Langs de Moezel fietsen: voor ieder wat wils

De Moezel is een 544 kilometers lange rivier die zijn oorsprong in Frankrijk kent en eindigt in het westen van Duitsland. Met zijn gunstige ligging (3,5 uur rijden vanaf Utrecht) en liefst 1000 kilometer aan fietsroutes is het zeer populair bij Nederlandse recreatieve fietsers.

In samenwerking met Lekkerwegtips.nl bekijkt Bikevision waarom de rivier zo’n grote aantrekkingskracht heeft.

Natuur

Allereerst de natuur. Het rivierenlandschap heeft veel mooi te bieden voor het oog. Langs het water is het landschap glooiend tot vlak, wat ideaal is voor recreatieve fietsers. Daarbij komt dat er ook voldoende bergachtige routes liggen, die weer populair zijn bij sportievelingen die deze uitdaging bijvoorbeeld met de mountainbike wel aan willen gaan.

De bekendste fietsroute is de Moezel-fietsroute van 275 km lang, die van in Frankrijk, via Luxemburg naar Duitsland tot aan Koblenz waar de rivier in de Rijn loopt.

Kasteel Koblenz

Langs deze route kom je verschillende plaatjes tegen waar je even iets kunt drinken en kunt overnachten. En vergeet niet je fototoestel mee te nemen voor al het natuurschoon dat je tegenkomt.

Trier

Langs de Moezel ligt Trier en dat is een van de leukste steden die je in Duitsland kunt vinden. En ook de oudste!

Je kunt er verschillende Romeinse monumenten vinden, waaronder de veel bezochte bezienswaardigheid Porta Nigra dat ooit fungeerde als toegangspoort naar de start. Aan bijzondere cultuur en architectuur is er dan ook geen gebrek en als je langs de Moezel trekt zeker een overnachting waard.

In de oude stad vind je in alle straatjes en steegjes ook de lekkerste restaurants en leuke cafeetjes. Ideaal om na of tijdens een fietstocht even op kracht te komen met een lekkere maaltijd of een goed glas drinken.

Bier en wijn

Moezel bier en wijn

Rond de Moezel kun je verschillende wijnhuizen en brouwerijen vinden waar je langs kunt komen voor een bezoekje. Naast rondleidingen waar je alles leert over de productie van wijn en bier kun je natuurlijk ook even proeven.

Langs de Moezel worden voornamelijk de volgende druiven geteeld:

  • Riesling;
  • Silvaner;
  • Müller;
  • Thurgau;
  • Kerner;

Liefhebbers van Riesling wijn kunnen hun hart ophalen bij de hoog aangeschreven wijnhuizen

Maximin Grünhaus en Weingut Karthäuserhof. In de iets wat toeristische plaats Bernkastel-Kues vindt jaarlijks het meerdaagse “Wijnfestival van de Moezel” plaats. Dit jaar in september.

Met zijn Sauer, Elzbach en de Saar. Wij van Bikevision hebben in samenwerking met Lekkerwegtips.nl gekeken of het geschikt is om langs de Moezel te fietsen en of er leuke plekken zijn die je en je vrienden niet mogen missen

Boottochten

Fietsen langs de moesel

Erg mooi zijn ook de boottochten die je kunt ondernemen. Er zijn diverse boten waarbij de fiets mee kan en je een stukje verderop dus weer kan opstappen. Het leuke van het varen is dat je de omgeving kunt zien vanuit een heel perspectief en je ook alle tijd hebt om even om je heen te kijken. Vanuit Koblenz varen er veel boten.

Wie enthousiast is geworden over de Moezel en meer informatie zoekt, kan nog meer informatie vinden op de website van LekkerWegTips in het artikel: Fietsen langs de Moezel.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)