Spinnings apps; welke is de beste voor jou?

Binnen fietsen, iedereen doet het met een eigen reden. Op een spinningsfiets kun je weer andere workouts doen dan buiten op de fiets. En soms laat het weer het simpelweg niet toe om een ritje buiten te gaan maken. Het alternatief is dan een binnenrit maken.

Dit kan natuurlijk in de sportschool, maar ook thuis is een goede optie. Om het nog uitdagender te maken kun je een online programma (spinnings app) gebruiken. Wij leggen uit welke app voor jou geschikt is.

Welke spinning apps zijn er om tussen te kiezen?

Er is inmiddels een grote markt ontstaan op het gebied van online trainingsprogramma’s, dit komt doordat mensen steeds meer thuissporten en ook omdat de kwaliteit behoorlijk toeneemt.

Door een beetje handig te Googelen kom je al snel op allerlei leuke en uitdagende workouts maar om je conditie écht naar een hoger niveau te tillen is het aan te raden om echt te investeren in een professioneel bedrijf gespecialiseerd in spinning. En daarnaast beschikt een betaalde spinnings app over (veel) betere beeld- en muziekkwaliteit.

Wij hebben de drie bekendste voor je op een rijtje gezet. We lichten ze toe en zetten de voor- en nadelen op een rijtje:

1. CycleMasters

Cycle masters

We beginnen met een online programma van Hollandse bodem. Dit merk je dan ook meteen tijdens de lessen, want de spinningslessen zijn in het Nederlands, Engels en Frans. Ze worden opgenomen in een studio die voorzien is van lichten en special effects.

De lessen worden gegeven door echte docenten en zij geven jou op opzwepende muziek de instructies die nodig zijn om helemaal tot het gaat je te gaan. Ze hebben vier verschillende soorten workouts, waarvan er ééntje yoga is.

Verschillende programma’s

Zo hebben ze de Scenic Ride, Beat Ride en Signature Ride online lessen. Ze zijn alle drie on demand te volgen, en de laatste twee óók live! Net wat jij fijn vindt en wat jou uitkomt.

Zo is de Beat Ride een total bodyworkout waar ook de armen en core getraind worden. Bij de Signature Ride verbeter je echt je conditie, kracht en uithoudingsvermogen. Super fijn om hierna met een compleet voldaan gevoel ’s avonds op de bank neer te strijken.

Bij Scenic Ride rijdt je met cultheld Evert échte fietsroutes. Je waant je echt in Italië, Frankrijk, Engeland of één van de andere landen waar je samen met hem doorheen kan fietsen.

Bij de andere lessen kun je meer de klassieke spinningslessen verwachten, waarbij de duur en intensiteit verschilt. Dit varieert tussen de 20 en 90 minuten. Daarnaast bieden ze complete trainingsschema’s, waarmee jij progressie kunt boeken en structureel resultaat gaat behalen.

De yogalessen zijn onder te verdelen in aparte workouts of workouts die je achter een spinningsles aan kunt plakken. Die laatste raden we je zeker aan wanneer je spierpijn verwacht.

Wat heb je nodig bij CycleMasters?

Een spinningsfiets en device. Die laatste kan verschillen van een telefoon, iPad tot laptop. In ieder geval een device waar je een internetconnectie mee hebt en de filmpjes live kunt streamen. Naast deze spullen is eigenlijk niets nodig.

De workout is wel echt vooral geschikt voor spinningsfietsen en minder geschikt om te combineren met je buitenfiets die op een tacx is geplaatst.

Wat kost CycleMasters?

CycleMasters biedt de mogelijkheid om zeven dagen gebruik te maken van een gratis proefperiode, hierna wordt het abonnement automatisch verlengd.

Een abonnement kost 13,99 per maand en als je er echt verslingerd bent dan kun je het voor een jaar afsluiten. De kosten zijn dan 139,99 per jaar – 11.66 per maand. Je bespaart dan 27.89. Pauzeren is mogelijk en opzeggen kan per maand. Erg Soepel en flexibel!

Begin met Cycle Masters de eerste 7 dagen dagen GRATIS

Waarom wel kopen?
  • O.a. Nederlandstalig
  • Ook yoga workouts beschikbaar
  • Motiverende trainers die ook live te volgen zijn
  • Gratis proefperiode
Waarom niet kopen?
  • Niet te koppelen aan smarttrainer
  • Geen virtuele omgeving

2. Zwift: wat is Zwift?

Zwift

Misschien wel het grootste en bekendste wielerprogramma om thuis je workout te doen is Zwift. Sinds de intrede van Covid-19 en de bijbehorende lockdowns trainen zelfs professionele partijen met deze app, ook Jumbo Visma stapt op de fiets met Zwift.

Zwift is een softwarepakket voor zowel fietsers als hardlopers. Mocht je dus dubbel sportief zijn, dan kun je met Zwift goed uit de voeten. Waar je bij andere programma’s in echt bestaande gebieden fietst, hebben ze bij Zwift hun eigen omgeving gecreëerd het zogenaamde ‘Watopia’.

Hier is het mogelijk om je indoor training met anderen of juist alleen af te leggen. Waar je bij CycleMasters een instructeur hebt die jou verteld hoe je je weerstand kunt aanpassen, is dit bij Zwift anders. Je kunt namelijk een stapje verder gaan.

Door je fiets met smarttrainer te koppelen met de app worden er gegevens gedeeld, waardoor de weerstand automatisch wordt aangepast. Het ligt natuurlijk wel aan de trainer die je hebt om te bepalen wat mogelijk is. Dit is zeer uiteenlopend, maar bij de echte pro’s is zelfs het simuleren van trillende straatstenen mogelijk.

In Watopia kom je alles qua parcours tegen wat je je maar kunt wensen als fietser (of loper dus). Van bergen, heuvels tot bos. Wat jij wilt. Het mag dan een virtuele wereld zijn, de Alpe du Zwift komt precies overeen met de Alpe d’Huez. Zo komen allerlei bekende parcoursen voorbij.

Wat heb je nodig bij Zwift?

Zoals we al zeiden kun je met Zwift net zo geavanceerd trainen als je wilt en je spullen aan kunnen. Het nadeel is wel wanneer je het programma goed wilt gebruiken een zogenaamde smarttrainer nodig is. Deze zijn vaak vrij duur in aanschafprijs.

Je kunt Zwift daarentegen wel combineren met de gewone fiets, wat weer in aanschafkosten scheelt. We vinden dit de investering zeker waard wanneer je stappen wilt maken. Jouw prestaties worden dan automatisch gemonitord en bijgehouden. Enorm motiverend om te zien hoe snel je resultaat boekt.

Bekijk de beste fietstrainers met Zwift

Daarnaast heb je dezelfde spullen nodig als gebruikelijk, véél water in je bidon en een geschikt broekje. En qua devices is alles mogelijk, van een laptop tot je telefoon.

Wat kost Zwift?

Qua abonnement is het overzichtelijk, je betaalt 14,99 euro per maand. Hier krijg je meer dan 1000+ routes voor terug voor zowel hardlopen als fietsen. Daarnaast biedt het programma nog zóveel extra’s en ontwikkelen ze zich zo snel dat een kijkje op hun site je ongetwijfeld doet verrassen.

Zo zijn ze zelfs actief in de wereld van online e-gaming, het is dan ook wachten tot de eerste virtuele wedstrijd plaats gaat vinden. Realiseer je dus wel dat je een smarttrainer nodig hebt om tot het beste resultaat te komen.

Bekijk website

Waarom wel kopen?
  • Zeer professioneel, eindeloze mogelijkheden
  • Snelle ontwikkelingen en uitbreiding routes
  • Simulatie van bekende gebieden
  • Hardlopen én wielrennen
Waarom niet kopen?
  • Duurste variant
  • Geen gratis proefperiode
  • Eigenlijk alleen geschikt met smarttrainer

3. ROUVY?

Rouvy

Dan de derde en laatste app die wij uitlichten. Alle drie de apps zijn goed en heel verschillend dus het is maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uit gaat. Waar je bij Zwift in een virtuele omgeving fietst, is dit bij ROUVY anders.

Hier fiets je juist (net als mogelijkheid bij CycleMasters) in real life omgevingen. Al die omgevingen zijn opgenomen met een camera, en je waant je dus echt in Zuid-Frankrijk wanneer je deze app gebruikt.

Deze app is aan te sluiten op allerlei devices, ook op zaken als sporthorloges en hartslagbanden. Hij deelt zijn data bijvoorbeeld ook met Strava. Daarnaast kun je naast wielrennen ook echt rennen met ROUVY, ook daarvoor heeft hij routes in zijn bestand.

Over dat bestand gesproken, ook hier treft je honderden routes aan in wel 23 verschillende landen. Hoe ze zo breed gedekt zijn? Dat komt doordat gebruikers zelf ook routes kunnen delen.

Het nadeel hiervan is wel dat de kwaliteit daardoor soms verschilt, maar dit lost Rouvy op door het uitdelen van sterren. Hierdoor kun jij selecteren op ranking. Daarnaast kun je ook hier live groepslessen volgen en individueel ritten rijden. Net wat de voorkeur voor dat moment heeft.

Wat heb je nodig bij ROUVY?

Het fijne aan Rouvy is dat hij zowel met als zonder smarttrainer goed te gebruiken is. Hij kan gekoppeld worden aan allerlei soorten smartwatches en programma’s maar is ook met een reguliere spinningsfiets te gebruiken.

Onze ervaring is wel dat het beste resultaat is om het wel met een smarttrainer te combineren, dit gaf ons de beste trainingsprikkel en ervaring.

Wat kost ROUVY?

Bij ROUVY mag je het abonnement zelfs 14 dagen gratis proberen, daarna krijg je voor 12 euro per maand ongelimiteerd toegang. En om de kosten te drukken kun je het abonnement zelfs nog delen met twee familieleden. Om de kosten hoef je het dus niet te laten.

Bekijk website

Waarom wel kopen?
  • Real life ervaring
  • Gratis probeerperiode van 14 dagen
  • Te combineren met alle grote trainingsapps
  • Aan te sluiten op smarttrainer
Waarom niet kopen?
  • Zonder smarttrainer mist deel uitdaging
  • Sommige routes van slechte kwaliteit

Heb ik alles in huis?

Zoals we hierboven ook al eens aangaven, de éne fiets is de andere niet. Sommigen zijn zeer geavanceerd en zijn als spinningsfiets aan te sluiten op een programma waardoor je een real life fietservaring hebt.

Andere spinningsbikes zijn vrij basic en kun je alleen zelf verstellen qua weerstand. Houd bij de aanschaf van een spinningbike of smarttrainer rekening met je wensen en stem daar ook de keuze voor een programma op af.

Weet je nog niet welke spinningfiets voor jou het beste is? Bekijk dan ons artikel voor het zoeken van de juiste spinningfiets.

Ook zaken zoals hartslagbanden en smartwatches kunnen gekoppeld worden, al hangt dit zowel van je fiets als je programma af.

Wij kunnen je aanraden om je echt te verdiepen in de verschillende opties en mogelijkheden, want goede monitoring van je stappen en vooruitgang is enorm motiverend en prestatie verhogend.

Daarnaast werkt een indoor cycling training zeer goed als aanvullende training op je buitentraining. Zelfs de combinatie met indoor spinning is aan te raden, voor je het weet ben jij daar de beste van de class!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)