Powerbank fiets: nooit meer zonder stroom

Ga je op fietsvakantie? Dan wil je niet met een lege telefoon komen te zitten!

Stel, je krijgt pech of raakt de weg kwijt, dan kun je niets of niemand bereiken.

Nee, het is simpel: de telefoon moet ten alle tijden genoeg accu hebben. Is dit niet het geval, dan is dat simpelweg onverantwoord.

Helemaal op fietsvakantie: dan zit je namelijk in een onbekend land waar mensen aanspreken doorgaans lastiger is en waar je de weg niet kent.

Daarom is het handig om een powerbank – soms ook simpelweg een externe accu of externe batterij genoemd – mee te nemen op fietsvakantie, ongeacht of dit nu een bescheiden, zonnige tocht door Zuid-Frankrijk is of een ambitieuze bikepacking reis.

Maar wat voor soort powerbank heb je nodig? En hoe kun je het beste stroom besparen? Alles wat jij moet weten over powerbanks lees je in dit artikel!

foto product voordelen
24.000 mAh Waterdichte Outdoor Solar Powerbank Waterdichte Outdoor Solar Powerbank
 • capaciteit van 20.000 mAh (8-10x je telefoon opladen)
 • overal opladen dankzij de zonnecellen
 • beschikt over een SOS-functie
bekijk prijs
Anker Powercore Anker Powercore
 • capaciteit van 5000 mAh (2x je telefoon opladen)
 • lichtgewicht (218 gram)
 • handig in geval van nood
bekijk prijs
Lifegoods powerbank Lifegoods powerbank
 • Zeer compacte powerbank, ideaal voor onderweg
 • Opladen dmv USB-C of Micro-USB
 • Capaciteit van 10.000 mAh (4x telefoon opladen) of 20.000 mAh (8x telefoon opladen)
bekijk prijs 10.000 mah ---- bekijk prijs 20.000 mah

De voordelen van een powerbank meenemen

De voordelen van een powerbank meenemen

Externe accu’s zijn de afgelopen 10 jaar alsmaar populairder geworden en niet alleen onder sporters. In een tijdperk waarin steeds meer mensen gebruik maken van elektronica is dit geen verrassing. Powerbanks bieden uitkomst voor iedereen met een telefoon en dus ook voor fietsers die op fietsvakantie gaan.

Zo heb je altijd een reserve accu bij je mocht je telefoon onverhoopt snel leeg gaan. Dit is helemaal handig voor fietsers die hun telefoon gebruiken als fietscomputer, in combinatie met een telefoonhouder. Bij actief gebruik van de GPS gaat de accu namelijk een stuk sneller leeg. Soms heb je op fietsvakantie ook niet de mogelijkheid om overnacht je telefoon op te laden. Ook dan is het meenemen van een powerbank om je smartphone op te laden noodzakelijk.

Daarnaast kan een powerbank ook worden gebruikt om je fietscomputer zelf mee op te laden. Dit werkt alleen als je hiervoor de juiste stekker hebt, maar in veel gevallen is dit een micro-USB stekker die je ook op Android telefoons terugvindt.

Bij lange tochten op fietsvakantie, waar je soms totaal geen mogelijkheid hebt om tijdens je overnachting de fietsnavigatie op te laden, biedt een externe batterij met een grote capaciteit ook uitkomst.

Simpelweg, een powerbank is handig voor iedereen die op fietsvakantie gaat, om de volgende redenen: 

 • altijd ‘reserve’ mee mocht je telefoon sneller leeg gaan dan verwacht
 • een kleine powerbank is handig als je bijvoorbeeld één nacht niet kunt opladen
 • kan ook worden gebruikt om de fietscomputer of fietsnavigatie mee op te laden
 • voor de avonturiers (bikepackers) onder ons bieden powerbanks met een grotere capaciteit uitkomst, aangezien zij normaliter hun telefoon helemaal niet ‘normaal’ kunnen opladen

Niet alleen voor fietsvakantie

Wanneer je een powerbank aanschaft voor fietsvakantie, kan je deze ook prima gebruiken in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld als je een dagje uit gaat, op vliegvakantie gaat of simpelweg naar werk moet en je telefoon bent vergeten op te laden.

Onze tips om stroom te besparen

Onze tips om stroom te besparen

Natuurlijk is een powerbank meenemen handig. Maar, ben je niet voorzichtig met de hoeveelheid stroom die je verbruikt, dan kan zelfs een powerbank je niet redden. Daarnaast geldt ook, hoe meer stroom/accu je bespaart, hoe minder groot/duur/zwaar de powerbank die je moet meenemen! Daarom hebben we hieronder een aantal tips om accu te besparen op een rijtje gezet.

 • zet je telefoon in vliegtuigstand/uit wanneer je hem niet nodig hebt
 • zet de schermverlichting laag
 • houd rekening met extreme temperaturen
 • zet je telefoon in spaarstand (bijna elke telefoon heeft deze optie!)
 • zorg ervoor dat er geen onnodige apps op de achtergrond draaien

Houd rekening met deze tips en je hebt minder snel en een minder grote/zware powerbank nodig!

In allerlei verschillende soorten en maten

In allerlei verschillende soorten en maten

Zoals ongeveer alles tegenwoordig zijn externe batterijen er in allerlei soorten en maten. Als je in de markt bent voor zo’n extra accu, dan moet je wel precies weten wat je nodig hebt. Hieronder bespreken we een aantal van de zaken waarmee je rekening moet houden.

Hoeveelheid mAh

De belangrijkste eigenschap van een powerbank is de hoeveelheid stroom – uitgedrukt in x aantal mAh – die deze op kan slaan. Doorgaans heeft de accu van een telefoon tussen de 2000 tot 3000 mAh. Wil je je telefoon een keer kunnen opladen, dan moet je kijken naar een powerbank met een capaciteit van minstens 3000 mAh. Als je de telefoon meerdere malen wilt kunnen opladen met dezelfde powerbank zonder deze te hoeven opladen, dan moet je kijken naar een powerbank met een grotere capaciteit. Dit zou geen probleem moeten zijn, aangezien er ook powerbanks van 10000 mAh zijn!

Gewicht

Helaas zijn powerbanks niet al te licht. Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe zwaarder deze zal zijn. Voor mensen die op fietsvakantie gaan naar een gebied met veel heuvels en gebergtes, kan dit een probleem vormen.

Juiste stekker?

Doorgaans werken de meeste powerbanks met universele USB-aansluitingen. Hierin steek je je laadsnoertje (werkt met laadsnoertjes van Apple en Android) en vervolgens kun je hiermee je telefoon of fietscomputer opladen. Waar je extra goed om moet letten, is de aansluiting waarmee de powerbank zelf kan worden opgeladen.

Hier vind je de juiste kabels

Mate van waterdichtheid

Als je op fietsvakantie bent wil het weer nog wel eens tegenzitten. Ook in deze momenten wil je kunnen vertrouwen op je powerbank. Daarom zijn sommige powerbanks waterdicht. Dit gaat echter wel ten koste van het gewicht: dit soort externe batterijen zijn vanwege hun waterdichte behuizing een stuk zwaarder!

Powerbank onderweg opladen

Powerbank onderweg opladen

Stel: je bent op een zelfvoorzienende bikepacking tocht en je wilt meerdere dagen in de natuur fietsen, zonder mogelijkheid om je telefoon of powerbank op te laden.

Dan is het fijn als er een manier is om je powerbank zelf op te laden. Gelukkig bestaan er tegenwoordig lichtgewicht zonnepanelen waarmee powerbanks opgeladen kunnen worden.

Zo heeft het merk Powertraveller van een populair model, de Falcon 12E genaamd.

Dit zonnepaneeltje is lichtgewicht en compact in te pakken.

Bekijk prijs

Daarnaast zijn er ook powerbanks met ingebouwde zonnecellen.

Onze favoriete powerbanks voor op fietsvakantie en dagelijkse toepassingen

Zie je door de bomen het bos niet meer? Of heb je simpelweg geen tijd/zin om zelf helemaal uit te zoeken welke powerbank je moet kopen? Dan zit je hier op de juiste plek. We lichten hier een viertal handige powerbanks toe! Zo heb je snel de perfecte gevonden.

1. Anker Powercore 5000 mAh powerbank

Anker Powercore

De Powercore van Anker is een compacte, lichtgewichte powerbank voor mensen die op zoek zijn naar een powerbank die slechts anderhalf tot twee volle acculadingen kan bezorgen. Ideaal als reserve of “in geval van nood” accu, die onderin je fiets- of zadeltas kan zitten.

De Powercore heeft een capaciteit van 5000 mAh, wat voor de meeste telefoons precies een volle accu is. De powerbank is op te laden via een micro USB aansluiting. Voor het opladen van andere toestellen heeft de compacte powerbank een universele USB stekker.

Met een lengte van circa 11 centimeter en een gewicht van 218 gram is deze powerbank bijzonder compact en lichtgewicht. Ideaal als je in de bergen fietst! Daarnaast maakt dit ook de perfecte powerbank voor alledaags gebruik: hij past gemakkelijk in je broekzak of rugtas.

Bekijk prijs

2. 20.000 mAh Solar Powerbank van EasyAcc

24.000 mAh Waterdichte Outdoor Solar Powerbank

Waterdicht, oersterk en een indrukkende maximale capaciteit, wat wil je nog meer? Wil je zeker weten dat je nooit zonder stroom komt te zitten, dan moet je deze powerbank van EasyAcc hebben.

Deze is bestand tegen weer en wind, heeft een enorme batterij en kan overal opladen dankzij de zonnecellen.

Met een capaciteit van 20.000 mAh laad je wel 10x de batterij van je telefoon op! En dat is nog niet alles. Is de powerbank onverhoopt toch leeg, dan kun je altijd nog terugvallen op solar charging.

Deze extra stroomvoorziening is vooral handig in noodsituaties. Helemaal opladen zal die met het kleine zonnepaneeltje niet doen, maar dat hoeft ook niet.

De Solar Powerbank van EasyAcc is speciaal ontworpen voor outdoor gebruik. De powerbank is bestand tegen vuil, stof, water en schokken en stoten.

Dit heeft ook een keerzijde. De powerbank is namelijk een stuk zwaarder en groter dan “normale” powerbanks.

Ten slotte heeft deze EasyAcc powerbank nog tal van handige extra’s! Denk hierbij aan Quick Charge 3.0, een sterke zaklamp, een SOS-functie, een handige carabiner en verschillende aansluitingen (Micro-USB en USB-C).

Bekijk prijs

3. Xtorm Power Bank Instinct

Xtorm powerbank

Maak je een avontuurlijke tocht waar je geen toegang hebt tot stroom en waar de omstandigheden bar en broos zijn? Dan moet je de Xtorm Power Bank hebben. Deze compleet waterdichte powerbank heeft een capaciteit van 10000 mAh en kan hiermee ongeveer vier keer een telefoon opladen. Dankzij de aanwezigheid van twee USB poorten kunnen er twee toestellen (telefoon + telefoon of telefoon + fietscomputer) tegelijkertijd worden opgeladen.

De Xtorm Instinct is daarnaast compleet waterdicht en heeft een sterke behuizing. Deze powerbank kan dus zeker tegen een stootje! De powerbank is daarnaast ook voorzien van een aantal extra’s, zoals een zaklamp met SOS functie.

Ook kan de powerbank zichzelf opladen dankzij het ingebouwde zonnepaneel

Voor zijn indrukwekkende capaciteit en andere eigenschappen, is de Xtorm Instinct nog relatief lichtgewicht (273 gram) en compact. Ideaal voor je ambitieuze bikepacking tocht!

Bekijk prijs

Powerbanks voor op fietsvakantie

Powerbanks voor op fietsvakantie

Een powerbank meenemen op fietsvakantie kan zeker geen kwaad en is in bijna elke situatie wel nodig. Welke powerbank je nodig hebt verschilt natuurlijk per de vakantie, de capaciteit van je telefoon en nog een aantal andere zaken.

Hoe dan ook, wij hopen dat je je realiseert dat een powerbank bijzonder handig is en dat ze zeker het geld en extra gewicht waard zijn!

De beste powerbanks van 2023

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Hilde De Jonghe

Bestaat zo een powerbank ook voor een batterij van de fiets zelf, dus een powerbank die je terwijl je fiets op je batterij kan aansluiten?