Shanren Miles GPS Fietscomputer review

De laatste jaren komen er steeds meer verschillende fietscomputers en fietsnavigaties op de markt. Niet alleen van bekende merken zoals Garmin en Wahoo, maar ook van relatief onbekende merken.

Vandaag nemen we een kijkje naar de Shanren Miles Fietscomputer. We hebben deze fietscomputer van het relatief onbekende Shanren  de afgelopen weken op de proef gesteld en zijn erg positief verrast!

Bekijk nu de beste fietscomputer black friday deals.

Wat zit er in de doos?

  • de Miles fietscomputer
  • een handleiding
  • bevestigingsmateriaal (1 houder, 1 siliconen beschermer en 4 rubberen elastieken)
  • kabeltje voor opladen (USB naar micro-USB)

Shanren Miles

Wat zegt de fabrikant?

Voor we verder ingaan op wat wij van de Shanren Miles vinden, kan het geen kwaad om na te gaan wat het merk zelf over zijn fietscomputer te zeggen heeft.

Volgens Shanren is de Miles een GPS fietscomputer met diverse unieke features, waaronder ”achterlicht controle” (daarover later meer) en een innovatieve Power Estimation-functie.

Daarnaast is de Miles de perfecte “eerste fietscomputer” vanwege zijn gebruiksgemak en compatibiliteit met diverse sensoren en andere apparaten.

Ondanks het feit dat de Miles voorzien is van een GPS beschikt de fietscomputer niet over navigatie. In plaats daarvan kun je de GPS gebruiken om je rit naderhand te analyseren.

Onze ervaring

Wat vinden wij van de Sharen Miles fietscomputer? Dát is natuurlijk de hamvraag. We lopen puntsgewijs langs onze mening en ervaringen met de fietscomputer.

Design

De Miles fietscomputer ziet er verrassend strak en modern uit. Dit vanwege zijn aerodynamische vormgeving en afgeronde hoeken. De zwarte kleur – de enige verkrijgbare kleurstelling – staat goed en past in principe bij elke fiets.

Shanren Miles Design Logo

We zijn groot fan van het grote, diagonale logo op de linkerzijde van het apparaat. Wel is de fietscomputer wat aan de dikke kant.

Verder ziet de Miles er, naar onze mening, vergelijkbaar uit als de duurdere modellen van Sigma en fietscomputers van Garmin. Zeker niet verkeerd dus!

Afmetingen, display & gewicht

Het formaat van de Shanren Miles is 73 x 52 x 20 millimeter. Een perfect formaat: niet dusdanig klein dat je moeite hebt om het scherm af te lezen, maar ook niet zo groot dat ‘ie in de weg zit of te zwaar is.

Het display zelf is zo’n 2,1 inch groot en zwart-wit. Over het algemeen is het display erg scherp en gemakkelijk af te lezen.

Wel merken we dat het scherm tijdens het fietsen – helemaal bij helder, zonnig weer – het scherm soms lastig af te lezen vanwege reflectie en schaduwval, zoals onderstaande foto laat zien:

Shanren Miles Display Reflectie

Dit was gelukkig nooit een groot probleem. In het ergste geval drukte we op één van de knoppen, waardoor het scherm oplichtte en we beter konden zien wat we zochten.

Met een gewicht van 65 gram (zelf gewogen) is de fietscomputer verre van zwaar. Hiermee is de fietscomputer ook uitermate geschikt voor de grammenjagers onder ons.

Menu’s, bediening & gebruiksgemak

De Shanren Miles is eenvoudig te bedienen aan de hand van drie knoppen. Deze bevinden zich aan de onderzijde van de computer, zoals op onderstaande foto’s te zien is:

Shanren Miles

Natuurlijk was het bedienen van de fietscomputer in het begin een beetje uitvogelen. Maar al snel hadden we onder de knie hoe alles werkte.

In principe werkt deze Shanren fietscomputer zeer intuïtief. De computer heeft geen eindeloze menu’s of ingewikkelde instellingen. Aan de drie knoppen heb je daarom meer dan genoeg!

Uiteraard wordt de Shanren Miles ook geleverd met een handleiding. Deze hielp ons goed op weg wat betreft het bedienen van de fietscomputer én met het koppelen met andere apparaten/sensoren.

Connectiviteit

Ook de connectiviteit van de Miles is uitstekend. De fietscomputer is geschikt voor zowel ANT+ als Bluetooth, waardoor ‘die met elk apparaat te koppelen is.

Zelf koppelden we de Miles moeiteloos met de Polar H9 hartslagband, de Shanren Rax Pro Smart Tail Light en de cadanssensor van Shanren.

Daarnaast is de fietscomputer te verbinden met je telefoon en de Sharen Sports App – een handige applicatie waarmee je naderhand je rit kunt analyseren of kunt koppelen aan je Strava-account.

We hebben het zelf niet uitgeprobeerd, maar de Miles is naast aan een hartslagband, achterlicht en cadanssensor ook te koppelen aan een vermogensmeter en een snelheidsmeter.

Montage

Net zoals bij fietscomputer van Sigma, Garmin en Wahoo monteer je de Shanren Miles eenvoudig met een meegeleverde ‘Twist & Lock’-bevestiging:Shanren Miles montage

Vervolgens bevestig je de fietscomputer met behulp van één van de vier meegeleverde elastieken aan je stuur of stuurpen.

Tip! Monteer eerst de bevestiging aan je fiets met de elastieken en ‘draai’ vervolgens de Miles fietscomputer hierop. Dit gaat gemakkelijker en hiermee voorkom je dat je de fietscomputer per ongeluk laat vallen.

Overigens doet de website van Shanren vermoeden dat er ook diverse andere montagemogelijkheden beschikbaar zijn. Helaas is hoe en waar deze verkrijgbaar zijn ons onduidelijk.

Functies & trainingsschermen

Op gebied van functies en beschikbare ‘trainingschermen’ stelt de Miles allebehalve teleur.

Zoals we eerder al zeiden beschikt de fietscomputer over de mogelijkheid om met allerlei sensoren en apparaten te verbinden. Hierdoor zie je niet alleen tijdens het fietsen alle relevante informatie, óók wordt de informatie van deze sensoren en apparaten opgeslagen voor analyse na de rit.

Meet de Miles meet je onder andere je: snelheid, afgelegde afstand, tijd, afgelegde hoogte, hellingshoek (in %), verbrande calorieën, omgevingstemperatuur en de afgelegde route. Met sensoren van Shanren of andere merken worden ook je geleverde vermogen, hartslag en cadans gemeten en weergeven op het display.

Power Estimation

Een van de noviteiten van de Miles is de zogenaamde Power Estimation-functie. Dit is een speciaal algoritme dat aan de hand van verschillende gegevens je geleverde vermogen berekent. Dit is een goedkoop alternatief voor een kostbare vermogensmeter / power meter.

Verbinding met de Raz Pro Smart Tail Light

Met de fietscomputer bedien je eenvoudig de slimme achterlamp van Shanren, de Raz Pro Smart Tail Light. Zo kun je met één druk op de knop de lamp aan- of uitzetten. Dit scheelt een hoop acrobatiek op de fiets en is een erg handige functie.

Trainingsschermen

Voor tijdens het fietsen heb je drie beschikbare displays. Deze zijn als volgt standaard ingesteld:

  1. Scherm 1: met de tijd, afgelegde afstand (in KM), de cadans (RPM), hartslag (BPM), het aantal rondes en de snelheid (in KM/H)
  2. Scherm 2: met de hellingshoek van de weg, het aantal afgelegde hoogtemeters, het geleverde vermogen (als je een power meter hebt), een schatting van het vermogen, de snelheid (in KM/H) en het aantal rondes
  3. Scherm 3: met de tijd, afgelegde afstand (in KM), de links-rechtsverhouding van je geleverde vermogen (als je een power meter hebt) en je snelheid (in KM/H) en het aantal rondes

Deze displays zijn eenvoudig aan te passen met behulp van de Shanren Sports App.

Vanwege zijn vele functies en handige, aanpasbare ‘trainingsschermen’ is de Shanren Miles bij uitstek geschikt voor de trainingsbeesten onder ons. Daarnaast is deze fietscomputer dankzij de hoogtemeter ook perfect voor klimmers.

Waterdichtheid & batterijduur

Met een waterdichtheid-score van IP67 is de Miles bestand tegen onverwachte plensbuien. Bij donkere wolken gingen we dan ook met vertrouwen de weg op.

De batterijduur van de Miles is zo’n 25 uur. Dit is meer dan genoeg voor lange dagen in het zadel – zelf zijn we nooit in de buurt gekomen van een lege accu. Opladen gaat eenvoudig aan de hand van de meegeleverde kabel.

De mini-USB aansluiting steek je in de fietscomputer, de USB-aansluiting vervolgens in een laadblokje. Na circa 2,5 uur aan de lader is de Miles 100% opgeladen en kan die weer een paar ritten mee.

Conclusie: is de Shanren Miles fietscomputer een aanrader of niet?

Al met al kunnen we de Shanren Miles fietscomputer van harte aanraden. Het is een kwalitatief hoogwaardige, eenvoudig te gebruiken fietscomputer die nét wat meer biedt dan vergelijkbare modellen van andere merken.

De Miles is vanwege zijn uitstekende connectiviteit, vele functies en aanpasbare displays perfect voor die intensieve trainingsritten, bijvoorbeeld als je je traint op basis van je hartslagzones of vermogen.

Houd wel rekening met het feit dat de Miles géén fietsnavigatie is. De naam van de fietscomputer, de Snaren Miles GPS, kan namelijk voor wat verwarring zorgen.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)