In 6 stappen het juiste zadel: comfortabel en pijnvrij fietsen

Tijdens het fietsen speelt comfort een grote rol, zowel voor de ervaring en mate van plezier als voor je fietsprestaties. Misschien is het zadel wel de belangrijkste factor met betrekking tot het comfort van een racefiets.

Voor veel fietsers is het verschil tussen een goed en slecht zadel als dag en nacht. Maar; wat voor de ene persoon wellicht een bijzonder comfortabel zadel is, kan voor de ander een regelrechte hel zijn.

Welk zadel voor jou het meest geschikt is namelijk afhankelijk van een aantal uiteenlopende zaken. Denk hierbij aan je lichaamsbouw, je voorkeuren, de fiets en nog veel meer.

foto product voordelen
Selle Italia Shiver
budget optie
  • Geschikt voor veel fietsers dankzij lichte buiging, uitsparing en de breedte.
  • Met 335 gram is dit zadel geen zwaargewicht
  • Goede budget optie
  • Gemakkelijk te monteren
bekijk prijs
Fizik Arione
  • Bijzonder lichtgewicht (165 gram) dankzij het gebruik van carbon
  • Geschikt voor fietsers die niet veel bewegen tijdens het fietsen
  • Gemakkelijk te monteren
  • Goede afwerking & ziet er goed uit
  • Zeer goede comfort
bekijk prijs
B’twin Comfort 500
  • Ook geschikt voor dames
  • Zit erg comfortabel
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding
bekijk prijs

Bekijk de top 10 racefiets zadels van 2024

Dit zijn de beste fietszadels van 2024

Weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen. Aan de hand van de zadels die wij hieronder uitlichten weet je precies waar en wat je moet zoeken. Met wat mazzel zit het geschikte zadel voor jou hier zelfs tussen.

Budget optie: Selle Italia Shiver

Selle Italia Shiver – betaalbaar en comfortabel

Ben je op zoek naar een relatief goedkoop maar ergonomisch en comfortabel zadel, dan kom je al snel op de Shiver XC Flow van het bekende merk Selle Italia uit. Dit zadel kost minder dan 4 tientjes en is hierdoor een regelrecht koopje.

Wat het zadel voor veel wielrenners comfortabel maakt is het feit dat het zadel lichtelijk gebogen is en een bescheiden uitsparing heeft. Daarnaast is het zadel gemiddeld breed en dus voor de meeste fietsers, zowel man als vrouw, geschikt.

Op gebied van gewicht val de Selle Italia Shiver (335 gram) ook niet tegen.

Tot slot is dit zadel relatief hard, maar niet loeihard. Het zadel heeft wel degelijk goede demping waardoor die lang comfortabel blijft maar toch de zitbotjes blijft ondersteunen.

Bekijk prijs & reviews

Voordeel
  • Geschikt voor veel fietsers dankzij lichte buiging, uitsparing en de breedte.
  • Met 335 gram is dit zadel geen zwaargewicht
  • Goede budget optie
  • Gemakkelijk te monteren
Nadeel
  • Zwaar vergeleken met ultralichte modellen.

Fizik Arione – Ultralicht zadel voor de gevorderde fietser

Fizik Arione – Ultralicht zadel voor de gevorderde fietser

De Fizik Arione is al jarenlang één van de meest populaire zadels voor wielrenners, zowel bij de profs als bij amateurs. Dit zadel combineert laag gewicht met redelijk wat comfort en een stoer uiterlijk. De Arione is echter niet voor iedereen geschikt.

De Arione is namelijk wat minder comfortabel dan bijvoorbeeld de Selle Italia Shiver. Dit heeft het zadel voornamelijk te danken aan het feit dat het zadel weinig demping en geen uitsparing heeft. Daarnaast is het zadel ook nog eens vrij smal.

Helaas is de Fizik Arione dus niet voor iedere fietser ideaal. Maar, als je juist een dergelijk minimalistisch zadel zoekt, dan kun je simpelweg niet om de Fizik Arione heen: dit is het zadel voor jou!

Bekijk prijs & reviews

Voordeel
  • Bijzonder lichtgewicht (165 gram) dankzij het gebruik van carbon
  • Geschikt voor fietsers die niet veel bewegen tijdens het fietsen
  • Gemakkelijk te monteren
  • Goede afwerking & ziet er goed uit
  • Zeer goede comfort
Nadeel
  • Past niet op elke zadelpen

Wanneer heb je een ander fietszadel nodig?

Wanneer heb je een ander zadel nodig?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is de volgende: “Heb ik wel een ander zadel nodig?”. Ervaar je pijn aan het achterwerk tijdens het fietsen, dan is het antwoord op deze vraag hoogstwaarschijnlijk een volmondig “ja”. Maar het is niet altijd zo zwart-wit.

Zadelpijn is een goed voorbeeld van een situatie waarin een ander zadel wellicht benodigd is.

Er zijn echter een aantal dingen waar je eerst naar kan kijken, voordat je besluit een ander zadel te kopen.

Denk hierbij aan je houding op de fiets, de hoogte van het zadel, etcetera. Het is verstandig om hier naar eerst te kijken voordat je geld uitgeeft aan een nieuw zadel.

Vergis je overigens niet: zadelpijn wordt, zoals de naam ook zegt, als echte pijn ervaren. Ook als je merkt dat je simpelweg niet lekker of comfortabel zit, kun je kijken naar een ander zadel.

De verschillende soorten zadels voor racefietsen

Fietszadels zijn er in allerlei soorten en maten. Het is in feite erg lastig om zadels onder te verdelen in categorieën, maar als er een beetje word gegeneraliseerd kom je uit op de volgende drie categorieën:

  • Zadels die vooral zijn ontworpen met comfort in gedachte;
  • Zo licht mogelijke zadels;
  • Zadels speciaal voor de triatleten en tijdrijders onder ons.
Let op: dit zijn slechts de categorieën die de merken zelf aan hun zadels hangen. Je hoeft je hier niet per se aan te houden.

Merk je bijvoorbeeld dat jij een TT-zadel erg fijn vindt zitten, ondanks het feit dat je totaal geen tijdritten of triathlons rijdt?

Koop ‘m dan gewoon!

Het gaat er uiteindelijk om wat jij het meest fijn vindt of welke eigenschap voor jou het meest belangrijk is.

Dit neemt echter niet weg van het feit dat de onderstaande categorieën handig zijn om te bepalen wat voor type zadel jij waarschijnlijk nodig zult hebben.

Comfort

Comfort zadel

De meeste fietsers zijn op zoek naar een comfortabel zadel. Dit is simpelweg een zadel dat voor desbetreffende persoon erg lekker zit en waarop je geen pijntjes ervaart. De meeste zadels zijn daarom gericht op comfort.

Dergelijke zadels wegen doorgaans tussen de 300 en 400 gram en hebben verscheidene eigenschappen die het comfort verbeteren.

Denk hierbij aan zadel gemaakt met extra comfortabele of ademende materialen of een grote uitsparing. Dit zorgt bij de meeste fietsers namelijk voor een comfortabele rit.

Helaas geldt dit niet voor iedereen. Zadels ontworpen met veel comfort in gedachte kunnen onderling enorm verschillen. Aangezien iedere persoon anders is en dus een andere bouw heeft, zal niet elk ‘comfort’ zadel voor iedereen comfortabel zijn.

We raden aan om te beginnen met het kijken en testen van comfortabele zadels. Comfort is voor de meeste (amateur) fietsers namelijk het belangrijkste.

Lichtgewicht (carbon)

Neem je je hobby toch nét wat serieuzer, houd je van klimmen of rijd je wedstrijden? Dan is een lichtgewicht zadel, van bijvoorbeeld carbon, wellicht geschikt voor jou.

Een dergelijk lichtgewicht zadel kan maar liefst 100 gram lichter zijn dan een “standaard” zadel. Een lichtgewicht zadel heeft echter wel een keerzijde. Doorgaans zijn deze minder comfortabel dan andere zadels. Dit gaat niet altijd op, ook dit verschilt namelijk per persoon.

Tijdritten/triatlon zadels

Naast zadels gericht op comfort of zo laag mogelijk gewicht, heb je ook nog de zogenaamde tijdrit- of triathlon zadels. Vooral qua vorm verschillen deze zadels van andere modellen.

Ze zijn namelijk uitgerust met wat extra padding op de voorzijde. Dit zorgt ervoor dat er comfortabeler kan worden gefietst in een aerodynamische houding, een houding waarbij je zo veel mogelijk op het voorste puntje van je zadel zit.

Ondanks de naam van deze zadels kunnen ze ook geschikt zijn voor ‘recreatieve’ wielrenners, ofwel, fietsers die niet van plan zijn deel te nemen aan tijdritten of triatlons. Er zijn namelijk genoeg fietsers die ook graag een aerodynamische houding aannemen en hierbij zo veel mogelijk comfort willen.

Stappenplan: zo vind je in 6 gemakkelijke stappen jouw ideale zadel

Stappenplan: zo vind je in 6 gemakkelijke stappen jouw ideale zadel!

Waarschijnlijk heb je nu al een idee naar wat voor soort zadel je ongeveer zoekt en of je überhaupt een nieuw zadel nodig hebt. Omdat het vinden van een nieuw zadel voor de racefiets niet al te gemakkelijk is hebben we speciaal voor jou een eenvoudig stappenplan opgesteld.

Volg deze stappen en dan is de kans groot dat je een geschikt zadel vindt.

Bekijk ook: Fietszadel dames

Stap 1: Afstand tussen zitbotjes bepalen

Nee, onze eerste stap is geen grap. De afstand tussen je zitbotjes speelt een belangrijke rol bij het vinden van een comfortabel zadel. Je zitbotjes zijn namelijk de botten waar je op zit.

De afstand tussen deze botten verschilt per persoon. Is je zadel te smal, dan worden deze botjes niet goed ondersteunt. Dit kan er op zijn beurt weer zorgen dat je last krijgt van zadelpijn of andere klachten.

Het vaststellen van de afstand tussen je zitbotjes lijkt omslachtig, maar is redelijk eenvoudig. Je hebt slechts drie dingen nodig: karton, krijt en een meetlint.

  1. Plaats het karton op een harde ondergrond en ga hier op zitten, net zoals je op een zadel zou zitten.
  2. Houd deze positie voor 5 minuten aan.
  3. Na deze 5 minuten ga je met een krijtje over het karton heen.
  4. Als het goed is zijn er dan 2 afdrukken zichtbaar: dit zijn je zitbotjes!
  5. Tot slot meet je de afstand tussen de zitbotjes met een meetlint en klaar is kees.

Wat heb je nu aan deze informatie?

Je wilt voorkomen dat je zadel te smal is en dat je zitbotjes niet goed ondersteund worden. Zorg daarom altijd dat je zadel breder is dan de afstand tussen je ondersteunende zitbotjes.

Stap 2: Wel of geen uitsparing?

Waarschijnlijk heb je er nog nooit echt goed over nagedacht, maar ook de uitsparing die je in veel zadels vindt, heeft een functie. Het is namelijk zo dat een dergelijke uitsparing ervoor zorgt dat het bekken gemakkelijker gekanteld wordt.

De vuistregel met betrekking tot uitsparingen luidt als volgt: “Ben je flexibel, dan is een uitsparing niet noodzakelijk. Weet je van jezelf dat je niet al te flexibel bent, neem dan een zadel met uitsparing”.

Daarnaast zorgt er een uitsparing voor minder druk op bepaalde fragiele delen van ons lichaam. Ook dit wordt door veel fietsers, zowel mannen als vrouwen, als aangenaam ervaren.

Stap 3: De vorm
Vorm zadel

Welke vorm voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van de mate van bewegen op de fiets. Met bewegen wordt vooral het bewegen van het bovenlichaam tijdens het trappen bedoeld.

Als je zogenaamd ‘stil fietst’ en dus weinig beweegt, dan is een plat zadel geschikt voor jou.

Beweeg je wel met je bovenlichaam tijdens het fietsen, dan heb je een licht gebogen of zelfs helemaal rond zadel nodig.

Stap 4: Hard of zacht fietszadel?

Nu je hebt bepaald of je een zadel met uitsparing nodig hebt, wat voor vorm het beste past bij jouw fietsstijl past en hoe breed je zadel moet zijn, moet er worden gekeken naar hoe hard een zadel is.

Wat vind jij het fijnste fietsen, een hard of zacht zadel? Doorgaans zijn zadels voor racefietsen, in tegenstelling tot die van stadsfietsen, relatief hard.

Ook dit heeft te maken met de eerder genoemde zitbotjes. Een zacht zadel zorgt als het ware dat je zitbotjes wegzakken in het zadel, een harder zadel voorkomt dit.

Of je een gematigd hard zadel nodig hebt of een loeihard zadel van carbon, is vooral afhankelijk van je eigen voorkeur.

Stap 5: Gebruikte materialen en overige eigenschappen (prijs en gewicht)

Het is nu eenmaal zo dat sommige materialen langer meegaan dan anderen en dat het ene materiaal goedkoper is dan het ander. Neem bijvoorbeeld carbon. Dit is een ultralichtgewicht materiaal dat tevens bijzonder sterk is. Hier betaal je echter wel weer de hoofdprijs voor.

Wat je zoekt in een fietszadel is daarom ook sterk afhankelijk van je budget. Wil je een ultrasterk, ultralicht zadel van allerlei hoogwaardige materialen, dan moet je bereid zijn om hier veel geld voor neer te leggen.

Naast gewicht en duurzaamheid, maken de gebruikte materialen niet bijzonder veel uit. Je zou kunnen argumenteren dat bepaalde materialen comfortabeler zijn of beter ademen, maar dit is vrij subjectief en verschilt per persoon.

Stap 6: Zadels uitproberen!

Nu je al 5 stappen hebt doorgenomen ben je zo goed als klaar om actief te gaan zoeken naar een zadel. Dit doe je aan de voorkeuren/eisen/criteria die je hebt opgesteld na het lezen van dit stappenplan. Dan berust je nog maar één ding: het zadel aanschaffen en uitproberen.

Maar wees hier niet te snel mee.

In veel situaties is het slim om eerst eens een zadel te proberen voordat je deze aanschaft. Leen bijvoorbeeld eens een zadel van een fietsmaat of probeer wat zadels uit in de winkel.

Gelukkig kun je tegenwoordig ook zadels online bestellen en, mits ze niet vies/beschadigd/gebruikt zijn, gratis retourneren als ze niet bevallen.

Bekijk ook: beste fietszadel voor heren.

Fietszadels voor dames

Speciale zadels voor dames

Sommige merken hebben speciale zadels ontworpen voor dames. Sommige hiervan verschillen niet enorm van de modellen voor heren, maar sommigen wél.

Het belangrijkste verschil tussen de anatomie van mannen en die van vrouwen met betrekking tot zadels is de positie van de zitbotjes.

Bij vrouwen is de afstand tussen de zitbotjes doorgaans wat groter dan bij mannen. Vrouwen hebben normaliter dan ook een wat breder zadel nodig. Dit hoeft niet per se een vrouwenzadel te zijn en speciale vrouwenzadels kunnen daarnaast ook geschikt zijn voor mannen.

Meer weten? Bekijk het uitegebreide artikel: fietszadel voor dames.

Conclusie: Wat is het beste racefiets zadel voor jou?

Het vinden van een geschikt zadel kan aanvoelen als een zoektocht zonder einde. Wij hopen dat we deze zoektocht aan de hand van ons stappenplan een stuk makkelijker hebben gemaakt,

Nu je voor jezelf duidelijk hebt wat je zoekt in een zadel voor de racefiets kun je een stuk doelgerichter aan de slag gaan.

Met wat mazzel heb je aan de hand van onze selectie beste fietszadels van 2024 al een goede keuze kunnen maken.

Zo niet, bekijk dan eens de top 10 fietszadels van april.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Gerard

21 mei 2020

Zeer goede informatie

Fietser

23 september 2022

Het advies over de afstand van je zitbotjes lijkt me heel erg nuttig.
Vervolgens vind ik een link naar zadels bij bol.com,
en daar kan ik uit honderden zadels kiezen met allerlei zoekfilters..., behalve die afstand van de zitbotjes.
En dat zo zo vreselijk nuttig zijn!!??
Pas als ik een zadel aanklik en dan nog een keer ergens op klik en dan nog een keer, dan vind ik pas een afstand die wel eens de betreffende afstand zou kunnen zijn.
Dat schiet toch niet op??