Welke zadeltas heb je nodig?

Wanneer je als toerfietser, wielrenner of mountainbiker de deur uitgaat is het van essentieel belang dat je een aantal zaken bij je hebt. Denk hierbij niet alleen aan eten en drinken, maar ook aan een reparatiesetje en natuurlijk je portemonnee en mobiele telefoon. Als wielrenner of mountainbiker kun je sommige zaken, zoals het eten, in je tenue meenemen. Een heel reparatiesetje inclusief reserve binnenband meenemen is echter wel erg lastig.

Dit is dan ook precies de reden waarom een zadeltas zo praktisch is. Hierin kun je gemakkelijk je reparatiesetje opbergen en eventueel nog wat andere zaken.

Maar wanneer heb je nu een zadeltasje nodig en wanneer niet? Zijn er verschillende soorten zadeltassen en welke is nu geschikt voor jou? Ook de diverse soorten bevestigingen en andere zaken waar je op moet letten lichten wij hier kort en duidelijk uit.

Wanneer heb je een zadeltas nodig?

Als je de fiets alleen maar gebruikt om naar het werk te fietsen of om de boodschappen te doen, dan is een zadeltasje niet per se nodig. Wanneer is het dan wel handig om een zadeltasje te hebben? Wij raden om bij elke rit waar je relatief ver van huis gaat (bijvoorbeeld, een rit van 1 uur) een zadeltas mee te nemen.

De reden hiervoor is simpel. Als je ver van huis gaat wil je niet opeens onverwacht met pech langs de weg komen te staan. Gebeurt dit toch, dan is het erg fijn als je je reparatiesetje in je zadeltas bij je hebt! Het aanschaffen van een zadeltasje is dus een relatief kleine investering die je gegarandeerd uit een benauwde situatie zal helpen.

Het formaat

Zadeltassen zijn er in allerlei soorten en maten. Het formaat dat voor jouw situatie geschikt is is gelukkig geen ingewikkelde aangelegenheid. Hoe groot jouw toekomstige zadeltas moet zijn, is vooral afhankelijk van wat je allemaal mee gaat nemen in de zadel. Een aantal zaken die je wellicht mee wilt nemen zijn:

  • reserveband(en)
  • multitool
  • eten (zoals een energiereep)
  • waardevolle spullen (sleutels, portemonnee, telefoon, etc.)

Hoe meer je van plan bent om mee te nemen, hoe groter het formaat moet zijn. Let overigens goed op: het is niet altijd een even goed idee om je waardevolle spullen op te bergen in je zadeltas. Dan bestaat namelijk de kans dat je in één klap al je waardevolle spullen kwijt bent, bijvoorbeeld door diefstal of ander verlies.

Montage: kliksysteem of klittenband

Niet elke zadeltas past op elke fiets. Naast de verschillen op gebied van formaat bestaan er ook verschillen op gebied van bevestiging en montage.

zadel

Zoals de naam al verklapt bevestig je de zadeltas aan de rails van je zadel. Hiervoor bestaan er verschillende manieren van montage. Sommige zadeltassen zijn voorzien van een handig kliksysteem. Dit heeft twee voordelen ten opzichte van andere soorten bevestigingen:

  • betere stabiliteit
  • gemakkelijk los en vast te maken

Daarnaast heb je nog het klittenband. Ook dit werkt gemakkelijk maar is iets minder stabiel maar is wel wat makkelijker om los en vast te maken. Ook is klittenband vaak wat lichter en goedkoper.  Tot slot speelt ook nog mee dat veel mensen al bekend zijn met klittenband, waardoor het toch erg gemakkelijk is om te gebruiken.

Wat neem je allemaal mee in de zadeltas?

Continental binnenbanden

Wat jij allemaal meeneemt in je zadeltas hangt natuurlijk compleet af van wat jij tijdens je rit verwacht nodig te hebben. De meeste fietsers hebben altijd wel een of twee reserve binnenbanden en een multitool bij zich. Lek rijden is soms namelijk niet te vermijden en zodra dit gebeurt wil je je wel uit deze situatie zien te redden.

Wat is een multitool

Daarnaast kun je je ook je persoonlijke spullen, zoals je telefoon, sleutels en portemonnee opbergen in de zadeltas. Dit heeft echter wel een aantal risico’s, zoals gevoeligheid voor diefstal en/of kwijtraken.

Ben je van plan om een wat langere rit te maken?
Dan kun je er ook voor kiezen om een deel van je eten in je kleding/tenue te doen en het andere deel (tijdelijk) op te bergen onder je zadel.

Hoeveel je uiteindelijk mee kunt nemen is vooral afhankelijk van het formaat van de zadeltas.

Niet alles hoeft in de zadeltas!

Vergeet niet dat niet alles wat je meeneemt een plekje moet krijgen in je zadeltas. Zaken zoals eten, drinken en wellicht andere zaken kunnen gewoon op je fiets of in je kleding (tenue) worden opgeborgen. Als je echt veel spullen mee wilt nemen raden wij het aan om te kijken naar een geschikte fietsrugzak of naar waterdichte fietstassen.

Onze favoriete zadeltassen van Rockbros

Welke zadeltas is nu het meest geschikt voor jou. De kans is groot dat je op zoek bent naar of een grote zadeltas of een wat kleiner zadeltasje. In dat geval zit je met een van deze twee zadeltassen van Rockbros helemaal goed. Rockbros staat erom bekend dat ze erg betrouwbare, kwalitatief indrukwekkende en betrouwbare producten ontwikkelen.

Ideale grote premium zadeltas van Rockbros

zadeltas rockbros

Ben je op zoek naar een flinke zadeltas waar je spullen voor een lange rit in kunt opbergen? Dan is deze premium zadeltas van Rockbros perfect voor jou. Het maakt overigens niet uit of je nu een wielrenner, mountainbiker of andere fietser bent, deze zadeltas past op elk soort fiets.

Zadeltas rockbros afmetingen

Deze in een zwart uitgevoerde zadeltas van het Rockbros heeft een indrukwekkend formaat en is daardoor uitermate geschikte voor lange ritten. Er is meer dan genoeg om al je spullen, zoals je reservebandje, reparatieset, multitool, persoonlijke dingen en eten in op te bergen.

Over de elementen hoef je je geen zorgen te maken aangezien deze zadeltas ook nog eens compleet waterdicht is.

Voor de bevestiging maakt deze Rockbros premium zadeltas gebruik van een simpel systeem met klittenband. Hiernaast is de tas ook voorzien van een plastic band waarmee je hem ook aan het frame zelf kunt bevestigen.

Ook over het gewicht hoef je je geen zorgen te maken. Ondanks het feit dat deze zadeltas een flinke inhoud heeft en ook erg sterk en stevig is, weegt deze slechts 150 gram.

Wij zijn niet de enige die enthousiast zijn over deze grote zadeltas van dit merk. Verschillende fietsers, van wielrenners tot toerfietsers, prijzen deze vanwege het handige formaat, de goede afwerking en ook de waterdichtheid.

Bekijk actuele prijs

Basil zadeltas

Basil zadeltas

Als je een zadeltas zoekt die wat minder groot van formaat is, dan is deze gemakkelijk afneembare zadeltas van Basil perfect geschikt voor jou. In tegenstelling tot zijn grote broer is deze wat kleiner en dus beter geschikt voor kortere ritten of fietsers die simpelweg minder spullen willen meenemen.

Ondanks zijn kleine formaat biedt dit zadeltasje toch genoeg ruimte voor een reparatiesetje, een multitool, een reserve binnenband en je sleutels. Als je meer wilt kunnen meenemen, dan is dit simpelweg niet de zadeltas voor jou.

Al met al is dit een simpele maar zo goed als perfect zadeltasje. Ook andere gebruikers, zowel wielrenners als andere fietsers, zijn erg te spreken over deze zadeltas. Voornamelijk het strakke design, het makkelijke bevestigingssysteem en de stabiliteit worden erg geprezen.

Bekijk actuele prijs

Het aanschaffen van een zadeltas

Bij het aanschaffen moet je dus op een aantal dingen letten, zoals het formaat en het type bevestiging. Daarnaast spelen factoren zoals de prijs en het design ook mee, maar die hebben we hier niet besproken. Dit verschilt namelijk te veel per persoon. Aan de hand van onze favoriete zadeltas heb je hopelijk al de geschikte tas gevonden! Zo niet, dan hopen we je hiermee in ieder geval in de goede richting te hebben gestuurd.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)