Polar hartslagbanden, welke moet jij hebben?

Een hartslagsensor is een essentieel stukje uitrusting voor elke fietser, hardloper of triatleet die zijn of haar training serieus neemt. Daarnaast is een hartslagband – in tegenstelling tot een duurder sporthorloge – een betaalbare optie om aan de hand van je hartslag te gaan trainen.

Maar, dé grote vraag is: welk merk hartslagband moet jij hebben? Er zijn immers talloze aanbieders. Daarom nemen we vandaag een kijkje naar de hartslagbanden van het populaire merk Polar.

foto product voordelen
Polar H10 Polar H10
 • Meet extreem nauwkeurig
 • waterdicht tot wel 30 meter diepte
 • allerlei handige functies (GoPro koppeling, etc.)
bekijk prijs
Polar H9 Polar H9
 • Meeste bang for your buck
 • waterdicht tot wel 30 meter diepte
 • te koppelen met haast alle apparaten (Bluetooth & ANT+)
bekijk prijs
Polar Verity Sense Polar Verity Sense
 • Innovatief: draagt om de arm!
 • Compleet waterdicht
 • Meet nauwkeuriger & zit lekkerder
bekijk prijs

Polar – hartslagbanden, sensoren voor op de fiets, fietscomputers én meer

De kans is groot dat je al eens van Polar hebt gehoord. Polar is namelijk een bekende naam onder mountainbikers, wielrenners en andere fietsers.

Het Finse bedrijf produceert uiteenlopende elektronische accessoires voor op de fiets, van fietscomputers tot snelheids- & cadans sensoren en van fietsnavigatie tot hartslagbanden. Daarnaast heeft Polar ook een breed aanbod aan sporthorloges. Kortom, Polar is van alle markten thuis!

Polar wordt geroemd om zijn innovatie en kwalitatief hoogwaardige, betrouwbare producten. Het merk produceert niet alleen diverse uitstekende ‘klassieke’ hartslagmeters, zoals de Polar H9 en H10, maar ook innovatieve hartslagbanden, zoals de Polar OH1.

De voordelen van een hartslagband

Ben je er nog niet van overtuigd dat je een een hartslagsensor – en specifieker een hartslagband – nodig hebt? Het meten van je hartslag tijdens je trainingen kan erg waardevol zijn.

Zo kun je zelfs je hele training inrichten aan de hand van de zogenaamde hartslagzones. Door tijdens het trainen te letten op je hartslag kom je tot waardevolle inzichten en kun je veel doelgerichter trainen. Daarnaast bieden hartslagbanden inzicht in je prestaties en kun je eenvoudig bijhouden of je vooruitgang boekt.

Voor velen is een hartslagband het beste voor hartslagmeting, aangezien sporthorloges doorgaans vele malen duurder zijn. Hiertegenover staat wel dat sporthorloges voorzien van allerlei functies, waardoor ze een stuk veelzijdiger zijn.

Hier moet je op letten bij het kopen van een (Polar) hartslagmeter met band

De 3 beste hartslagbanden van Polar, Garmin en Wahoo

In het verleden hebben we uitgebreid geschreven over alle zaken waarop je moet letten bij het kopen van een hartslagmeter. Hieronder herhalen we deze kort – deze criteria gaan immers ook op voor de hartslagsensoren van Polar.

De vijf zaken waar je absoluut aandacht voor moet hebben zijn:

1. Connectiviteit
Het is van belang dat de hartslagband te koppelen is aan je fietscomputer, smartphone of andere apparaat. Let daarom goed op of de band is uitgerust met een Bluetooth en/of ANT+ sensor.

2. Comfort
Een hartslagband draag je direct tegen de huid. De band moet niet schuren, irriteren. Vaak staat er in de productomschrijving wel iets over het comfort van de band, bijvoorbeeld over het ademend vermogen van het materiaal.

Meestal heb je hier niet genoeg aan. Daarom raden we je aan om gebruikerservaringen te lezen. Deze vind je vaak onder aan de pagina. Zo ontdek je of een bepaalde (Polar) hartslagband lekker zit of niet.

3. Sensor

Polar Sensor
De sensor is het apparaatje dat je hartslag meet. Natuurlijk moet deze je hartslag nauwkeurig en zonder gekke uitschieters meten. Helaas is geen enkele sensor perfect. Daarom geven merken, in dit geval Polar, vaak aan wat de te verwachten foutmarge van een bepaalde hartslagband is.

4. Gebruiksgemak
Eindeloos op knopjes drukken, gedoe met het koppelen of het niet kunnen vervangen van de batterij: daar zit je absoluut niet op te wachten. Het is dan ook handig om te kijken naar het daadwerkelijke gebruiksgemak van een hartslagband.

Gaat het koppelen eenvoudig? Kan de batterij worden vervangen? Ook hierbij is het slim om te kijken naar de ervaringen van andere gebruikers.

5. Prijsklasse
Ondanks het feit dat hartslagbanden relatief betaalbaar zijn, zijn er ook banden die vrij aan de prijs zijn. Aan de andere kant heb je weer spotgoedkope banden. Welke ideaal voor jou is, is natuurlijk compleet afhankelijk van je wensen en budget. Houd er rekening mee dat een goedkope hartslagband logischerwijs minder goed is dan een wat duurdere.

Reviewed: de Polar H9, H10 & Verity Sense hartslagbanden

Uit welke hartslagbanden bestaat het aanbod van Polar? En wat is het verschil tussen deze modellen?

Hieronder reviewen wij drie van de meest populaire banden van het Finse merk. Zo kom jij te weten óf en welke hartslagbanden van Polar geschikt zijn voor jou!

Polar H10 Hartslagsensor Bluetooth Smart

Polar H10

De Polar H10 is ‘de grote broer’ van de Polar H9. In een eerste oogopslag zou je denken dat ze identiek zijn, maar dit is niet het geval. De H10 is een stuk robuuster en voorzien van verschillende handige extra functies.

Naast al deze functies is de H10 in de basis ook gewoon een uitstekende hartslagband. De sensor meet de hartslag nauwkeurig en verstuurt de informatie met een gecodeerd signaal naar een ander Bluetooth Smart apparaat, zoals je smartphone, sporthorloge of fietscomputer is.

Net zoals bij de H9 is het gebruiksgemak uitstekend. De sensor koppelt binnen no time met en de band kan los worden gewassen. Overigens lijkt de band zelf erg op die van de H9 en oudere H7. De band is comfortabel, jeukt niet, droogt razendsnel en ademt goed.

Eén van de eerdergenoemde handige functies is de mogelijkheid om de hartslagband te koppelen aan een actiecamera, zoals een GoPro.

Polar H10 hartslagband: voor wie geschikt?
De Polar H10 is de perfecte hartslagsensor voor fietsers met een wat groter budget (~ €90,-), die waarde hechten aan extra waterdichtheid en compatibiliteit met GoPro’s. De Polar H10 is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Bekijk prijs

Voordelen
 • waterdicht tot wel 30 meter diepte
 • te koppelen met GoPro
 • twee jaar garantie
 • leverbaar in meerdere kleuren
Nadelen

• geen ANT+ verbinding

Polar H9 hartslagsensor

Polar H9

De Polar H9 is misschien wel de hartslagsensor met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Voor een relatief lage prijs (€60) heb je een hartslagband die nauwkeurig meet, voor alle sporten te gebruiken is en erg comfortabel zit.

In eerste instantie lijkt de H9 sterk op de duurdere Polar H10, maar er zijn wel degelijk grote verschillen. Zo heeft de H9 minder functies en een lagere prijs.

Zoals we van Polar gewend zijn is de H9 simpelweg een erg goede hartslagband. De sensor meet nauwkeurig en verstuurt de gemeten hartslag vervolgens aan de hand van een versleuteld Bluetooth- of ANT+ signaal naar je smartphone, sporthorloge of fietscomputer.

Net zoals de Polar H10 is de H9 ideaal voor zwemmers en triatleten. Ook onder water meet de sensor accuraat. Over eventuele waterschade hoef je je geen zorgen te maken. De sensor is namelijk waterbestendig tot een diepte van wel 30 meter.

Daarnaast is het koppelen met allerlei apparaten kinderspel en vervang je de batterijen eenvoudig.

De borstband zelf zit comfortabel en is geschikt voor mensen met een borstomtrek tussen de 66 en 95 centimeter. Om je hartslag goed te kunnen meten zit de band strak om je borst, maar dit voelt niet oncomfortabel dankzij het zachte, ademende en stretchy materiaal.

Voor wie is de Polar H9 hartslagsensor geschikt?
In principe voor alle fietsers, triatleten en andere sporters die opzoek zijn naar een betrouwbare, nauwkeurige en comfortabele hartslagband zonder al teveel toeters en bellen.

De Polar H9 is verkrijgbaar in één kleur.

Bekijk prijs

Voordelen
 • prijs-kwaliteitverhouding
 • ANT+ & Bluetooth verbinding
 • werkt ook onder water en is waterbestendig tot 30 meter diep
 • borstband zit comfortabel
 • meet erg nauwkeurig en koppelt eenvoudig met allerlei apparaten
Nadelen
 • is slechts verkrijgbaar in één kleur
 • niet zo luxe als de H10

Beste armband: Polar Verity Sense Hartslagsensor

Polar Verity Sense

De Polar Verity Sense is unieke hartslagband die je niet om je borst, maar om je bovenarm draagt. De Verity Sense is de opvolger van de Polar OH1 – de eerste ‘hartslagarmband’ van het Finse bedrijf.

Omdat de sensor om je arm zit meet deze je hartslag nóg nauwkeuriger. Je koppelt de Verity Sense gemakkelijk aan je smartphone, fietscomputer of sporthorloge (Bluetooth of ANT+).

Overigens werkt de Verity Sense erg goed samen met de Polar Beat training app.

Zwemmen, flink zweten of fietsen in de regen is geen issue met de Verity Sense, aangezien deze compleet waterdicht is. Ook onder water gaat de hartslagmeting ‘gewoon’ door.

De batterij is gemakkelijk te verwijderen en op te laden en de sensor kan losgeklikt worden van de band. Opladen is overigens niet al te vaak nodig. De batterij gaat namelijk zo’n 30 uur mee!

Hét grote voordeel van de Verity Sense is het feit dat deze om je bovenarm zit. Dit is, naar onze mening, een stuk comfortabeler. De band zelf is gemaakt van een comfortabel, sneldrogend, ademend en stretchy materiaal.

Voor wie geschikt? 
De Polar Verity Sense is voor fietsers die liever geen borstband dragen. Deze armband hartslagmeter zit comfortabel, meet accuraat, is bestand tegen water en heeft een uitstekende connectiviteit. En dit alles voor een redelijke prijs van rond de €90,-.

Bekijk prijs

Voordelen
 • armband zit comfortabeler dan een borstband (voor de meeste mensen)
 • zowel ANT+ als Bluetooth verbinding
 • batterij gaat 30 uur mee
 • werkt ook onder water
Nadelen
 • armband is in het begin even wennen

In het kort

Polar hartslagbanden zijn betrouwbaar, accuraat, te koppelen aan andere apparaten, comfortabel en innovatief. We zouden daarom, in principe, elk model van dit merk aanraden!

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jullie ervaringen: heb jij ook een Polar hartslagband? Laat ons dan weten wat je ervan vindt! Of heb je een hartslagsensor van een heel ander merk die erg goed bevalt? Deel ook dan je ervaringen met ons en anderen hieronder in de reacties!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

johnny peeters

17 december 2020

ik heb een polar h9 hoe krijg ik die gekoppeld met bluetooth aan mijn hometrainer ? ( performB3i flowfitness )

Luc Godden

13 februari 2021

Mijn dochter doet aan competitie-atletiek (1/2 fond en fond) en is zeer tenger gebouwd. Volgens ons maakt hierdoor de borstband onvoldoende contact en worden er verkeerde gegevens doorgestuurd. Naar het schijnt zouden er nu borstbanden bestaan waarop meerdere sensoren zijn aangebracht. Graag meer info.
De Polar die ze gebruikt is de M400.

Reeds dank bij voorbaat.
MVG.

Luc Godden

De Clercq Tony

3 december 2023

Is de Polar H9 hartslagsensor te koppelen met mijn Garmin Edge Explore.
Alvast bedankt