Schwinn IC8i / 800 IC Spinningfiets review

8.7
4.4 1

Bekijk meer afbeeldingen op: Betersport.nl

Plus- en minpunten

  • Hoogwaardige spinningfiets
  • 18 kilo vliegwiel
  • Weerstand via magneten (100 weerstandsniveaus!)
  • Stevig en ergonomisch ontwerp
  • Geschikt voor Zwift en SocialRide
  • Aan de prijzige kant

Review

Ben je een fanatiek spinner en ben je op zoek naar een eerste spinningfiets voor thuis? Of is je huidige spinningbike aan vervanging toe?

Op papier lijkt de Schwinn IC8i, die sinds kort door het leven gaat als de Schwinn 800IC, een meer dan geschikte optie.

Maar is ‘ie dat in de praktijk ook? Wij zochten het voor je uit!

Voor wie is de Schwinn 800IC geschikt?

Als spinningfiets an sich is de Schwinn 800IC geschikt voor nagenoeg alle spinners en thuissporters, van zeer ervaren trainingsfanaten tot beginnende spinners. De spinningbike biedt eindeloos veel trainingsmogelijkheden (daarover hier onder meer), is zeer comfortabel en is uitgerust met alles wat je van een hoogwaardige spinningfiets verwacht.

Er is echter één zaak die maakt dat de Schwinn 800IC niet voor iedereen geschikt is: de prijs. Met een prijs van circa €1000 is de 800IC verre van goedkoop. Natuurlijk, voor dit geld krijg je een hoogwaardige spinningfiets waar je jaren plezier van hebt, maar voor velen is dit net iets te veel van het goede.

Om deze reden is de Schwinn vooral geschikt voor meer ervaren spinners die veel van hun spinningfiets eisen en/of voor beginnende spinners met een wat groter budget.

Begin je net met spinnen? Of heb je om een andere reden een kleiner budget? Dan raden wij de Fitbike Race 2 en de FitBike Race Magnetic Home aan. Ook de hoogwaardige FitbBike Race Magnetic Pro is een aanrader!

Eindeloze trainingsmogelijkheden

Schwin 800IC spinningfiets

De trainingsmogelijkheden zijn met de Schwinn 800IC nagenoeg eindeloos. Dit dankzij het 18 kilogram zware vliegwiel en het innovatieve weerstandsysteem, dat op basis van magneten werkt. Deze combinatie zorgt er niet alleen voor dat je zeer intensief kan trainen, maar ook dat zowel de fietsbeweging als de weerstand zeer realistisch aanvoelen.

Natuurlijk is de Schwinn ook geschikt voor mindere intensieve trainingen. Zo kun je de 800IC ook gebruiken voor je warming-up voordat je op de racefiets of mountainbike springt, voor de cooling down en voor rustige herstelritten.

Laatstgenoemde is echter ook mogelijk op goedkopere modellen. Wat de Schwinn 800IC écht onderscheidt van de rest zijn de vele mogelijkheden met betrekking tot het intensief trainen. Van microintervals tot temporitten en van trainen op basis van je hartslagzones tot races op Zwift; met deze spinningbike kan het allemaal.

In tegenstelling tot veel andere spinningfietsen is de 800IC namelijk te koppelen met externe sensoren en applicaties. Hierdoor kun je  gebruik maken van programma’s zoals Zwift en Ride Social.

Eigenschappen, functionaliteiten en meer

Zoals we al zeiden lijkt de Schwinn 800IC op papier dé perfecte spinningbike. Maar, of dit ook daadwerkelijk zo was, was nog maar de vraag. We testten daarom de meest belangrijke en opvallende punten:

Stabiliteit en ontwerp

Wat betreft de stabiliteit en robuustheid van de spinningfiets kunnen we duidelijk zijn: dat zit wel snor. De fiets zelf weegt namelijk bijna 50 kilo, waardoor die nauwelijks beweegt tijdens het spinnen.

Ook tijdens de zwaarste, meest fanatieke trainingen voelde de 800IC stevig en stabiel aan.

Verder is de Schwinn 800IC tot 150 kilogram belastbaar. Dit hebben we niet zelf kunnen testen, maar aangezien de spinningbike bij ons zeer stevig en stabiel voelde hebben we geen enkele reden om hieraan te twijfelen.

Maar liefst 100 weerstandsniveaus!

100 weerstandsniveaus? Ja, echt! Dankzij deze vele weerstandsniveaus kun je nagenoeg elk type training doen op de spinbike, van duurtrainingen tot intensieve intervalsessies.

De weerstand wordt gecreëerd door een innovatief magnetisch weerstandssysteem. Dit systeem is stiller en ‘voelt’ realistischer dan systemen op basis van een viltblokje en vereist ook nog eens een stuk minder onderhoud.

Het aanpassen van de weerstand doe je letterlijk in één handomdraai: de grote verstelknop zit op het frame.

Comfortabel?

De Schwinn 800IC is geheel ergonomisch ontworpen. Zo is het zadel zowel horizontaal als verticaal verstelbaar en zeer comfortabel. Het stuur is een groot triathlon stuur die je op verschillende manieren vast kan pakken. Zelf vinden we het fijn om af en toe van houding te veranderen om zo niet al te verkrampt te raken.

Schwinn IC8i 800IC bidonhouder

Daarnaast is ook aan andere zaken gedacht. Denk hierbij aan bidonhouders (twee stuks), een tablet- of telefoonhouder en zelfs een opbergrekje voor optioneel verkrijgbare dumbbells.

Zelf gebruiken we tijdens het spinnen geen dumbbells, maar het als optie hebben kan geen kwaad.

Geavanceerde trainingscomputer

Natuurlijk is de Schwinn uitgerust met een geavanceerde trainingscomputer. Hier kun je alle relevante trainingsdata op aflezen, waaronder de afgelegde afstand, actuele en gemiddelde snelheid, de totale trainingstijd, je cadans, het aantal verbrande calorieën en je hartslag. Voor laatstgenoemde moet je wel een Bluetooth hartslagmeter verbonden hebben.

Uitstekende connectiviteit: trainen met Zwift en RideSocial

Gelukkig is dat geen enkel probleem. De 800IC is namelijk voorzien van Bluetooth, waardoor je eenvoudig diverse apparaten, sensoren en applicaties aan de spinbike verbindt, waaronder een hartslagmeter.

Dit  betekent bovendien dat de spinningfiets gebruikt kan worden in combinatie met Zwift en RideSocial – iets wat voor veel fanatieke spinners een absolute must is. Verbinding maken met Zwift verliep probleemloos, evenals de training zelf.

Jammer genoeg is de Schwinn 800IC geen ‘interactieve trainer’, wat inhoudt dat de weerstand automatisch wordt aangepast door programma’s Zwift. Dit maakte de trainingen nét wat minder realistisch.

Tal van luxe extra’s: muisstille V-Belt aandrijving en SPD-pedalen

Schwin 800IC SPD plaatjes

Verder heeft de Schwinn nog tal van andere indrukwekkende eigenschappen. De aandrijving, bijvoorbeeld, verloopt geheel via een V-Belt in plaats van een ouderwetse ketting, waardoor de spinbike een stuk stiller is.

Ook is de Schwinn 800IC standaard uitgerust met SPD-combi pedalen, waardoor je ‘m én met ‘normale’ sportschoenen kunt gebruiken én met schoenen met SPD-plaatjes.

Eindoordeel: raden wij de Schwinn IC8i aan?

Schwinn 800ic tablethouder

Is de Schwinn IC8i / 800IC een aanrader? Over het algemeen: jazeker! Maar, helaas niet voor iedereen. Dit heeft vooral te maken met de prijs van de Schwinn, die voor sommigen simpelweg te hoog zal zijn.

Natuurlijk krijg je voor deze prijs wel veel terug. Namelijk, een hoogwaardige, zeer stevige en zeer comfortabele spinbike met een zwaar vliegwiel, maarliefst 100 weerstandsniveaus, uitstekende connectiviteit (Zwift!) en allerlei aantrekkelijke eigenschappen (SPD-pedalen, V-Belt).

Daarom kunnen we de Schwinn IC8i aanraden aan iedere spinner, fietser en thuissporter met een toereikend budget.

Ligt je budget lager wat lager? Geen zorgen: ook dan zijn er nog meer dan genoeg opties, zoals de FitBike Race Magnetic Pro.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!