Je hebt ze vast wel eens gezien in een sportschool of bij iemand thuis; spinningfietsen.
Ze lijken op een soort hometrainers, maar dan net even een beetje actiever. Kortgezegd is het een vaststaande fiets met één wiel, een hoog zadel, lager stuur en een opvallende knop om de weerstand te verstellen.
Klinkt overzichtelijk, maar toch komt er nog heel wat bij kijken om goed en zonder blessures een echter spinner te worden.
Neem dit artikel goed door, want wij leggen je alle tools hier uit en zijn jouw spin in het web.
Wat is spinning?
Je vraagt je misschien af, waarom gebruiken we in ons echte fietsland dan de term spinning?
Kort door de bocht genomen is het inderdaad gewoon fietsen maar dan op een stilstaande fiets. Waar je bij normaal fietsen op je kont blijft zitten en lekker om je heen kijkt kun je deze leuke, gezonde en inspannende activiteit op vele manieren uitvoeren. Staand, zittend, in groepsverband, individueel, met een trainer, met muziek, in het water, virtueel, met routes, in een lichtshow of met gewichtjes.
Eén ding is zeker, zweten ga je sowieso.
Je hoeft er geen talent voor te hebben want omvallen met de fiets is immers onmogelijk.
Spinning is intensief maar niet blessuregevoelig. Het is dan ook de perfecte workout wanneer je aan het herstellen bent van een blessure of rekening moet houden met zwakke punten van je lichaam.
Bekijk alle spinningfiets black friday deals en bespaar vandaag!
Wat voor kleding kun je het beste dragen tijdens spinning?
Als je voor de eerste keer gaat spinnen, hoef je niet direct van alles aan te schaffen. Het fijne aan spinnen is dat eigenlijk iedereen wel een geschikte outfit in de kast heeft hangen. Het is prima om te starten in je gewone sportoutfit.
Maar wij waarschuwen alvast, het is echt verslavend! Dus mocht je net als ons verslingerd raken aan de sport en er serieus werk van gaan maken, dan wordt geadviseerd om toch enkele aankopen te doen. Een paar rode, schrale billen zit tenslotte niemand op te wachten.
Spinning/fietsbroek zonder (of met) bretels
Tijdens het spinnen wissel je vaak tussen zitten en staan. Het advies is om te investeren in een goede fietsbroek.
Veel mensen geven bij spinning, in tegenstelling tot bij wielrennen, de voorkeur aan een exemplaar zonder bretels. Bretels kunnen door de wisseling van houding afglijden en irritant gaan zitten.
Het belang van de fietsbroek an sich spreekt voor zich, de spinningsfiets is voorzien van een hard wielrenzadel. En dan maakt het niet uit of je gezegend bent met een omvangrijk achterwerk of een iets kleiner kontje, vroeg of laat gaat het bij iedereen knellen en schuren. En zoals eerder gezegd, niemand wil erbij lopen als een baviaan.
Door het intensieve gebruik slijt de extra beschermlaag in de broek snel, dat deze van goede kwaliteit is kan hierbij veel verschil maken.
Waar nogal eens de fout wordt gemaakt is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de meerwaarde voor een speciale fietsbroek voor mannen en vrouwen.
Maar geloof ons, niet alleen mannen maar ook vrouwen krijgen vroeg of laat klachten bij onvoldoende bescherming. Voorkom dit en koop die handige, en misschien wat onflatteuze, broek wél.
Spinningshirt
Zo specifiek als de spinningsbroek, zo algemeen kan het spinningshirt. Een shirt wat geschikt is voor wielrennen (hardlopen, boksen, biljarten of welke sport dan ook) wat goed vocht afvoert volstaat.
Pet/haarband
Heb je lang haar maar net te kort voor een staart?
Dan is het dragen van een lichte sportpet of speciale sporthaarband aan te raden. Op de spinningsfiets zit je voorovergebogen waardoor het haar en het daaruit druipende zweet makkelijk in je ogen kan komen. Alleen maar irritante afleiding, wil je niet!
Spinningschoenen
Schoenen vallen eigenlijk ook onder het kopje kleding maar om het belang van deze aankoop te benadrukken toch even deze extra aandacht. Wanneer je net begint geldt ook hier; probeer het eerst op je normale sportschoenen.
Wanneer je verslingerd begint te raken wordt aangeraden toch al snel over te gaan tot de aanschaf van een paar spinningsschoenen.
Het specifieke aan een spinningsschoen zit hem in de stevigheid en het systeem (SPD) van inklikken op de pedalen van de fiets. Hierdoor zit je steviger op de fiets en heb je geen irritante leertjes meer die los gaan zitten op de pedalen.
De meeste winst zul je ervaren tijdens het afwisselen van zitten en staan, de kans dat je van de pedalen glijdt is hierbij namelijk groot. Het SPD systeem zorgt ervoor dat dit niet gebeurd en je veilig vol gas kan geven. Tevens zul je merken dat wanneer je niet kiest voor deze specifieke schoenen je normale sportschoenen snel kapot gaan. Het is dus echt een diepte-investering, daarnaast heb je een beetje spinningschoen al vanaf een paar tientjes. Let bij de aanschaf wel op de juiste maat, dit komt vrij nauwkeurig.
Je moet voorkomen dat je schuift in de schoen, dit kan voor blaarvorming zorgen. Maar te krappe schoenen kunnen ander leed, zoals ingegroeide teennagels, veroorzaken.
Spinningfiets afstellen
Spinnen is voor iedereen geschikt. Wat de status van je conditie ook is, ongeacht leeftijd en lichaamsbouw. Je kunt een spinningfiets namelijk helemaal op jouw lengte en lichaam afstellen. Hierbij is het wel belangrijk dat je dit goed doet om klachten aan rug, schouders, nek en knieën te voorkomen.
Je zult niet de eerste zijn die tijdens het spinnen ineens een halve meter naar beneden zakt. Dan kun je nog zo’n goed beschermend broekje hebben, wij verzekeren je; dit ga je nog een paar dagen voelen! Hieronder enkele tips voor het perfect afstellen van de fiets;
Hoogte zadel
Het zadel moet ter hoogte van je heup zijn wanneer je naast de fiets staat.
Of je de juiste hoogte hebt kun je eenvoudig controleren door wanneer je naast de fiets staat je knie op te trekken dat deze op 90 graden is ten opzichte van je buik.
Als de bovenkant van het bovenbeen dan even hoog is als de hoogte van het zadel, staat ie goed!
Stuurhoogte
De basisregel voor het stuur is om deze op gelijke hoogte als het zadel af te stellen. Je zit dan behoorlijk gebogen zit op de fiets, dit is voor de echte spinner ook de bedoeling.
Wanneer je net begint kan dit wat onwennig voelen. Dus voor de wat minder geoefende spinner of de spinner op leeftijd raden we aan de hoogte af stellen bij wat voor jou goed voelt.
Pedalen
Wanneer je op de fiets plaatsneemt moet je nét niet een gestrekt been hebben wanneer het pedaal op het laagste punt staat.
Dit kun je controleren met de zogenaamde hielcheck. Deze voer je als volgt uit; je gaat stevig op het zadel zitten waarbij je met je hak het pedaal kan aanraken terwijl je voet recht staat.
Zadellengte
Op veel spinningfietsen kun je ook het zadel in de lengte verstellen, dit is erg handig als je er met bovenstaande drie niet uitkomt. Begin met de zadellengte op stand ‘gewoon’, dan is het zadel gewoon in het midden.
Bovenstaande tips zijn slechts richtlijnen waarbij de gemiddelde mens het minste klachten krijgt, wanneer het voor jou heel comfortabel fietst om het zadel heel hoog te zetten en het stuur heel laag dan is dat uiteraard ook helemaal prima.
Je voelt zelf het best aan wat goed is voor jouw (spinning)lichaam. De meeste mensen zullen hun eerste spinningservaring ook opdoen tijdens een (groeps)les, schroom ook niet om de trainer of medesporters te vragen om advies. Iedereen is natuurlijk een keertje begonnen.
Spinningposities
Eén van de leuke dingen aan spinning is het vele afwisselen van de verschillende posities, vaak heb je hierin geen vrije keuze maar worden de verschillende opdrachten je op vriendelijke maar zeer duidelijke toon toegeschreeuwd door je (virtuele) trainer.
Vooraf denk je wellicht, wat is daar lastig aan, alleen staan en zitten?
Dat klopt, maar kijk eens naar het stuur van een spinningfiets. Je kunt je handen op drie verschillende manieren plaatsen, van al deze opties wordt dan ook veelvuldig gebruik gemaakt.
Zitten
Tijdens de warming-up zit je en heb je je handen in het midden van het stuur. Bij een zwaardere klim die je zittend doet of bij een snelle interval kun je je handen eventueel iets naar achteren plaatsen.
Een goede trainer begeleid je hier in en geeft tips voor het optimaal gebruiken van de fiets.
Running
We waren toch aan het fietsen?
Klopt!
Maar eigenlijk spreekt het wel voor zich, ook op de fiets kun je net doen alsof je aan het rennen bent.
Je staat rechtop en je handen zijn op hetzelfde punt als tijdens het zitten, dus vooraan op het stuur. Zorg wel voor voldoende weerstand anders trap je zogenaamd ‘door’. Wij raden je wel aan, wanneer je hiertoe overgaat de eerder benoemde schoenen te gebruiken.
Staande klim
Dit is de zogenaamde staande houding waarbij je je handen achteraan op het stuur zijn geplaatst en je met je billen uit het zadel bent.
Dit gaat gepaard met veel weerstand, waardoor je het effect nabootst van het beklimmen van een stevige berg.
Jumps
Dit klinkt vrij heftig, en we bedoelen hier niet dat foute dansje uit de jaren ’90 mee. Nee, je bent aan het ‘jumpen’ tussen een ‘running’ en een zittende klim door.
Hier moet je op letten als je wilt beginnen met spinning
Ondanks dat spinning geen sport is die bekend staat om zijn vele blessures geldt hierbij ook; overdaad schaadt.
Zoals eigenlijk met alles in het leven, loop niet te hard van stapel. Je kunt het beter 10 weken achter elkaar één keer per week doen, dan 10 keer in één week en dan 9 weken niets.
Wanneer je volledig ongetraind bent kan het behoorlijk wat van je lichaam vergen. Houd je lichaam goed in de gaten, en zet de spinningfiets bij pijntjes iets lichter of stap af. Volgende keer beter. Je fiets gaat dan wel niet vooruit, je conditie des te meer!
Vergeet ook niet een goede warming-up en tevens cooling down te doen. Het stretchen van je benen kan er echt voor zorgen dat je de volgende dag tóch wat makkelijker je bed uit komt.
Kom op tijd want de lessen zijn populair en kijk vooral of je niet hoeft te reserveren voor een spinning class. En het is een open deur, maar wanneer je goed je best doet zweet je flink. Dus na de tijd alles goed schoonmaken zorgt ervoor dat de sporter na jou er net zoveel plezier aan beleeft.
Onze ultieme tip!
Geen fan van de sportschool? Of het volgen van groepslessen (tijdelijk) niet mogelijk?
De echte spinner hoeft niet te treuren want ook daar is een oplossing voor. Spinning is uitermate geschikt om thuis te doen. Het neemt weinig ruimte in beslag en in de donkere maanden zit je niet met gladde wegen en kou.
En je kent ons, Bikevision zou bikevision niet zijn als we niet alvast een test voor je hadden gedaan. We hebben verschillende spinningfietsen voor thuis getest en we hebben de absolute topper voor jou geselecteerd.
De FitBike Race Magnetic Pro
Deze spinningbike is naast mooi, ook erg sterk en stabiel. Dit zorgt ervoor dat hij zeer allround is, dus mochten andere leden van het gezin ook besmet raken met het spin virus? Geen probleem, hij is voor iedereen geschikt.
Wat bijzonder is aan deze fiets, is dat de weerstand wordt geregeld met een magneet die tegen het wiel aanzit in plaats door middel van een viltblokje wat snel slijt. Ook heeft de fiets geen ketting, maar een V-belt waardoor het fietsen compleet geruisloos kan. Geen klagende buren dus!
De fiets is eenvoudig te verstellen, dus geschikt voor iedereen van klein tot groot.
Naast dat we zelf even op de fiets zijn gesprongen hebben we de ervaringen van de gebruikers ook even gepolst. Zij zijn eveneens zeer positief, ze roemen de fiets omdat deze nagenoeg onderhoudsvrij is en staat als een huis.
Het is eventueel mogelijk om je fiets te koppelen aan een display, waarbij je je hartslag en wattages kan meten. Dit zit niet standaard bij de prijs inbegrepen maar kun je eenvoudig bijbestellen.
Het is een vrij zware fiets (61 kg, daardoor zo stabiel) en niet de goedkoopste, maar gezien de prijs-kwaliteit verhouding is hij elke euro waard!
- De fiets staat erg stabiel
- Weerstandsmagneet ipv viltblokje
- Volledig geruisloos
- Zeer goede prijs-kwaliteit
- Aan de zware kant (61kg)
- Wat duurder dan een instapmodel
- Display niet bij prijs inbegrepen
Tot slot: Is spinning iets voor jou?
Spinning is leuk, gezond en eenvoudig uitvoerbaar. Je kunt er makkelijk mee beginnen zonder allerlei zaken aan te schaffen of vele trainingen te volgen. Ga zitten en doe een (virtuele) les en probeer te doen wat de trainer zegt, dan komt het vanzelf.
Wellicht voelt het de eerste keer wat spannend, maar weet dat iedereen ooit een keer begonnen is en onze ervaring is dat er vaak een ‘community’ sfeer hangt waarbij je zeer hartelijk wordt ontvangen. En maak je eigen inschatting;
Ben je een sociaal dier? Begin dan direct met groepslessen.
Ben je meer een einzelgänger of zijn lessen lastig te plannen? Ga alleen spinnen (thuis of virtueel in de sportschool) en laat je gedachten de vrije loop. Als je begint, loop dan niet te hard van stapel maar probeer consistentie op te bouwen. Zo bereik je de beste resultaten en houdt je het vol.
En vergeet niet onze ultieme tip, bestel een spinningfiets voor thuis. Zo kun jij op elk moment jezelf even in het zweet werken en dit kan nog steeds gecombineerd worden met af en toe een lesje in je favo gym!
Laat een reactie achter
0 reacties
Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)