Flow Fitness Stelvio Racer Pro i review

8.8
4.4 1

Bekijk meer afbeeldingen op: coolblue.nl

Plus- en minpunten

  • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Zeer realistische fietsbeweging dankzij zware vliegwiel
  • Belastbaar tot 140 kilo
  • Muisstille, onderhoudsarme V-belt aandrijving
  • Veel mogelijkheden mbt training
  • Realistische weerstand door magneetrem
  • Gemakkelijk trainingen en weerstandniveaus instellen dankzij het LCD-display
  • Interactief trainen met Kinomap
  • Niet compatibel met Zwift
  • Zadel zit bij lange ritten niet zo fijn, schaf daarom een los zadel aan

Review

Wil je weten of de Flow Fitness Stelvio Racer Pro I voor jou een goede keuze is?

Op papier ziet de spinningfiets er namelijk erg goed uit. Dit model is namelijk uitgerust met een 20 kilo zwaar vliegwiel, V-belt aandrijving en SPD-plaatjes.

Maar hoe presteert dit model in de praktijk? Ontdek het in deze uitgebreide review.

Montage

Flow Fitness Stelvio Racer Pro i Monteren

Uiteraard beginnen we traditiegetrouw bij de montage. In de doos vind je alle benodigde onderdelen, het benodigde gereedschap (inbussleutels) en de handleiding.

Vergeleken met sommige anderen spinningbikes was het in elkaar zetten van de Stelvio Racer een fluitje van een cent. De handleiding is namelijk erg duidelijk en je hoeft slechts enkele onderdelen te monteren.

Dit klusje kan dan ook prima in je eentje geklaard worden, al is het handig om bij de montage van de voorvoeten iemand te hebben die het hoofdframe vasthoudt.

Nadat we de Racer Pro i in elkaar hadden gezet was het alleen nog zaak om ‘m, met behulp van de wieltjes, naar de juiste plek te manoeuvreren.

Wat biedt de Stelvio Racer Pro i allemaal?

Flow Fitness Stelvio Racer Pro i Allemaal

Op papier ziet de Stelvio Racer Pro i er uit als een volwaardige middenklasse spinningfiets met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Zo is er op het vliegwiel, de aandrijving en de weerstand niets aan te merken. Het vliegwiel is maar liefst 20 kilo zwaar – iets wat in principe voor een realistische fietsbeleving moet zorgen. Hoe dit in de praktijk bevalt ontdek je later in de review.

Aandrijving: V-belt

De aandrijving verloopt via een V-belt in plaats van een ketting. Voordeel van deze aandrijving is dat het een stuk minder herrie maakt en minder onderhoudsgevoelig is. Een dik pluspunt dus!

Weerstand

De weerstand wordt gecreëerd door een moderne magneetrem in plaats van een traditioneel viltblokje. Bovendien is de weerstand elektrisch verstelbaar en heb je keuze uit maar liefst 32 niveaus.

Belastbaar + SPD-combipedalen

Verder is de Stelvio Racer Pro i tot 140 kilo belastbaar en standaard uitgerust met SPD-combipedalen.

Connectiviteit

Ook op het gebied van connectiviteit stelt de Racer Pro i niet teleur. Tenminste, als Zwift geen absolute must is. Met Zwift is de Racer Pro i namelijk niet compatibel. Wél is deze spinningfiets te gebruiken met de Kinobody-app, die op veel vlakken vergelijkbaar is met Zwift.

Andere trainingsmogelijkheden zijn er ook dankzij de 19 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.

Al met al is de Stelvio Racer Pro i, als we de specificaties mogen geloven, een zeer complete middenklasse spinningbike qua eigenschappen.

Comfort en gebruiksgemak

Flow Fitness Stelvio Racer Pro i Comfort

Natuurlijk heeft Flow Fitness ook aan het gebruiksgemak en het comfort van de Racer Pro i gedacht.

Het comfort wordt in grote mate bepaalt door de verstelbaarheid. Immers: als een spinningfiets op meerdere punten af te stellen is kun je de meest comfortabele houding aannemen. Gelukkig is de Racer Pro i voldoende verstelbaar.

Zowel het stuur als het zadel zijn namelijk eenvoudig te verstellen, waardoor we al snel de perfecte afstelling hadden gevonden.

Het zadel zelf vonden we eigenlijk niet zo fijn, vooral tijdens lange ritten.

Of een fietszadel fijn is of niet hangt in grote mate af van de gebruiker.

Meer weten? Bekijk dan ons artikel over het vinden van het perfecte zadel. Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor wielrenners, maar in principe gaat de boodschap ook op voor spinners!

In het geval van een spinningfiets is het comfort ook afhankelijk van de stabiliteit van de spinningbike. De Stelvio Racer Pro i was gelukkig altijd stabiel, ook tijdens intensieve sessies.

Gebruiksgemak

Ten slotte nog het gebruiksgemak. Over het algemeen is de Racer Pro i erg gemakkelijk in gebruik – van het monteren van de spinningfiets tot de afstelling en van het verstellen van de weerstand tot het gebruik van de trainingscomputer.

Kortom, niks op aan te merken!

De Flow Fitness Stelvio Racer Pro i in gebruik

Flow Fitness Stelvio Racer Pro i Display

In gebruik doet de Stelvio Racer Pro i precies wat ‘ie op papier belooft.

Zo voelt het fietsen erg realistisch aan, evenals de weerstand. Dit is natuurlijk te danken aan het 20 kg vliegwiel en de magnetische weerstand.

Daarnaast zorgde de V-belt aandrijving voor weinig tot geen herrie, iets waar we niet alleen wij, maar ook onze huisgenoten en buren blij mee waren.

Tijdens onze ritten maakte we gretig gebruik van de voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en de Kinomap app. Beide bieden veel opties met betrekking tot training en voegen echt iets toe aan de training.

Zoals reeds benadrukt was het comfort over het algemeen prima, al zat het zadel na een tijdje niet zo lekker meer. Mocht je voor deze spinningbike kiezen, overweeg dan om een ander zadel aan te schaffen.

Verder was het display erg gemakkelijk af te lezen en te gebruiken en konden we dankzij de SPD-combipedalen ‘gewoon’ gebruik maken van onze fietsschoenen met cleats.

Voor wie geschikt?

Flow Fitness Stelvio Racer Pro i Geschikt

De Flow Fitness Stelvio Racer Pro is, naar onze mening, geschikt voor nagenoeg alle fietsers, thuissporters en spinners.

Deze spinningbike is namelijk betaalbaar genoeg voor (sommige) beginnende sporters maar biedt tegelijkertijd meer dan genoeg opties voor meer ervaren fietsers en spinners. Denk hierbij aan een realistische fietsbeleving, stille aandrijving, veel trainingsprogramma’s en compatibiliteit met Kinomap en iConsole.

De enige mogelijk deal breaker is het ontbreken van compatibiliteit met Zwift. Aangezien Zwift erg populair is onder wielrenners, mountainbikers en andere fietsers zal dit voor sommigen echt een gemis zijn.

Heeft de Stelvio Racer Pro i garantie?

Jazeker. Flow Fitness biedt 2 jaar garantie op de Stelvio Racer Pro i. Deze garantie geldt overigens alleen voor thuisgebruik.

Stelvio Racer Pro i vs. DSB600i

Stelvio Racer Pro i vs. DSB600i

Qua prijs vallen de Stelvio Racer Pro i en de DSB600i (beide van Flow Fitness) in dezelfde klasse.

Wat is nu het verschil tussen deze twee spinningfietsen?

In principe verschillen deze spinningbikes nauwelijks van elkaar. Het zit ‘m dan ook echt in de details. Zo is de DSB600i belastbaar tot 150 kilo, terwijl de Racer Pro i belast kan worden tot 140 kilo.

Daarnaast is ook de vormgeving anders. Daar waar de DSB600i een wat simpeler, meer spartaans uiterlijk heeft, is de Racer Pro i juist een stuk moderner en strakker vormgegeven.

De DSB600i is overigens een ouder model een daardoor niet meer overal verkrijgbaar. De Stelvio Racer Pro i daarentegen is wel nagenoeg overal nog beschikbaar.

Eindoordeel: is de Stelvio Racer Pro i de ideale middenklasse spinningfiets?

Raden wij de Flow Fitness Racer Pro i aan? Jazeker! De Stelvio Racer Pro i is naar onze mening een van de meest aantrekkelijke middenklasse spinningfietsen.

Dit vanwege zijn zeer aangename ‘rijeigenschappen’, vele opties met betrekking tot trainen, compatibiliteit met Kinomap en verstelbaarheid en comfort.

Helaas is de Racer Pro i niet geschikt voor Zwift, maar dankzij de compatibiliteit met Kinomap is dit geen groot probleem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Hoe kan ik de display hiervan resetten ?

Beste Ton,
Dat is niet zo moeilijk.
Terug naar het hoofdmenu 5 seconden indrukken voor herstarten van de console.
meer info in de handleiding: https://www.flowfitness.com/manual/Manual_Flow-Fitness-Stelvio-Racer-Pro-i.pdf
Mvg,
Martijn