Gids: Zo ontdek je het beste MTB shirt voor jou

De mountainbike staat klaar, de helm gaat op en het parcours is helemaal uitgestippeld.

Nu komt de vraag; Wat trek je aan?

Als wielrenner is het eenvoudig, je gaat altijd voor de gele trui. Als MTB’er zijn er meer opties en facetten die een rol spelen, waar je bij de juiste keuze rekening mee moet houden leggen wij je graag uit.

Waarom een specifiek MTB-shirt?

In eerste instantie denk je bij MTB misschien niet meteen aan de aanschaf van een specifiek shirt, er zijn al genoeg zaken waar je aan moet denken. Toch raden wij je aan dit wel te doen.

Wanneer je meerdere tochtjes hebt gemaakt, zul je gaan merken dat een goede outfit net even het verschil kan maken.

Bij een shirt dat specifiek voor MTB is gemaakt zijn er bijvoorbeeld zakjes en vakjes net op de juiste plekken bevestigd. Maar ook met naden en randjes is rekening gehouden en dan hebben we het nog niet eens over het specifieke materiaal gehad wat vaak gebruikt wordt.

Zoals bij veel kledingstukken speelt ook het seizoen bij het kiezen van een shirt een rol; Is het warm, nat of koud? Daar pas je je outfit natuurlijk op aan.

Een mountainbike shirt, wat is belangrijk?

#1 Begin bij jezelf; Wat voor type MTB-er ben jij?

Mtb rijder in bos

Ben jij wakker te maken voor een goede Downhill rit, of is Cross Country helemaal jouw ding?

Het is goed om bij de aanschaf van fietskleding vooraf te bepalen voor welke type ritten je het shirt wil gaan gebruiken. We kunnen elk soort rit van Enduro tot Trial langs gaan, maar vaak combineer je tijdens een rit verschillende omstandigheden.

Daarom is het goed om een keuze te maken of je voor snelheid en dus een dynamisch of juist een stevig shirt gaat. Dit is van invloed op de pasvorm maar ook op het soort materiaal.

Bossen of bergen

Wanneer je voor ruw terrein kiest zoals een bos of bergen heb je de kans dat er takken langs je heen zwiepen en vuil opspat. Een shirt wat tegen een stootje kan en je tevens beschermt tegen wondjes is dan ideaal.

We zien dan bij dergelijke omstandigheden dat vaak de wat stuggere katoensoorten gebruikt worden, zeker ook wanneer jouw voorkeur is om een wat loszittend shirt aan te hebben.

Snelheid

Wanneer de focus juist ligt op het maken van snelheid, dan is een dynamisch en aangesloten shirt juist fijn. Bij keihard Downhill gaan wil je natuurlijk niet te veel wind vangen en zal het naast weerstand van wind minder externe belasting hebben.

Naast dat je je soort rit moet kennen, is het ook goed om je eigen voorkeuren te kennen. De één houdt van een baggy stijl waar hij zich los in kan bewegen.

  • Heeft dit ook jouw voorkeur? Ga dan voor een loszittend shirt, maar let er wel op dat de mouwen langs je polsen goed aansluiten zodat je niet blijft haken. Kies dus voor een shirt met strakke mouwen!
  • Houd je juist van meer aangesloten kleding, pas daar dan ook je shirtkeuze daarop aan.

Daarnaast is de keuze qua materiaal heel persoonlijk. Waar de één al het zweet uitbreekt bij het idee van een synthetische stof vindt de ander een antitransparant shirt juist prettig.

  • Ben je van jezelf een enorme zweter? Dan is een shirt wat dit goed afvoert sowieso aan te raden, hier zijn tegenwoordig perfecte materialen en modellen voor ontwikkeld.

Tel deze aspecten; Van het type rit wat je gaat maken tot jouw eigen voorkeuren bij elkaar op en je komt al snel tot een ruwe selectie van wat bij jou past.

2. Steek je handen in de juiste mouwen; korte, driekwart of lange mouwen?

Mtb shirt lange mouwen

Het spreekt voor zich, net als met ‘normale’ kleding verandert je voorkeur voor een shirt waarschijnlijk ook bij een MTB shirt met het seizoen mee.

In de winter kun je wel een extra thermolaag gebruiken, dan gaat de voorkeur vaak uit naar lange mouwen.

In de zomer zijn korte mouwen juist weer fijn.

En al die maanden er tussenin? Juist, dan zijn driekwart mouwen een uitkomst. Maar let wel op, naast dat temperatuur een rol speelt en korte mouwen erg fijn kunnen zijn bij hitte biedt het shirt ook bescherming.

Zeker bij ruig terrein zien wij fietser die gaan voor een shirt met korte mouwen vaak gehavend terugkomen van een rit. Langs zwiepende takken en prikkels zorgen voor de nodige krassen en schrammen.

Geen diepe wonden, maar net irritant en ook gewoon niet mooi. Een stevigs shirt met lange mouw kan hier bescherming tegen bieden, net als bij een eventuele val.

Dat deze shirts meteen heel warm zijn is niet meer het geval, tegenwoordig zijn er materialen die zeer luchtig zijn en tevens je zweet goed opvangen. Win-win situatie dus.

3. Welke vorm past bij jou?

Ben je een fanatiek mountainbiker maar heb je ondanks dat, toch een klein buikje? Dan gaat je voorkeur er misschien naar uit om niet zo’n superstrak lycra shirt aan te trekken. Dat hoeft ook helemaal niet, want bij MTB zien wij ook veel stoere, baggy kleding voorbijkomen. Dit past natuurlijk ook bij het karakter van de sport.

Maar mocht je juist wél van aansluitend en strak houden, dan zit je bij MTB ook goed. Want dit is wel degelijk mogelijk, ook hier zijn specifieke shirts voor ontwikkeld. Hier speelt dus echt jouw persoonlijke voorkeur een rol.

Baggy of lycra

Zoals eerder gezegd past baggy wel beter bij de ruige offroad ritten en lycra juist bij de snelle afdalingen.

Bij MTB zit je natuurlijk voorovergebogen op je fiets, in een zogenaamde actieve houding. Niks irritanter wanneer je shirt dan net boven je broek uitkomt en er een stuk rug bloot komt te liggen. Veel shirts zijn dan ook gemaakt met een extra lange achterkant, wij kunnen je ook zeker aanraden hiervoor te kiezen.

Dit geeft net dat extra stukje comfort tijdens een rit.

4. Materiaal, weer een apart verhaal

Mountainbikers rijden in de winter

Voor het ontwikkelen van goede MTB shirts worden diverse materialen gebruikt. Zoals al kort toegelicht is dit van katoen tot lycra en van alles er nog tussenin.

Naast specifieke materialen is er ook nagedacht over de ventilatie, op strategische plekken zoals onder de armen zijn vaak ventilerende gaatjes gemaakt zodat er een optimaal ademend vermogen ontstaat.

Ook is er bij de zomervarianten vaak al rekening gehouden met aspecten zoals zonwerend en zit er een UV filter in de shirts, scheelt je weer een hoop smeerwerk.

Dus wanneer je voorkeur uitgaat naar katoen; Gewoon doen! Maar realiseer je wel dat andere materialen zo ver zijn doorontwikkeld dat ze echt eigenschappen hebben met een toegevoegde waarde.

5. Last but not least; De special effects

Nog steeds een beetje aan het twijfelen of dat gewone fietsshirts ook niet geschikt is? Dan gaan we je nú over de streep trekken! Want naast materiaal en model zijn er nog meer zaken die een shirt een echt MTB shirt maken.

Kleur

Waar je in het dagelijks leven gaat voor niet al te opvallende kleuren, kan je bij MTB wel een lekker kleurtje gebruiken. Je wilt natuurlijk niet over het hoofd gezien worden in het verkeer, dus of het nu reflecterend oranje of fel groen is, zorg dat je goed zichtbaar bent.

En laten we eerlijk zijn, ook wanneer je nog niet een topper op de mountainbike bent zo’n flashy shirt ziet er al heel professioneel uit!

Zakken

Daarnaast zijn bij een specifiek MTB shirt nét op de juiste plaatsen zakken geplaatst, je hoeft natuurlijk niet veel mee te nemen maar een zakje voor je telefoon en eventueel sleutels is toch ideaal. En dat dit vervolgens dan ook nog een keer niet in de weg zit, is helemaal fijn.

Naden en stiksels

Als we het over irriteren hebben, dan heb je het ook over naden en stiksels. Die kunnen enorm in de weg zitten. Daarom worden bij specifieke mountainbike shirts vaak platte naden gebruikt of zijn ze helemaal naadloos. Niks om je aan te ergeren dus.

Reflectie

En nog even over dat opvallen, alleen een kek kleurtje is hierbij niet altijd voldoende. Wat dacht je van een rit in het schemer of donker? Dan wil je ook door auto’s wel opgemerkt worden, dus reflecties op de juiste plek zorgen voor net dat stukje extra veiligheid. Ook dit kan bij een specifiek MTB shirt zo geregeld worden.

Conclusie

Mtb rijder korte mouwen

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat je na het lezen van deze blog niet over de streep bent getrokken om een (nieuw) MTB shirt aan te schaffen. Naast dat je hem helemaal kunt afstemmen op je persoonlijke voorkeur, stijl en wensen biedt het ook echt een stuk comfort en veiligheid.

Veiligheid voor zowel jou ter bescherming van blessures en verwondingen en voor de veiligheid in het verkeer.

En zoals met alles op het gebied van mountainbiken, hoeft dit echt niet meer heel veel te kosten. Tegenwoordig zijn er al goede maar toch betaalbare shirts te vinden, vooral bij de grotere (online) winkels die zich gespecialiseerd hebben in sport.

Dus hup, op je fiets naar de winkel en kom terug in een fluorescerend kleurtje dat het bíjna pijn doet aan de ogen van je mede weggebruikers. Let’s go!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)