Ontdek de beste winterkleding voor wielrenners zodat je warm & droog blijft

Wielrennen in de koude wintermaandjes is een kunst op zich. Niet alleen zijn de omstandigheden op de weg anders, ook is het vaak koud, nat of, nog erger, beide.

Het is dan ook geen verrassing dat er renners zijn die eieren voor hun geld kiezen en ’s winters alleen op de fietstrainer fietsen.

Maar, voor de fanatiekelingen onder ons is dit absoluut geen optie. ‘S winters fietsen kan namelijk hartstikke mooi zijn. Tenminste, als je erop gekleed en goed voorbereid bent.

Vooral het eerste, goed gekleed zijn, is enorm belangrijk. Daarom kijken we in dit artikel naar winterkleding en hoe je kunt voorkomen dat je het koud krijgt op de fiets.

product wat heb je nodig? hier op letten:
Lange fietsbroek Lange fietsbroek
 • warme, lange fietsbroek met bretels
bekijk fietsbroeken
Gripgrab Ride Winter Handschoenen
 • kies 2 paar handschoenen, één paar voor: tussen 0-10 °C
 • en een paar voor tussen 10-20 °C
 • bekijk de beste winddichte en waterafstotende handschoenen
bekijk handschoenen
Thermo sokken Fietssokken
 • draag hoge thermo sokken op winterse dagen
 • of 2 paar sokken over elkaar – 1 paar dun en 1 paar dikke
bekijk fietssokken
Overschoenen winter Overschoenen
 • kies overschoenen die daadwerkelijk je voeten droog houden, geen overschoenen voor aerodynamica
bekijk overschoenen
Helmmuts
 • zorg ervoor dat de muts goed strak om je hoofd zit zodat de helm er makkelijk overheen gaat
bekijk mutsen

Wielrennen in de winter, is dat wel mogelijk en moet je dat wel willen?

wielrennen winter

Op de racefiets stappen in de winter is wat uitdagender dan in de zomer of lente.

Ten eerste moet je je voorbereiden tegen de kou zelf. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je bibberend op je fiets zit.

Ten tweede moet er rekening worden gehouden met de weersomstandigheden. Is het niet te koud, te nat of zelfs te glad?

Check dit goed voordat je op de fiets stapt – wij maken altijd gebruik van buienradar! Je zult niet de eerste overmoedige renner zijn die bij de eerste bocht al een schuiver maakt of halverwege de rit erachter komt dat het toch veel te koud is.

Maar, als de omstandigheden goed zijn (geen ijzel, sneeuw of onweer op komst) en je goed voorbereid bent, dan kan in de winter fietsen net zo leuk zijn en net zo veel voldoening geven als fietsen in een ander seizoen.

Warm én droog blijven dankzij lagensysteem

Wielrennen in de winter

Net zoals bij veel andere sporten die buiten beoefent worden, kan ook bij wielrennen het zogenaamde lagensysteem worden gebruikt.

Voordat het lagensysteem uitgelegd kan worden, moet eerst de functie van de kleding worden besproken. Wat willen we bereiken met de kleding? Het makkelijkste antwoord is, vanzelfsprekend,  ‘warmte’.

Maar waarom trekken we dan niet gewoon een dikke trui aan? Dat is toch ook warm?

Nou, het probleem daarvan is dat het totaal niet ademt en veel vocht vasthoudt. Je krijgt het warm en gaat zweten.

Het zweet kan nergens heen en je wordt als gevolg hier van nat. Zodra het zweet afkoelt wordt je naast nat ook nog eens koud! Dat is nou precies wat we proberen te voorkomen.

In plaats daarvan moet je meerdere kledinglagen dragen die elk de warmte vasthouden, maar ervoor zorgen dat je zweet wordt weggevoerd en dat je het niet te warm krijgt. Zo’n lagensysteem ziet er als volgt uit:

 • Basislaag

  De laag die je direct tegen de huid aan draagt, noem je ook wel de onderlaag of basislaag. Het is van belang dat deze laag dun is, ademt en goed je zweet kan afvoeren. Kijk daarom naar een goed passend shirt met lange mouwen gemaakt van merinowol of synthetisch materiaal. Deze stoffen hebben als eigenschap dat ze vocht erg goed kunnen afvoeren en dat ze erg snel drogen.
  Normale t-shirts van katoen werken niet goed als basislaag. Deze ademen niet goed en zodra ze nat zijn, zullen ze niet meer snel drogen.
  Bekijk een overzicht van geschikte shirts hier

 • Middenlaag

  De middenlaag is de zogenaamde ‘isolatielaag’. Als het goed is komt hier de meest warmte vandaan. Doorgaans is dit een wat dikker thermoshirt. Ondanks het feit dat hier je warmte van komt, moet deze laag niet te warm zijn. Net zoals bij de basis- of onderlaag is het van belang dat ook deze laag je lichaamszweet goed kan afvoeren.

 • Buitenlaag

  De buitenlaag is van essentieel belang om je te beschermen tegen de elementen. Denk hierbij aan wind, regen of zelfs hagel of sneeuw. Een hardshell of softshell jas zal je beschermen tegen weer en wind.
  Probeer een licht maar stevig jack te vinden dat goed past bij je lichaamstype. Net zoals bij de basis- en middenlaag is het wederom van belang dat de buitenlaag goed ademt en zweet afvoert.
  Bijvoorbeeld dit regenjack van Van Rysel

Fietsbroek voor in de winter

fietsbroek winter

Qua broeken is het niet al te ingewikkeld. Probeer een warme, volledige lengte, fietsbroek met bretels te vinden. Deze zal je warm houden. Aangezien je tijdens het fietsen vooral vanuit je benen werkt, worden deze toch niet al te snel koud.

Ben je van plan om een lange rit te maken en liggen er wellicht een aantal buien in het vooruitzicht?

Dan kan het verstandig zijn om een regenbroek mee te nemen. Net zoals bij de bovenstaande lagen is het van belang dat deze ademt en zweet afvoert. Ook de pasvorm is van belang.

Voorkom koude handen met goede fietshandschoenen

Winterhandschoen

Wat wordt vaak als eerste koud op de fiets in de winter?

Juist, de handen.

Daarom moet er voor gezorgd worden dat deze beschermd zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende handschoenen te koop. Vind een paar dat winddicht is en je handen voor een lange tijd warm genoeg houdt.

Meer informatie over winterhandschoenen vind je hier

Hoe houd je je voeten warm?

Na de handen zijn het vaak de voeten die als eerste koud worden. Ook dit is gelukkig erg gemakkelijk op meerdere manieren op te lossen.

Juist schoeisel: winterfietsschoenen

racefietsschoenen

De belangrijkste hiervan is natuurlijk een goed passende schoen die tegen een stootje kan. Als je enorm lichtgewicht en minimalistische zomerschoenen hebt, dan zal dat waarschijnlijk niet al te goed werken in de winter.

Daarom bestaan er winterschoenen, speciaal voor de bikkels die ook in de winter doorfietsen. Deze zijn wind- en waterdicht en hebben bovendien wat isolatie. Zo blijven jou voeten droog en warm tijdens je volgende winterse rit.

Bekijk alle winterfietsschoenen

Sokken

Thermo sokken

De juiste sokken kunnen zorgen voor nét dat kleine beetje extra comfort op jouw volgende rit. Dikke, warme en hoge sokken zijn het meest ideaal voor gebruik in winter. Iets wat ook vaak gedaan wordt is twee paar sokken over elkaar dragen. Één dun paar en één dikker paar. Voor de echt koude dagen wordt aangeraden om thermosokken te dragen. Deze reguleren de temperatuur van je voeten en zorgen dat ze niet te koud of te warm worden.

Wordt er regen voorspeld? Zorg er dan voor dat je een extra paar sokken meeneemt, voor het geval het originele paar nat wordt.

Bekijk alle Thermo sokken

Overschoenen

Overschoenen winter

Overschoenen, je haat ze of je houdt van ze. Toch zijn ze van essentieel belang als je in de winter de weg op gaat.

Overschoentjes zorgen er namelijk voor dat je schoenen zelfs in de meest heftige plensbuien droog blijven! Ook zijn ze winddicht. Let op: er zijn ook overschoenen die slechts dienen om de aerodynamica van de renner te verbeteren. Deze zijn niet bestand tegen wind of regen.

Bekijk alle overschoenen

Muts, bril, etc.

Onderhelm cap

Naast de hierboven genoemde kledingstukken, zijn er nog kleinere dingen die erg handig zijn om mee te nemen. Denk hierbij aan fleecemuts die je oren warm houdt en ze beschermd tegen de wind.

Bekijk alle onderhelmen

Fietsbril

Ook een fietsbril is aan te raden, met name om water, wind en misschien wel modder uit je gezicht te houden. Een sjaal of buff voor om je nek is ook erg fijn.

Bekijk alle fietsbrillen

Veiligheid voorop!

Veiligheid voorop

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste als je in de winter de weg op gaat: de veiligheid. Fietsen in de winter is nu eenmaal gevaarlijker dan in een ander seizoen.

De weg is gladder, het weer is onvoorspelbaarder, het is donkerder, noem maar op. Daarom zijn er een aantal zaken waar je absoluut op moet letten wanneer je in de winter de weg op gaat. Hieronder een paar tips:

1. Wees zichtbaar

Denk hierbij aan lampen, felle kleding en reflecterende panelen op je kleding. In de winter is het nu eenmaal donkerder en met name met mist is het een stuk veiliger als je goed zichtbaar bent.

Welke lichtsterkte is van belang? Check het hier

2. Kleed je warm genoeg

We weten het, het hele artikel is eigenlijk al toegewijd aan de kleding. We willen alsnog benadrukken dat het belangrijk is dat je je warm genoeg kleedt. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot erg gevaarlijke situaties.

3. Houd rekening met de omstandigheden

Is het wegdek nat of is er mist? Houd hier rekening mee! Het is van belang dat je van tevoren weet wat voor omstandigheden je tijdens je rit kunt verwachten. Dan kun je je hierop voorbereiden en kom je niet voor nare verrassingen te staan.

4. Wees niet bang om om te keren of niet te gaan

Zijn de omstandigheden bagger en gevaarlijk? Schaam je dan niet om om te keren of om simpelweg niet te gaan. Zodra je het gevoel hebt dat je gevaarlijk of onverantwoord bezig bent, is het tijd om af te haken.

5. Maak gebruik van een goede set winterbanden

winterbanden racefiets

Net zoals bij winterbanden voor auto’s zijn er ook voor racefietsen winterbanden. Deze voorkomen glijpartijen, verkleinen de kans dat je lek rijdt en maken je rit over het algemeen een stuk veiliger.

Bekijk onze koopgids over winterbanden

In het kort

Als het goed is weet je nu hoe je je moet kleden om in de koude wintermaanden met de racefiets de weg op te gaan. Weet je niet alles meer? Geen punt, we herhalen puntsgewijs alles eventjes:

 • blijf warm dankzij lagensysteem
 • maak gebruik van een lange fietsbroek en eventueel een waterdichte broek
 • goede handschoenen houden de handen warm
 • juist schoeisel, goede sokken en overschoentjes zorgen er voor dat de voeten niet koud worden
 • accessoires zoals een muts, fietsbril en een buff verhogen het comfort tijdens een winterse rit
 • houd altijd rekening met de veiligheid: ben je verantwoord bezig en ben je goed voorbereid?

Helaas is fietsen in de winter nu eenmaal niet zo goedkoop en eenvoudig als fietsen in de zomer. Je hebt meer spullen nodig en je moet met van alles en nog wat rekening houden. Toch is het erg leuk en kan het voor enorm veel voldoening zorgen.

Daarom raden wij aan iedereen aan om het eens te proberen!

Fiets jij weleens in de winter of heb je nog een goede tip? Deel je ervaring door een berichtje achter te laten

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)

[GRATIS]
[GRATIS]