Ben jij de meest gehate fietser op de weg?

Als we ergens in Nederland goed in zijn, dan is het wel in fietsen. Van even snel een boodschapje doen op de fiets tot hele wielrentochten. We brengen heel wat uurtjes door op de tweewieler.

We kunnen dan ook wel stellen dat er door de jaren heen zich een ongeschreven fietsetiquette heeft ontwikkeld.

Hoe wordt je nu de meest gehate fietser? Juist, door je niet aan deze fietsetiquette te houden. Wij zetten voor jou op een rijtje want je dan precies wel óf niet moet doen.

1. Te hard en te dichtbij iemand inhalen

beginnen met wielrennen benodigdheden

De e-bike, op veel momenten een ware gift from heaven. Want het waait nog wel eens in ons koude kikkerlandje. Zo’n automatisch steuntje in de rug is dan ook heerlijk en kan mensen net die drempel over helpen om toch de fiets te pakken.

Ook onze ietwat belegen medemens heeft dit mirakel inmiddels volop ontdekt. En wij kunnen dit alleen maar toejuichen, want meer bewegen en buitenlucht is altijd goed.

Ook weten de lezers van Bikevision dat je deze snelheid goed met je eigen benen kan bereiken. Wij zien soms fietsers met idiote snelheden over fietspaden jagen, zonder helm of verdere vorm van bescherming.

Levensgevaarlijk voor henzelf én voor de medeweggebruiker. Maar jij gaat harder dus je hebt voorrang toch? Ook (of misschien wel juist!) als er tegenliggers aankomen, die gaan dan maar aan de kant.

Ohja, en dan nog een laatste tip in deze categorie; De triomfantelijke glimlach. Wanneer wij voorovergebogen de tegenwind proberen te trotseren, haal ons dan in met een glimlach van; Waar doe je moeilijk over, het valt allemaal wel mee die tegenwind.

Even serieus: Als je in een drukke omgeving aan het fietsen bent, houdt dan rekening met de ‘langzame’ fietsers. Wil je hier geen last van hebben? Ga dan op een plek fietsen waar er genoeg ruimte is, een landweggetje in Noord-Groningen ofzo.

2. Fietspad? Ik wil op de weg!

Wielrennern vrouw

Voor de echte fietsliefhebber is dit wellicht een feest der herkenning, dus een moment om even naar jezelf te kijken. Wellicht ben je al erg goed bezig om een gehate fietser te worden!

Wielrenner; De weg is van jou. Het liefst ook zonder fietsbel, want ze zien je wel toch? Die auto’s mogen blij zijn dat ze op hetzelfde stukje asfalt als waar jij fietst mogen rijden.

Ook het onnodig naast elkaar blijven fietsen, ook een goede! Kent u dat liedje ‘iedereen is van de wereld..’ ? Juist, en de wereld is van iedereen. Maar daar vergeten ze de wielrenners en mountainbikers.

De wereld kan wel van iedereen zijn, maar de weg niet!  Dus vooral niet een beetje vriendelijk of een beetje gezellig.

Ietwat inbinden op deze monopolie op de weg gaat veel gevaarlijke situaties schelen, maar nou en? En wat dacht je van de scheldpartijen en verdere escalaties, ook een dikke tip om een gehate fietser te worden.

Even serieus: Ondanks dat je waarschijnlijk wat sneller gaat ben je nog steeds een fietser. Als er een fietspad is, is deze er niet voor niets. Rijd hier dan ook op.

3. Stoplichten zijn voor losers

We kennen het allemaal, je bent lekker aan het wielrennen en dan kom je bij een stoplicht waar zo’n twintig schapen staan te wachten terwijl er geen auto aankomt. Gewoon hard doorrijden, en als het beetje meezit ook vlak er langs!

Even serieus: Je hebt als wielrenner of mountainbiker geen vrijstelling voor stoplichten. Daarnaast is het natuurlijk levensgevaarlijk om door rood licht te knallen.
  1. Schreeuwen
    Jij hebt natuurlijk geen fietsbel op je fiets omdat dit toch 23 gram scheelt, dus wat doe je dan? Juist, schreeuwen! Dat mensen hiervan schrikken of dit niet snappen is niet jouw probleem. Ook belangrijk; wat je schreeuwt! Niet te aardig natuurlijk, vooral veel krachttermen.
Even serieus: Schaf gewoon die bel aan, ook dit kan levens redden en maakt het op de weg (eh nee, fietspad dus) een stuk gezelliger. Akkoord?
  1. Serieuzer dan serieus
    Je outfit is natuurlijk op en top, met een zonnebril waardoor mensen niet je ogen kunnen zien. Lachen man, je kunt dus mensen lekker lang aankijken zonder dat ze dit doorhebben óf je herkennen!

En als mensen je dan begroeten, uiteraard niets terugzeggen. Jij bent bezig met een serieuze sport, en daar hoort ook een serieus gezicht (en niet teruggroeten!) bij.

Even écht serieus: Zo’n zonnebril moet natuurlijk kunnen, en biedt ook vaak goede bescherming. Maar neem het allemaal niet te serieus en groet mensen terug. Of uit jezelf groeten, dat kan ook nog he. Laten we het wel gezellig houden.

6. Size does matter!

Hoe groter de groep, hoe beter! Het liefst met een groep die het hele fietspad of de weg bevolkt, zodat auto’s er niet langs kunnen en menig (langzame) fietser zich een hoedje schrikt. En dit allemaal natuurlijk het liefst in een zo’n druk mogelijke omgeving!

Even serieus: In een groep rijden is natuurlijk veel leuker dan in je eentje. Kies hiervoor wel een plek, weg én tijdstip uit die hiervoor geschikt is.

Er zijn al genoeg files in Nederland, er hoeft niet één bij te komen die door jouw fietsgroepje is veroorzaakt. Of wel?

7. Daag uit

Waarschijnlijk zijn we nog wel een paar dingen vergeten, maar eigenlijk moet je bij alles in het achterhoofd houden dat je het allemaal begint met het uitdagen van de medeweggebruiker.

Je vooral níet verplaatsen in de ander is hierbij cruciaal. En daarnaast is het ook leuk, wat extra spanning tijdens het fietsen!

Even serieus: Waarom zou je? Zoals in het meest vertaalde boek al 2000 jaar staat: Wat gij niet wilt, dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. En eigenlijk geldt dat ook voor fietsen.

Een mooiere fietswereld begint bij jezelf

Goede fietsbroek

Nu weten wij het allemaal perfect te vertellen over een ander maar zoals we al zeiden, een betere fietswereld begint bij jezelf.

Aangezien het grote fietsetiquette boek nog ontbreekt, al zien wij een gat in de markt, nemen wij je mee door de zaken waar je zelf wellicht al even op kunt letten alvorens je je tweewieler beklimt. Komen ze:

De outfit

Deze is toch wel speciaal voor de wielrenners onder ons en ook een beetje voor de rokjesdagdeelnemers. Om met die eerste te beginnen, dat lycrapakje lijkt voor de spiegel nog best een goed idee.

Je hebt hem gekocht met in het achterhoofd dat je door al dat wielrennen nog wel een maatje gaat krimpen.

Maar realiseer je, voor de spiegel houd je je buik in en trek je een leuk gezicht. Maar op de fiets hang je voorover en baal je van de tegenwind. Dit samengenomen komt tot een gênant geheel. Kortom, koop nóóit te kleine kleren en bij twijfel; Trek een ander pakje aan.

En rokjesdag? Daar kunnen we kort over zijn; Te kort en te strak? Leuk voor in de disco, niet voor op de fiets.

Je gedrag

kort

Nu je van ons keurig op een rijtje hebt gekregen je vooral wel/niet moet doen, kun je voorzorgsmaatregelen treffen. Cirkel er met een grote boog omheen en neem ze vooral niet te serieus.

Dat laatste is altijd een goed idee trouwens, dus neem jezelf ook niet te serieus. Erger je je dus helemaal kapot aan mede gebruikers, ons advies; adem die heerlijke frisse Hollandse lucht in en lach. Mocht je het op kunnen brengen, pers er dan zelfs een vriendelijke groet uit.

Nog een puntje waar iedereen zich wel eens schuldig aan maakt; iets anders doen dan fietsen op de fiets. We vinden het ware kunst hoe mensen fietsen kunnen combineren met zaken als eten, drinken en WhatsAppen.

Nu moet een mens eten en drinken dus deze laten we even liggen maar die laatste; Die gaat je tegenwoordig geld kosten. Doe die telefoon in de tas en let op de weg. Je hebt niet alleen jezelf ermee maar ook de omgeving.

En die oordopjes in? Tsja, het mag maar wij raden aan het niet te doen. Zeker niet in de stad, het is een enorm risico. Elke keer weer.

Je fiets

We hadden het al even over de kwestie omtrent de fietsbel. Het is ons een mirakel waarom deze niet op racefietsen zit. Wanneer je serieus wedstrijden en parcoursen rijdt snappen we dit nog.

Maar bij een tourtocht gaat die bel er echt niet voor zorgen dat die tegenwind nóg heftiger is of de belasting van je fiets door zijn assen zakt.

Daarnaast, let op de verlichting en verdere zichtbaarheid. Helaas zijn er dagen dat het meer donker dan licht is buiten. Zorg voor goed werkende verlichting en reflectoren. Scheelt levens én boetes. Win-win.

Kortom

Kenmerken

Kortom, fietsen. Wie zei dat het makkelijk was? Je zou door bovenstaande je er bijna niet meer aan gaan wagen. Maar mensen, realiseer je dat bovenstaande vooral met een hele dikke korrel zout genomen moet worden.

Fietsen is altijd een goed idee en voor ons als wielerfanaten ontspanningsactiviteit nummer één. Waar we wel serieus over zijn, is de veiligheid.

Neem de tips over je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers echt mee. Zorg dat je zichtbaar bent, geef medeweggebruikers de ruimte en raak niet afgeleid tijdens het fietsen.

Want wij zijn maar wat blij dat we in een fietsland leven, maar dat dit iedereen jaar behoorlijk wat verkeersslachtoffers oplevert blijft schokkend. En zoals je leest; Hier kan iedereen zijn steentje aan bijdragen.

Leuk artikel? Of vind je het helemaal niks? Laat even een berichtje achter. Wij zijn erg benieuwd! 🙂

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)