Fitbike Race Magnetic Pro spinningfiets review

9.2
4.6 1

Bekijk meer afbeeldingen op: Betersport.nl

Plus- en minpunten

  • De stabiliteit , het zware vliegwiel, de V-belt en de magnetische weerstand maken de fietservaring ongeëvenaard
  • Train intensief dankzij het vliegwiel van maarliefst 22 kilogram
  • 8x uitgeroepen tot de beste spinningfiets door de consumentenbond
  • De weerstand wordt geregeld d.m.v magneten
  • Zeer geruisloos na enige tijd gebruik
  • Biedt voldoende uitdaging, ook op professioneel gebruik
  • Fietscomputer is los te verkrijgen
  • Niet iedere voorkeur qua houding kan aan tegemoet gekomen worden
  • Bidonhouder onhandig geplaatst

Review

Weer of geen weer, wij houden van helemaal stuk gaan op de fiets. Toch zijn er momenten dat een heerlijke buitenrit er qua tijd of omstandigheden even niet in zit.

Wij verruilen de MTB of wielrenfiets dan graag voor de spinningsbike. En wat hiervoor een goede keuze is, wij lichten een topper voor je uit.

De Fitbike Race Magnetic Pro

Een hele mond vol en daarmee doet hij zijn kwaliteiten eigenlijk nog tekort. Deze spinningsbike is een ware allrounder. Zo is hij geschikt voor professioneel gebruik maar ook voor thuis is het een zeer goede optie.

Hij is zeer volledig en stabiel gemaakt met grote verstelbare mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat hij voor iedereen geschikt is, van de beginner tot de ervaren spinner.

Voor wie is deze spinningfiets geschikt?

Tenzij je écht niet te porren bent voor een potje spinnen, anders is deze spinningsbike geschikt voor iedereen. Dit klinkt als een verkooppraatje maar de ervaren gebruikers zijn het met ons eens.

Dit komt omdat de fiets vele verstelbare mogelijkheden heeft. De FitBike Race Magnetic Pro is in alle posities van het lichaam aan te passen, zowel op basis van de lichaamsafmetingen als de persoonlijke wensen van de spinner.

Welke maten moet ik hebben?

Het racezadel is in 9 hoogtes verstelbaar met een pop-in systeem, dit zorgt ervoor dat het bij zware belasting niet bezwijkt onder de druk. Dit zadel is dan ook specifiek voor deze fiets ontworpen. Daarnaast is ook het stuur volledig verstelbaar naar het lichaam van de gebruiker.

De hoogte van het stuur is verstelbaar door middel van een zogenaamd pop-in systeem. Hier bestaat de keuze uit 5 verschillende posities. Horizontaal is het stuur zelfs per millimeter te verstellen, voor de echte pietje precies onder ons.

Tijdens je workout kun je van houding afwisselen door het ergonomische stuur, deze heeft verschillende beugels om je aan vast te houden.

De dikte van het stuur is 32 mm en het heeft tevens de beschikking over een EVA grip.

Daarnaast hoef je ook niet bang te zijn dat je te zwaar bent, de fiets kan namelijk een belasting aan tot wel 150 kg. Een maximaal gewicht wat wij niet vaak terugzien bij dergelijke fietsen.

Welk niveau fietser moet ik zijn?

Wanneer je een beginner bent hoef je niet bang te zijn dat de fiets te zwaar is ten opzichte van jouw conditie, de FitBike Race Magnetic Pro kan namelijk naar ieders niveau afgesteld worden. Maar het leuke is dan weer dat de uitdaging eindeloos is.

Ook de ervaren spinner kan naar hartenlust tekeer gaan op deze bike. Dit komt door de combinatie van het 22 kg zware vliegwiel en het sterke magnetische weerstandsysteem. Samen zorgt dit ervoor dat je met de FitBike Race Magnetic Pro tot wel 600 Watt kunt trainen.

En voor de minder ervaren spinner; Dit is écht super pittig. Het nadeel van zo’n zware belasting is dan weer wel, dat de fiets op zichzelf óók zwaar is. Even snel naar binnen tillen en verzetten kan een hele klus zijn. Je kunt dat ook weer van de positieve kant bekijken; Meteen een gratis workout erbij.

Welke opties en functionaliteiten zitten er op de FitBike Race Magnetic Pro?

De vormgeving van de spinningfiets

De fiets heeft een ergonomisch goed ontworpen uiterlijk en is perfect gestroomlijnd. De kleuren geel en zwart maken hem tot een ware eyecatcher. Hij is door zijn stevigheid een fiets waar iedereen flink op tekeer kan gaan en heeft daarom een robuust uiterlijk.

De keerzijde hiervan is dat hij wel in totaal 61 kilogram weegt. Even vertillen is dus niet eenvoudig te doen, verrijden is daarentegen wel mogelijk doordat de fiets voorzien is van wieltjes.

Op het stuur zijn diverse grepen gevestigd zodat er van houding afgewisseld kan worden. Tevens is er een houder voor een technisch device.

Ook zijn er bidonhouders geïnstalleerd, al zijn deze niet op de meest efficiënte plek bevestigd. Dit is wellicht een ontwikkelpunt voor een volgende versie.

Dat de fabrikant zeker is van zijn zaak waar het gaat om het frame blijkt wel uit de levenslange garantie die zij hiervoor afgeven.

De onderdelen

We hebben het al even kort over het vliegwiel gehad, maar dit is er ééntje van zware kwaliteit. Het betreft een wiel van 21 kilogram, dit gecombineerd met een aandrijving door middel van een industriële V-Belt zorgt voor genoeg weerstand.

Een groot voordeel van een industriële V-Belt ten opzichte van een veelgebruikte ketting is het verschil in lawaai.

Geruisloze v-belt

Een V-Belt is geheel geruisloos terwijl een kettingaandrijving in verhouding veel geluid maakt. Ideaal dus wanneer je het spinnen wil combineren met het kijken van je serie of het volgen van een virtuele les.

De pedalen

Dan de pedalen, ook deze zijn van professionele kwaliteit. De combinatie van SPD pedalen en toe clips zorgen ervoor dat je muurvast zit op de pedalen. Je kan jezelf vastklikken in de pedalen zonder te verschuiven. Het maakt dan ook niet uit hoe vaak je staan en zitten afwisselt, jij valt niet van je fiets.

De stalen pedalen kunnen behoorlijke weerstand verdragen, dit in combinatie met het stevige frame en zware vliegwiel.

Door de combinatie van deze twee technieken kun je niet alleen kracht zetten met een neerwaartse trapbeweging (het zogenaamde drukken) maar ook met een opwaartse beweging (Juist; Trekken).

De techniek

In tegenstelling tot vele andere spinningfietsen wordt de weerstand bij de Race Magnetic Pro niet bepaald door een vilt blokje. Het nadeel hiervan is namelijk dat het erg slijtage gevoelig is. Er wordt voor de weerstand hier gebruik gemaakt van een sterke magneet.

Door de weerstandknop verandert de houding van de magneet wat weer invloed heeft op de weerstand. Dit is naast duurzamer ook nog een nauwkeuriger dan een viltblokje. Ohja, en ook dit is veel geruislozer.

Industriële kogellagers

Daarnaast zijn op deze spinningfiets alle draaiende onderdelen voorzien van industriële kogellagers. En het gebruikte crankstel, dat vergelijkbaar is aan een normale sportfiets, bestaat uit drie verschillende onderdelen (as, crank en trapper). Daarmee komt de fietservaring behoorlijk in de buurt bij ‘los’ buiten fietsen.

Geen display

Vele fietsen zijn standaard voorzien van een display waarop je lessen kunt volgen en je prestaties kunt monitoren. Dat is bij deze spinningfiets niet het geval. Hij is wel apart bij te bestellen maar calculeer dus in dat je voor de prijs die je betaalt geen computer erbij krijgt geleverd.

Het is dus wel mogelijk om eenvoudig de Fitbike Trainingscomputer erbij te bestellen. Dit is zeker aan te raden want eenmaal geïnstalleerd houdt hij al je data perfect bij. Mocht je al over een vorige versie van de Fitbike beschikken? Dan kun je je trainingscomputer dus gewoon weer gebruiken.

Wat is het verschil met de FitBike Race Magnetic Home editie?

Waar de FitBike Pro editie echt geschikt is voor de ervaren fietser en professioneel gebruik zoals in fitnesscentra en tijdens revalidatie, is de Home editie echt een fiets voor thuis. Hij is nog steeds van zeer goede kwaliteit maar in alle opzichten net van een lichtere variant.

Zowel qua mogelijkheden om zich aan te passen aan jouw lichaamslengte en voorkeuren als in zwaarte qua vliegwiel. Hij is dan wel weer eenvoudiger te verplaatsen dan de Pro variant. Kortom is de Pro versie op elk front net van een zwaardere kwaliteit.

De voor- en nadelen op een rijtje

Wanneer je echt van plan bent om meters te gaan maken en progressie te boeken op het gebied van spinning en fietsen dan raden wij het zeker aan om over te gaan tot de aanschaf van de FitBike Pro editie. Het is een fiets die eindeloze fietsuitdaging biedt. Door zijn robuuste bouw en zware vliegwiel is de fiets geschikt voor de ervaren spinner.

Door het gebruikte systeem is hij zeer stil en veroorzaakt daarom geen geluidsoverlast voor medesporters in de sportschool en huisgenoten bij thuisgebruik.

Zijn opvallende verschijning en totaalgewicht zorgen er bij thuisgebruik wel voor dat hij vooral geschikt is om op een permanente plek zoals in een sport- of werkkamer te staan.

Er zijn details denkbaar die qua vormgeving beter hadden gekund, zo had de bidonhouder anders geplaatst kunnen worden en voor sommige fietsers is het zadel toch niet hoog genoeg.

Ook is een basisconditie wel handig, aangezien het zware vliegwiel ervoor zorgt dat de laagste stand nog steeds uitdaging biedt.

Voor sommigen is de afwezigheid van een trainingscomputer een teleurstelling. Voor zo’n prijs en kwaliteit verwachten zij dat er een vorm van monitoring qua prestaties wordt bijgeleverd. Ook moet er soms even gewend worden aan de stand van de trappers, deze verschilt ten opzichte van andere reguliere merken fietsen. Maar eenmaal gewend geeft dit geen problemen.

Bekijk ook: De beste spinningfietsen van 2024.

Video

Conclusie

Kan jij niet wachten om je fietsconditie naar een professioneel niveau te tillen?

En ben je bereid om hier zowel tijd, geld als energie in te investeren? Dan is de aanschaf van deze FitBike een dikke tip.

Een solide basis om te werken aan een topconditie. Wil je de fiets niet alleen voor jezelf maar ook voor je medesporters in de gym aanschaffen? Ook daarvoor is dit de perfecte keuze. Klaar voor de start?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!