VDO Eco light M60 verlichtingsset review

Niet alle fietsverlichting is even geschikt, dat is iets wat inmiddels duidelijk is. Dit betekent echter niet dat er geen goede, betaalbare verlichtingssets te vinden zijn.

Vandaag nemen we een kijkje naar de Eco Light M60 Frontlight & Red rearloght 60 van VDO, een set die uitermate geschikt is voor de budget bewuste fietser.

In de doos

Na een paar dagen geduld krijgen we ons pakketje (eindelijk) binnen. In de doos zit het volgende:

  • de Eco Light M60 FL voorlamp inclusief mount
  • de Red RL 60 achterlamp
  • twee elastiekjes voor het bevestigen van de achterlamp
  • oplaadkabeltje USB-microUSB
  • handleiding voor beide lampen

Specificaties

Wat mag je allemaal verwachten van de Eco Light M60 FL voorlamp en de Red FL achterlamp? Hieronder zetten we alle relevante specificaties op een rijtje.

Zien & gezien worden

De Eco Light M60 FL – de voorlamp – heeft een lichtsterkte van 60 Lux en daarmee een lichtbereik van 70 meter. Dit is doorgaans genoeg voor onverlichte wegen, zowel in de bebouwde als onbebouwde kom. Met de mid-stand (30 lux) heb je tot 50 meter zicht, in de ecomodus (15 lux) zo’n 25 meter.

De Red FL is de achterlamp en is zichtbaar tot 500 meter. Hiermee ben je ook van een flinke afstand goed zichtbaar en zullen andere weggebruikers je absoluut niet over het hoofd zien.

Bovendien is de achterlamp uitgerust met een remlicht functie. Dit betekent dat de lamp wat feller zal zijn als je in de ankers gaat, net zoals bij een auto.

Batterijduur & opladen

De batterijduur van de de Eco Light M60 voorlamp is afhankelijk van de gekozen lichtsterkte. Op de maximale stand (70 lux) gaat de lamp zo’n 3 uur mee. In de mid-stand is de brandtijd 6 uur, in de ecomodus maar liefst 12 uur.

De accu van de achterlamp gaat zo’n 7 uur mee.

Één van de grote voordelen van deze fietslampen is het feit dat je ze zelf kunt opladen. Dit doe je met behulp van het meegeleverde Micro USB kabel. De laadtijd van de voorlamp is 5,5 uur, die van het achterlicht slechts 2 uur.

Overige eigenschappen

Verder zijn beide lampjes voorzien van een RAI Keurmerk en zijn ze goedgekeurd door de StVZO. Daarnaast zijn ze allebei spatwaterdicht. Het gewicht van de VDO Eco Light M60 is 103 gram (incl. houder), dat van de VDO Eco Light Red FL zo’n 20 gram.

De VDO Eco Light M60 FL & Red RL in de praktijk

Allemaal leuk die specificaties, maar hoe doen deze fietslampjes het in het echt?

Monteren maar

De montage is zo gepiept. De voorlamp zit namelijk vast aan een siliconen mount. Deze bevestig je binnen luttele seconden aan het stuur en klaar is kees. De breedte van het stuur maakt in principe niet uit, gezien het feit dat de mount gemakkelijk verstelbaar is.

Ook het bevestigen van het achterlampje is kinderspel. Met behulp van de twee meegeleverde elastiekjes monteer je deze zonder poespas aan je zadelpen.

De weg op met de VDO Eco Light & Red RL

Met de VDO Eco Light M60 konden we met vertrouwen de weg op. Ook op de minder verlichte wegen was er meer dan genoeg zicht en werden we goed gezien door andere weggebruikers.

Een onverwachte regenbui mocht de pret niet bederven. Beide lampjes hadden er geen last van en bleven hun werk gewoon doen.

Na de rit was het slechts een kwestie van de lampjes van het stuur en de zadelpen halen en ze aan de lader leggen.

Overigens was de remlicht-functie was opvallend handig tijdens het fietsen in groepen.

Eindoordeel

Zouden wij de VDO Eco Light aanraden? Zeker! Dit is een set betaalbare fietslampen die doen wat ze moeten doen en voorzien van verschillende handige extra’s zoals het remlicht wat feller gaat branden zodra, je raadt het al, je remt.

Deze set is uitermate geschikt voor wielrenners en mountainbikers die veiligheid serieus nemen.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)