Fietsers opgelet: zo voorkom je een boete!

Het is veelvuldig in het nieuws geweest: het verbod op ‘appen’ tijdens het fietsen.

Onder appen wordt niet alleen telefoneren, maar ook alle andere bezigheden op de (mobiele) telefoon verstaan. De achterliggende reden voor dit controversiële verbod?

De toename in verkeersongevallen als gevolg van de vele fietsers die tijdens het fietsen worden afgeleid door hun mobiele telefoon. Dit nieuwe verbod moet het aantal verkeersongevallen terug gaan dringen.

Dit mag allemaal niet meer

Wat mag je niet meer doen – en wat wel? Het is iets waar veel vragen over bestaan en niet zonder reden. Bij de aankondiging van deze nieuwe regel was het namelijk vrij vaag.

Vaak werd het woord ‘appen’ gebruikt, maar wat wordt daar allemaal onder verstaan? Alleen het sturen van berichten, of ook zaken zoals even snel een nieuw nummer opzetten op Spotify of navigeren met Google Maps?

De regel geldt voor elke handeling op je telefoon waarvoor je deze in de hand moet nemen. Dus ook in de volgende situaties:

  • bellen
  • SMS’en/whatsappen
  • navigeren met Google Maps
  • veranderen van playlist op Spotify

Zo, dat is vrij eenduidig zou je zeggen. Toch roept deze regel veel vragen op bij mensen. Namelijk, als je stilstaat bij het stoplicht mag je wél je mobiele telefoon gebruiken. Daarnaast gaat het verbod ook niet op voor ruiters en voetgangers.

Dus, in het kort, het verbod op het gebruik van de mobiele telefoon (in de hand) geldt voor de volgende verkeersgebruikers: bestuurders van fietsen, snorfietsen, scooters, motorvoertuigen, trams en gehandicaptenvoertuigen.

95 euro boete

Hou je je niet aan de regel – die vanaf zijn invoering op 1 juli een tijd lang extra streng gehandhaafd wordt – dan krijg je een boete van 95 euro. Dat is natuurlijk niet niks, maar schokkend is anders.

De eventuele gevolgen van het gebruiken van de telefoon tijdens het fietsen – namelijk een ongeval – zijn naar onze mening een stuk ingrijpender. Wees daarom verstandig en stap eventjes af als je een berichtje wilt sturen. Of nog beter, maak gebruik van een telefoonhouder.

Deze telefoonhouder is WEL toegestaan

Telefoonhouders wél toegestaan

telefoonhouder bekend van AD

Telefoonhouders? Ja, telefoonhouders! Die zijn namelijk wél toegestaan om te gebruiken. Hoezo? Uit onderzoek blijkt dat men niet of nauwelijks afgeleid raakt hierdoor. Het is simpelweg een stuk minder gevaarlijk.

Een telefoonhouder is dus ideaal als je Google Maps moet gebruiken op de fiets. Voor het versturen van berichten raden wij het niet aan, aangezien dat veel aandacht vereist en je dus toch kan afleiden tijdens het fietsen.

Deze telefoonhouder is WEL toegestaan

Overigens is het wel mogelijk om een boete te krijgen als je een telefoonhouder gebruikt.

Als er namelijk wordt opgemerkt dat je toch afgeleid raakt door het gebruik van de telefoon op de telefoonhouder, dan kun je alsnog staande worden gehouden en ben je de trotse eigenaar van een kakelverse boete. Niet doen dus.

Grote kans dat veel mensen nu in de markt zijn voor zo’n telefoonhouder. Gelukkig is een telefoonhouder niet al te duur: voor minder dan €30 heb je al een goede, betrouwbare telefoonhouder voor op het stuur of op je frame.

De nieuwe regelgeving in het kort

Oké, tijd om te samen te vatten. Het zit dus als volgt. Vanaf 1 juli 2019 geldt er een algemeen verbod op het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het fietsen. Dit geldt dus voor alle bezigheden waarvoor je de telefoon in de hand moet nemen tijdens het fietsen.

Bij het stoplicht mag je wel eventjes je telefoon bedienen.

Wil je toch gebruik maken van je telefoon tijdens het fietsen? Schaf dan een telefoonhouder aan!

Houd er wel rekening mee dat je alsnog een boete kunt krijgen als je te afgeleid raakt door je telefoon, ondanks het feit dat deze in een telefoonhouder zit.

Deze telefoonhouder is WEL toegestaan

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)