Rydon zonne energie fietslamp review

Innovatie, daar houden wij als fietsfanaten van. Het kan altijd sneller, strakker en beter. Of het nu om fietsen of de gadgets gaat. Van tourfietser, MTB’er tot de stadsfietser, één ding moet we altijd voorop staan; De veiligheid.

Goede fietsverlichting is hierbij essentieel, sterker nog het is wettelijk verplicht. Geklooi met lege batterijen of dynamo’s hoeft niet meer. Want ook hier heeft innovatie zijn werk gedaan, wat dacht je van fietsverlichting op basis van zonne-energie.

Wij leggen je graag het hoe, wat en waarom uit. Daarnaast hebben we meteen een goede optie voor jou gevonden.

foto product voordelen
Rydon fietslamp Rydon fietslamp
 • Duurzaam
 • Laad automatisch op door middel van zonne-energie
 • Eenvoudig te monteren; Gereedschap meegeleverd, alleen sleutel 10 nog nodig.
 • Diefstalbestendig
 • Rubberen coating om de bevestigingsclip voorkomt beschadigingen aan het stuur
 • Zeer fel licht
 • Ook zichtbaar vanaf de zijkant
 • Geeft aan wanneer er geladen wordt door middel van led lampje
 • Verschillende standen mogelijk
 • Lange batterijduur (50 uur)
bekijk prijs

De Rydon, gaat er nog geen lampje branden?

rydon verpakking

De Rydon voorlamp is een fietslamp die werkt op basis van zonne-energie. Dit betekent kort gezegd dat er geen dynamo of een externe batterij aan te pas komt, maar er gebruik wordt gemaakt van een klein zonnepaneeltje.

rydon zonnepaneel

Eigenlijk zoals je tegenwoordig ook veelvuldig op woningen aantreft. Door het zonlicht wat op dit paneeltje schijnt, laat de ingebouwde batterij op. Zowel wanneer je onderweg bent als wanneer de fiets stil staat.

De batterijduur is 50 uur, dus ook in minder zonnige tijden of ’s avonds kun je gewoon gebruik maken van de lamp.

Voor welke fiets is de Rydon geschikt?

rydon verlichting op elektrische-fiets

Doordat het zonnepaneeltje genoeg licht moet opvangen is de lamp vrij omvangrijk, zo klein als kliklampjes is hij dan ook niet. Dit vertaalt zich dan wel weer meteen in de lichtbundel. Deze is scherp en ruim, zelfs van de zijkant ben je zichtbaar. Het felle licht zorgt er zelfs voor dat je je tegenligger kan verblinden, pas hier dus wel mee op.

Wij vinden de lamp dan ook meer geschikt voor de wat robuustere fietsen zoals stadsfietsen, bakfietsen, mountainbikes of trekfietsen. Wanneer je gestroomlijnd op pad wilt, raden we je de Rydon niet aan.

Sterker nog, dit gaat waarschijnlijk niet eens passen want hij kan niet bevestigd worden bij een kleine diameter door de meegeleverde bevestigingsclip (max 2,5 cm diameter). De afmetingen van de lamp zijn 63 x 9 x 40 cm. Hij weegt in totaal 250 gram, klinkt niet veel maar kan wel als zwaar ervaren worden bij de snelle fietser.

Het meegeleverde roestvrijstalen bevestigingssysteem is eenvoudig te monteren en zit door het gebruik van een grote schroef ook echt goed vast. Zo vast dat hij er niet door dieven, maar ook niet door jezelf eenvoudig af te halen is. Per fiets zul je dus een Rydon moeten aanschaffen, snel verwisselbaar is hij niet.

Daarentegen heb je dus wel altijd fietsverlichting tot je beschikking.

Bekijk prijs

Wat mag je verwachten van de Rydon?

Het gebruik van zonne energie is natuurlijk een nieuw fenomeen. Helaas schijnt niet altijd de zon in Nederland, daarom is er ook de mogelijkheid om de batterij op te laden middels een USB kabel. Doordat de lamp niet los te halen is van de fiets, vinden wij dit soms wel lastig om de fiets aan de stroom te plaatsen. Hiervoor heb je dus een lange kabel nodig.

Maar als hij dan eenmaal goed schijnt, zet hij ook iedereen in de schijnwerpers. Hierbij zijn twee standen mogelijk, namelijk de normaal van 50 lumen maar ook de boost van wel 400 lumen.

rydon verlichting sterktes

Deze power komt uit zes high efficiënt LED lampen, hiermee kun je wel 200 meter vooruit schijnen. Ook tijdens een flinke plensbui hoef je niet over de lamp in te zitten, hij is namelijk waterbestendig.

Vraag je je af of de batterij oplaadt of niet? Een blauw ledlampje geeft dit subtiel aan.

Kortom, waarom jij je licht echt eens op dit exemplaar moet laten schijnen is het gebruik van zonne energie. Je betaalt misschien iets meer dan gewone, kleine lampjes met batterij. Maar het bespaart je een hoop geklooi met het vervangen daarvan en ook het risico op diefstal is veel kleiner.

De Rydon fietslamp, wel of niet doen?

rydon gemonteerd

Wij hebben uiteraard ook zelf even de lamp getest en zijn tot onderstaande lijstje gekomen waarom je wel of toch maar niet over moet gaan tot het aanschaffen van deze fietsverlichting.

Voordelen
 • Duurzaam
 • Laad automatisch op door middel van zonne-energie
 • Eenvoudig te monteren; Gereedschap meegeleverd, alleen sleutel 10 nog nodig.
 • Diefstalbestendig
 • Rubberen coating om de bevestigingsclip voorkomt beschadigingen aan het stuur
 • Zeer fel licht
 • Ook zichtbaar vanaf de zijkant
 • Geeft aan wanneer er geladen wordt door middel van led lampje
 • Verschillende standen mogelijk
 • Lange batterijduur (50 uur)
Nadelen
 • Opladen via mini usb soms onhandig
 • Kan niet bevestigd worden op een fiets met een diameter die groter is dan 2,5 cm
 • Product is groot voor fietsverlichting
 • Niet handig indien je vaak van fiets wisselt doordat de lamp niet van de fiets kan worden geklikt

Is deze lamp toch niet helemaal waar je naar op zoek was? Bekijk dan de beste fietsverlichting van 2023.

Rydon zonnepaneel op fiets

Conclusie

Imponeer je fietsmaatjes met deze innovatie op het gebied van fietsverlichting. Daarnaast is het ook nog eens praktisch, je bevestigt de lamp en hebt er vervolgens geen omkijken meer naar.

Dat de batterij op meerdere manieren is op te laden is ideaal, maar nog niet helemaal doordacht in verband het stopcontact wat nodig is.

Onze conclusie is dat wij het een enorme stap vooruit vinden, maar dat er in de toekomst wellicht nog wat innovaties aan te pas zullen komen om de stroomlijning en back up mogelijkheden qua stroom te vergroten. Maar voor nu, Rydon goed bezig, shine on!

Bekijk prijs & reviews

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)