Wahoo TICKR hartslagband Review

8.8
4.4 1

Bekijk meer afbeeldingen op: coolblue.nl

Plus- en minpunten

  • Koppeling met ANT+ en bluetooth
  • Waterdicht (IPX7)
  • Makkelijk te koppelen aan third-party applicaties zoals Strava, TrainingPeaks of Map my Ride
  • Gemakkelijk je gegevens bijhouden d.m.v de Wahoo Fitness App
  • Zit erg comfortabel
  • Gegevens worden niet opgeslagen zodra er geen telefoon in de buurt is
  • Drukknop kan bij veel gebruik wat "lam" worden
  • Niet geschikt om te zwemmen

Review

In slechts enkele jaren heeft het Amerikaanse merk Wahoo een aanzienlijk marktaandeel veroverd op gebied van fietstrainers, hartslagbanden en andere trainingsaccessoires.

Hoe? Simpel, door kwalitatief hoogwaardige producten aan te bieden tegen een eerlijke prijs.

De populaire Wahoo Tickr Hartslagband is hier een schoolvoorbeeld van. Wij namen de hernieuwde Tickr Hartslagband voor jullie onder de loep.

Nieuwe vs. oude Wahoo Tickr

Wahoo tickr hartslagmeter new

Deze Wahoo Tickr is de nieuwste generatie van dit inmiddels razend populaire model.

Wat is er allemaal nieuw of anders? Ten eerste is de hartslagsensor een stukje kleiner, zo’n 10%, en in een nieuw jasje gehesen.

Ten tweede is de batterijduur verbeterd, van 350 uur naar circa 500 uur. Verder zijn de connectiviteit en het draagcomfort verbeterd.

Geschikt voor fietsers en hardlopers

De Wahoo Tickr wordt door velen gezien als dé betaalbare hartslagband voor zowel fietsers als hardlopers. Dit vanwege zijn nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, bouwkwaliteit, connectiviteit en draagcomfort.

Helaas is de Tickr minder geschikt voor triatleten, gezien het feit dat de hartslagmeting niet onder water werkt.

Uit gebruikservaring blijkt overigens dat de Tickr bestand is tegen water, dus er kan mee worden gezwommen. Dit blijft natuurlijk op eigen risico aangezien Wahoo zelf dit afraadt.

Functies & Functionaliteiten

Wahoo tickr hartslagmeter new

Wat heeft de Wahoo Tickr allemaal te bieden?

Is het niet een gewone, simpele hartslagband? Ja en nee.

De simpliciteit van de Tickr is inderdaad een van zijn charmes. Hij doet wat ‘ie moet doen en doet dit in feite nagenoeg feilloos.

De Tickr biedt ook wat extra’s. Denk hierbij aan het meten van niet alleen de hartslag, maar ook van het aantal verbrande calorieën en de duur van de rit of workout.

Connectiviteit

Zoals we van een moderne hartslagband mogen verwachten is de nieuwe Wahoo Tickr te koppelen aan uiteenlopende sensoren en apparaten. Dit dankzij de Bluetooth Smart en ANT+ verbindingen. Met de Bluetooth Smart-sensor kun je met maximaal drie apparaten tegelijk verbinding maken, met de ANT+ een onbeperkt aantal.

Je koppelt ‘m bijvoorbeeld aan diverse third party applicaties, zoals Strava, TrainingPeaks of Map my Ride. Ook heeft Wahoo zelf een app, de Wahoo Fitness App genaamd.

Let op! Houd wel rekening met het feit dat je minimaal iOS 11 of nieuwer (voor iPhones & iPads) of Android 6 of nieuwer nodig hebt. Ook moet je telefoon uitgerust zijn met Bluetooth 4.0. Wahoo zelf raadt aan eerst de ‘Wahoo Fitness: Workout Tracker’ te downloaden om te testen of je telefoon het aankan. Handige tip!

Uiteraard is de Wahoo Tickr (X) ook te koppelen aan diverse fietscomputers, sporthorloges en fietsnavigaties. In principe is de Wahoo Tickr (X) te koppelen aan elk apparaat met een Bluetooth of ANT+ verbinding.

Andere eigenschappen

Wahoo tickr hartslagmeter new

Natuurlijk zijn naast de functies en connectiviteit ook tal van andere zaken van belang. Denk hierbij aan de mate van waterdichtheid, batterijduur, het gewicht en meer.

Mate van waterdichtheid

Met een waterdichtheid-score van IPX7 is de Wahoo Tickr bestand tegen hevige regenbuien en lichaamszweet.

De praktijk laat ook zien dat deze hartslagband gedragen kan worden het zwemmen. Dit is uiteraard op eigen risico en heeft geen tot weinig zin omdat de hartslagsensor niet werkt onder water.

Batterijduur

De Wahoo Tickr neemt een enkele CR2032 knoopcelbatterij. Hiermee doe je doorgaans zo’n 500 uur, maar liefst 150 uur langer dan de vorige generatie Tickr. CR2032 zijn in principe bij elke supermarkt te koop en het vervangen van de batterij gaat eenvoudig.

Gewicht

Met zijn gewicht van 48 gram is de Tickr allesbehalve een zwaargewicht. Ideaal voor de grammentellers onder ons!

Wasbare borstband?

Wahoo tickr hartslagmeter new

Veel hartslagbanden zijn wasbaar. Zo ook de Wahoo Tickr. Wahoo raadt echter af om de band in de wasmachine te stoppen. Met de hand wassen kan gelukkig wel.

Let op: alléén de band zelf is wasbaar! Haal de hartslagsensor van de band af voordat je de band wast.

De Wahoo Tickr in de praktijk

Nu we de ‘productomschrijving’ achter ons hebben gelaten, is het tijd om te kijken naar de Wahoo Tickr in de praktijk. Van gebruiksgemak en comfort tot dingen waar we tegenaan liepen, het komt hier allemaal aan bod.

Hoe te gebruiken?

Al met al kunnen we stellen dat de Tickr gebruiken kinderspel is. Geen onnodig gedoe met koppelen, de verbinding kwijt maar raken, noem maar op. Je hoeft de band maar een enkele keer te koppelen met de app of het apparaat en de volgende keer maakt die automatisch verbinding.

Wil je een uitgebreide uitleg, raadpleeg dan de handleiding van de Tickr zelf. Hieronder vind je in ieder geval een korte uitleg:

#1 Doe de Tickr om de borst (de hartslagband springt automatisch aan zodra hij een hartslag detecteert)

  1. bevestig de sensor aan een kant met de drukknop
  2. pas de lengte van de band aan totdat die strak maar comfortabel zit
  3. maak de ‘contactpunten’ vochtig met wat speeksel om de meting accurater te maken
  4. sla het losse eind van de band om je borst en bevestig met de drukknop aan de sensor

#2 Verbind je hartslagband met de Wahoo Fitness App of een andere applicatie of apparaat

  1. log in in de app en selecteer ‘pair or link sensor’
  2. klik op ‘link sensor’ en vervolgens ‘setup wizard’
  3. volg de beschreven stappen
  4. selecteer ‘continue’ en klik op jouw Tickr zodra die verschijnt
  5. klik op ‘finish setup’
  6. als je de hartslagband ook met andere apps of een fietsnavigatie/sporthorloge/fietscomputer wilt koppelen dan is het proces nagenoeg gelijk

#3 Begin je rit of workout (als voorbeeld met de Wahoo Fitness App

  1. controleer of je apparaat, in dit geval een smartphone, verbonden is met de Tickr – dit zie je aan de blauwe LED-lampjes aan de bovenkant van de hartslagsensor en als het goed is zie je je hartslag in de app
  2. kies een workout in de Wahoo Fitness app en selecteer ‘start workout’
  3. klik op ‘start’!

#4 Eindig/pauzeer je workout, rit of hardloopsessie

  1. druk op de rode ‘pause’ knop en vervolgens op ‘stop’
  2. kies voor (1) Discard Workout, (2) Save Workout of (3) Return to Workout
  3. Selecteer je Save Workout, dan krijg je meteen een overzicht van je training, rit of hardloopsessie

Gebruiksgemak

Zoals boven beschreven is het gebruiksgemak van de Wahoo Tickr uitstekend. Het koppelen is de eerste keer even uitvogelen, maar zodra de verbinding is gemaakt hoef je dit in principe nooit weer te doen. Ook koppelen met andere apparaten en apps ging eenvoudig.

Het omdoen van de band ging gemakkelijk, evenals het verstellen van de band. Verder zijn de LED-lampjes aan de bovenkant van de sensor om zeker te weten dat de Tickr aanstaat en verbonden is. Het starten, pauzeren, eindigen en opslaan van de trainingen gaat ook erg gemakkelijk.

Comfort

Wahoo tickr hartslagmeter new

Wat betreft het comfort valt er niets te klagen. De band omdoen gaat eenvoudig en na een paar minuten merk je nauwelijks meer dat je een hartslagband draagt. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe je de hartslagband afstelt.

Het materiaal van de band is elastisch en zacht tegen de huid. Daar waar andere banden nog wel eens willen irriteren of jeuken, is dat bij de Tickr niet het geval. Dit is te danken aan het ademend vermogen van het materiaal. Op erg warme dagen wordt het wel wat zweterig, maar dat is het geval bij bijna elke hartslagband.

Irritaties/onhandige dingen

Over het algemeen heeft de Wahoo Tickr geen enorme nadelen daar waar het aankomt op het gebruik van de hartslagband. Toch is de Tickr niet perfect.

De eerste keer verbinding maken met Bluetooth of ANT+ wil soms nog wel eens stroef verlopen en het feit dat je de band vochtig moet maken om een nauwkeurige meting te krijgen is ook niet ideaal. Laatstgenoemde is overigens iets wat bij haast elke hartslagband nodig is.

Nauwkeurigheid

Qua nauwkeurigheid komt de Wahoo Tickr overeen met vergelijkbare hartslagbanden. Kortom, de hartslagmeting van de hartslagsensor is uiterst nauwkeurig!

Tip: maak voor een zo nauwkeurige meting van de hartslag de sensor iets wat vochtig. Dit is vooral nodig in koeler weer wanneer je weinig zweet.

Waarom je de Wahoo Tickr WEL moet kopen

Wahoo tickr hartslagmeter new

Voor wie is de Wahoo Tickr nu geschikt? In feite kunnen we de Wahoo Tickr aan elke wielrenner, mountainbiker en hardloper aanraden. De Tickr is betaalbaar, comfortabel, uitgerust met alle nodige functies, eenvoudig te gebruiken en meet de hartslag nauwkeurig. Verder is ook de connectiviteit uitstekend en is de Tickr onlangs op meerdere vlakken verbeterd.

Waarom je de Wahoo Tickr NIET moet kopen

Voor wie is de Tickr minder ideaal? Zoals we al zeiden is de Tickr niet geschikt voor triatleten of zwemmers. De hartslagband is weliswaar waterdicht, maar is niet in staat om de hartslag onder water te meten.

Daarnaast is het van belang om te realiseren dat de Wahoo Tickr een basismodel is. Het is eenvoudige, simpele en betrouwbare hartslagband die doet wat ‘ie moet doen en allesbehalve teleurstelt.

Maar, zoek je meer in een hartslagband, dan is het verstandig om te kijken naar een duurder, luxer model met meer functies.

De Wahoo Tickr X

Daar waar de Wahoo Tickr een recht toe, recht aan hartslagband is, is de Wahoo Tickr X nét een slag luxer en completer. De Tickr X meet je hartslag, verbrande calorieën, analyseert je hardlooptechniek en houdt je kadans bij tijdens het fietsen. Verder deelt ‘ie veel eigenschappen met de ‘normale’ Tickr.

In het kort

Is de Wahoo Tickr wel of niet geschikt voor jou? Als het goed is heb jij na het lezen van dit artikel antwoord op deze vraag. Ben je er nog niet helemaal uit? Misschien helpt het artikel over hartslagbanden je dan verder.

Video - look and feel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!