De top 10 grootste gezondheidsvoordelen van fietsen

Dat fietsen goed voor je gezondheid is weet je waarschijnlijk al.

Maar weet je ook wat voor specifieke gezondheidsvoordelen fietsen met zich meebrengt?

We zetten de grootste voordelen hier voor je op een rijtje.

Top 10 gezondheidsvoordelen van fietsen:

  1. Ontspanning en stress voorkomen
  2. Beter en dieper slapen
  3. Houd je gewicht op peil (helpt tegen overgewicht)
  4. Spieropbouw & conditie
  5. Verhoog je weerstand
  6. Helpt chronische ziektes voorkomen
  7. Goed voor je hersenen
  8. Fietsen is een sociale bezigheid
  9. Je ziet er goed uit in wielerkleding (echt waar!)
  10. Meer zelfvertrouwen

1. Ontspanning en stress voorkomen

Ontspanning en stress voorkomen

Mentale gezondheid is ook gezondheid! Veel mensen lijken dit te vergeten, maar het is écht waar. Voel je je mentaal en emotioneel beter, dan zul je zien dat je je ook fysiek lekkerder zult voelen. Op dit gebied speelt lichamelijk beweging – en dus ook fietsen – een essentiële rol.

Tijdens het fietsen maak je namelijk zogenaamde ‘geluksstofjes’ aan, zoals serotonine en endorfine. Je kent het gevoel vast wel: na het sporten kom je voldaan, energiek en ontspannen thuis.

Daarnaast zorgt fietsen ook dat je even wat tijd voor jezelf hebt en kan het enorm helpen tegen de stress.

Bijvoorbeeld, als je een stressvolle dag hebt gehad is het heerlijk om de stress “weg te fietsen” met een intensieve training, een sociaal ritje met vrienden of gewoon een rustige rit in je eentje.

Hoe dan ook, fietsen is in dergelijke gevallen een fijne en effectieve uitlaatklep.

2. Beter en dieper slapen

Beter en dieper slapen

Bijna niets is zo belangrijk voor je gezondheid als je slaap. Niet alleen hoe lang je slaapt is van groot belang, maar ook de ‘diepte’ en ‘kwaliteit’ van je slaap speelt een vitale rol. Nu blijkt uit onderzoek dat mensen beter slapen als ze elke dag een stukje fietsen (bron).

Dat hoeft geen lange rit te zijn. Nee, een rondje van 30 minuutjes is genoeg om je beter te doen laten inslapen en dieper te laten slapen.

Dit heeft te maken met het feit dat je buiten bent: op deze manier versterk je je natuurlijke slaapritme. Daarnaast zorgt zonlicht dat je lichaam minder van het stresshormoon ‘cortisol’ aanmaakt, wat er ook voor zorgt dat je beter en dieper slaapt.

3. Houd je gewicht op peil (helpt tegen overgewicht)

Fietsen is een effectieve én leuke manier om calorieën te verbranden. Daar waar hardlopen voor sommigen niet weggelegd is (pijnlijk voor de gewrichten), kan haast iedereen wel fietsen.

Met zo’n 10 minuten fietsen verbrand je al bijna 100 kilocalorieën!

Maak je elke dag een rondje van een halfuur, zoals hierboven beschreven, dan verbrand je toch zo’n 300 kilocalorieën. Ideaal als je je gewicht op peil wilt houden of wilt afvallen.

4. Spieropbouw & conditie

Spieropbouw & conditie

Overigens zorgt fietsen niet alleen voor de verbranding van calorieën, maar ook voor de opbouw van spiermassa.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is fietsen niet alleen goed voor beenspieren. Natuurlijk, fietsen zorgt voor meer spieropbouw in je benen. Je ziet het vast al voor je: de gladgeschoren, indrukwekkend gespierde benen van professionele wielrenners en met name de sprinters.

Maar wist je ook dat fietsen zorgt voor spieropbouw elders in je lichaam?

Denk aan je buikspieren, (onder)rugspieren, schouders, armen, noem maar op. Fietsen is een full body workout, al ligt de nadruk inderdaad op je benen. Meer weten? Bekijk het overzicht van alle spieren die je met fietsen traint.

En dat is nog niet alles. Nee, fietsen is ook goed voor je conditie. Ingewikkelde concepten zoals VO2-max en hartslagzones zullen we voor nu achterwege laten, maar over het algemeen kan er met zekerheid worden gesteld dat fietsen goed is voor je conditie.

5. Verhoog je weerstand

Wie wil er nu geen verbeterde weerstand? Ook voor dit is lichaamsbeweging essentieel.

Er is zelfs specifiek onderzoek geweest naar het effect van dagelijks fietsen op het immuunsysteem. En wat blijkt: mensen die dagelijks naar hun werk fietsen waren een stuk minder vaak ziek dan mensen die de auto of het openbaar vervoer naar werk namen. (bron)

6. Helpt chronische ziektes voorkomen

6. Helpt chronische ziektes voorkomen

Diabetes 2, een te hoog cholesterol en tal van andere ziektes en aandoeningen: dankzij fietsen is de kans hierop wat kleiner. Bij Diabetes 2 is dit verband vrij logisch. Deze aandoening gaat immers hand in hand met overgewicht, iets wat fietsen kan helpen voorkomen of verhelpen.

Daarnaast helpt sporten (en dus fietsen) tegen een te hoog cholesterol en zal je door je verhoogde weerstand minder vatbaar zijn voor tal van andere aandoeningen.

Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat fietsen bijzonder goed is voor je hart!  Zo volgde onderzoekers vijf jaar maar liefst 1500 personen. En wat bleek: mensen die dagelijks actief waren, bijvoorbeeld door naar werk te fietsen, hadden een veel lagere kans op een hoge bloeddruk. Maar liefst 31% minder!

Uit ander onderzoek kwam naar voren dat een intensieve training even effectief werkte om je bloeddruk te verlagen als speciale medicatie. (bron)

7. Goed voor je hersenen

“Fietsen goed voor je hersenen?!” Ja, het is echt waar. Dit heeft te maken met het zogenaamde ‘brein-effect’.

Wat is dat? hoor ik je al zeggen.

Nou, het zit zo. Lichamelijke beweging zoals fietsen zorgt voor meer bloedtoevoer naar je brein, waardoor de hersenen meer zuurstof krijgen.

Hierop produceert het brein meer proteïnen en kunnen de diverse delen van het brein beter met elkaar communiceren. Het klinkt ingewikkeld en toegegeven, de details snappen we zelf ook niet helemaal.

De conclusie gelukkig wel: fietsen zorgt ervoor dat onze inzichtelijke vaardigheden – denk aan denken, het menselijk kenvermogen, het geheugen, dingen begrijpen, verbanden leggen, noem maar op – verbeteren.

En wie wil dat nou niet?!  (bron)

8. Fietsen is een sociale bezigheid

Fietsen is een sociale bezigheid

Fietsen doe je vaak met andere fietsers. Of je nu al vrienden hebt die van fietsen houden, of deze maakt tijdens het fietsen, het maakt niet uit.

Gezellig met vrienden elke week een stuk fietsen of zelfs op fietsvakantie, het is hartstikke leuk. Het plezier dat je hieruit haalt kan niet anders dan gezond zijn.

Of je dit fysiek ook voelt weten we niet, maar voor je mentale en emotionele gezondheid is het absoluut een opsteker.

9. Je ziet er goed uit in wielerkleding (echt waar!)

Je ziet er goed uit in wielerkleding (echt waar!)

Het heeft wellicht niet direct te maken met je gezondheid, maar uit onderzoek van The British Heart Foundation (bron) blijkt dat wielrenners intelligenter, cooler en knapper worden gevonden door eventuele partners. Je bent dus niet de enige die vindt dat je er goed uitziet in je nieuwe wielerkleding…

Maar even serieus: hoe zit dat precies?

Uit het onderzoek kwam naar voren dat fietsers simpelweg slimmer en cooler worden bevonden. Natuurlijk heeft dit niet direct invloed op je gezondheid, maar als je graag fietst is dit zeker een feitje wat goed is voor je zelfvertrouwen – en dat kan nooit kwaad.

10. Meer zelfvertrouwen

Nu we het toch over zelfvertrouwen hebben: fietsen is sowieso goed voor je zelfvertrouwen!

Fietsers herkennen het gevoel vast wel. Dat gevoel van euforie nadat je een hele zware rit hebt voltooid, een hele zware klim hebt gehaald of als je net een Strava KOM hebt veroverd.

Sporten is nu eenmaal goed voor je zelfvertrouwen en fietsen is hier allesbehalve een uitzondering op.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)