Telefoonhouder voor op de fiets: wanneer handig en wanneer niet?

Je ziet tegenwoordig veel mensen rondfietsen met een telefoonhouder op hun fiets. Dit kan er in eerste instantie nogal apart uitzien, maar in veel gevallen is dit erg handig. We zien dan ook dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in dergelijke telefoonhouders. Niet alleen recreatiefietsers, toerfietsers maar ook wielrenners en mountainbikers. Een telefoonhouder is echter niet altijd even handig en geschikt.

Dat is ook de reden voor dit artikel. Wij gaan hier duidelijk maken wanneer een telefoonhouder uitkomst biedt en wanneer het slimmer is om een volwaardige fietsnavigatie te gebruiken. Daarnaast bespreken we alle opties op gebied van telefoonhouders. Zo kun jij de volgende keer goed voorbereid op pad.

De beste telefoonhouders op een rijtje

ProductWaterdichtTypeMeer informatie
Rockbros telefoonhouderRockbrosjastuurhouderMeer informatie
Rockbros fietshouderRockbrosjastuurhouderMeer informatie
OSO Velo X fietshouderOSO Velo-XneestuurhouderMeer informatie
Roswheel frameholderRoswheelneeframehouderMeer informatie

Waarom zou je überhaupt een telefoonhouder gebruiken?

Een telefoonhouder biedt uitkomst voor mensen die geen behoefte hebben om een fietsnavigatie aan te schaffen. Met je telefoon op de fiets kun je evenveel doen als een simpele fietsnavigatie. Aan de hand van verschillende applicaties kun je gemakkelijk je GPS-route uitstippelen en volgen waar je bent. Ook je snelheid, de tijd en de afgelegde afstand zijn vandaag de dag allemaal gemakkelijk bij te houden op de mobiele telefoon.

Ideaal dus! Helemaal omdat je zeer waarschijnlijk al een smartphone hebt en dus alleen maar de houder zelf hoeft aan te schaffen. Een telefoonhouder is dus niet alleen praktisch, maar ook erg voordelig.

Ook als je een beginnend wielrenner of mountainbiker bent kan een telefoonhouder uitkomst bieden. Wij begrijpen dat je als beginner nog terughoudend bent met het kopen van allerlei spullen en in dit soort gevallen is het erg handig om in plaats van een fietsnavigatie of fietscomputer een telefoonhouder te gebruiken.

Wanneer je geen telefoonhouder zou moeten gebruiken

Navigatie telefoonhouder

Waarom gebruikt niet iedereen dan zo’n telefoonhouder? Dit is toch veel handiger en goedkoper? Nou, dit is niet altijd het geval. Natuurlijk, een telefoonhouder is handig als je rustig aan doet of nog slechts een beginner bent. Maar, zodra je fanatiek gaat wielrennen of mountainbiken of als je een keer slecht weer op je dak krijgt, dan komen al snel de beperkingen van een telefoonhouder naar boven.

De meeste smartphones zijn niet compleet waterdicht. Een flinke plensbui zullen de meeste houders niet overleven. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld op de racefiets of mountainbike, zal een simpele telefoonhouder niet lang overleven. Daarnaast is het ook niet goed voor je telefoon.

Als je dus fanatiek wielrent of mountainbiket, dan is het een stuk handiger als je een volwaardige fietsnavigatie aanschaft. Deze kunnen beter tegen een stootje en zijn bovendien voorzien van een stuk meer functionaliteiten. Uiteindelijk zul je zien dat een dergelijke investering het zeker waard is.

Ben je niet van plan om veel te gaan wielrennen, mountainbiken of in barre omstandigheden de weg op te gaan? Dan is het aanschaffen van een telefoonhouder een slimme oplossing.

Telefoon vasthouden gevaarlijk

Waarschuwing: niet met de telefoon in de hand fietsen!
Het feit dat je een telefoonhouder hebt houdt niet in dat het oké is om met je telefoon in de hand te gaan fietsen. De laatste jaren hoor je steeds vaker dat er ongelukken gebeuren omdat men met hun telefoon op de fiets zit. Doe dit dus niet!

De opties die je hebt wanneer je een telefoonhouder aanschaft

Oké, je hebt inmiddels vastgesteld dat je een fietshouder wilt gaan aanschaffen. Wat nu? Er bestaan inmiddels tientallen verschillende soorten telefoonhouders. Je hebt goedkope modellen, duurdere waterdichte modellen, noem maar op. De belangrijkste keuze is echter of je een stuur of framehouder wilt.

Stuur of framehouder

Wanneer je kijkt naar een telefoonhouder heb je eigenlijk twee opties: een stuurhouder of een framehouder. Zoals de naam eigenlijk al verklapt zit bij een stuurhouder de telefoonhouder, net zoals een fietsnavigatie, op je stuur. Dit is erg handig want zo lees je gemakkelijk alles af en kun je de telefoon ook makkelijk bedienen.

Een stuurhouder heeft echter ook een aantal nadelen. Ten eerste kan het leiden tot wat minder veilige situaties. Aangezien je telefoon doorgaans wat groter is dan de gemiddelde fietsnavigatie, kan deze nog wel eens in de weg gaan zitten. Ten tweede kan het zo zijn dat je stuurwerk wat minder precies aanvoelt.

Bij een framehouder zit de houder niet op het stuur, maar op het frame vlak voor je stuur. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste zit de houder (inclusief je telefoon) zo een stuk minder in de weg. Ten tweede wordt je stuurwerk hier niet door aangetast. Het heeft wel als nadeel dat je telefoon op deze manier wat lastiger af te lezen is.

Vaak heeft een framehouder ook nog een handig opbergvak hieronder zitten. Naast een telefoonhouder kan dit dus ook functioneren als de vervanger van je zadeltas! Een goed voorbeeld van een degelijke maar voordelige framehouder is de Frametas houder van het merk Roswheel.

Waar moet je op letten als je een telefoonhouder aanschaft?

Naast de keuze tussen stuur of framehouder zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een telefoonhouder koopt. Dit zijn onder andere hoe stevig de bevestiging is, de waterdichtheid, het ontwerp en gebruiksgemak.

Stevigheid/robuustheid

Als je van plan bent om met je telefoon rond te gaan fietsen, is het natuurlijk wel zo fijn als deze ook daadwerkelijk aan je fiets bevestigt blijft! Kijk daarom bij het aanschaffen goed naar de robuustheid van de telefoonhouder. Ook is het simpelweg fijn als de houder niet de hele tijd aan het trillen is tijdens het fietsen.

Als je online bestelt kunnen de gebruikerservaring van anderen ook een goede indicatie geven. Let ook goed op wat de fabrikant zelf over de houder zegt. Als er impliciet wordt gezegd dat de telefoonhouder niet geschikt is voor mountainbiken of wielrennen, dan is dit een duidelijke indicatie de deze houder eigenlijk niet heel stevig is.

Gebruiksgemak

Niets is onhandiger dan een telefoonhouder waarbij je je in allerlei bochten moet wringen om je telefoon te bevestigen. Je wilt daarentegen ook niet dat het weer te makkelijk is om je telefoon eraf te halen, aangezien dit dan ook gemakkelijk per ongeluk kan gebeuren.

Het ontwerp zelf

Aangezien je telefoon doorgaans groter en zwaarder is dan een standaard fietsnavigatie, is het van belang dat de houder zelf zo licht en compact mogelijk is. Zo zit deze zo min mogelijk in de weg. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de OSO Velo-X stuurhouder.

Waterdichtheid

Niemand houdt er van om in de regen te fietsen, maar soms is het onvermijdelijk. Het zou zonde zijn als je telefoon als gevolg hiervan waterschade oploopt. Daarom zijn sommige telefoonhouders ook compleet waterdicht. Helaas leveren waterdichte houders wel in op gebied van ontwerp: vaak zijn ze wat groter van formaat en zwaarder.

Reviews

Rockbros: compacte én waterdichte stuur telefoonhouder van Rockbros

Compacte telefoonhouder

Ben je op zoek naar een compacte, waterdichte stuurhouder voor je telefoon? Zoek dan niet verder, dan heb je zojuist de perfecte match gevonden! Deze compleet waterdichte telefoonhouder van Rockbros is alles wat je zoekt. In tegenstelling tot de eerder genoemde waterdichte houder van dit merk, is deze ook nog eens erg compact vormgegeven.

Deze compacte vormgeving heeft twee grote voordelen: het is ten eerste lichter, en ten tweede zit de houder zo een stuk minder in de weg. Deze compactheid komt wel met een prijs: een extra vak voor het opbergen van andere dingetjes is er niet.

Telefoonhouder Rockbros 360 graden

Tijdens het fietsen kun je gewoon gebruik maken van het touchscreen en alles gemakkelijk af te lezen. Elke smartphone past in de houder, dus ook dit zal geen probleem vormen.

Bij de houder wordt overigens ook nog een handige bevestiging geleverd. Deze is erg gemakkelijk aan je stuur te monteren en zorgt ervoor dat je de houder zowel horizontaal als verticaal kunt gebruiken.

We hebben een 360 graden foto gemaakt van dit product. Beweeg de slider om de telefoonhouder van alle kanten te bekijken.

0%

  Wil je meer informatie over deze telefoonhouder? – klik hier

  Beste waterdichte telefoonhouder: De Rockbros waterdichte telefoonhouder

  Waterdicht: ja
  Type: stuurhouder

  De waterdichte stuurhouder van Rockbros is dé stuurhouder als je op zoek bent naar een ‘recht toe, recht aan’ telefoonhouder die bestand is tegen de elementen. Daarnaast is deze houder ook voorzien van allerlei andere functionaliteiten.

  Zo past elke telefoon met een formaat kleiner dan 6.3 inch in deze waterdichte telefoonhouder. Een unieke functionaliteit is bijvoorbeeld de 360 functie. Dankzij deze functie kun je de houder zowel rechtop als over breed gebruiken.

  De bevestiging zelf is simpel en past op haast elk stuur. Het transparante venster is dusdanig ontworpen dat je de smartphone gewoon kunt blijven bedienen.

  Rockbros fietshouder

  Al met al doet deze telefoonhouder wat die moet doen. Wij zijn niet de enige die fan zijn van deze Rockbros telefoonhouder. Ook andere gebruikers raden ‘m aan. Met name de robuustheid, waterdichtheid en goede prijs/kwaliteitsverhouding spreekt veel mensen aan.

  We hebben een 360 graden foto gemaakt van dit product. Beweeg de slider om de telefoonhouder van alle kanten te bekijken.

  0%

   Klik hier voor meer informatie over deze waterdichte telefoonhouder

   Beste compacte en lichtgewicht ontwerp: de OSO Velo-X stuurhouder

   OSO Velo X fietshouder

   Waterdicht: nee
   Type: stuurhouder

   De OSO Velo-X stuurhouder is een compact vormgegeven telefoonhouder geschikt voor haast alle fietsen. De OSO is daarnaast ook erg lichtgewicht. Op gebied van stevigheid en robuustheid levert deze houder gelukkig niets in.

   Wat wel een nadeel is, is het feit dat deze houder helaas niet waterdicht is.

   Deze stuurhouder maakt gebruik van een ingenieus systeem van elastiek waardoor je telefoon muurvast zit en ook niet trilt. Dit scheelt irritatie en zorgt ervoor dat je je telefoon tijdens het fietsen gemakkelijk kunt aflezen.

   De OSO Velo-X is te gebruiken in combinatie met telefoons die kleiner zijn dan 5,5 inch.

   Andere gebruikers zijn ook te spreken over deze houder. Zo werd deze houder door verschillende mensen gebruikt op fietsvakantie. Andere gebruikers zijn vooral enthousiast over het lichtgewicht ontwerpen en het ingenieuze bevestigingssysteem.

   Klik hier voor meer informatie over deze lichtgewicht stuurhouder

   Onze aanrader framehouder: Roswheel

   Roswheel frameholder

   Waterdicht: nee
   Type: framehouder

   Deze frame telefoonhouder van het merk Roswheel is eigenlijk een schoolvoorbeeld van hoe een goede telefoonhouder eruit zou moeten zien. Deze houder is tevens voorzien van een ruime opbergtas waarin je gemakkelijk je extra binnenband en reparatiesetje in kunt opbergen. Daarnaast is deze compleet waterdicht: je telefoon zal dus niet sneuvelen wanneer het gaat regenen.

   Ondanks deze waterdichtheid kun je alsnog gemakkelijk je telefoon aflezen en zelfs het touchscreen bedienen. Als je tijdens het fietsen muziek wilt luisteren, dan kan dat dankzij de speciaal hiervoor ontworpen opening erg gemakkelijk.

   Deze telefoonhouder van Roswheel is erg simpel te bevestigen dankzij de handige klittenband bevestiging. Dit is een zogenaamde universele telefoonhouder, wat inhoudt dat er verschillende telefoons in passen en dat deze niet is ontworpen voor één specifiek model. Deze framehouder van Roswheel is goed geschikt voor telefoons die kleiner zijn dan 5,5 inch.

   Al met al is dit simpelweg dé telefoonhouder voor jou als je op zoek bent naar een simpele, goedkope framehouder. Ook andere gebruikers zijn tevreden met deze houder en wij verwachten dan ook dat jij dat ook zult zijn.

   Meer informatie over deze framehouder? Klik hier

   Apps voor op de telefoon

   MAPS navigatie

   Nu je een geschikte telefoonhouder hebt gevonden, ben je nog niet klaar. Nee, om je telefoon als fietsnavigatie te gebruiken heb je een app nodig. Er zijn talloze apps die kunnen functioneren als navigatie. De meest voor de hand liggende is natuurlijk Google Maps. Hiermee kun je gemakkelijk een route uitstippelen en volgen. Wil je ook zien hoe hard je gaat tijdens het fietsen? Gebruik dan Strava of een vergelijkbare app.

   In het kort

   Als het goed is weet je nu wanneer een telefoonhouder de geschikte keuze is voor jou en waar je naar moet kijken als je een telefoonhouder wilt kopen. Aan de hand van ‘onze aanraders’ heb je waarschijnlijk de perfecte houder al gevonden. Het enige wat nu nog moet gebeuren is een applicatie uitkiezen voor op de telefoon en je bent klaar om de weg op te gaan!

   Leuk artikel? Deel het!

   Laat een reactie achter

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   1 Reactie

   Alex Lodder

   Ik gebruik zelf de Quadlock. Wat een geweldig ding is dat. Nadelig is wel dat de hoes die je om je telefoon plaatst wat lomper oogt dan je zou willen maar hij beschermt daarbij weer wel heel goed (ik laat nogal eens mijn mobiel vallen). Verbaast me een beetje dat zo'n goede houder niet op de lijst staat maar dat probeer ik dan maar via een reactie voor elkaar te krijgen.