FitBike Race Magnetic Basic review

9.2
4.6 1

Bekijk meer afbeeldingen op: Betersport.nl

Plus- en minpunten

 • Zeer realistische fietservaring dankzij het zware vliegwiel, de V-belt en de magnetische weerstand
 • Dankzij de V-belt muisstil
 • Wiebelt niet dankzij stevige constructie
 • Geschikt voor intensieve trainingen
 • Beperkt verstelbaar
 • Geen SPD pedalen
 • Matige connectiviteit

Review

Fitbike Race Magnetic Basic spinningfiets review

Een spinningbike is een gemakkelijke manier om je conditie te verbeteren of om ‘s winters – wanneer je misschien liever niet op de racefiets of mountainbike stapt – je conditie op niveau te houden.

Vandaag nemen we een kijkje naar een betaalbare optie die ideaal is voor uiteenlopende sporters en fietsers: de Race Magnetic Basic van Fitbike.

De ‘Basic’ is namelijk betaalbaar, betrouwbaar en stabiel. Hierdoor is deze betaalbare spinningfiets geschikt voor zowel beginnende als ervaren spinners

Voor wie geschikt?

In principe is de Fitbike Race Magnetic Basic voor iedere spinner geschikt. De Basic heeft namelijk een 20 kilogram vliegwiel, een magnetisch weerstandsysteem en een fluisterstille V-belt in plaats van een ketting.

Hierdoor is de fietsbeweging van de Basic zeer realistisch, evenals het gevoel van weerstand. Als kers op de taart is de Basic ook nog eens muisstil.

Maar, toch zouden we de Basic niet aan iedereen aanraden. Zo is de Basic niet compatibel met externe sensoren, apparaten of software. Wil je je spinningfiets gebruiken met Zwift, dan is de Basic helaas niet de spinningfiets voor jou.

Maar misschien is de opgewaarde versie van de Race Magnetic, de Race Magnetic Pro, dan wél wat voor jou!

Dit kun je allemaal met de Fitbike Race Magnetic Basic

Wat kun je allemaal met de Fitbike Race Magnetic Basic? Nou, eigenlijk bijzonder veel!

Dankzij het zware vliegwiel (20 kilogram) kan er zowel zeer licht als zeer intensief getraind worden. Hierdoor kun je de Basic gebruiken voor eenvoudige ‘ritjes’ met een lage intensiteit, bijvoorbeeld als herstelrit, maar ook voor zware intervaltrainingen.

De meegeleverde fietscomputer zorgt ervoor dat jij altijd inzicht hebt in hoe snel je gaat, wat je cadans is en wat de gefietste tijd is.

Kortom, de Fitbike Race Magnetic Basic is geschikt voor allerlei toepassingen, waaronder:

 • Intensieve trainingsritten (intervallen, microintervallen, temporitten);
 • Rustige herstelritten;
 • Opwarmen voor je op de ‘echte’ fiets stapt;
 • Cooldown na een rit op de racefiets.

Helaas zijn de mogelijkheden niet eindeloos. Zo kun je met deze Fitbike spinningfiets geen gebruik maken van Zwift, externe sensoren of trainen op basis van je hartslag.

Eigenschappen & functionaliteiten

Voor een spinningfiets die ‘basic’ is, is de Fitbike Race Magnetic voorzien van opvallend veel handige functies en eigenschappen. We zetten de belangrijkste en meest opvallende op een rijtje.

Het ontwerp: stevig & stoer

De spinningfietsen van Fitbike worden geroemd om hun bouwkwaliteit, stabiliteit en betrouwbaarheid. Dit gaat ook op voor de Basic, die dankzij zijn robuuste design zeer stabiel is. De fiets zelfs weegt zo’n 44 kilogram en kan belast worden tot maximaal 115 kilogram.

Het hoge gewicht maakt wel dat de spinningfiets wat lastig te verplaatsen is. Gelukkig maken de wieltjes dit een stuk gemakkelijker.

Comfort

Op gebied van comfort scoort de Fitbike gemiddeld. Het zadel zit prima en het stuur kan op verschillende manieren worden vastgepakt. Zowel het zadel als het stuur zijn tot op de centimeter verstelbaar, waardoor je fiets nauwkeurig kunt afstellen.

Het zadel is horizontaal en verticaal verstelbaar, terwijl de positie van het stuur alleen verticaal kan worden aangepast. Daarnaast merkten we dat na langer dan een uur op de fiets het zadel toch niet zo heel lekker meer zat. Dit was echter niets wat een goede fietsbroek met zeem niet kon oplossen!

Muisstil trainen dankzij V-belt

Daar waar veel spinningfiets maken van een luidruchtige ketting voor de aandrijving, wordt de Race Magnetic Basic aangedreven door een V-belt. Deze produceert een stuk minder geluid en hoeft bovendien minder onderhouden te worden.

Hierdoor is deze spinningfiets perfect voor gebruik thuis: anderen hebben geen last van de herrie, waardoor je op elk tijdstip en (in principe) in elke kamer kunt trainen.

Intensieve trainingen door magnetisch weerstandsysteem

De Fitbike Race Magnetic Basic is uitgerust met een magnetisch weerstandsysteem – een systeem dat beduidend beter werkt dan het ouderwetse viltblokje. Zo kun je veel intensiever én nauwkeuriger trainen (meer weerstand) en vereist dit systeem een stuk minder onderhoud.

Verschil met Fitbike Race Magnetic Pro & Home

Naast de ‘Basic’ bestaat de Race Magnetic-reeks van Fitbike uit nog twee andere spinningfietsen, de Pro en Home. Maar hoe verschillen deze van de Basic en welke is geschcikt voor jou?

Fitbike Magnetic Basic trapper

Zoals de naam al doet vermoeden is de Fitbike Race Magnetic Pro bedoeld voor de meeste fanatieke spinners. De Pro is daarom nóg robuuster gebouwd, uitgerust met SPD-pedalen, geschikt voor de meest intensieve trainingen, is te gebruiken in combinatie met Zwift en kan zelfs professioneel gebruikt worden. Hier betaal je echter ook een stuk meer voor.

meer weten over de uitstekende Fitbike Race Magnetic Pro? Lees dan hier onze uitgebreide review!

Het verschil tussen de Basic en de Home is een stukje kleiner. Het grootste verschil is het daadwerkelijke design: de Home is wat zwaarder gebouwd en heeft daardoor een hogere belastbaarheid. Daarnaast is het stuur meer verstelbaar en kunnen er andere pedalen op op gemonteerd worden – iets wat bij de Basic niet kan.

De voor- en nadelen op een rijtje

Samenvattend, de Fitbike Race Magnetic Basic is, naar onze mening, een uitstekende ‘instap’ spinningfiets met een sterke prijs-kwaliteitverhouding. Dit vanwege de indrukwekkende bouwkwaliteit, stabiliteit, de realistische fietsbeweging, de vele opties met betrekking tot weerstand en de fluisterstille aandrijving.

We raden deze spinningfiets daarom van harte aan aan uiteenlopende fietsers, van beginners tot meer ervaren spinners. Alleen voor de meest fanatieke fietsers, die nóg meer weerstand, compatibiliteit met Zwift, een nóg robuuster design en SPD-pedalen willen, is de ‘Basic’ ongeschikt.

Zij kunnen het beste naar de andere modellen van Fitbike, de Race Magnetic Pro & Home, kijken.

Heb jij ervaringen met de Fitbike Race Magnetic Basic of een van de andere spinningfietsen van Fitbike? Deel je ervaringen met ons en anderen in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]