en gevoelloze handen en voeten.

Een deel van deze klachten is te wijten aan een verkeerde houding op de fiets. Zorg dat alles op je fiets goed is afgesteld, van je zadel tot je stuurpen.

Daarnaast is het van belang om ondersteunende spieren in je romp, armen en schouders te trainen. Je bovenlichaam speelt namelijk een belangrijke rol – ook bij het genereren van kracht op de fiets. Bovendien maakt het trainen van ondersteunende spieren je een stuk minder blessuregevoelig.

Samenvattend: zorg dat je fiets goed afgesteld is, dat je een ontspannen houding kunt aanhouden op de fiets en dat je je ondersteunende spieren goed traint.

3. Je bent voorbereid op het onverwachte

Je bent voorbereid op het onverwachte

Al eens gehoord van Murphy’s Law? Deze luidt als volgt: “Anything that can go wrong, will go wrong”. Dit is natuurlijk enigszins overdreven, maar het idee hierachter is dat je je voorbereidt op het onverwachte. Dit slaat enerzijds op materiaal: een extra binnenband mee, altijd een regenjack mee, noem maar op.

Anderzijds slaat dit ook op je skills en mentaliteit. Onverwachte regenbuien, meerdere malen lekrijden, van het parcours raken, het vraagt allemaal veel van je als fietser. Zorg dat je hier voorbereid op bent, zowel mentaal als fysiek.

4. Lees onze tips!

Of je nu een doorgewinterd langeafstandsfietser bent of net begint, het kan nooit kwaad om onze “101-tips voor wielrenners” eens door te lezen. Hierin vind je allerlei tips die ook voor het fietsen van lange afstanden goed van pas komen!

De mooiste LF-routes in Nederland

De mooiste LF-routes in Nederland

Wist je dat je verspreid door heel Nederland allerlei lange afstand fietsroutes kunt vinden? Dit zijn de zogenaamde Langeafstand Fietsroutes, ook wel LF- of LAF-routes genoemd.

In totaal bestaat dit netwerk uit 3900 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden door heel Nederland. Een belangrijke kanttekening is dat deze routes een ander start- dan eindpunt hebben. Wel zijn de routes beide kanten op te fietsen. Aanraders zijn:

LF Maasroute (480 kilometer)

De LF Maasroute is een meerdaagse lange afstands route die je van Maastricht naar Rotterdam brengt. Je begint daar waar de Maas Nederland binnenstroomt, fietst via een prachtige route naar Hoek van Holland en belandt uiteindelijk in Rotterdam.

Een leuke route om in 2 of 3 etappes te fietsen, bijvoorbeeld in het weekend. De route is overigens ook in 8 dagtrajecten te fietsen.

LF Stedenroute (200 kilometer)

LF Stedenroute (200 kilometer)

De LF Stedenroute is een 200 kilometer lange route die grote Nederlandse en Vlaamse steden afwisselt met typisch Hollandse en Vlaamse landschappen.

De route start in Amsterdam en gaat via Rotterdam (of Gouda – aan jou de keus) naar de Belgische grens.

Vanaf daar kun je gebruik maken van het Belgische fietsnetwerk om verder naar Antwerpen, Brussel, Mechelen of Leuven te fietsen.

LF Hanzeroute Kampen-Millingen (135 kilometer)

Een ideale kortere LF-route is de Hanzeroute van Kampen naar Millingen. Deze route is in totaal 135 kilometer en loopt voor een groot deel door de uiterwaarden van de rivier IJssel.

Ook kom je langs vijf oude Hanzesteden: Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen. Zeker een aanrader!

LF Kustroute Cadzand-Bad tot Bad Nieuweschans (610 kilometer)

Wil je je voor 3 à 4 dagen vastbijten in een lange afstandsroute?

Dan is de LF Kustroute de perfecte route voor jou!

Met zijn 610 kilometer door langgerekte duinstroken en Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden is deze tocht erg mooi maar ook een echte uitdaging.

De route begint bij Bad NIeuweschans in Groningen, aan de Duits-Nederlandse grens en eindigt in Cadzand-Bad, aan de Belgische grens.

Inspirerende lange fietstochten in het buitenland

Inspirerende lange fietstochten in het buitenland

Het is vaak het hoogtepunt van iedere fanatieke fietser z’n fietscarriere: de fietsvakantie. Mooie tochten maken in relatief onbekend terrein met een paar goede fietsmaten, wat wil je nog meer?

Van nature zijn de tochten op zo’n fietsvakantie al een stuk langer – je wilt immers zo veel mogelijk doen en zien op je fietsvakantie.

Maar wist je dat er een aantal beroemde en beruchte LAF-routes zijn in het buitenland, die alleen zijn weggelegd voor de écht fanatieke langeafstandsfietsers?

Van Amsterdam naar Rome

Een fietstocht waarmee je heel Europa doorkruist: het is niet voor elke fietser weggelegd. Toch zijn er fanatiekelingen die zich eraan wagen.

Een van de meest populaire fiets trektochten in Europa is de fietstocht van Amsterdam naar Rome. Dit is geen ‘officiële’ route en er is dus geen bewegwijzering.

Toch zijn er online verschillende verslagen en GPS-bestanden te vinden van mensen die deze route hebben gereden. Over het algemeen gaat de route langs Maastricht, Basel, Florence en ten slotte Rome. Bijzonder gaaf en echt eentje voor op de bucketlist.

Jutlandroute (900 kilometer)

Een wat minder ambitieuze route dan de hierboven genoemde tour van Amsterdam naar Rome is de zogenaamde Jutlandroute. Deze 900 kilometer-lange route begint in Emmen en eindigt in het meest noordelijke punt van Denemarken – Kaap Skagen genaamd.

De route zelf is gebaseerd op een stelsel van oude handelswegen. |

Het hoogtepunt van deze route? Het Deense Jutland, waar je allerlei verdedigingswallen, woningen en drakenschepen uit de Vikingtijd tegenkomt. Natuurlijk is ook het fietsen bijzonder gaaf en gevarieerd: van uitgestrekte vlaktes tot glooiende heuvels.

De Groene Ronde van Ierland (1300 kilometer)

De Groene Ronde van Ierland (1300 kilometer)

Ierland is vrij onbekend onder Nederlandse en Belgische fietsers, terwijl het een prachtig land is om in te fietsen!

Dit land is bijzonder groen, mede door de vele regen hier valt. De Groene Ronde van Ierland is hierdoor misschien wel de mooiste fietsroute van Europa!

Hiermee maak je namelijk een letterlijke ronde van Ierland, langs bijna de gehele kust van het eiland.

Met zijn 1300 kilometer is deze fietsroute niet voor doetjes, maar ideaal voor de ambitieuze toerfietsers. Vergeet in ieder geval niet je regenkleding mee te nemen.

Conclusie

Langeafstandsfietsen, niet elke fietser houdt ervan, maar naar onze mening moet elke fietser het eens geprobeerd hebben.

Het is een prachtige combinatie van avontuur en doorzettingsvermogen. Wij hopen je met dit artikel een kant van de fietssport hebben te laten zien waar je misschien nog niet bekend mee was.

Meer weten over lange fietstochten of fietsvakanties? Schroom dan niet om onze artikelen over fietsvakanties in verschillende Europese landen en bikepacking te lezen!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 Reactie

Carla

Heb altijd Koga gereden maar helaas moet ik nu denken over electrisch. Ik maak 3 daagse touren rondom de uitvalbasis, mijn busje.
Wat is een hoed merk elektrische fiets die een bergtocht aan kan met vaa aan gage voor 3 dagen? Heb Riese muller gezien, trendy mooi maar ook goed? santos is mevte duur, dutch ID? Graag advies

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]