Wel of niet je benen scheren?

De pro’s doen het allemaal: het scheren van de benen. De laatste jaren beginnen steeds meer amateur wielrenners ook hun benen te scheren. Wat is nu de reden hiervoor?

Onthaarde benen hebben inderdaad een aantal voordelen ten opzichte van ongeschoren benen. Doorgaans zijn deze marginaal. Ze hebben dus geen enorme invloed op je fietsprestaties. Als je echt serieus bent over je wielrennen, dan kun je er toch voor kiezen om je benen te gaan scheren. Maar hoe doe je dat het beste?

Waarom professionele wielrenners hun benen elke dag scheren

professionele wielrenners

Wielrenners scheren hun benen om meerdere redenen. De eerste hiervan is het aerodynamische voordeel. Onthaarde benen zorgen voor minder luchtweerstand waardoor er makkelijk sneller kan worden gefietst. Veel onderzoekers zeggen echter dat dit pure onzin is. Het aerodynamische voordeel van geschoren benen is te verwaarlozen volgens hen.

Professionele wielrenners scheren hun benen om een verrassende reden: massage. Na elke rit krijgt een professionele wielrenner een uitgebreide massage. Massageolie en beenhaar zijn geen goede combinatie, dus het is voor beroepswielrenners makkelijker om hun benen glad te houden. Het scheren heeft daarnaast ook een medische reden. Schaaf en snijwonden genezen sneller als er geen beenhaar zit.

Je benen scheren als amateur

Als amateur zouden geschoren benen niet al te veel uit moeten maken. Het aerodynamische voordeel is minuscuul en als amateur krijg je geen dagelijkse beenmassage zoals de pro’s (gaan we vanuit!). Het enige echte voordeel dat je zou kunnen hebben is dat het er voor zorgt dat je beenwonden sneller genezen.

Er is echter ook een andere reden die nog niet eerder is besproken. Deze is enigszins discutabel, maar speelt voor veel renners wel een rol. Geschoren benen horen nu eenmaal bij de wielercultuur, het is binnen sommige amateurpelotons de norm geworden. Als iedereen het doet, waarom jij dan niet?

Tips voor het ontharen van je benen

Benen scheren met een scheermesje

Je benen scheren, het klinkt vrij makkelijk. Als je overigens totaal niet weet hoe je je benen moet scheren, dan raden wij het aan om het aan iemand te vragen die dit wel weet. Je vriendin of vrouw bijvoorbeeld. Scheren is niet al te lastig, maar er een paar manieren waarop het zelfs nog gemakkelijker en minder pijnlijk wordt!

1. vind een goed scheermesje

Wees niet bang om te experimenteren met verschillende mesjes. Mesjes met 2 bladen, met 5 bladen, vind het mesje dat jij het fijnst vindt. De meeste scheermessen hebben slechts 2 bladen, de wat luxere hebben er 5.

2. vervang je mesje op tijd

Je benen scheren met een bot scheermes is geen leuke aangelegenheid. Daarom raden wij aan om het mesje weg te gooien nadat je hem 3 keer hebt gebruikt.

3. zo moet je je scheren

Het is van belang om tijdens het scheren eerst van boven naar beneden te werken en om korte halen te maken. Om de lastige plekjes te bereiken kun je je knie buigen of de huid strak trekken. Probeer wondjes te vermijden en probeer geen enkele plek 2 keer te scheren. Dit kan namelijk leiden tot irritatie.

4. wees niet bang om vrouwenspullen te gebruiken

Scheerspullen voor vrouwen zijn vaak een stuk verfijnder dan die voor mannen. Wees daarom niet bang om deze spullen ook te gebruiken. Denk hierbij aan mesjes, scrub, aftershave, etc.

5. Wees voorzichtig!

Neem je tijd en wees voorzichtig! Even snel je benen scheren moet je niet willen, aangezien de kans dan groot is dat je jezelf open haalt en je opgescheept zit met een pijnlijke snijwond in je been.

Permanent ontharen

Weet je zeker dat je voortaan met onthaarde benen door het leven wilt? Dan kun je er voor kiezen om je benen permanent te laten ontharen. Tegenwoordig kan dit met een vrij pijnloze procedure. Deze zijn vaak wel aan de prijzige kant. Hou daarom websites zoals Groupon in de gaten, die komen dagelijks met allerlei kortingsacties.

Benen scheren met een scheerapparaat

braun scheerapparaat

Hierboven hebben we beschreven hoe je het beste je benen kunt scheren met een scheermesje. Het kan echter ook met een benenscheerapparaat! Hier van bestaan er meerdere van verschillende merken en ze zijn eigenlijk bedoeld voor vrouwen. Ze kunnen gelukkig net zo goed gebruikt worden door mannelijke wielrenners!

Neem bijvoorbeeld de Braun Silk-épil 9 4in1 Epilator. Dit scheerapparaat is veelzijdig, zo goed als pijnloos en enorm makkelijk te gebruiken. Ook is dit scheerapparaat voorzien van allerlei extra’s, zoals een massageopzetstuk. Als je geen zin meer hebt om te klooien met scheermesjes, dan is zo’n scheerapparaat ideaal!

Scheer jij je benen? Laat het ons weten!

Er zijn veel redenen waarom je als wielrenners je benen wellicht zou scheren.

En, hoe zit het met jou? Scheer jij je benen?

Wij zijn benieuwd hoeveel van onze lezers ook hun benen scheren en wat de reden hierachter is! Wees daarom niet bang om een berichtje achter te laten.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)