Wielrennen met een laag budget onmogelijk? Zo kun jij het ook

Wielrennen met een laag budget, hoe doe je dat? Hier delen wij onze beste tips om de kosten van deze geweldige hobby/passie zo laag mogelijk te houden. Want duizenden euro’s spenderen aan een hobby is niet voor iedereen weggelegd.

We zullen ons hier voornamelijk richten op de verschillende spullen die je nodig hebt als fietser. Hoe kun je deze nu het voordeligste bemachtigen? Wil je dit weten, lees dan vooral door.

Dure hobby

Dure hobby

Lijkt fietsen je wel een leuke hobby maar heb je een wat lager budget, dan val je waarschijnlijk van je stoel als je ziet hoe duur een instapmodel racefiets wel niet is. Dat is schrikken!

We kunnen er wel omheen draaien, maar fietsen of wielrennen is nu eenmaal geen goedkope hobby. Een racefiets kost nu eenmaal honderden euro’s en ook aan de verschillende materialen, zoals een fietsbril, een helm, fietskleding voor in winter en in de zomer, ben je al snel meer dan €100 kwijt.

Het hoeft echter niet heel duur te zijn. Er zijn diverse manieren waarop jij wat geld kunt besparen. Zo kun je toch lekker fietsen zonder dat het je klauwen met geld kost.

Wat is een “laag budget”?

Wat moeten we verstaan onder een laag budget? Deze vraag heeft voor verschillende mensen een verschillend antwoorden. Naar onze mening moet je om te beginnen met wielrennen toch wel een paar honderd euro op zak hebben. De eerste paar weken kun je wellicht alles lenen van vrienden of familie, maar daarna zul je zelf spullen aan moeten schaffen.

Onze tips

Hieronder vind je onze tips om geld te besparen als wielrenner met een laag budget.

1. Lenen van vrienden of kennissen

Lenen van vrienden of kennissen

Weet je nog niet of de wielersport wat voor jou is? Geef dan niet meteen geld uit aan een fiets en alle materialen! Kijk eerst of je een vriend, kennis of familielid hebt die ook fietst en vraag of je de fiets en de kleding een keer een dagje mag lenen. Dan kun je zelf op pad om te kijken of het wat is. Bevalt het, dan kun je altijd nog kijken of je ergens goedkoop zelf een fiets kunt kopen.

Ben je een student en wil je beginnen met wielrennen, dan is het verstandig om lid te worden van een studentensportvereniging. Zij hebben vaak racefietsen die je de eerste paar keren kunt lenen om te kijken of het wat voor jou is.

2. Tweedehands materialen en kleding kopen

De tweedehands markt op gebied van fietsen is groot. Tik je op Marktplaats “racefiets” in, dan krijg je honderden hits. Ook wordt er tweedehands fietskleding en andere materialen verkocht. Kortom, het aanschaffen van tweedehands materialen en kleding is zeker een goede budget optie.

Wil je meer weten over het kopen van een tweedehands racefiets? Lees dan onze handleiding!

3. Budget wielrenfiets, kleding en spullen

Budget wielrenfiets, kleding en spullen

Naast tweedehands spullen kopen, kun je natuurlijk ook op koopjesjacht gaan! Verschillende merken en sportzaken hebben prima spullen voor een zachte prijs. Neem bijvoorbeeld de fietsmerken van de Decathlon: B’Twin, Van Rysel en Triban. Deze bieden voor een zachte prijs racefietsen, helmen, brillen en fietskleding. Baanbrekend zijn deze niet, maar een sterke prijs-kwaliteitsverhouding hebben ze wel! Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete producten, van niet alleen de Decathlon maar ook van andere merken, wat verder uitgelicht.

Triban Racefietsen

Triban Racefietsen

Eigenlijk is het beginners aan te raden om een racefiets tweedehands aan te schaffen. Immers, voor een degelijke nieuwe fiets betaal je al snel meer dan €600,-. Echter, de fietsen van Triban zijn erg betaalbaar en zeker een te overwegen optie mits ze binnen je budget zijn.

Onze favoriete Triban fietsen zijn de Triban 100 (€259,99), de Triban RC120 (€499,99) met Microshift schakelgroep en de RC500 met Shimano Sora schakelgroep (€649,99). De eerstgenoemde is een echte budgetoptie terwijl de duurdere RC120 en RC500 beide zijn uitgerust met shifters aan de remgrepen. De RC500 heeft zelfs een Shimano Sora schakelgroep.

Helmen, brillen en kleding

Een goede fietshelm is enorm belangrijk. Het is daarom niet altijd verstandig om deze tweedehands aan te schaffen. Gelukkig kun je voor zo’n €35 een goede helm kopen bij de Decathlon, of voor een tientje meer een BBB Condor of een BBB Kite. Houd ook goed de acties van verschillende webshops in de gaten, hier vind je vaak ook helmen in de uitverkoop.

Ook fietsbrillen kun je erg voordelig krijgen: onze favoriet is deze gepolariseerde bril van Rockbros.

Tot slot is er nog de kleding zelf: wederom kun je hiervoor bij de Decathlon terecht. Hier vind je alles van goedkope fietsbroeken mét zeem tot wielershirts, ondershirts en windjacks. Ook kun je kijken naar goedkopere merken zoals Rogelli of AGU. Loop ook eens bij je lokale fietsenmaker naar binnen: deze wil ook nog wel eens goede deals hebben voor bepaalde fietskleding.

4. Goedkoop = duurkoop

Over het algemeen geldt: goedkoop is duurkoop. Dit gaat voor de meeste dingen op en dus ook voor wielrenners. Koop je de goedkoopste fiets die je kunt vinden, ongeacht of deze nu nieuw is of tweedehands, dan is de kans groot dat deze niet aan jouw wensen voldoet. Uiteindelijk ben je dan nog duurder uit.

Dit zie je ook terug in de producten die we je hierboven hebben aangeraden. Dit zijn geen van allen de allergoedkoopste opties. Het is namelijk zo dat je beter voor het product kunt gaan met de beste prijs-kwaliteitsverhouding dan het product met de laagste prijs. Dit is op de lange termijn een stuk goedkoper.

5. Zorgvuldig omgaan met spullen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar ga zorgvuldig om met je spullen! Onderhoud je racefiets regelmatig, maak ‘m goed schoon, was je wielerkleding zoals het moet en zorg er gewoon voor dat alles spik en span is. Zo gaan alle spullen langer mee, heb je er langer plezier van en kost het minder centen.

6. Telefoonhouder als fietscomputer

Telefoon in houder als fietscomputer

Een fietscomputer is super handig, maar niet noodzakelijk voor een beginnend fietser.

Wil je toch tijdens je rit kunnen zien hoe hard je gaat en waar je heen gaat?

Dan kun je je telefoon gebruiken als fietscomputer! Hier zijn meerdere apps voor, onze favoriet is de app Bike Computer.

Hiervoor heb je een wel een telefoonhouder nodig, maar deze zijn op verschillende plekken en te koop en kosten vaak niet meer dan twee tientjes.

Even samenvatten

Wielrennen hoeft niet belachelijk duur te zijn! Er zijn meerdere opties om te wielrennen op een laag budget, of je nu alle spullen leent, tweedehands bij elkaar sprokkelt of op koopjesjacht gaat bij je lokale fietsenmaker, in webshops of bij de Decathlon. Helemaal gratis is het helaas nooit, maar dat is wellicht iets te veel gewenst.

Heb jij nog ideeën of tips om geld te besparen als fietser? Laat het ons en anderen dan weten in de reacties hieronder!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)