Ontdek de beste MTB bril van 2021 voor elk budget

Een mountainbikebril overdreven? Hopelijk heb je dit vooroordeel inmiddels achter je gelaten. Dat de keuze reuze is zullen wij niet ontkennen.

Wij helpen je graag om het juiste exemplaar te vinden, daarom hebben wij een top 3 samengesteld met de beste MTB fietsbrillen!

Welke bril is het beste, welke bril is meest lief voor je portemonnee en wat is de bril met de beste prijs/kwaliteitverhouding? Je leest het hieronder!

foto product voordelen
Oakley Jawbreaker-Photochromic Oakley Jawbreaker-Photochromic
 • Te gebruiken bij zowel felle zon als bewolking dankzij photochromic glazen
 • Slanke, verstelbare poten
 • Blijft goed zitten + Grote ventilatiegaten
 • Makkelijk glazen verwisselen met locksysteem
bekijk prijs
AGU Bold Anti Fog Fietsbril AGU Bold Anti Fog Fietsbril
 • Het artikel is goed geprijsd
 • Prima design
 • Anticondenslens (die werkt)
 • Goed zicht
 • Blijft goed zitten
bekijk prijs
BBB Cycling FullView Sportbril BBB Cycling FullView Sportbril
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Lenzenset voor alle weersomstandigheden
 • Zeer licht gewicht
 • Ruim blikveld
bekijk prijs

Onze absolute nummer 1: Oakley Jawbreaker-Photochromic

Onze absolute nummer 1: Oakley Jawbreaker-Photochromic

Deze is niet voor niets door ons gekozen als de beste. De ervaringen van gebruikers zijn onverdeeld positief!

Naast het feit dat deze bril er mooi én professioneel uitziet, zie je alle kleuren haarscherp en houdt het erg goed de zon tegen. Maar ook als de zon niet schijnt blijft alles zeer helder, je kunt de bril veilig op doen onder alle weersomstandigheden.

De bril beschikt namelijk over photochromic glazen met een lichtdoorlaatbaarheid van 22%. Verderop in dit artikel leggen we de meerwaarde hiervan nog verder uit, maar kort gezegd passen deze lenzen zich aan als ze in aanraking komen met UV-licht.

Mocht je liever toch andere glazen in de bril willen? Geen probleem! Met het nieuwe innovatieve locksysteem zijn de glazen zo gewisseld.

Wat daarnaast zeer gewaardeerd wordt zijn de slanke, verstelbare poten waardoor de Jawbreaker makkelijk onder je helm geschoven kan worden en daardoor stevig en fijn op je hoofd zit. Ook condens heeft geen kans bij onze favoriet, door de ventilatiegaten beslaan de glazen absoluut niet snel.

Als we dan toch een aandachtspunt moeten signaleren dan geeft een enkele gebruiker aan dat de bril iets te strak op de neus zit, daarentegen vindt een ander dit juist weer fijn want dit komt de stevigheid van de pasvorm ten goede. Het neusstuk zit vrij hoog en drukt heel licht tegen het voorhoofd, dit is een kwestie van wennen en wordt niet als ongemak ervaren.

Het is een vrij brede bril, voor mensen met een smal hoofd kan hij daardoor iets te grof zijn.

Kortom, de  kwaliteit wordt als zeer goed ervaren en hij voldoet volledig aan de verwachtingen na aankoop.

De reviews zijn lovend en de bril heeft bijna alle specificaties en kleuren die je maar kunt bedenken. Het alom bekende; ‘het kost wat, maar dan heb je ook wat’ gaat hier wel op.  De prijs ligt boven de €200,-, maar voor de regelmatige fietser is dit de investering meer dan waard.

Voordelen
 • Te gebruiken bij zowel felle zon als bewolking dankzij photochromic glazen
 • Mooi design
 • Slanke, verstelbare poten
 • Blijft goed zitten
 • Grote ventilatiegaten
 • Makkelijk glazen verwisselen met locksysteem
Nadelen
 • De bril is aan de dure kant
 • Soms iets te strak op neus
 • Vrij brede bril (voor mensen met smal hoofd)

Beste budget: AGU Bold Anti Fog Fietsbril

Beste budget: AGU Bold Anti Fog Fietsbril

Een goede mountainbikebril voor maar een paar tientjes? Het kan met de AGU Bold Anti Fog Fietsbril. Zoals je kunt lezen in de naam van de bril (Anti Fog) zit er een anticondenslens in waardoor de bril niet beslaat, en die volgens de ervaringsdeskundigen -niet onbelangrijk- goed werkt!

Deze mountainbikebril zit prettig en voelt licht aan, het design is prima en het zicht wordt als goed ervaren. Er wordt echter wel gezegd dat de bril niet enorm strak zit, dus; heb je een groot of klein hoofd? Ook hier geldt, test eerst even de bril en trek je conclusie. Mocht ie niet goed zitten dan kun je ‘m altijd nog retourneren.

Wanneer we de reviews erbij pakken zijn de meningen een beetje verdeeld, maar de gedachte overheerst dat je voor deze prijs dan ook niet de allerbeste kwaliteit kunt verwachten.

Punten die voorbijkomen zijn bijvoorbeeld dat de lenzen niet kunnen worden verwisseld en dat deze niet UV-beschermend zijn. De brillenkoker moet je zelf even aanschaffen.

Wil je voor deze bril gaan, stel je verwachtingen een beetje bij (en de pootjes van je bril dus ook) en dan heb je een fijne bril voor een goede prijs!

Voordelen
 • Het artikel is goed geprijsd
 • Prima design
 • Anticondenslens (die werkt)
 • Goed zicht
Nadelen
 • Bril zit niet heel strak
 • Iets mindere kwaliteit
 • Geen UV-bescherming
 • Geen brillenkoker

Beste prijs/kwaliteit: BBB Cycling FullView Sportbril

Beste prijs/kwaliteit: BBB Cycling FullView Sportbril

Laat je portemonnee het toe om iets meer uit te geven voor een mountainbikebril, dan wil je natuurlijk alsnog voor een bril gaan met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Voor minder dan 100 euro een erg goede MTB-bril, dát is de BBB Cycling FullView Sportbril!

Wanneer je deze bril aanschaft krijg je drie lenzen in een stevige koker erbij, één voor (felle) zon, eentje voor als er veel wolken aan de lucht zijn en één voor de nachtbrakers onder ons.

Zo ben je voorbereid op elke weersomstandigheid. Door de gebruikers wordt het gewaardeerd dat het steeds één grote lens is, waardoor je een ruim blikveld hebt. Daarnaast is de bril zeer licht, meerdere gebruikers geven aan dat ze zelfs vergeten dat ze een bril op hebben.

Er wordt een brillenkoker met verschillende lenzen meegeleverd maar deze is wel vrij groot. De bril is in één maat verkrijgbaar en de pootjes kunnen niet versteld worden, daardoor zit deze niet op elk hoofd helemaal perfect.

We kunnen concluderen dat over het algemeen de gebuikers dik tevreden zijn over deze mountainbikebril, je krijgt zeker waar voor je geld. Een bril waar je jaren mee vooruit kunt, een prima investering dus.

Voordelen
 • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
 • Lenzenset voor alle weersomstandigheden
 • Zeer licht
 • Ruim blikveld
Nadelen
 • Zit niet op ieder hoofd perfect
 • Grote brillenkoker, niet handig om mee te nemen
 • Geen verstelbare pootjes

Waarom is een goede mountainbike fietsbril belangrijk?

Waarom is een goede mountainbike fietsbril belangrijk?

Zoals je wellicht weet wanneer je de blog over het belang van een goede helm hebt gelezen, staat er bij ons nog één ding net boven fietsplezier en dat is veiligheid. Naast een stukje comfort wat een bril biedt is dit voor ons dé reden om een bril te dragen.

Een goede fietsbril beschermt tegen UV-straling van de zon, tegen vuil en vliegjes en bij slecht weer tegen regen en modder.

Overdreven? Totdat je op de EHBO zit met een houtsplinter in je oog. En laten we eerlijk zijn, de wereld ziet er door een heldere bril ook net wat rooskleuriger uit. Dit is niet alleen leuk voor de passerende bloemetjes en bijtjes, maar ook veilig voor tegenliggers in het verkeer.

Maar waarom dan specifiek een mountainbikebril?

Zoals je je fiets aanpast op het parcours, zo moet je ook je uitrusting aanpassen. Als mountainbiker zit je heel anders op de fiets dan een wielrenner of elektrische fiets fietser. Ook rijd je op een andere ondergrond, waardoor de MTB-bril nog beter moet beschermen tegen vuil en stof. De mountainbikebril moet dus een goede pasvorm hebben, je gehele oogkas bedekken en niet afglijden.

Die andere ondergronden hebben ook tot gevolg dat de omstandigheden wat betreft het licht anders zijn, in een bos mountainbiken is donkerder dan gewoon onder de lantaarnpalen in een woonwijk. Ook wisselen de lichtomstandigheden bij een mountainbiker veel sneller en vaker, waardoor je hoog contrast glazen nodig hebt met een lichtdoorlaatbaarheid van 35%.

Samengevat zijn de voordelen van een goede mountainbikefietsbril; veiligheid in elk opzicht, comfort, helderheid en scherpte. En vergeet niet, een MTB-bril moet vooral functioneel zijn. Hip en fashionable zijn doen we later wel weer!

Overtuigd om tóch die nieuwe bril aan te schaffen? Heel goed, dan geven we je hierbij nog de tools om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een mountainbikebril.

Condensvorming

Condensvorming

Een veelgehoord argument om niet te kiezen voor het dragen van een bril is condensvorming. Wij snappen dat, want dit is ook onwijs irritant en dit kan ook gevaarlijk zijn. De condensvorming is afhankelijk van het klimaat en de omgeving waar je fietst.

Gelukkig is er iets op dit ongemak gevonden, sinds 2018 hebben veel brillen namelijk  een anticondenslens. Geloof ons, een verademing. In onze top drie heeft zelfs de budgetbril een dergelijke lens. Veel ontwerpers van brillen zonder anticondenslens letten wel op ventilatie, dit kan ook veel condensvorming voorkomen maar lost niet het hele probleem op.

Let goed op ventilatiegaten en/of anticondenslenzen bij je keuze, het kan je naast wat wrijven en irritatie wellicht een gebroken been besparen.

Verstelbare pootjes

Het is een cliché, maar niemand is gelijk en al helemaal niet de vorm van onze hoofden (de inhoud hiervan ook niet trouwens). Om een bril passend te laten zitten, hebben veel brillen verstelbare pootjes. Wanneer een bril iets te strak zit, geeft dit al snel hoofdpijn en weg is je fietsplezier. Stel daarom de pootjes goed af totdat deze (bijna) niet meer voelbaar zijn, maar de bril moet uiteraard wel stevig blijven zitten. Probeer dit al tijdens het aankoopproces en alles komt op zijn pootjes terecht!

Photochromic glazen, wel of niet doen?

Photochromic glazen, wel of niet doen?

De iets duurdere mountainbikebrillen hebben photochromic (fotochrome) glazen, deze veranderen automatisch van kleur als ze worden blootgesteld aan UV-licht. Wanneer deze straling weer weg is, veranderen ze weer naar de originele kleur. Klinkt handig, vind je niet? Het scheelt je het in- en uitnemen van de verschillende glazen in je bril en dus wellicht een extra stop tijdens je rit. De reacties zijn echter wisselend, sommige gebruikers vinden de glazen te donker wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Ook heeft de omgevingstemperatuur invloed, wanneer het koud is verkleuren ze minder snel. Ons advies is om zo’n bril te lenen van iemand die dit al heeft om te kijken of het iets voor je is.

Pasvorm en/of verstelbare pootjes

Een fijn comfort begint ermee om de pasvorm van de bril op zo’n manier te verstellen (als dat mogelijk is) dat hij precies op jouw hoofd staat afgesteld. Verstelbare neusvleugels en verstelbare brilpootjes dragen bij aan een goede pasvorm, de kans is namelijk groot dat een fabrieksmaat nét anders is dan jouw (bijna perfecte) hoofd.

Maar wanneer sluit een MTB-bril goed aan? Hij moet zo zitten dat je het bijna niet voelt maar dat moet niet ten koste gaan van de ‘klemming’ op je gezicht. Als mountainbiker weet je dat het er af en toe ruig aan toe kan gaan, je bril verliezen wil je natuurlijk niet. Ook moeten de neusbrug en de zijkanten gemakkelijk onder je fietshelm passen, pas bij een aankoop dus ook altijd even de bril met je helm erbij!

Ruim zichtveld

Ruim zichtveld

Wanneer je jouw mountainbikebril hebt opgezet wil je niet het gevoel hebben dat je een paard met oogkleppen op bent. Je wilt hetzelfde gezichtsveld hebben dan wanneer je geen bril op hebt, in de praktijk zien we dat veel mensen zich hier op verkijken. Bij een beperkt gezichtsveld zie je minder goed wat er om je heen gebeurt, een aspect waarmee je vervolgens inlevert op je veiligheid.

Passend advies

Dat geen vorm van hoofd en neus hetzelfde is, hebben we al duidelijk gemaakt. De kwaliteit van je ogen hebben we nog niet benoemd. Mocht jij van jezelf weten dat je ogen een speciale behandeling nodig hebben, overleg dan altijd met je opticien/oogarts over de beste keuze voor jouw situatie. Bij het dragen van lezen kan het bijvoorbeeld gunstig zijn om wel voor Photochromic glazen te gaan. Maar dit verschilt per situatie, dus check het altijd even!

Conclusie: Welke MTB-bril is voor jou geschikt?

Wellicht overbodig maar we zeggen het toch nog één keer; Investeer in een goede MTB-bril. Hopelijk hebben we je kunnen overtuigen dat dit niet altijd meteen in de papieren hoeft te lopen, voor elke portemonnee is er een geschikte bril. Want plezier is belangrijk, gezondheid toch nog nét iets essentiëler. Mocht je twijfelen of vragen hebben, wij kunnen je altijd verder helpen. Veel fietsplezier!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]