Verlichting op je racefiets – hier moet je op letten!

Verlichting op de racefiets. Het is net zoals een bel op de racefiets een discutabel onderwerp. Door altijd fietslampen bij je te hebben worden potentieel gevaarlijke situaties voorkomen en kun je met een veilig gevoel de weg op. Fietslampen zijn namelijk niet alleen voordelig wanneer het compleet donker is.

Net zoals in haast bijna elk ander geval gebruik je voor de racefiets niet dezelfde spullen als voor je normale stadsfiets. Nee, voor je racefiets heb je specialistische lampen nodig. Waar vind je deze nu en waar moet je allemaal op letten? Als wielrenner is het namelijk wel handig als de verlichting bepaalde eigenschappen heeft.

We hebben het niet alleen over het nut van fietsverlichting op de racefiets, maar ook over wat voor verlichting ideaal is voor wielrenners.

Tot slot nemen we nog een kijkje naar een aantal van de opties die je als wielrenner hebt. Lampen voor je racefiets aanschaffen is namelijk niet zo simpel als je zou denken, helemaal niet als je op zoek bent naar de meest geschikte.

Waarom is fietsverlichting zo van belang?

fietsverlichting donkere weg

Fietsverlichting heeft eigenlijk twee functies. Dit zijn: gezien worden en kunnen zien. Wat deze twee functies inhouden is vrij vanzelfsprekend. Door fietsverlichting kunnen andere verkeersgebruikers jou zien en rekening met je houden. Als je door andere verkeersgebruikers niet wordt gezien kan dat leiden tot erg gevaarlijke situaties, met ongelukken tot gevolg.

Ook het kunnen zien is belangrijk. Met name als je ‘s ochtends vroeg, ‘s avonds of in de donkere herfst- en wintermaanden fietst is dit van belang. Dit geldt overigens ook voor het ‘gezien worden’. Maar, als je niet goed kunt zien waar je fietst kan er van alles gebeuren. Niet alleen met andere verkeersgebruikers. Denk hierbij aan een beschadigd wegdek, spullen die eventueel op de weg liggen, dennenappels, onverwachte bochten, enzovoorts.

Racefiets verlichting aanschaffen – onze tips

Waar moet je nu op letten wanneer je fietsverlichting koopt? Hieronder vind je een aantal tips die we voor je hebben verzameld. Deze tips toepassen is niet noodzakelijk, maar wel erg handig.

Tip 1: Oplaadbaar

Wel zo handig: voor- en achterverlichting die beide oplaadbaar is. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste is het simpelweg makkelijk. Je hebt geen gedoe met batterijen en je komt ook niet onverwachts tijdens het rijden met een lege batterij te zitten. Met oplaadbare verlichting kun je dit gemakkelijk voorkomen door deze voor elke rit op te laden.

Daarnaast is het ook goedkoper. Natuurlijk, verlichting met een accu is in eerste instantie duurder. Maar, op de lange termijn is het wel degelijk goedkoper. Je hoeft namelijk niet eens in de zoveel tijd nieuwe batterijen te kopen.

Tip 2: Passende, stevige & verstelbare bevestiging

Ook is het handig als de manier van bevestiging van de lamp goed is. Er zijn meerdere zaken waar je op moet letten. De eerste hiervan is of de bevestiging überhaupt op jouw fiets past! Ten tweede is het van belang dat de lamp goed vast zit en niet wiebelt. Dat is niet alleen irritant maar kan er ook tot leiden dat de lamp losgaat en eraf vliegt. Dat wil je niet hebben als je 40 km/u fietst op een donker weggetje.

Tot slot is het van belang dat je bevestiging verstelbaar is. Met een verstelbare bevestiging kun je namelijk zelf de plek en de richting van de lampen bepalen.

Tip 3: Dimbare verlichting

Dimbare lampjes zijn ideaal. Zo verblind je andere verkeersgebruiker niet en kun je je licht precies passen aan de omstandigheden. Neem bijvoorbeeld fietsen in de schemer. Dan je licht helemaal fel aanhebben is overkill, dit kost je alleen maar accu.

Stappenplan racefietsverlichting kopen

Om het proces van fietsverlichting aanschaffen zo simpel mogelijk te maken, hebben we dit handige stappenplan opgesteld. Volg je deze, dan weet je zeker dat je geen miskoop doet en dat je in één keer de perfecte verlichting vindt.

Stap 1. Budget vaststellen

Voor de eerste stap, ongeacht wat je koopt, moet je het budget bepalen. Hoeveel heb jij over voor verlichting op de racefiets? Dit verschilt natuurlijk per persoon en situatie. Gelukkig zijn er zowel goedkope als duurdere fietslampen.

Stap 2. Functie verlichting bepalen – gezien worden of andere gebruikers zien?

De volgende stap is het bepalen van het beoogde gebruik. Wat is de doel van de verlichting? Wil je opvallen (gezien worden), zelf kunnen zien in het donker of beide? Wat dit uitmaakt? Nou, er zijn verschillende soorten fietslampen, elk met zijn ideale gebruik. Dit zie je met name terug in hoe fel het licht is en in welke hoek de verlichting schijnt.

Stap 3. Maximale batterijduur

Sommige lampen hebben een erg lange batterijduur en sommige een wat kortere. Hoe lang heb je de verlichting nodig? Fiets je meerdere uren met weinig licht? Dan heb je een lamp nodig met een langere batterijduur en vice versa.

Stap 4. Batterijen of oplaadbare accu?

Dit is voornamelijk eigen voorkeur. Wat is voor jouw situatie praktischer? Normale batterijen of een oplaadbare accu? Dit heeft ook invloed op de prijs en de lange termijn kosten.

Stap 5. Is de bevestiging geschikt voor jouw racefiets?

Deze noemde we ook al bij onze tips. Controleer of de lamp inderdaad te bevestigen is op jouw racefiets. Check dan ook meteen of je de verlichting gemakkelijk kunt verstellen en of de verlichting wel goed vast zit (geen gewiebel of getril).

Stap 6. Gewicht – maakt het uit of niet

Voor de meeste fietsers maakt het gewicht totaal niet uit, zolang de lamp maar niet idioot zwaar is. Fanatiekelingen en profs geven echter wel veel om het gewicht. Hier kun je dus eventueel op letten. Houd er wel rekening mee dat een kleinere, lichtere lamp vaak inhoudt dat het licht minder fel is en dat de lamp een kortere batterijduur heeft.

Stap 7. Uiterlijk

Uiterlijk, het onderwerp dat we eigenlijk niet wilden overslaan. Dit zal niet voor iedereen van belang zijn, maar we weten dat het voor sommige renners wel degelijk uitmaakt. Hoe ziet de lamp eruit? Past die bij de rest van je fiets?

Stap 8. hoeveel lumens heb je nodig?

Lumens is de vakterm voor de felheid van de lamp. Het is de eenheid waarmee wordt bepaald hoeveel licht een lamp nu precies produceert. Hoeveel lumens een bepaalde lamp heeft vind je altijd op de verpakking of bij de eigenschappen.

Doorgaans heb je voor de verlichting aan de voorkant minstens 400 lumens nodig. Dit is genoeg om te zien en om gezien te worden in een slecht verlichte omgeving.

Daarnaast heb je nog lampen met meer dan 600 lumens. Hiermee kun je ook veilig fietsen wanneer het compleet donker is. Het biedt simpelweg meer veiligheid en zekerheid in dergelijke situaties. Meer dan 800 lumens heb je niet nodig.

Koplamp en achterlamp

Wanneer je fietsverlichting aanschaft koop je doorgaans niet één lamp. Vaak koop je een setje (voor en achterlamp). Waar moet je nu precies op letten per lamp? Dat beantwoorden we hier.

Beste Koplampen

Hieronder volgt een selectie van de beste koplampen voor jouw racefiets.

Koplamp – onze keuze: Lezyne Hecto Drive 500XL

Lezyne Hecto Drive 500XL

Naar onze mening is de Hecto Drive een van de beste koplampen voor op de racefiets. Waarom? De Hecto Drive is haast onverwoestbaar. Dit simpele maar degelijke lampje is bestand tegen de weersomstandigheden en laat je zelfs in de meest heftige omstandigheden niet in de steek.

Deze lamp beschikt over 500 lumens. Genoeg voor op slechte verlichte wegen, maar net iets te weinig voor op compleet donkere wegen. Voor de meeste fietsers is dit echter meer dan genoeg. Er zijn maar liefst 8 verschillende standen. In de meest zuinige stand gaat deze verlichting maar liefst 17,5 uur mee! Batterij leeg? Dankzij de geïntegreerde USB-stick hoef je niet te klooien met kabeltjes. Opladen is dus zo gepiept.

Zoals we al zeiden is de constructie van de  500XL bijzonder robuust. Daarnaast is deze lamp ook erg strak vormgegeven. Het gewicht van 107 gram is ook te verwaarlozen.

Het bevestigingssysteem werkt simpel en intuïtief. Er wordt gebruik gemaakt van een simpele band. Hierdoor hoef je geen schroeven en schroevendraaier te gebruiken. Deze lamp is dan ook gemakkelijk los te maken en op een andere fiets te plaatsen.

Wij raden dit prachtige en krachtige koplampje niet alleen maar aan omdat wij er goede ervaringen mee hebben. Ook andere gebruikers zijn erg tevreden met dit lampje. Zo beschrijven gebruikers dat ze verrast waren dat zo’n klein lampje zo’n grote “bak aan licht” produceerde. Ook de meerdere standen en indrukwekkende batterijduur maken deze lamp alom geliefd.

Bekijk actuele prijs

Beste achterverlichting – zichtbaarheid

Bij het aanschaffen van een achterlicht voor je racefiets hoef je, naast de eerdergenoemde zaken, niet op al te veel letten. Er is slechts één ding dat echt van belang is. Dat is de zichtbaarheid. Het is van vitaal belang dat het achterlicht niet alleen van achter maar ook van de zijkant zichtbaar is. Anders loop je de kans dat andere verkeersgebruikers je ondanks je verlichting je alsnog over het hoofd zien! Let op: een achterlicht heeft maar weinig lumens nodig, doorgaans is 10 tot 20 genoeg.

Achterlamp – onze keuze: Lezyne KTV Drive Led Fiets Achterlicht

Lezyne KTV Drive Led Fiets Achterlicht - 10 Lumen

Ook op gebied van achterlampen hebben wij een absolute favoriet. Onze keuze is ook van Lezyne. Dit is de Lezyne KTV Drive Led Fiets Achterlicht. Deze achterlamp is net zoals de Hecto Drive nagenoeg onverwoestbaar.

In tegenstelling tot koplampen hebben achterlampen maar weinig lumens nodig. Zo heeft de KTV Drive Led slechts 10 lumens. De batterijduur van 13,5 uur is indrukwekkend en lang genoeg. Ook deze lamp heeft meerdere standen en is gemakkelijk op te laden.

Het bevestigen van de Lezyne KTV Drive gaat erg gemakkelijk. Je bevestigt simpelweg het bandje om je zadelpen. Dit gaat snel en zonder gedoe. Ook laat het bandje geen krassen achter.

Andere gebruikers zijn erg tevreden over de Lezyne KTV Drive. Vooral het feit dat dit lampje zo compact en een laag gewicht heeft maakt ‘m erg geliefd. Ook de meerdere standen wordt door diverse gebruikers benoemd als pluspunt.

AXA Greenline 15 fietsverlichtingsset

Setjes van zowel voor- als achterverlichting

Je hoeft niet per se de verlichting van je racefiets apart te kopen. Diverse merken bieden namelijk ‘setjes’ aan met zowel een voor als achterlicht. Een setje kopen is doorgaans goedkoper én makkelijker. Wel moet er goed op worden gelet dat beide lampen aan de eerder genoemde eisen voldoen.

AXA Greenline 15 fietsverlichtingsset – het beste voor slechte verlichte omgeving of “voor de zekerheid”

Lezyne Femto Drive Pair Led Fietsverlichtingset

Deze verlichting set van het altijd degelijke Lezyne bestaat uit een compacte voor- en achterlamp. Het grote voordeel van dit setje is voornamelijk dat deze lampjes zo lichtgewicht en simpel zijn. Gezamenlijk wegen ze nog geen 100 gram en ze zijn erg gemakkelijk te bevestigen en weer los te halen.

In tegenstelling tot de eerdergenoemde verlichting van Lezyne heeft dit setje geen oplaadbare batterijen. In plaats daarvan maken de lampen gebruik van simpele batterijen. Dit is niet per se een nadeel aangezien deze maar liefst 6000 uur meegaan.

De lampjes hebben meerdere standen en zorgen ervoor dat je goed zichtbaar bent. Ze zijn echter minder ideaal om in het donker goed te kunnen zien. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat ze niet te verstellen zijn.

Dit setje van Lezyne is het schoolvoorbeeld van what you see is what you get. Simpele, degelijke lampjes voor een eerlijke prijs. Ideaal om voor de zekerheid mee te nemen. Veel gebruikers zijn dan ook positief verrast door deze verlichting. Ze zijn stabiel en geven meer licht dan sommigen verwachten. Als je echter van plan bent om langdurig in het donker te gaan fietsen, zouden wij andere verlichting aanraden.

AXA Greenline 15 fietsverlichtingsset

AXA Greenline 15 fietsverlichtingsset– beste voor wielrennen in het donker

AXA Greenline 15 Fietsverlichtingsset - 15 lux

Ben je op zoek naar een setje die zelfs als het pikkedonker is ervoor zorgt dat je veilig en comfortabel de weg op kunt? Zoek dan niet verder. De Axa Greenline 15 is dé perfect fietsverlichtingsset voor  jou. Deze Greenline 15 is een stuk krachtiger dan de Lezyne Drive Pair en is hierdoor perfect te gebruiken in echt donkere omstandigheden.

Met deze lampen word je gezien en kun je zelf ook goed de weg zien. Zowel het voor- als achterlicht is oplaadbaar met behulp van een meegeleverd USB-kabeltje. Vanwege dit gemakkelijke opladen is de relatief korte batterijduur van 8 uur nauwelijks een probleem.

De AXA Greenline 15 lampen zijn dankzij de rubberen bandjes gemakkelijk stevig te bevestigen.

Het feit dat deze lampen wat feller zijn heeft wel één nadeel. Namelijk, dat de lampjes wat zwaarder zijn. Dit nadeel is echter te verwaarlozen. Het gewicht van de AXA Greenline 15 verlichting is namelijk 176 gram.

In gebruik valt deze verlichting allesbehalve tegen. De lampjes zijn gemakkelijk te bevestigen, verbazingwekkend fel en over het algemeen erg functioneel. Wij zijn niet de enige die dit vinden. Ook andere gebruikers zijn enthousiast over de AXA Greenline 15. Met name de hoeveelheid licht die wordt geproduceerd door de koplamp maakt dat veel gebruikers positief zijn.

Bekijk actuele prijs

Waarom zou je geen lampje van de action kopen?

Bij de Action of de Kruidvat vind je naast de kassa ook altijd fietslampjes. Deze zijn compact, lichtgewicht en goedkoop. Waarom niet deze gebruiken? Dit zou kunnen, bijvoorbeeld als je budget erg laag is. Dit raden wij echter niet aan. Deze lampjes produceren namelijk erg weinig licht en gaan bovendien niet lang mee. Ze zijn meer geschikt voor stadsfietsen.

Als je gaat wielrennen is het een stuk belangrijker dat je goede verlichting hebt. Je fietst namelijk niet in de stad, maar meer op afgelegen plekken waar minder licht is. Dit is dan ook de reden dat wij iedere wielrenner aanraden om te investeren in goede verlichting.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, is goede verlichting voor je racefiets van essentieel belang. Na het lezen van dit artikel weet je als het goed is precies waar je op moet letten wanneer je fietsverlichting aanschaft. Aan de hand van de door ons geselecteerde lampjes en setjes heb je een goed idee welke verlichting het beste is voor jouw situatie. Dan kun je binnenkort veilig en comfortabel de weg op!

Welke verlichting gebruik jij? Wellicht kunnen we ook eens zo’n setje aan deze review toevoegen.

Veilige kilometers gewenst!

Martijn van Hoof
BikeVision.nl

(bron)

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)

[GRATIS]
[GRATIS]