Racefiets verzekering: geen overbodige luxe

Ben je een fietsliefhebber in hart en nieren en tevens de eigenaar van een degelijke racefiets die best wat centen heeft gekost?

Heb je er wel eens aan gedacht om een racefietsverzekering af te sluiten ?

We vertellen je graag waarom je dit zeker moet doen, wat de voor- en nadelen zijn en welke formules er in de aanbieding zijn.

Een verwittigd racefietseigenaar is er immers twee waard !

Geen overbodige luxe

Een nieuwe racefiets kopen betekent meestal een stevige hap uit je budget. Maar als rasechte racefietsfanaat is deze investering je zeker niet te veel. Je bent blij met je aankoop en wil er zo vaak mogelijk gebruik van maken.

Velen staan er dan ook niet bij stil wat er met hun racefiets kan gebeuren. Mensen met minder goede bedoelingen zijn vaak zeer goed op de hoogte van de waarde van je fiets en zijn er op uit om je geliefde tweewieler te stelen om er zo munt uit te slaan.

De ongevallencijfers tonen aan dat je als wielrenner meer kans hebt om bij een ongeval betrokken te raken dan als recreatieve fietser. Dit hoeft niet te verbazen als je weet dat de gemiddelde wielrenner heel wat meer kilometers aflegt en zijn gemiddelde snelheid steeds vrij hoog ligt.

Op die minder aangename momenten is een racefietsverzekering zeker geen overbodige luxe. Als je slachtoffer bent van een ongeval of diefstal is het een troost te weten dat je een beroep kan doen op deze verzekering om zo je schade in grote mate te beperken.

Twee formules bij Onna en Onna

 Als je een racefietsverzekering wil afsluiten, heb je de keuze tussen heel wat verschillende formules. We belichten er graag enkele om je zo een idee te geven van de mogelijkheden.

Wil je een racefietsverzekering afsluiten bij Onna Onna, dan kan je kiezen tussen twee formules.

Diefstal optie

Met de optie Diefstal is je fiets verzekerd tegen diefstal van je fiets zelf en van alle vaste accessoires. Ook kan je met deze formule een beroep doen op juridische hulp wanneer je fiets gestolen werd.

Diefstal, schade en pechhulp

De tweede uitgebreidere optie dekt naast diefstal ook schade en pechhulp. Zeer belangrijk om weten is dat de dekking voor diefstal, ongeval en pechhulp voor beide formules geldt over de hele wereld.

Je kan je geliefde tweewieler dus gerust meenemen op vakantie. Juridische hulp bij beide formules is beperkt tot Europa en de professionele pechhulp die in de uitgebreidere formule zit, geldt in Nederland en tot dertig kilometer buiten de landsgrenzen.

Meer weten over Onna Onna fietsverzekeringen? Klik hier

Diefstal en schade standaard bij Univé

Ook bij Univé kan je terecht om een racefietsverzekering af te sluiten. De standaardformule bestaat uit een diefstal- en schadeverzekering.

Net als Onna Onna betaalt Univé gedurende drie jaar de nieuwwaarde van je fiets terug bij diefstal of total loss en ben je wereldwijd verzekerd . Een Pechhulp-formule kan je bij Univé optioneel afsluiten.

Als je racefiets onherstelbaar beschadigd of gestolen is en je voor de aanschaf van een nieuw exemplaar meer moet betalen, dan verzekert Univé deze waardestijging tot 15% automatisch mee.

Ook een tweedehands fiets kan verzekerd worden. Bij schade of diefstal betaalt Univé het bedrag terug dat jij ervoor hebt betaald bij aankoop.

Belangrijke voorwaarde om een racefietsverzekering bij Univé af te sluiten is dat je een ART goedgekeurd fietsslot hebt. Bij diefstal van je fiets vraagt Univé ook om beide sleutels van het fietsslot aan hen te overhandigen.

Meer weten over Onna Onna fietsverzekeringen? Klik hier

Bijvoorbeeld dit slot (afbeelding is klikbaar):

Ook de ANWB doet mee

De kans bestaat dat je reeds ANWB-lid bent. In dat geval is het voor jou extra interessant om een racefietsverzekering af te sluiten.

ANWB-leden krijgen immers een korting van vijf procent op de geldende tarieven. De ANWB biedt twee grote formules en een bijkomende dekking aan. De basisformule dekt enkel diefstal en schade aan je fiets bij een poging tot diefstal.

Heb je de pech dat je fiets gestolen wordt ?

Tijdens de eerste drie jaar betaalt de ANWB je de waarde van je fiets voor 100% uit. Bij de tweede formule zijn deze basisdekkingen aangevuld met een tussenkomst voor schade bij ongeval, rechtsbijstand en een ongevallenverzekering. Deze tweede uitgebreide formule kan voor drie of vijf jaar afgesloten worden.

Behalve je fiets maken ook vaak heel wat accessoires deel uit van je standaarduitrusting: zadeltassen, fietsslot, etc. ANWB vergeet ook deze accessoires niet en biedt daarom een bijkomende dekking voor al deze bijkomende zaken aan.

Ook mooi meegenomen is deze actie die momenteel bij ANWB loopt. Als je een racefietsverzekering afsluit, krijg je de ANWB-fietspas er gedurende één jaar gratis bovenop. Deze fietspas zorgt ervoor dat je steeds zorgeloos de weg op kan. Je kan namelijk 24 uur op 24 een beroep doen op de ANWB Pechservice en dit in heel Nederland en België.

Daarnaast krijg je ook nog heel wat bijkomende voordelen: gratis juridische hulp bij een ongeval met de fiets, gratis ANWB fiets check, gratis knooppuntenkaart en diverse kortingen.

Pro en contra

Je hebt intussen ongetwijfeld begrepen dat een racefietsverzekering niet zomaar een bijkomstigheid is. Het is een noodzaak voor iedereen die regelmatig op de weg gaat met een racefiets.

Deze fietsen hebben een steviger prijskaartje dan de doorsnee stadsfiets.

De gebruikte materialen die onder meer voor een betere aerodynamica moeten zorgen, hebben uiteraard een effect op de prijs die je voor je favoriete racefiets betaalt.

Het zou dan ook zonde zijn van het geld als je fiets onbruikbaar wordt bij een ongeval of erger nog, als hij gestolen wordt. De racefietsverzekering is dan ook de ideale oplossing.

Graag zetten we de grootste voordelen nog even op een rijtje. Maar ook zaken waarvoor je moet opletten, willen we je zeker niet onthouden:

Voordelen
  • geen hoge premies
  • altijd verzekerd tegen diefstal
  • degelijke basisdekking
  • heel wat interessante bijkomende dekkingen voor bv. fietsaccessoires
Nadelen
  • aanzienlijke verschillen in het aanbod. De uiteenlopende formules steeds goed vergelijken is de boodschap
  • sommige verzekeraars hanteren een maximumbedrag bij terugbetaling. Vraag dit steeds even na.

Vergelijken is de boodschap

Heb je interesse in een racefietsverzekering ?

Informeer je goed en vergelijk de vele formules die de verschillende verzekeraars aanbieden. Alleen zo kan je een verzekering vinden die volledig aansluit bij jouw vereisten.

Ga je vaak fietsen in het buitenland ?

Let er dan zeker op dat je verzekering ook geldt in het buitenland. Dit is niet voor alle formules het geval en dien je dus zeker op voorhand na te vragen.

Betekende je racefiets een aanzienlijke investering en ben je van plan er heel regelmatig gebruik van te maken ?

Overweeg dan zeker een dekking die vijf jaar loopt. Zo stel je op basis van jouw belangrijkste criteria de ideale racefietsverzekering samen.

Neem er zeker voldoende tijd voor en alvast veel fietsplezier gewenst!

 

Wij geven geen advies, dit is een pure informationele pagina

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)

[GRATIS]
[GRATIS]