De leukste wielrenboeken van 2024

Hieronder vind je een overzicht van de leukste wielrenboeken. Wil je meer informatie over het boek? klik dan op de de cover.

De man en zijn wielerverhalenPellegrinaSaganDe wieler maffia

Wielrennen in de Pyreneeën Surplace Laurens ten dam Draag nooit een gele trui

De verborgen motor De kale berg Alleen maar een fietsThomas dekker mijn gevecht

De man en zijn wielerverhalen

De man en zijn wielerverhalen

‘De Man en zijn wielerverhalen’ is een fascinerende verzameling van Wilfried de Jong’s schrijfwerk over wielrennen en fietsen. Wilfried de Jong, bekend van theatervoorstellingen en tv-programma’s, schrijft al zo’n 30 jaar lang uiteenlopende wielerverhalen.

Van columns over Tom Dumoulin tot wielerverhalen over Lance Armstrong. ‘De Man en zijn Wielerverhalen’ is een leuk, grappig boek dat je op humoristische wijze langs de letterlijke en figuurlijke pieken en dalen van de wielersport brengt.

Pellegrina; een Italiaanse wielerbedevaart

Wielerpellegrin

Welke fietser fantaseert er nu niet over een fietsvakantie in wielerland Italië? Dit boek vertelt het verhaal van een wielerpelgrim die précies dat doet: door Italië trekken op zijn stalen ros.

‘Pellegrina: een Italiaanse wielerbedevaart’ neemt je mee langs de uitgestrekte Italiaanse velden, wegen, heuvels, bossen en langs alle plekken waar Italiaanse wielerlegendes als Fausto Coppi, Eddy Mazzoleni, Marco Pantani en Vincenzo Nibali hun stempel hebben achtergelaten. Een fantasierijk en leuk boek voor iedere wielerfanaat die geïnspireerd wilt worden.

Sagan

Sagan

In 2015, 2016 én 2017 wist de controversiële Slowaakse sprinter Peter Sagen telkens wereldkampioen wielrennen te worden.

Wat gaat er schuil achter Sagan’s succes? En misschien nog wel interessanter: wat gaat er schuil achter zijn capriolen? In deze autobiografie geeft hij een inkijk in zijn hectische maar fascinerende leven.

De Wielermaffia

De wieler maffia

Helaas komt de wielersport regelmatig negatief in het nieuws. Een aantal jaren geleden was het dopingschandaal na dopingschandaal.

In ‘De wielermaffia’ vertelt voormalig wielerprof Tyler Hamilton hoe de komst van de beruchte doping ‘epo’ de wielerwereld op zijn kop zette én hoe hij zelf in 2004, het jaar waarin hij olympisch goud won, schuldig werd bevonden aan dopinggebruik. Een intrigerend verhaal vanuit een nog vaak ongehoord perspectief.

Surplace

Surplace

‘Surplace’, geschreven door Gio Lippens, gaat over de impact van de corona-pandemie op de wielerwereld. Voor het eerst in haast een eeuw hadden we in 2020 een voorjaar zonder koers, zonder klassiekers en zonder kasseien. In dit boek gaat Gio Lippens, die in de jaren 90 dé wielerstem op de Nederlandse radio was, in op de ongelooflijke veerkracht van de organisatoren, ploegen en renners.

Onder andere renners zoals Tom Dumoulin, Anna van der Breggen, Wout van Aert en Wouter Vandenhaute komen aan het woord in het boek en reflecteren op het misschien wel bizarste jaar uit de wielerhistorie.

Wielrennen in de Pyreneeën

Wielrennen in de Pyreneeën

Inspiratie nodig voor je volgende fietsvakantie? Kies een keertje voor de Pyreneeën in plaats van de Alpen! In ‘Wielrennen in de Pyreneeën’ legt auteur Thomas Mayr uit waarom de Pyreneeën zo’n toplocatie is voor een fietsvakantie.

Het boek staat boordevol wielerroutes die je langs de gaafste plekken en lastigste cols, waaronder de Tourmalet en de Aubisque, brengt. Absoluut een aanrader!

Thomas Dekker: Mijn gevecht

Thomas dekker mijn gevecht

In deze biografie, geschreven door wielerjournalist Thijs Zonneveld, vertelt Thomas Dekker over zijn controversiële wielercarrière. Over hoe hij, onder zijn eigen druk om meer en meer te winnen en tot de top van de wielerwereld te behoren besloot om doping te gebruiken.

Over hoe hij zichzelf verloor in drugs, seks en alcohol. Over hoe hij, uiteindelijk, betrapt werd op zijn dopinggebruik. Een interessant boek die ook de donkere aspecten van de wielerwereld laat zien.

Laurens ten Dam: Alles op tafel

Laurens ten dam

Laurens ten Dam groeide, samen met Bauke Mollema, uit tot nationale held toen hij de klassementen van de Tour de France bestormde. Uiteindelijk werd hij ‘slechts’ 13e, maar sindsdien kende iedereen Ten Dam als dat wielrenbeest die met de slijm- en snotdraden in zijn baard absoluut tot het gaatje ging.

In zijn boek ‘Alles op tafel’ legt Ten Dam letterlijk alles op tafel: van zijn mening over de staat van de wielerwereld tot zijn bloedwaardes. Een kritisch maar tegelijkertijd optimistisch boek over het moderne professionele wielrennen.

Draag nooit een gele trui

Draag nooit een gele trui

De wielersport barst van de ongeschreven regels, tradities en geboden. In ‘Draag nooit een gele trui’, naast titel misschien ook wel de belangrijkste ongeschreven regel, legt Alex van der Hulst haarfijn uit wat voor verschillende wielrenners er zijn en aan welke regels zij zich (dienen te) houden.

Van het scheren van je benen tot de juiste soklengte, het komt allemaal aan bod. Een leuk, grappig én leerzaam boek die niet misstaat op de boekenplank van een wielerfanaat.

De verborgen motor

De verborgen motor

Wil jij je fietsprestaties verbeteren? Sneller worden op de fiets? Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek laat zien dat tijdens je fietsen je brein misschien wel de belangrijkste spier is.

De auteur, Martijn Veltkamp, is gepromoveerd psycholoog en vertelt in dit boek op gepassioneerde wijze hoe de hersenen en psychologie van een wielrenner zijn of haar sportprestaties kunnen verbeteren.

De kale berg

De kale berg

Met ‘De kale berg’ kan de titel van dit boek maar één berg bedoelen: de legendarische Mont Ventoux. Sinds zijn uitgave in 2002 wordt dit boek gezien als de Mont Ventoux-bijbel voor iedereen die de berg wilt beklimmen. In het boek lees je over de geschiedenis van de berg, de prachtige omgeving, de omliggende dorpen en steden en natuurlijke de rol van de berg in de Ronde van Frankrijk.

Daarnaast vind je ook concrete trainingsinformatie, zoals trainingsschema’s en praktische klimtips, terug in het boek. Een goede keuze voor fietsers die de Mont Ventoux bovenaan de bucketlist hebben staan!

Alleen maar een fiets

Alleen maar een fiets

Het boek ‘Alleen maar een fiets’ is een liefdesbrief aan het wielrennen. Auteur Kees de Jong, uiteraard zelf fervent wielrenner, schrijft over de populariteit van het wielrennen in Nederland en de unieke wielercultuur die zich door de decennia heen heeft gevormd.

Volgens de Jong is wielrennen veel meer dan “alleen maar een fiets”, het is volgens hem een levenswijze. Een leuk, inspirerend en herkenbaar boek voor jezelf of als cadeau voor een fervent wielrenner.

Bekijk de top 10 best verkochte wielrenboeken

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)