Wahoo tickr X hartslagband review

9.1
4.6 1

Bekijk meer afbeeldingen op: bol.com

Plus- en minpunten

 • Verbinding met meerdere devices mogelijk
 • Blijft goed zitten, ook bij zweten
 • Waterbestendig
 • Mooie vormgeving
 • Maakt makkelijk connectie
 • Slaat training op in geheugen voor nasynchronisatie
 • De prijs, de TICKR X is niet goedkoop in zijn soort
 • Werkt niet samen met Technogym apparatuur (vaak gebruikt in sportscholen)
 • Vervangen batterij is wat gepriegel

Review

Als fanatiek sporter weet je ongetwijfeld dat de ene training de ander niet is. Dit kan aan veel zaken liggen: Je slaap, de weersomstandigheden of je stemming.

Je wilt liever niet dat dit aan je hart ligt, inzicht in je hartslag is dan ook cruciaal voor de serieuze sporter die progressie wil maken.

De Wahoo tickr X is hiervoor perfect. Wij leggen je uit waarom.

Hoe werkt de Wahoo tickr X?

Wahoo TICKR X Kenmerken

Een hartslagband meet de hartslag, dat is een inkoppertje. Maar de Wahoo tickr X is veel meer dan dat. Hij biedt je niet alleen inzicht in je hartslag, maar hij geeft je nog veel meer informatie.

Zo beschikt de TICKR X net als de eerder uitgebrachte TICKR Run over een ingebouwde versnellingsmeter die registreert hoe efficiënt je loopt.

Hoe dit precies werkt komen we later op terug.

Bevestiging

Maar eerst nog wat praktische zaken; Hoe bevestig je de band?

Dit doe je eenvoudig door middel van een elastische band en handige sluiting. De sluiting is eenvoudig en snel te bevestigen en vervolgens weer los te maken.

De band is zo ontwikkeld dat hij niet knelt maar toch stevig blijft zitten. En een bui tijdens je hardlooptochtje hoef je ook niet te vrezen, de sensor is namelijk waterdicht.

De band is dan weer niet specifiek ontwikkeld om mee te gaan zwemmen, maar dit zou in principe wel, op eigen risico, kunnen. De geïntegreerde sensor en de gebruikte antislip zorgen ervoor dat de band niet verschuift bij het doen van je workout.

Daarnaast is de band voorzien van tapcontrol, dit zorgt ervoor dat je eenvoudig je smarthorloge of telefoon bedient.

Dus tijdens het hardlopen een muziekje aan maar net geen lekker nummer op?

Geen probleem, via deze functie tap je zo door naar het volgende nummer.

Hoe werkt het?

Op de TICKR X harslagband zit verder een blauw en een rood LED lichtje dat jou op de hoogte houdt gedurende het koppelen met je smart apparaten en bijbehorende apps. De lampjes zijn 30 seconden aan om batterij te besparen en gaan daarna uit.

Het rode lampje gaat bij elke hartslag aan, de blauwe geeft de status aan qua connectie. Er zijn drie verschillende modussen mogelijk namelijk;

 • Eén slag per seconde, dit betekent dat de band aan is maar nog niet gekoppeld
 • De blauwe LED knippert vier keer: Hij is bezig met connectie maken
 • Snelle knippering: Twee per seconde, dan is de TICKR gekoppeld aan een device
Kortom, de TICKR X Wahoo is qua uiterlijk net als alle andere hartslagbanden met een sensor maar qua functionaliteiten en technische mogelijkheden kun je er alle kanten mee op.

Zet de band aan en gaan

Wahoo tickr x band

Zoals al kort toegelicht is de band erg eenvoudig te bedienen door middel van de knopjes op de sensor die je zelfs tijdens je workout kunt bedienen. De band werkt met tapcontrol voor het bedienen van de gekoppelde apps en de mediaplayer.

Doordat de sensor geïntegreerd is in de band irriteert hij niet tijdens het doen van een workout. Het is dan ook de meest innovatieve en kleinste sensor die er tot nu toe gebruikt is door Wahoo.

Daarnaast is hij zeer licht, dus gaat hij zeker niet voor onnodige ballast zorgen tijdens je activiteiten.

Batterij

De band werkt op basis van batterij, er gaat een coin cell (CR2032) in die een levensduur van meer dan 500 uren heeft. En die eerste hoef je niet zelf te kopen, die krijg je er gewoon bijgeleverd.

Wat maakt de TICKR X uniek?

De versnellingsmeter

De TICKR X houdt niet alleen je hartslag bij, maar doet nog veel meer. Zo houdt hij ook je loopstijl bij. Hij doet dit door middel van het monitoren van de bewegingen van jouw lichaam. Aan de hand van deze gegevens wordt jouw hardlooptechniek bepaald.

Tevens maakt hij jouw pasfrequentie inzichtelijk door het monitoren van het aantal stappen per minuut. En het klinkt bijna surrealistisch maar ook de grondcontacttijd, de tijd waarmee een voet tijdens elke stap de grond raakt, wordt geregistreerd.

Tenslotte monitort hij de zogenaamde oscillatie, dit is de staphoogte van je (hardloop)beweging. Wellicht kun je met al deze gegevens niet zelf uit de voeten, dat snappen wij.

Ook daarvoor heeft Wahoo een oplossing ontwikkeld, al deze gegevens worden namelijk vanuit de zogenaamde versnellingsmeter gebundeld in een Wahoo Running Smoothness score. Deze geeft aan hoe jij loopt. Persoonlijker wordt het niet.

Kortom, jij hoeft alleen maar te rennen de Wahoo TICKR X doet de rest.

Loopbandmodus

De TICKR X is daarnaast voorzien van een loopbandmodus, want de fanatieke loper herkent ongetwijfeld het gevoel; Heb je enorm je best gedaan binnen op de loopband omdat het buiten giet dat het regent geeft je device aan dat je geen stap verder bent gekomen.

Jammer om deze training niet te kunnen monitoren en zo een stukje in je progressie te missen.

Daarvoor biedt de TICKR X een oplossing, de zogenaamde loopbandmodus. Deze legt de snelheid en afgelegde afstand vast terwijl je dus op een loopband traint.

Connectiviteit

Wahoo tickr x telefoon

Je hoeft je device niet per se bij je te hebben om toch je resultaten te kunnen monitoren. Die TICKR X is namelijk een slimmerd, hij is voorzien van een geheugen tot maximaal 50 uur.

Dan ben je wel weer terug van je rondje hardlopen nemen wij aan?

Die connecties maak je door middel van Bluetooth 4.0 of ANT+. Geschikt voor smartphone, gps-horloge of fietsnavigatie. Je toestel moet voorzien zijn van iOS of Android besturing, welk apparaat is dat tegenwoordig niet?

HIIT training

Naast cardio is intervaltraining ook enorm belangrijk wanneer je progressie wilt boeken. Je kan hiervoor intervaltrainingen doen door het afwisselen van sprints met wandelen maar er zijn meer mogelijkheden.

Wellicht heb je weleens van 7 minute workouts gehoord. Een zeer effectieve en efficiënte manier van trainen waarbij je in 7 minuten 12 oefeningen combineert van elk 30 seconden. Van push-ups tot burpees, alles komt voorbij.

Soms is dit best pittig, of wat zeggen we? Mentaal én fysiek een uitputtingsslag.

Hier is de TICKR X ook jouw vriend, hij ondersteund én motiveert je namelijk door het tellen van het aantal herhalingen, het monitoren van je hartslag en hij houdt het aantal verbrande calorieën bij. En wederom zorgt ook hier dat de tapcontrolfunctie ervoor dat je zonder je toestel aan te raken je de workout begint.

Nu zijn er helemaal geen belemmeringen meer dus om te starten met HIIT training.

Welke devices zijn geschikt bij de Wahoo TICKR X?

We hebben al aangegeven dat de TICKR X zowel met iOS als Android besturingssystemen (minimaal Android 4.3 icm Bluetooth 4.0 of nieuwer) werkt. De specifieke devices zijn Geschikt voor iPod touch 5G, iPad 3, iPad 4, iPhone 5, iPhone 4S, iPad mini, iPhone 5C, iPhone 5S, iPad Air en iPad mini Retina.

Daarnaast kan de TICKR X gekoppeld worden aan wel meer dan 50 sportapps, echter gaat deze ontwikkeling zo snel dat dit er wellicht inmiddels alweer behoorlijk wat meer zijn. Je kan hierbij denken aan Strava, MapMyFitness, Cyclemeter, Runmeter, Runkeeper en uiteraard Wahoo Fitness.

VO2max test

Voordat wij als sportfanaten heel enthousiast gaan reageren leggen we eerst even kort uit wat je VO2 precies zegt.

De VO2max of in gewoon Nederlands het maximale zuurstofopnamevermogen is het maximale volume (dat is die V) zuurstofgas dat het menselijk lichaam per tijdseenheid kan transporteren en metaboliseren bij lichamelijke inspanning.

De waarde van de VO2max geeft jou een beeld van je fysieke conditieniveau. In combinatie met de app van Wahoo kun je deze test uitvoeren en dus eenvoudig je progressie bijhouden. Super nuttig!

Running Smoothness

Wahoo TICKR X Kenmerken

Ren je graag alleen maar toch behoefte aan wat feedback?

Dat is mogelijk want ook daar kan de TICKR X jou in voorzien. Hij geeft je feedback op een overzichtelijke manier over je houding en techniek van het Running Smoothness programma.

Klinkt bijna eng toch? Dit stukje technologie!

Wahoo Polar fitness app

De Wahoo Fitness app is special ontwikkeld voor rennen en wielrennen. Van een gewone smartphone tovert hij je telefoon in één klap om naar jou trainingsmaatje.

Je kan de TICKR X hier eenvoudig op aansluiten en bundelt zo alle gegevens die daaruit voort komen. Met een hartslagband geeft hij daardoor ook een kijkje in je gezondheid, slaat je hart nog wel regelmatig? Of is rust hard nodig?

Waardoor is de TICKR X beter dan zijn voorgangers?

De TICKR X is een nieuwe versie van Wahoo, dus dan zijn er natuurlijk innovaties geweest om hem verder te ontwikkelen. Daar komen ze!

 • Hij kan tegelijk met drie Bluethooth apparaten en ongelimiteerde ANT+ apparaten verbonden zijn;
 • De gebruikte rode en blauwe LED zijn naar een handigere plek verplaatst;
 • De batterij gaat langer mee (van 350 naar wel 500 uur)
 • Te koop in meerdere kleuren; Wit of grijs;
 • De band is verbeterd waardoor hij minder snel verschuift;
 • Hij is 10 % kleiner dan zijn voorganger;

De specifieke verschillen met de Wahoo TICKR zitten hem in de geïntegreerde sensor voor versnelling en de analyse van je loop. De TICKR X monitort ook je hoogte, je run op de loopband en dus de totale ren analyse is beter.

Maar het grootste verschil zit hem in het ‘eigen geheugen’ van de TICKR X. Hij neemt tot wel 50 uur data op, zonder dat je je device in de buurt hoeft te hebben. Loopt toch net wat soepeler zonder smartphone in je broekzak!

Eindoordeel: Wahoo TICKR X wel of niet doen?

Wahoo tickr x band

Wanneer je een hardloper bent met ambities dan kunnen wij de Wahoo TICKR X zeker aanraden. Met het typeren van de band als een hartslagband doe je hem tekort.

Naast dat hij je hartslag goed in kaart brengt analyseert hij ook je loop op alle mogelijke manieren. Ook een High Intensity training behoort tot de mogelijkheden want hij ondersteunt je zelfs tijdens je 7 minute workout.

De kosten zijn er dan ook naar, de hartslagband is duurder dan eenvoudigere opties.

Wij zijn van mening dat de extra kosten zeker de wat hogere prijs waard zijn. Het grote eigen geheugen ervaren wij namelijk als een grote meerwaarde, die alleen al de kosten waard zijn. Klaar voor de start?

Video - look and feel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!