Strava: de ultieme alles-in-1-app voor fietsers

De afgelopen 20 jaar is er sprake van een technologische revolutie die nog steeds voortduurt. Dit merken we in ons dagelijkse leven, maar ook tijdens het uitoefenen van onze favoriete hobby: fietsen! Één van de meest ingrijpende technologieën die ook door veel verschillende fietsers wordt gebruikt, is de opkomst van verschillende online applicaties. De meest bekende hiervan is natuurlijk de app Strava, ook wel Strava Cycling App genaamd.

Strava in slechts één zin uitleggen is zo goed als onmogelijk. De app is door de jaren heen aangepast en getransformeerd en is inmiddels een soort van kruising tussen een rittenplanner, sociaal medium, trainingsplanner, fitnessapp. wedstrijdapp en een navigatie. En dan we hebben nog niet eens gehad over de betaalde features (of pakketten) van Strava!

Er is in ieder geval meer dan genoeg om te bespreken en uit te leggen. Dat is dan ook precies wat in dit artikel gaat gebeuren. We beginnen door te kijken naar voor wie Strava eigenlijk gemaakt is en voor wie het handig/leuk/nodig is. Vervolgens nemen we een kijkje naar alle functies van de app, waaronder de betaalde functies. Tot slot zoeken we uit of er vergelijkbare apps bestaan en wat nu de voor- en nadelen van Strava zijn.

Voor wie is Strava?

Voor wie is Strava?

Zodra je Strava opstart kun je meteen kiezen tussen twee opties: hardlopen of fietsen. Nou, dan is het eigenlijk wel duidelijk voor wie Strava bedoeld is, namelijk voor hardlopers en fietsers. De functies en functionaliteiten van de applicatie zijn speciaal ontworpen met deze twee activiteiten in gedachte.

Zowel hardlopen als fietsen is een veelzijdige sport. Zo wordt er binnen het hardlopen het hardlopen op de weg en trail runnen van elkaar onderscheiden. Binnen het fietsen is hier al helemaal sprake van. Wielrennen, toerfietsen, mountainbiken, noem maar op. Voor elk van deze ‘versies’ van fietsen is Strava geschikt!

Als je een beetje creatief bent is Strava ook te gebruiken voor sporten zoals wandelen en schaatsen. Wij gaan hier ons echter focussen op de functies van Strava voor fietsers, met name wielrenners en mountainbikers.

Wat kun je er mee?

Strava heeft talloze functies, waarvan een aantal er nog onlangs zijn toegevoegd. Het is dan ook te verwachten dat Strava in de toekomst nog verder zal worden uitgebreid. Als we elke functie of functionaliteit van Strava hier zouden benoemen, zouden we nog wel eventjes bezig zijn. In plaats daarvan richten we ons niet op de specifieke functies, maar vooral op wat je met allemaal Strava kunt doen.

Het bijhouden en analyseren van je ritten

De allereerste en waarschijnlijk belangrijkste functie van Strava is het bijhouden en analyseren van je gemaakte fietsritten. Dit gaat erg gemakkelijk: je zet simpelweg de GPS functie van Strava aan en drukt op ‘Start’. Dan volgt de Strava je gehele rit. De afgelegde route kan vervolgens worden bekeken, opgeslagen en gedeeld.

Je prestaties, zoals je snelheid, gemiddelde snelheid, maximale snelheid en tijd kunnen ook zonder moeite na je rit worden afgelezen. Daarnaast kan Strava ook worden gekoppeld aan verschillende apparaten. Denk hierbij aan je hartslagmeter, cadansmeter en power meter. Ook de gegevens afkomstig van deze sensoren worden in Strava opgeslagen en kunnen worden geanalyseerd.

Je prestaties in kaart brengen

Je prestaties in kaart brengen

Omdat je met Strava zonder veel moeite je fietsritten kunt bijhouden, kun je ook de geboekte vooruitgang gemakkelijk volgen. Zo kun je bijvoorbeeld met gemak kijken of je gemiddelde snelheid hoger of gemiddelde hartslag lager lagen dan voorheen. Strava is dus een goede manier om je ‘fitheid’ mee bij te houden.

Dit is echter niet de enige manier om met Strava je prestaties in kaart te brengen. Nee, daarnaast zijn er ook allerlei andere manieren waarop dit kan gebeuren. Het meest bekende hiervan is het behalen van een KOM (King of the Mountain). Een KOM houdt in dat je de snelste persoon was op een bepaalde route, bijvoorbeeld op Alpe D’Huez of de Stelviopass. Dit zien andere gebruikers van Strava dan ook op jouw profiel.

Strava Live Segments

Een goed voorbeeld van een functie van deze applicatie waarmee je als fietser je prestaties in kaart kunt brengen is Strava Live Segments. Strava Live Segments geeft je een melding op je telefoon of fietsnavigatie zodra je in de buurt van een route bent waar jij of iemand anders eerder een KOM heeft gereden. ‘Accepteer’ je de Live Segment dan kun je real time bijhouden of je sneller of langzamer gaat dan de KOM. Dit is een leuke manier om je prestaties bij te houden en om je te meten met anderen.

Contact leggen met vrienden en andere fietsers

Strava is niet alleen een platform waarmee je ritten en fietsprestatie bij kunt houden en in kaart kunt brengen. Daarnaast is Strava namelijk ook een sociaal platform, maar dan compleet gericht op sporters (fietsers & hardlopers). Je kunt daarom makkelijk ‘connectie’ maken met andere sportes. Je krijgt dan bijvoorbeeld meldingen als zij een nieuwe rit hebben gemaakt.

Op elkaars activiteiten kunnen er reacties worden achtergelaten en ‘kudo’s’ worden gegeven. Dit is een erg leuk aspect van de app. Door contact te leggen met vrienden of andere fietsers kun je inspiratie opdoen en ontmoet je nieuwe mensen.

Extra veiligheid dankzij ingebouwde trackingfunctie

Strava heeft een specifieke functionaliteit, Beacon genaamd, waarmee anderen je kunnen volgen. Wanneer je dit Beacon aanzet kun je iemand selecteren die real time kan bijhouden waar jij je op dat moment bevindt. Dit zorgt voor extra veiligheid. Mocht er namelijk wat gebeuren tijdens je rit, dan is iemand (bijvoorbeeld een vriend, je partner, etcetera) altijd op de hoogte van waar je bent.

Gratis of betaald – Strava Summit

Strava is in beginsel een gratis applicatie. Veel van de functies, zoals het meten van je prestaties, het opslaan en delen van je ritten en het contact met anderen kosten dan ook niks. Wil je echter gebruik kunnen maken van nog meer functies, dan zul je toch voor een van de betaalde pakketten moeten kiezen. Deze premium pakketten worden ook wel Strava Summit genoemd. In totaal zijn er drie verschillende Summit-pakketten.

Training pakket

Training pakket Strava

Het Strava Training Summit pakket zit boordevol allerlei handige premium functies die compleet gericht verbeteren van je prestaties. Zo kun je persoonlijke doelstelling invoeren op gebied van kracht, snelheid of tijd. Daarnaast heb je de keuze uit verscheidene trainingsplannen, samengesteld door ‘s werelds beste coaches.

Veiligheid pakket

Het Veiligheid pakket draait compleet op veiliger fietsen nieuwe routes en wegen ontdekken. De belangrijkste functie van dit pakket is de eerder genoemde Beacon-functie. Daarnaast krijg je beschikking over een persoonlijke heatmap waarmee je gemakkelijk kunt zien op welke plekken je allemaal bent geweest.

Analyse pakket

Tot slot biedt Strava Summit ook het Analyse-pakket aan. Dit pakket is ideaal als je alle gegevens van rit, waaronder de gegevens van je cadans- en snelheidsmeter, vermogensmeter andere sensoren zonder moeite wilt inzien. Bovendien biedt dit pakket ook andere opties om je fitness te tracken.

Prijs Strava Summit

Voor veel fietsers kan één of meerdere pakketten van Strava Summit van toegevoegde waarde zijn. Maar hoeveel betaal je hier voor? Één pakket kost ongeveer €2 per maand. Als je alle drie de pakketten wilt dan kost dit €5.

Vergelijkbare applicaties

Strava is niet de enige app waarmee je je ritten kunt bouwen of je prestaties kunt delen. Zo zijn er veel applicaties die gericht zijn op het bijhouden van je hardloopprestaties, zoals Runtastic, Nike Run Club en Runalyze. Ook bestaan er een aantal vergelijke apps voor fietsers, zoals AAT, Dailymile en Sportypal.

Deze zijn echter niet helemaal goed te vergelijken met Strava. Strava is namelijk een veel completere, meer uitgebreide app. De combinatie tussen het bijhouden en opslaan van je ritten, het analyseren van je prestaties, het sociale aspect en de extra veiligheid maken Strava uniek.

De voor- en nadelen van Strava

Voordelen
• Verbeter je fietsprestaties dankzij inzicht in je gegevens (hartslag, snelheid, vermogen, cadans).
• Doe inspiratie op door te kijken naar andermans ritten en inspireer anderen met jouw ritten.
• De handschoenen nemen water op. Verwarmt dit en houdt dit ook warm.
• Laat zien wat je in huis hebt met Strava Live Segments en KOM’s.
• Je ontmoet andere beoefenaars van je favoriete sport
• Meer veiligheid dankzij Strava Beacon
• Strava Summit is goed betaalbaar
Nadelen
• KOM’s en Strava Live Segments kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen wanneer mensen per se een record willen halen.
• De app kan ervoor zorgen dat het niet meer om plezier gaat, maar puur om het verbeteren van je prestaties of beter zijn dan anderen

Strava in het kort

Strava in het kort

Het is duidelijk waarom de Strava Cycling App zó populair is. De app heeft veel leuke of handige gratis functies en ook de betaalbare pakketten bieden zeker een meerwaarde. Ongeacht of je nu alleen je ritten wilt kunnen opslaan of ook echt al je gegevens wilt kunnen inzien, Strava kan het allemaal!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)