Fietsstoeltje of Maxi-Cosi achterop de fiets

Ook in 2023 wil je je kind natuurlijk erg veilig vervoeren. Maar welke manier is het beste? En moet je hiervoor een apart fietsstoeltje aanschaffen of is een systeem waar je je Maxi-Cosi in kan zetten voldoende? Wij leggen het je uit.

Maar eerst beginnen we met de 4 fietsstoeltjes voor je kind én een systeem om je Maxi-Cosi op de fiets te plaatsen, wij hebben eerlijk en onafhankelijk onderzoek hier naar gedaan.

De top 5 beste Maxi-Cosi houders & fietsstoeltjes van 2024:

steco baby mee bike

1. Steco Baby-Mee

 • Gemakkelijk een babyzitje in te plaatsen
 • Snel te monteren

Qibbel 6+ Junior Fietsstoeltje Achter

2. Qibbel 6+ Junior Fietsstoeltje Achter

 • Veilig
 • Comfortabel

Fietsstoeltje Groovy voor bevestiging op de bagagedrager

3. Fietsstoeltje Groovy

 • Voor langere periode te gebruiken
 • Ruimte voor helm

overzicht

Steco Baby-Mee

steco baby mee bike
1
 • Gemakkelijk een babyzitje in te plaatsen
 • Snel te monteren

Qibbel 6+ Junior Fietsstoeltje Achter

Qibbel 6+ Junior Fietsstoeltje Achter
2
 • Veilig
 • Comfortabel

Fietsstoeltje Groovy

Fietsstoeltje Groovy voor bevestiging op de bagagedrager
3
 • Voor langere periode te gebruiken
 • Ruimte voor helm

Gmg Yepp - Fietsstoeltje Maxi Easyfit

Gmg yepp fietsstoeltje maxi
4
 • Veilig door o.a. vijfpuntsgordel
 • Comfortabel en Schokabsoberend

Urban Iki - Junior fietszitje

Urban iki junior fietszitje
5
 • Inclusief slot
 • Geschikt voor vrijwel elke fiets

1. Steco Baby-Mee

steco baby mee bike

Waarom wel kopen:

 • Gemakkelijk een babyzitje in te plaatsen
 • Snel te monteren
 • Inklapbaar

Waarom niet kopen:

 • Kind zit niet in apart fietsstoeltje
 • Gereedschap niet meegeleverd

Met dit systeem heb je geen fietsstoeltje nodig! De Baby-Mee Bike is een inklapbare drager voor je babyzitje en is geschikt voor bijna alle babyzitjes, zoals van het merk Maxi-Cosi. De systeem is zo gemaakt dat het perfect is voor achterop de fiets (bagagedrager). Je kunt je kind dus zo vanuit de auto in zijn of haar stoeltje laten, en op de fiets zetten.

De bevestiging is gemakkelijk, dit gaat door middel van bouten en moeren. Het enige gereedschap wat je nodig hebt, is een inbussleutel. De systeem van het merk Steco is iets meer dan 2 kilogram, dus je voelt er vrijwel niets van als het eenmaal geplaatst is. Het kinderzitjessysteem wordt geleverd met bevestigingsmateriaal en het is gemaakt van roestvrijstaal.

Wij hebben het getest, en het werkt erg gemakkelijk. Wij zouden kiezen voor dit systeem als de tijd vaak niet je vriend is, en je veel je kind moet verplaatsen en hem of haar niet steeds voor wakker wil maken.

2. Qibbel 6+ Junior Fietsstoeltje Achter

Qibbel 6+ Junior Fietsstoeltje Achter

Waarom wel kopen:

 • Veilig
 • Comfortabel
 • Kan veel gewicht aan

Waarom niet kopen:

 • Voor sommige gebruikers nét iets te hard

Dit fietsstoeltje is voor kinderen van ongeveer 6 tot 10 jaar oud ontworpen. Het uitgangspunt van Qibbel is om kinderen veilig en comfortabel te kunnen vervoeren achterop de fiets, en naar onze mening is dat gelukt met dit product. Sommige gebruikers vinden de dubbelwandige kunststof kuip iets te hard voor de billetjes, maar de meeste kinderen hebben hier geen last van.

Het kinderzitje kan een gewicht houden tot wel 35 kilogram, dus je hoeft niet bang te zijn dat je kind snel te zwaar hiervoor is. Toen wij het kinderzitje bevestigden, viel het ons op hoe eenvoudig dit te doen is (zonder gereedschap!). Dit is wat ons betreft een dikke plus. De Qibbel is voorzien van een 3-puntsveiligheidsgordel en inklapbare voetsteunen voor optimale veiligheid.

Wij zouden kiezen voor dit fietsstoeltje als je zelf geen handige harry bent en toch het fietsstoeltje zelf wilt installeren voor je kind van 6 tot 10 jaar.

3. Fietsstoeltje Groovy

Fietsstoeltje Groovy voor bevestiging op de bagagedrager

Waarom wel kopen:

 • Voor langere periode te gebruiken
 • Ruimte voor helm
 • Verstelbare gordel en voetsteuntjes

Waarom niet kopen:

 • Bevestiging niet heel gemakkelijk
 • Past niet op heel brede bagagedragers

Dit is een ideaal fietsstoeltje om aan te schaffen voor je kroost, wanneer je erg lang met een stoeltje wilt doen. Het is namelijk geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 4/5 jaar. Voorlopig zit jij (en je kind!) dus wel goed. Dit kinderzitje wat te bevestigen is op de bagagedrager van je fiets, is voor kinderen die maximaal 22kg zijn.

Wat wij waardeerden aan dit ontwerp toen wij het uit de verpakking haalden, was het feit dat er rekening is gehouden met de helm. Op het punt waar de helm tegen het kinderzitje zou aankomen, is een ruimte gemaakt. Op deze manier hebben ze indirect aan de veiligheid gedacht, want een kind zou het nu waarschijnlijk niet eens doorhebben dat het een helm op heeft.

Maar ze hebben ook direct aan de veiligheid gedacht met een verstelbare 3-punts veiligheidsgordel en verstelbare voetsteuntje. Toen wij het kinderzitje bevestigden, kregen we door dat dit echt nog op de klassieke manier gaat. Je moet dus wel een klein beetje handig zijn om dit te installeren. Wij kiezen hiervoor als je voor een leuke prijs een goed kinderzitje wilt!

4. Gmg Yepp - Fietsstoeltje Maxi Easyfit

Gmg yepp fietsstoeltje maxi

Waarom wel kopen:

 • Veilig door o.a. vijfpuntsgordel
 • Comfortabel en Schokabsoberend
 • Waterafstotend

Waarom niet kopen:

 • Iets prijziger
 • Niet geschikt voor alle bagagedragers

Dit kinderzitje is volgens onze kinderen een heerlijk comfortabel en schokabsoberend fietsstoeltje, waardoor je geen kussentje meer hoeft te plaatsen bij het zitgedeelte. En het voordeel van geen kussentje, is dat je deze ook niet kunt vergeten bij een plaatselijke regenbui. De billetjes van je kind blijven zo altijd droog.

Het fietsstoeltje is voor langere periode te gebruiken, het is namelijk geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden tot 6 jaar (die maximaal 22 kg wegen). Toen wij het kinderzitje wilden installeren, bleek dat dit niet zomaar te bevestigen is op álle bagagedragers. Sommige bagagedragers hebben een extra Easyfit-tooltje nodig wat erbij te bestellen is voor een paar tientjes. Maar met dit tooltje (of de juiste bagagedrager) is het zeer eenvoudig te monteren.

In tegenstelling tot veel kinderzitjes zit hier niet een driepuntsgordel bij maar een vijfpuntsgordel, voor extra veiligheid. Daarnaast is het extra veilig door de reflector en alle verstelbare onderdelen. Wij kiezen voor dit fietsstoeltje als je een veilige en comfortabele fietsstoel wil voor je kind, en bereid bent iets meer uit te geven.

5. Urban Iki - Junior fietszitje

Urban iki junior fietszitje

Waarom wel kopen:

 • Inclusief slot
 • Geschikt voor vrijwel elke fiets
 • Vele jaren te gebruiken voor je kind

Waarom niet kopen:

 • Fietstassen passen soms niet meer
 • Past niet op elke e-bike

Dit kinderzitje voor kinderen van 5 tot 10 jaar (tot 35kg!), wordt in de reviews geprezen om zijn veiligheid en zijn mate van comfort. Dat wilden wij graag testen! Het fietsstoeltje is inderdaad fijn en ergonomisch gevormd. Het kan op twee manieren worden, namelijk zonder rugleuning én met rugleuning.

Voor de kleinere kinderen is met rugleuning wat veiliger en biedt wat meer ondersteuning, voor de wat oudere kinderen kun je de rugleuning dus naar beneden klappen en hebben ze een lekker kussentje. En wil je kind graag zien wat er achter hem of haar gebeurd? Dan kan dat ook, ze kunnen zich dan goed vasthouden aan de rugleuning.

Het stoeltje heeft stevige voetsteunen en is inclusief veiligheidsheupgordel. Het is geschikt voor vrijwel elke bagagedrager én e-bikes. Je hoeft niet bang te zijn dat het wordt gestolen, het wordt geleverd inclusief geïntegreerd cijferslot. Wij zouden kiezen voor dit kinderzitje als je stijlvol voor de dag wilt komen, en flexibiliteit wilt hebben hoe je kind erbij zit.

fietsstoeltje

Waar moet je op letten als je een fietsstoeltje gaat aanschaffen?

Als je een fietsstoeltje aanschaft, kun je jezelf eerst afvragen of je voor een nieuw stoeltje wilt gaan óf dat je voor een systeem gaat wat ervoor zorgt dat je een Maxi-Cosi op de fiets kan plaatsen.

1. Fietsstoeltje of Maxi-Cosi achterop de fiets?

In plaats van het aanschaffen van een fietsstoeltje, kun je ook een systeem kopen wat ervoor zorgt dat je de Maxi-Cosi achterop de fiets kan monteren.

Dat klinkt ideaal maar is het dat ook?

Dat hangt er vanaf, ten eerste zijn de systemen die dit kunnen doen vaak uitverkocht. Maar goed, dit mag natuurlijk geen reden zijn. De meningen zijn verdeeld of een Maxi-Cosi achterop de fiets wel zo veilig is.

Invloed van het weer

Wanneer het regent of het is ander koud en nat weer (denk aan mist, sneeuw en koude wind) dan komt alles wat niet wordt tegengehouden door de rug van de volwassene, recht in het gezichtje van het kindje. Dit wil je natuurlijk niet en om die reden wordt aangeraden om dan een andere manier van vervoeren te kiezen.

Trillingen

Hoe goed je de Maxi-Cosi ook vastzet in het systeem, je kindje zou hierin altijd meer trillingen voelen dan goed vastgezet in een kinderzitje. Houd er dus rekening mee dat je niet over een erg hobbelige weg hoeft te fietsen als je voor deze manier van vervoeren kiest.

Het is belangrijk om die trillingen wel enigszins te voorkomen, dit is in principe niet goed voor je kind. Rijd voorzichtig en over een vlak wegdek.

Leeftijd

Ondanks dat je de weersinvloeden en de trillingen niet kunt uitsluiten, kan dit wel een uitkomst zijn voor het vervoer van baby’s. Een baby of kindje wat nog niet zelfstandig kan zitten, mag namelijk niet in een fietsstoeltje.

Deze manier van vervoeren is wél een stuk beter dan bijvoorbeeld in een draagzak, omdat dit (te) veel risico met zich meebrengt bij een val waarbij de volwassene op de buik terechtkomt.

Op zoek naar een kinderfiets? Bekijk de beste kinderfiets 3 jaar.

2. Achterop- of voorop de fiets?

fietsstoeltje voorop

Alleen als je kind/baby nog heel jong is, is het wellicht verstandig om hem of haar voorop de fiets te plaatsen. Maar boven de één jaar wordt dit eigenlijk al afgeraden, omdat je aantoonbaar moeilijker kan sturen en dus minder wendbaar bent als je kindje hier zit.

Je kunt je kind voorop natuurlijk wel beter in de gaten houden, maar als je hem of haar achterop de fiets goed vastzet kan er niets gebeuren.

Het achterste gedeelte van een fiets kan erg zwaar belast worden, zonder dat je de stabiliteit verliest. Ook kun je het kind hier gemakkelijker inzetten, dan voorop de fiets. Is je kind zwaarder dan 35kg? Dan is hij of zei waarschijnlijk al rond de 10 jaar, en wordt het tijd dat ze zelf gaan fietsen!

Check wel altijd even hoeveel je fiets aankan qua draagkracht op de bagagedrager, er zijn fietsen die maximaal 25kg kunnen dragen.

3. Veiligheid

Nummer één waar je als ouder op moet (én waarschijnlijk wilt) letten is veiligheid. Heeft het fietsstoeltje een gordel, en zo ja wat voor één?

Bescherm je kind optimaal met een fietsstoeltje met windscherm.

Daarnaast is het erg belangrijk dat het kindje stevig zit, en de stoel dus ook stevig vast zit. Wat de veiligheid ook bevordert zijn verstelbare zaken, zoals voetsteuntjes. En last but not least, iets eenvoudigs zoals een reflector kan soms een groot verschil maken.

4. Hoe comfortabel is het?

Het is erg belangrijk (zeker bij de wat langere tochten) dat je kind comfortabel blijft zitten en geen ‘houten kont’ krijgt. Mocht je een wat harder fietsstoeltje kopen dan is dat gemakkelijk op te lossen met een kussentje, maar vergeet deze dan niet weg te halen bij een regenbui. Er zijn kinderstoeltjes met een ingebouwd kussentje, wat waterafstotend is.

Ook is belangrijk om te kijken hoe de stoel gevormd is, is rechttoe rechtaan of is het ergonomisch gevormd?

5. Installatie

Moet je handig zijn voor de installatie van het kinderzitje of kan een kind de was doen? En is het te installeren op elke fiets, of moet je nog een speciale drager aanschaffen?

Het is goed om hier naar te kijken, en bij jezelf een inschatting te maken hoe handig je bent. En wanneer erbij staat dat je een bepaald gereedschap nodig hebt, check alvast even of je dat in huis hebt. Scheelt weer een ritje naar de bouwmarkt.

Conclusie: Wel of geen maxi cosi op fiets?

fietsstoeltje achterop

Een Maxi-Cosi op de fiets is een goed idee als je kindje nog een baby is, het lekker weer is en je over egale wegen fietst.

Wanneer dit niet het geval is en je kindje nadert zijn of haar eerste levensjaar, dan adviseren we een fietsstoeltje áchterop de fiets. Dit is het meest veilig en comfortabel, en je bent meteen voor vele jaren klaar als je een goede fietsstoel aanschaft.

Steco Baby-Mee

steco baby mee bike
1
 • Gemakkelijk een babyzitje in te plaatsen
 • Snel te monteren

Qibbel 6+ Junior Fietsstoeltje Achter

Qibbel 6+ Junior Fietsstoeltje Achter
2
 • Veilig
 • Comfortabel

Fietsstoeltje Groovy

Fietsstoeltje Groovy voor bevestiging op de bagagedrager
3
 • Voor langere periode te gebruiken
 • Ruimte voor helm

Gmg Yepp - Fietsstoeltje Maxi Easyfit

Gmg yepp fietsstoeltje maxi
4
 • Veilig door o.a. vijfpuntsgordel
 • Comfortabel en Schokabsoberend

Urban Iki - Junior fietszitje

Urban iki junior fietszitje
5
 • Inclusief slot
 • Geschikt voor vrijwel elke fiets
Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)