Alles wat je moet weten over stuurpennen

De stuurpen is een van weinige onderdelen die je gemakkelijk kunt vervangen om je houding op de fiets drastisch te doen wijzigen. Wil je comfortabeler en meer rechtop gaan zitten? Dit kan gemakkelijk worden gedaan door een andere stuurpen te kopen. Ook als je meer uitgerekt en aerodynamisch wilt fietsen, is dit te bereiken met behulp van een andere stuurpen.

Na het lezen van deze tekst weet je precies wat de stuurpen precies is, wat je er aan hebt en of jij wellicht een andere stuurpen moet aanschaffen. Daarnaast nemen we een kijkje naar verschillende stuurpennen, lichten we onderlinge verschillen uit en bespreken welke stuurpen voor wie het meest geschikt is.

De beste stuurpennen van 2024

foto product voordelen
Fizik Stuurpen Cyrano
  • 120mm is een van de aluminium stuurpennen
  • mooie afwerking
  • betaalbare prijs
  • gradenhoek van 7 graden
bekijk prijs
B’twin Oversize
  • stuurklemdiameter van deze stuurpen is 28,6mm
  • stangklemdiameter 31,8 millimeter
  • gradenhoek van 5 graden
  • lichtgewicht: 210 gram
bekijk prijs

Bekijk alle stuurpennen

Wat is een stuurpen?

Wat is een stuurpen?

De stuurpen is het onderdeel van je racefiets dat het stuur verbindt aan het frame (via het balhoofdstel). Het is dus de nagenoeg horizontale buis die van het balhoofdstel naar het stuur loopt.

Stuurpennen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, elk met zijn eigen voor- en nadelen en ideale toepassingen.

Wanneer een nieuwe stuurpen?

Laten we eerst even kijken naar de uiteenlopende situaties waarop een nieuwe stuurpen wellicht handig is. Eén van de meest voor de hand liggende situaties is het besparen van gewicht. Door een standaard stuurpen te vervangen met een carbon variant kan er rond de 100 gram worden bespaard, iets wat voor veel fanatieke fietsers zeker een dergelijke investering waard is.

Er zijn echter ook andere situaties waarin een nieuwe stuurpen nodig of handig is. Wat je vaak ziet is dat een stuurpen perfect is om je houding op de fiets aan te passen. Het idee hierachter is vrij simpel: hoe groter (langer!) je stuurpen is, hoe verder weg je stuur zit. Hoe verder weg je stuur zit, hoe uitgestrekter en aerodynamischer je op de fiets zit. Hoe diep je zit wordt doorgaans de zitdiepte genoemd. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op: een kortere stuurpen maakt dat je wat meer rechtop en minder diep zit, een houding die doorgaans als comfortabeler wordt ervaren.

Dus, een nieuwe stuurpen is handig als je aerodynamischer of comfortabeler op de fiets wilt zitten. Daarnaast is het ook een van de onderdelen die je kunt vervangen met een carbon variant, hiermee bespaar je wat gewicht.

De verschillen – hier moet je op letten bij de aanschaf van een stuurpen

De verschillen – hier moet je op letten bij de aanschaf van een stuurpen

De ene stuurpen is de andere niet. Stuurpennen verschillen van elkaar op gebied van lengte, gradenhoek, gewicht, materiaal en mate van verstelbaarheid. We nemen ze kort met je door:

Lengte

Het belangrijkste kenmerk van een stuurpen, en dus iets waar je absoluut op moet letten, is de lengte van de stuurpen. Standaard zijn stuurpennen circa 100mm, of 10 centimeter, lang. Als je merkt dat dit te lang voor je is, moet je gaan kijken naar een wat kortere. Deze zijn vaak dan 90mm of 80mm lang. Wil je meer aerodynamisch zitten? Kijk dan naar een stuurpen met een lengte van 110mm of 120mm.

Gradenhoek

Niet alleen de lengte is van belang voor je houding op de fiets, ook de gradenhoek speelt een grote rol. De gradenhoek beschrijft als het ware in hoeverre de stuurpen compleet plat (horizontaal) is of een beetje naar boven of beneden helt. Normaliter zijn stuurpennen horizontaal of hellen ze iets naar boven. Hoe verder de stuurpen naar boven helt, hoe “dichterbij” het stuur is. Dit zorgt dus voor een comfortabelere houding. Bepaal daarom van tevoren wat je wilt qua gradenhoek.

Het is overigens belangrijk dat je te hard van stapel loopt. Stel bijvoorbeeld dat je meer uitgestrekt en dus aerodynamischer op de fiets wilt zitten. Als je dan een erg lange stuurpen koopt die ook nog eens wat naar beneden helt, dan kan dit te veel van het goede zijn. Houd hier dus rekening mee.

Verstelbaarheid

Je ziet het niet vaak op de racefiets, maar er zijn veel stuurpennen die verstelbaar zijn. Dit is handig als je niet zeker weet wat voor jou de geschikte houding is of als je verschillende houdingen wilt kunnen aannemen. Bijvoorbeeld als je soms lange toerritten maakt maar ook korte, snelle ritten waarbij een aerodynamische houding ideaal is. Een dergelijk verstelbare stuurpen heeft echter ook een aantal nadelen. De meest in het oog springende hiervan is het hoge gewicht.

Materiaal

Ook moet er rekening worden gehouden met het materiaal waaruit de stuurpen is vervaardigd. De meeste stuurpennen zijn gemaakt van aluminium. Dit materiaal is sterk, niet al te zwaar en relatief goedkoop. Wil je echter flink wat gewicht besparen, dan moet er worden gekeken naar stuurpennen van carbon. We hoeven je niet uit te leggen wat carbon is, maar het is in ieder geval een stuk lichter. Aan carbon onderdelen hangt helaas wel een flinker prijskaartje.

Klemdiameter

Wanneer je een nieuwe stuurpen koopt, is het wel fijn als deze daadwerkelijk op je fiets past! Daarom is het van belang dat je kijkt naar twee zaken: de klemdiameter van je stuur en de klemdiameter van je balhoofdstel. Zorg dat je deze twee gegevens kent wanneer je een nieuwe stuurpen koopt. Zo weet je zeker dat ‘ie zal passen.

Wel of geen spacers?

Zogenaamde spacers worden gebruikt om de stuurpen op de juiste hoogte te zetten. Dit zijn als het ware ringen die je op (of om) de balhoofdstel doet. De stuurpen ligt als het ware op de spacers. Hoe meer spacers je gebruikt, hoe hoger de stuurpen en het stuur. Dit zorgt er voor dat je minder diep zit.

Dit is niet per se iets waar je rekening mee moet houden wanneer je kijkt naar een nieuwe stuurpen, maar houd wel rekening met het feit dat je ook de optie hebt om simpelweg wat spacers toe te voegen of weg te halen.

Bekijk alle stuurpennen

Reviewed: de beste stuurpen voor jou

Nu je precies weet met welke factoren er allemaal rekening moet worden gehouden, gaan we kijken naar diverse populaire stuurpennen die vandaag de dag worden aangeboden. We hebben een zo divers mogelijke selectie gemaakt, in de hoop dat er zoveel mogelijk mensen een geschikte tussenzit! Dit scheelt flink wat uitzoekwerk.

Goede stuurpen met lage prijs – Fizik Stuurpen Cyrano R5 120mm 7 graden

Goede stuurpen met betaalbare prijs – Fizik Stuurpen Cyrano R5 120mm 7 graden

Fi’zik is een alom bekend merk onder fietsers. Fi’zik maakt onder andere zadels, zadelpennen, fietsschoenen, stuurlinten en dus ook stuurpennen, zowel van aluminium als carbon. De Cyrano R5 120mm is een van de aluminium stuurpennen uit hun brede aanbod. Wat aan de Cyrano opvalt is zijn mooie afwerking, relatief lage gewicht en betaalbare prijs.

De Cyrano R5, in dit geval de 120mm, weegt slechts 170 gram. Dankzij zijn lengte van 120 millimeter zorgt ‘ie dat je dieper en aerodynamischer zit. Heb je dit liever niet? Dat is geen punt, aangezien dit model ook verkrijgbaar is in lengtes van 70 tot 110 millimeter. Meer dan genoeg keuze dus.

Deze stuurpen heeft een bescheiden gradenhoek van 7 graden, wat zorgt dat je iets wat minder diep zit. Tot slot heeft de Cyrano R5 een stuurklemmaat van 31,8 millimeter.

Er valt in feite niet al te veel te vertellen over deze stuurpen. Deze stuurpen is voor de meesten onder ons een erg goede optie, vooral dankzij zijn sterke prijs-kwaliteitsverhouding en vanwege de vele maten waaruit gekozen kan worden.

Bekijk prijs

Voordeel

• Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Nadeel

• Niet de lichtste

Lichtgewicht carbon stuurpen – Controltech EXL AL6061 + UD Carbon 100mm

Lichtgewicht carbon stuurpen – Controltech EXL AL6061 + UD Carbon 100mm

De Controltecht EXL Al6061 + UD Carbon stuurpen is een schoolvoorbeeld van een lichtgewicht stuurpen 210 gram. Dit lage gewicht wordt bereikt door de combinatie van hoogwaardig aluminium met carbon.

De EXL stuurpen is 10 centimeter lang en daardoor voor de meeste fietsers geschikt. Wil je een langere of kortere, dan is dat geen probleem, deze worden ook door diverse Nederlandse webshops verkocht. De Controltech EXL heeft een gradenhoek van 5 graden, wat ervoor zorgt dat je iets minder uitgestrekt zit.

Zoals we al zeiden is deze stuurpen vervaardigd van carbon. Dit zorgt niet alleen voor een laag gewicht, maar ook voor een uniek uiterlijk. De stuurklemdiameter van deze stuurpen is 31,8mm, de stangklemdiameter 28,6mm.

In feite is de Controltecht EXL de perfecte stuurpen voor de echte fanatieke fietsers onder ons die waarde hechten aan een zo laag mogelijk gewicht en hier ook bereid zijn een paar tientjes meer voor te betalen.

bekijk prijs

Voordeel

• Lichtgewicht model

Nadeel

• Niet goedkoop (circa €80,-)

Verstelbare stuurpen – B’twin Oversize stuurpen

Verstelbare stuurpen – B’twin Oversize stuurpen

Een verstelbare stuurpen kan in sommige situaties handig zijn. Er zijn veel verschillende soorten en types verstelbare stuurpennen van diverse merken. Wij hebben echter gekozen voor deze B’Twin stuurpen vanwege zijn sterke prijs-kwaliteitsverhouding.

Deze B’Twin Oversize is ideaal voor iedereen die de gradenhoek van zijn of haar stuurpen wilt kunnen aanpassen. Dit model heeft een afstelbereik van maar liefst 60 graden!

Verder is de stuurpen vervaardigd uit staal, wat maakt dat die wat aan de zware kant is. De B’Twin Oversize is alleen geschikt voor sturen met een diameter van 31,8 millimeter (vandaar ook de naam Oversized) en past op balhoofden van 28,6 millimeter.

Ben je op zoek naar een verstelbare stuurpen voor de racefiets, dan kun je simpelweg niet om deze stuurpen van B’Twin heen! Het gebruiksgemak, het indrukwekkende afstelbereik en het feit dat de stuurpen minder dan twee tientjes kost maakt dat dit een erg aantrekkelijke deal is.

Bekijk prijs

Voordeel

• Afstelbereik van 60 graden

Nadeel

• Zwaar

In het kort

Na het lezen van dit artikel weet je als het goed is alle noodzakelijke dingen met betrekking tot stuurpennen. Wat je er aan hebt, waar je op moet letten bij het kopen en de onderlinge verschillen tussen diverse stuurpennen. Nu is het tijd om gebruik te maken van deze nieuw opgedane kennis, mits je daadwerkelijk een nieuwe stuurpen nodig hebt.

Bekijk het volledige aanbod ook eens op bol.com & decathlon.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

mark

26 augustus 2019

Lichtgewicht carbon stuurpen – Controltech EXL AL6061 + UD Carbon 100mm
" De stuurklemdiameter van deze stuurpen is 28,6mm, de stangklemdiameter 31,8 millimeter. " Lijkt me dat dit andersom moet zijn, denk niet dat er veel sturen zijn van 28.6 mm.... :-)

Bikevision.nl

25 februari 2020

Beste Mark,

Scherp hoor! Je hebt helemaal gelijk.
We hebben het zojuist aangepast.

Mvg,

Martijn