Mountainbiken voor beginners: Ultieme startersgids

Mountainbiken; Klaar voor de start?
Ondanks dat ons mooie polderlandschap niet bekend staat om zijn enorme heuvels en diepe dalen is mountainbiken afgelopen jaren een volwaardige sport geworden.

Van (inter)nationale kampioenschappen tot speciale parcours, tegenwoordig is er voor iedere biker wel wat te vinden.

Is mountainbiken iets voor jou?

Wanneer je een groep tegenkomt tijdens een wandeling in het bos kan het best imponerend overkomen; helm, fiets met grote banden, goed afgestemde kleding en vaak een enorme vaart.

Wellicht begint het dan te kriebelen bij je, maar is er toch iets wat je weerhoudt. Of dat nou het gevaar, de kosten of de viezigheid is, jammer is het in ieder geval!

Die viezigheid gaan wij niet voor je opruimen, maar al die andere twijfels gaan wij in dit artikel voor je wegnemen.

In dit artikel gaan wij jou introduceren in de wereld van het mountainbiken, wij laten je namelijk graag meegenieten van deze uitdagende en intense sport.

Iets om niet als een berg tegenop te kijken, maar juist om bergen fysieke activiteit mee te verzetten.

We beginnen deze uitleg met het meest essentiële; De fiets zelf. Daarnaast gaan we in op de overige spullen die je nodig hebt en uiteindelijk zul je zien, voor een relatief laag bedrag is deze sport al prima uit te oefenen. Let’s go!

Elke ride zijn eigen mountainbike

mountainbikers

Wie dacht dat elke mountainbike hetzelfde is, heeft het mis. Zoals hierboven al kort benoemd is er een verschil in parcours, je ziet mountainbikers op het strand maar ook in de bergen.

De ondergrond en helling vragen andere kwaliteiten van een bike. Hieronder worden de vier meest voorkomende type bikes toegelicht.

We helpen je daarbij door aan te geven voor welke ondergrond en omstandigheid, welk type bike het meest geschikt is.

Hardtail Mountainbike

Hardtail Mountainbike

Ben je van plan om lekker op zondagochtend je hoofd leeg te maken na een drukke week met een vast rondje door de polder, een keer toch die cross country wedstrijd te doen en af en toe met vrienden een toertocht te fietsen?

Dan is deze mountainbike voor jou een goede keuze. Specifiek voor de hardtail optie is de voorvering in de vork, hij is namelijk niet voorzien van achtervering. Dit zorgt ervoor dat hij stabiel is, maar niet geschikt voor de zeer ruige ondergrond.

Deze fiets is de lichtste van alle opties. Mocht je de fiets naar je bovenwoning moeten tillen, dan is dit de ideale keuze zonder dat je ook nog je biceps in de gym moet gaan trainen.

Dat gewicht is tijdens je rit vooral handig wanneer je lange bergen beklimt en snel wilt accelereren.

Wanneer je voor de hardtail optie gaat, let dan goed op de maatkeuze. Een hardtail mountainbike is zeer geschikt als cross country (XC) bike. Specifiek hiervoor is ook de houding op de fiets, je zit verder voorover en je houding is dus zeer aerodynamisch.

Full suspension bike

Full Suspension MTB

Ben je toe aan een serieuze uitdaging? Is geen berg te hoog en geen dal te diep? Dan is dit je bike! Of het nou een marathon in de Alpen is of je keihard downhill gaat, de full suspension bike kan het aan. Het belangrijkste aan een goede full suspension is de vering, zowel voor- als achter is deze optimaal zodat je de grootste klappen tijdens je rit eenvoudig aan kunt. Dit zorgt voor optimale controle en minimale kans op blessures.

Deze bike is dan ook uitermate geschikt voor ruig terrein, dus kom maar op met die flinke trial.

Waar het bij een cross country vooral om de snelheid gaat, gaat het bij een goede full suspension om comfort en zekerheid op een ruigere en bergachtige ondergrond.

Dus wanneer je echt toe bent aan next level uitdaging, blijf dan niet te lang op een lichte hardtail rondrijden. Dit is gezien het gebrek aan comfort voor zowel jou als de fiets echt zonde.

All mountain bikes

All mountain MTB

Kun je nog een tandje heftiger aan? Geen probleem want ook daar hebben we een geschikte optie voor.

De All mountain bikes zijn zeer efficiënt en geschikt voor de hogere bergen en de serieuze trials. Zelfs bij langere stukken bergopwaarts is dit geen enkel probleem.

De fiets is voorzien van brede banden, een robuuste romp en eveneens brede velgen en goede remmen. De benodigdheden om vele terreinen aan te kunnen.

Vaak is er ook een drop off pen bij het zadel, wat de optie geeft om gedurende de rit je zadel opeens te laten zakken.

Deze fiets is eveneens geschikt voor de zogenaamde Enduro tochten. Tijdens dit soort tochten wordt je geconfronteerd met agressieve omstandigheden, een all mountain kan dit prima aan.

Dus mocht je de heuvels echt voor de grote bergen verruilen?

Ga voor een all mountain en we zien je bij de top!

Downhill

Giant downhill mtb

Wat is er nou lekkerder dan wind mee? Wij kunnen wel wat bedenken, dat is namelijk bergafwaarts!

En daar is deze fiets juist voor gemaakt. Of het nou een hobbel, berg of heuvel is; Jij bent als eerste beneden.

De fietsen hebben extra veel vering maar toch dikke banden voor de nodige grip. Het frame is supersterk gebouwd om al die druk aan te kunnen, voor bergafwaarts is dit de veiligste optie maar qua gewicht zeker niet licht.

De fiets is wel alleen geschikt om mee af te dalen, dus een allrounder is het niet te noemen. Wellicht te overwegen wanneer je de smaak flink te pakken hebt.

De juiste fiets, en dan?

Je ondergrond is gekozen dus ook de beste optie wat betreft fiets is bekend. Zet de helm maar op en gaan!

Nee, helaas… Er zullen nog een aantal knopen doorgehakt moeten worden.

Als eerste de maat; lange benen, korte romp? Iedereen is anders gebouwd en ook hier moet je bij de keuze rekening mee houden.

Qua maten kun je het beste je totale lichaamslengte als uitgangspunt nemen. Vaak worden framematen in inches gegeven.

Even googelen levert al snel een tabel op waarin de vertaling van inches naar lichaamslengte staat. Er zijn ook specifiekere trucjes waarbij je echt alleen de benen opmeet.

Onze ervaring is dat jouw totale lichaamslengte als uitgangspunt nemen volstaat. Mocht je nou net op een grens vallen tussen twee categorieën in, ga dan voor de grotere optie.

Vaak is dit wel te compenseren met het juist instellen van het stuur en het zadel en onze ervaring leert dat een kleine fiets blijft irriteren.

Zoals ook al bij de toelichtingen per mountainbike bleek, bepaalt de ondergrond de soort banden.

Kortgezegd kun je stellen dat hoe ruiger het terrein, hoe robuuster de band. Dit zorgt voor een betere grip en meer comfort op de uitdagendere stukken.

Deze keuzes zijn de basis voor het uitkiezen van de geschikte fiets. En dames, een leuk kleurtje uitkiezen kan ook zeker geen kwaad!

De juiste kleding: dress to impress

Mountainbike-uitrusting

Eigenlijk is dat nou nét niet waar het om gaat bij mountainbiken, er mooi en hip uitzien.

Bij het uitzoeken van je kleding gaat het vooral om comfort, want vies wordt het toch wel. In dit artikel gaan we niet heel diep in op elk specifiek item, daar hebben we al diverse diepgaande blogs over geschreven. We gaan hier de basisbenodigdheden bij langs met de grootste aandachtspunten;

Het type MTB-Helm

Het type MTB-Helm

We kunnen hier kort over zijn. Ga de deur niet uit zonder een helm op je hoofd, want zoals benoemd kan mountainbiken een behoorlijk intense sport zijn.

Die mooie ervaringen die je opdoet wil je wel na kunnen vertellen. Maak ook niet de fout om een tweedehands op de kop te tikken, je weet namelijk nooit wat er met (en in) deze helm is gebeurd en wellicht is hierdoor de bescherming niet meer optimaal.

Meer weten? Bekijk dan het artikel over de verschillende type MTB helmen.

of.. Bekijk de top 10 MTB fietsbrillen 

De juiste MTB-fietsbril

De juiste MTB-fietsbril

Een MTB-fietsbril is niet een soort van zonnebril, die alleen nodig is tegen fel zonlicht.

Een fietsbril is essentieel tegen opstuivend stof en rondvliegende takken.

Zorg voor een goed zittend exemplaar zodat je hem niet halverwege de rit uit de bosjes moet vissen.

Meer weten? Bekijk dan het artikel over de juiste fietsbril.

Bekijk de top 10 MTB fietsbrillen

MTB-Shirt en onderkleding

Rogelli Essential Fietsshirt Heren

Wanneer je het goed doet, ga je ongetwijfeld flink zweten. Zelfs in koudere omstandigheden kan de transpiratie aardig los gaan.

Zorg dus voor een goede afvoer van zweet maar ook voor voldoende warmte.

De oplossing hiervoor is het gebruikmaken van verschillende laagjes kleding.

Zorg dat deze goed aansluiten zodat je niet wind vangt en onnodig snelheid verliest. Bij (online) shops wordt dit vaak omschreven in de mate van aerodynamica en de regular fit opties.

Meer weten? Bekijk het artikel over MTB-onderkleding

Bekijk de top 10 MTB fietsbrillen

Fietsjack;

Fietsjack

De naam is een beetje verraderlijk. Het gaat hierbij namelijk niet om echt alleen een jack wat geschikt is voor harde wind, het is een jack wat jij kiest voor jouw omstandigheid.

In een land als Nederland zal dat neerkomen dat dit inderdaad een jack moet zijn wat goed tegen wind kan, maar daarnaast is het verstandig een zomer- en winter optie aan te schaffen.

Een compacte jas is hierbij handig, zodat je bij weersverandering je de jas kan wegstoppen in een (rug)tas.

Bekijk de top 10

MTB-broek

MTB broek

De demping van je fiets kan nog zo goed zijn, rode billen aan het eind van de tocht wil niemand. Kies daarom altijd voor een specifieke mountainbikebroek.

Deze zijn voorzien van extra ondersteuning bij het zadel wat zorgt voor een goede demping.

Daarnaast zijn ze vaak vochtafdrijvend, fijn voor zowel zweet als regen!

Bekijk de top 10

MTB-Fietsschoenen

MTB-schoenen

Ook dit is echt een goede investering waard. Op de pedalen van de fiets zitten namelijk vaak kliksystemen waardoor je niet van de trapper schiet.

Goede fietsschoenen sluiten hier precies op aan. Dit komt zowel de veiligheid als kwaliteit van je rit ten goede.

Mocht je hier meer over willen weten, geen probleem. Wij hebben een hele blog geschreven over de verschillende type MTB-pedalen.

Hoeveel kost een nieuwe mountainbike?

We blijven tenslotte Hollanders, dus de vraag blijft onvermijdelijk; wat kost dat nou?

Zoals we in de inleiding al aankondigden zijn er tegenwoordig voor elk budget mogelijkheden.

Wij richten ons hier op de aanschaf van nieuwe bikes, tweedehands opties kunnen ook van goede kwaliteit zijn.

Pas wel op voor mankementen die niet meteen zichtbaar zijn, wij vinden dit wel een risico. Hieronder zullen we diverse prijscategorieën bij langs gaan.

Bekijk de top 10

Ik heb een budget onder de 500 euro

Voor dit bedrag zijn prima mountainbikes te koop, ideaal voor de beginner of de kleinere portemonnee.

Waaraan merk je dat het een wat goedkopere bike is? Ze zijn vaak niet (of minder) goed verstelbaar, zo kun je het stuur bijvoorbeeld niet hoger of lager zetten en is de voorvork niet in te stellen op het gewicht van de berijder.

Ook worden er geen extra accessoires (zoals licht en slot) bijgeleverd om de prijs te drukken.

Tevens is de vering vaak niet heel goed. Er wordt geen gebruik gemaakt van de allerbeste en allerlichte materialen, de fietsen zijn vaak vrij zwaar. Dit komt doordat het frame van aluminium en soms zelfs staal is.

Toch heb je fietsen voor deze prijs met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Voor deze prijs is het zelfs mogelijk om hydraulische remmen te hebben in plaats van schijfremmen.

Een fiets in deze prijsklasse is geschikt voor de recreatieve mountainbiker en beginner, die niet (vaak) off road gaat.

Ik heb een budget tussen de 500- 1000 euro

In deze prijsklasse heb je sowieso een aluminium frame, maar koolstofvezel (carbon) lukt nog niet.

Alles waar bij de voorgaande categorie op wordt bezuinigd is net wat beter, zo heb je een betere vering en zijn meer zaken verstelbaar.

Stijve wielen en goede assen zijn mogelijk, net als een derailleur waardoor je ketting er minder snel af vliegt.

Ook de accessoires zijn vaak uitgebreider, dit zorgt er in totaal voor dat de kosten weer minder zijn.

Ik heb een budget tussen de 1000 en 2000 euro

Nu komen we bij de professionelere types! Je kunt voor dit geld een fiets met een zeer licht carbon frame aanschaffen.

Toch zijn er in deze klasse ook nog aluminium frames verkrijgbaar, bij deze fietsen zijn vaak de andere onderdelen dan weer van hoge kwaliteit.

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een zadelpen die met een druk op de knop van hoogte wisselt, mocht je hier behoefte aan hebben tijdens het mountainbiken.

Mountainbikes voor de echte off road fietsers!

Ik heb meer dan 2000 euro te besteden

Nu heb je echt een mountainbike met de beste kwaliteit op elk gebied. Zeer goede vering, uiteraard een licht frame van carbon en een goed werkende dropper post (die verstelbare zadelpen).

Ook kun je kiezen uit allerlei extra opties zoals banden met speciale rubbersamenstellingen en schokdempers waarbij je wel in een heel diepe kuil moet rijden wil je dát nog voelen.

Uiteraard ben je verzekerd van een sterk en stijf frame en een briljante mountainbike.

Door de vele specificaties en verschillende maten raden we je aan bij levering een testrit te maken, het is vaak een flinke investering dus je wilt er ook ultiem van kunnen genieten.

Conclusie

Fietsschoenen

Kortom, zoals wij al zeiden: Je hoeft echt niet van ver te komen om je eerste meters te maken.

Maar ook hier geldt, een goede voorbereiding is het halve werk.

Waarschijnlijk gaat je eerste bike wel even mee, dus doe een beetje je huiswerk en je zult er lang plezier van hebben.

De keuzes die je maakt zijn grove inschattingen dus twijfel niet te lang, vaak ken je je eigen voorkeuren en plannen goed genoeg om in te kunnen schatten of je plat, heuvel of bergachtig terrein gaat berijden.

Eén ding is zeker; voor de prijs hoef je het niet te laten.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)