Introductie

We willen allemaal weten hoe ver en hoe snel we gefietst hebben.

Maar..

Vervolgens luiden ook de volgende vragen:

 • waren we sneller dan de vorige keer?
 • hebben we persoonlijke records gereden?
 • waren we sneller dan die ene STRAVA gebruiker?
 • hoeveel calorieën heb ik verbrand?
 • hoeveel hoogtemeters heb ik gemaakt?

en zo kunnen we nog wel even doorgaan..

Waar we vroeger alleen antwoorden kregen over de afstand, tijd en snelheid behoren nu o.a. ook het vermogen, verbrande calorieën, hoogtemeters, hartslag en cadans tot de beschikbare gegevens.

Zodat we niet alleen sneller, maar ook nog eens aan de fietstechniek kunnen werken.

Kortom, vele nieuwe uitdagingen!

Het begin van de GPS fietsnavigatie

Er is veel veranderd op het gebied van fietsnavigatie. Vroeger volstond een simpel fietscomputertje dat gebruik maakte van magneten die bevestigd waren in je wiel om zo de afstand, snelheid en tijd te meten.

Garmin bracht in 2005 de allereerste GPS Edge op de markt. Sindsdien heeft dit segment een flinke sprong gemaakt.

Tegenwoordig maken de fietscomputers gebruik van GPS-locaties en andere sensoren om geavanceerde rit data in kaart te brengen.

Heb je eigenlijk wel een fietsnavigatiesysteem nodig?

Dit is een vraag die je jezelf kunt stellen voordat je zomaar een duur apparaat aanschaft. Enkele vragen die je jezelf kunt stellen zijn de volgende:

 • Wil je sneller worden?
 • Wil je wat extra kilo’s verliezen?
 • Wil je aan je fietstechniek werken?
 • Wil je de beste versie van je jezelf worden?

Je kunt deze doelen zonder fietsnavigatie bereiken maar uiteindelijk is het belangrijk om je progressie bij te houden zodat je ook ziet dat je vooruitgang boekt.

Om het maximale uit deze sport te halen is het belangrijk te luisteren naar je lichaam. De data spreekt vervolgens voor zich. Het spreekwoord luidt niet voor niks: Meten is weten!

Stappenplan: Kies de geschikte fietsnavigatie voor jou

We weten hoe moeilijk het is om het juiste apparaatje uit te zoeken. Daarom willen we jou op weg helpen door middel van een stappenplan. Schrijf je bevindingen per stap op zodat je precies weet waar de fietsnavigatie aan moet voldoen. Vervolgens kun je heel gemakkelijk filteren om jou persoonlijke top 3 op te stellen.

Stap 1) Bepaal je doel

Het bepalen van een doel is misschien wel doeltreffender dan het bepalen wat voor soort fietser je bent. Hierdoor kun je een beter beeld schetsen van de mogelijkheden die een fietsnavigatiesysteem moet bieden om jouw doel te behalen.

Wil je je conditie verbeteren

Om je conditie te verbeteren is het belangrijk om in de juiste hartslagzones te trainen. Fietsen op gevoel is natuurlijk ook mogelijk, maar ook hier volstaat: meten is weten.

Om je conditie te verbeteren dien je op 70% tot 80% van je maximale hartslag te trainen.

Een hartslagmeter in de vorm van een borstband is de meest accurate manier om jou hartslag te meten. Een sporthorloge volstaat ook prima, maar is iets minder nauwkeurig. De hartslag wordt vervolgens door middel van (draadloze) ANT+ technologie nauwkeurig doorgegeven aan je fietsnavigatie.

Het aantal hartslagen per minuut wordt vervolgens op je fietscomputer schermpje weergegeven.

Intervaltraining zorgt er voor dat je je hartslag op een hogere BPM (beats per minute) te krijgt.

Deze functionaliteiten zijn een must:

 • Interval functie
 • Hartslagsensor

Wil je afvallen?

Er is maar een manier om af te vallen, dat is om meer calorieën te verbranden dan dat je binnenkrijgt. Dat wist je natuurlijk al. Gelukkig is fietsen een van de mooiste manieren om aan een gezonder lichaam te werken en die overtollige kilo’s te verliezen terwijl je je hobby uitoefent.

Het is daarom handig als de fietscomputer over een calorieënteller beschikt. Hoewel deze natuurlijk niet 100% accuraat is kan dit wel een goede indicatie zijn.

Daarnaast is een hartslag band ideaal omdat je met zo’n band in de juiste hartslagzone kunt trainen. Namelijk op 60% – 70% zodat je vet verbrand en je conditie lichtjes verbeterd.

Deze functionaliteiten zijn een must:

 • Calorieën teller
 • Interval functie
 • Hartslagsensor

Spieren trainen en techniek verbeteren

Om je spieren en techniek optimaal te verbeteren is het van belang dat je je training tot in detail kunt analyseren. Hiervoor heb je een geavanceerd fietsnavigatiesysteem nodig.

Deze brengt niet alleen je snelheid, tijd en afstand in kaart maar ook alle andere gegevens die via de sensoren binnenkomen. Zo kun je exact zien waarop je moet verbeteren.

Deze functionaliteiten zijn een must:

 • Cadanssensor
 • Vermogenssensor
 • Snelheidsensor
 • Hartslagsensor
 • Intervalmogelijkheid

Stap 2) Met of zonder GPS?

De fietscomputer

De “standaard” fietscomputer meet de rotaties van het wiel waarna snelheid, afstand en tijd berekend kunnen worden. Sommige fietscomputers zijn ook in staat om temperatuur op te meten.

Deze apparaten kunnen bedraad of onbedraad zijn en zijn vele malen goedkoper dan de geavanceerde GPS systemen. Tegenwoordig zijn de meeste fietscomputers draadloos. Je leest er alles over in dit artikel: draadloze fietscomputers.

Voordelen
 • Vele malen goedkoper
 • Minder gevoelig voor diefstal
Nadelen
 • Minder details
 • Je kunt data niet op een ander device zetten zoals je computer of telefoon.
 • Data kwijt als batterij leeg is

Fietsnavigatie met GPS

Er zijn ontzettend veel verschillende modellen die gebruik maken van GPS.

Dit is wat je moet weten:

GPS

Allereerst zijn er de GPS-fietscomputers waarmee je achteraf je gereden route kunt bekijken op je computer. Deze fietscomputers geven ons de antwoorden over de basis waarden: tijd, snelheid, afstand, gereden route maar bijvoorbeeld ook het hoogteverschil.

Voordelen
 • gemakkelijk navigeren
 • verbeter jezelf
 • deel je prestaties met vrienden
Nadelen
 • kost wat meer dan een fietscomputer
 • de batterij moet (in verhouding) redelijk vaak opgeladen worden

GPS navigatie: kruimelroute

Vervolgens zijn er modellen die door middel van een kruimelroute aangeven wanneer je welke afslag moet nemen. Deze modellen zijn vaak wat compacter en maken meestal geen gebruik van touchscreen navigatie. Straight to the point!

GPS navigatie: kaarten

De koning onder de GPS modellen, dat zijn de modellen met volledige navigatiemogelijkheden uitgerust met kaarten. Dit zijn volledige navigatiesystemen waarmee je naar elk gewenste locatie kunt navigeren. Uiteraard zijn de mogelijkheden ongekend dankzij de verschillende sensoren die gekoppeld kunnen worden (later in dit artikel). Naast het gebruik door fietsers worden sommige modellen ook gebruikt door wandelaars.

Voordelen
 • Nooit meer verdwalen
 • In detail je prestaties analyseren zodat je een betere renner kunt worden
Nadelen
 • Gevoelig voor diefstal, neem daarom je navigatiesysteem altijd met je mee
 • Wat prijziger dan een fietscomputer zonder GPS

We focussen ons in dit artikel voornamelijk op fietsnavigatie met GPS functionaliteit.

Stap 4) type gegevensoverdracht

Er zijn verschillende manieren waarop gegevensoverdracht kan plaatsvinden. We beginnen met de ANT+ verbinding.

ANT+
Beschikt je fietsnavigatie over een ANT+ koppeling dan kun je gebruik maken van (bijna) alle ANT+ accessoires. Zorg er van te voren even voor dat je kijkt of jouw fietsnavigatie compatibel is met de accessoires die je wilt aanschaffen.
Wi-FI
Sommige fietsnavigatie systemen beschikken ook over Wi-Fi mogelijkheden. Hierdoor hoef je jouw toestel niet per se met een computer te koppelen om updates te downloaden. Sommige systemen maken het ook mogelijk om direct je gereden rit naar Strava te sturen.

Let wel op dat de mogelijkheden per fietsnavigatie verschillen.

Digitaal

Bluetooth
Bluetooth maakt het mogelijk om je telefoon met de fietsnavigatie te verbinden. Hierdoor is het mogelijk om meldingen op je navigatiesysteem te ontvangen zoals, SMSjes, e-mail en telefoongesprek meldingen. Bedenk van te voren wat jij belangrijk vind want de mogelijkheden verschillen per fietsnavigatie. Daarnaast is het ook mogelijk om live tracking te activeren zodra je verbonden bent met je telefoon.

Voorbeelden van verschillende sensoren zijn:

 • Hartslagmeter
 • Snelheidsensor
 • Cadanssensor
 • Vermogensmeter
 • Elektronische schakelsystemen zoals Di2
Let op!
Het is meestal een iOs of een Android telefoon die je kunt verbinden.

 

Alle functionaliteiten op een rijtje

De GPS-modellen zijn uitgerust met tal van functionaliteiten. De meest fietsnavigatie systemen zijn uitgerust met de volgende functionaliteiten.

Afstand

De afgelegde afstand tussen je startpunt en eindpunt wordt gemeten en weergegeven in Kilometers.

Tijd

De tijd die je over een bepaalde afstand, startpunt en eindpunt, hebt gedaan wordt automatisch bijgehouden en weergegeven op het systeem.

Snelheid

De fietscomputer berekent de snelheid door afstand door tijd te delen. De snelheid wordt vervolgens weergegeven op de fietscomputer.

De snelheid kan bepaald worden door GPS maar ook door een snelheids-sensor.

Interval

Interval training bestaat uit intensieve en minder intensieve periodes. Door middel van een interval functie op je fietscomputer kan worden aangegeven wanneer je moet versnellen en wanneer je terug naar je vaste tempo kunt keren.

Door het afwisselen tussen intensieve en minder intensieve periodes train je je herstelvermogen.

Calorieënteller

Sommige fietscomputers zijn uitgerust met een calorieënteller, de verbrande calorieën worden berekend aan de hand van een formule. Hiervoor worden lengte, gewicht, intensiteit en de duur van de activiteit tegen elkaar afgewogen om tot een redelijk accurate schatting van de verbrande calorieën te komen.

Stopwatch

Dit is een timer functie, je start op 0 en stopt de teller na een bepaalde tijd. Hierdoor kun je gemakkelijk aflezen hoe lang een bepaalde periode duurde. Je kunt je persoonlijke record bijhouden en deze proberen te verbeteren.

Virtual Partner

De virtuele partner vinden wij een erg interessante functie omdat je het opneemt tegen jezelf. Hiermee kun je gemakkelijk zien of je sneller of langzamer bent dan de vorige keer, je staat elke keer voor een leuke nieuwe uitdaging, want wie wil zichzelf nou niet verbeteren?

Gereden rit

Nadat je een rit hebt gereden kun je deze terug kijken en analyseren.

Hersteladvies

Het herstel na een zware training is bijna net zo belangrijk als een zware training zelf. Dankzij de hersteltijd indicatie kan de fietsnavigatie, aan de hand van jouw hartslaggegevens, uitrekenen hoe lang je (ongeveer) nodig hebt voordat je volledig hersteld bent en aan de volgende training kunt beginnen.

Stress score

In combinatie met een hartslagband kan een stress score bepaald worden. De stress score wordt bepaald nadat je een training hebt afgerond en gedurende 3 minuten stil staat. De stressscore wordt beïnvloed door je trainingsniveau, slaap en voeding.

VO2Max

VO2max is het maximale zuurstofvolume dat je kunt verbruiken per minuut, per kilo lichaamsgewicht tijdens maximale inspanning. Dit is eigenlijk een algemene indicatie van jou conditie. Om de VO2Max te kunnen meten dient het toestel gekoppeld te zijn aan een hartslagmeter en een vermogensmeter.

Ongeval detectie

Tegenwoordig zijn er fietsnavigatie systemen die een ongeval kunnen detecteren. Als de snelheid abrupt afneemt en terug gaat naar 0 kilometer per uur wordt dit gezien als een ongeval. Het is zelfs mogelijk dat het apparaat een voorgeprogrammeerde sms verstuurd naar een contactpersoon. Je dient echter wel in verbinding te zijn met je telefoon om deze sms te versturen.

Een van de belangrijkste functies is het overzetten van rit informatie naar je computer of tracking software zoals Strava.

Je rit analyseren en delen

Online delen

Strava

Strava is een online tracking platform maar tegelijk ook een social platform waar veel sportfanaten samenkomen om hun tijden bij te houden en deze te delen met andere gebruikers. Het draait voornamelijk om de competitie met andere gebruikers.

Segmenten kunnen door de gebruiker gecreëerd worden. Een segment is niks meer dan een opname van een gebruiker die een bepaald stuk van A naar B heeft afgelegd. Het kan een klim zijn van anderhalf uur maar ook een korte sprint. Door deel te nemen aan bepaalde segmenten kun je jouw score vergelijken met die van een ander.

Het is ook mogelijk om de segmenten van Strava in te laden op jouw navigatiesysteem bijvoorbeeld op de Garmin Edge 820, 520 of de Edge 1000. De start en eind coördinaten zijn dan ingeladen op het apparaatje. Hierdoor kun je het opnemen tegen een tegenstander.

Kom je in een straal van 500 meter van een segment dan geeft het navigatiesysteem dit op het scherm weer.

Ben je eenmaal over het virtuele startpunt gereden dan schreeuwt de Garmin je een GO toe! Vervolgens wordt de afstand die je nog moet rijden evenals de voorsprong of achterstand weergegeven op het scherm.

Heb je een segment uitgereden krijg je te zien wat de snelste tijd was evenals jouw persoonlijke record.

Je hebt wel een Strava Premium account, een compatibel navigatiesysteem en een Garmin Connect of Lezyne Ally account nodig.

Wil je meer weten hoe je jouw data kunt synchroniseren met Strava? Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten.

https://support.strava.com/hc/en-us/articles/223297187-How-to-get-your-Activities-to-Strava#app

Delen op computer

Heb je een rit gereden dan kun je de rit uploaden (of via een kabeltje) naar je computer verplaatsen voor verdere analyse. De mogelijkheden zijn oneindig, vooral als je gebruik maakt van verschillende sensoren. Hierdoor kun je je rit tot op detail analyseren en er dus achter komen hoe je jouw prestatie de volgende keer kunt verbeteren.

De meeste fietsnavigatie systemen leveren hun eigen software.

De verschillende sensoren

De sensoren zijn draadloos en maken gebruik van ANT+ verbindingsmogelijkheden.

Cadanssensor

De Cadanssensor is een sensor die bijhoud hoeveel pedaalslagen er worden gemaakt. Dit wordt uitgedrukt in pedaalslagen per minuut. Je kunt natuurlijk zelf tellen, maar het wordt een stuk makkelijker met een cadanssensor.

Omdat je snelheid in de bergen nogal fluctueert, is een cadanssensor ideaal om een vast RMP (rotation per minute) aan te houden. Gemiddeld wordt er een cadans tussen de 80 en 100 gehanteerd.

Hartslagmeter

De hartslagmeter bestaat voornamelijk uit een borstband. Deze borstband registreert je hartslag zeer nauwkeurig. Ideaal als je wilt trainen aan de hand van hartslagzones om je conditie, prestatie te verbeteren of om vet te verbranden.

Snelheidsenor

De snelheidsensor is draadloos en houdt tijdens het fietsen je snelheid bij. Uiteraard kun je dit ook door middel van GPS meten maar mocht het signaal even wegvallen dan is dit natuurlijk minder accuraat. Ook kun je indoor aan de slag.

Een losse snelheidssensor vertelt je precies wat de snelheid en afstand is, je kunt deze ook gebruiker op een turbotrainer. De sensor wordt aan de naaf van het wiel bevestigd en werkt meestal zonder magneten.

Elektrisch Schakelsysteem

Het elektrisch schakelen is een nieuwe technologie die uitvoerig wordt getest door profwielrenners. Schakelen is nog nooit zo soepel gegaan dankzij een elektrisch schakelsysteem.

Het maakt niet uit in wat voor omstandigheden je je bevind. Door een simpele klik met je vingertop schakel je feilloos van de ene naar de andere versnelling. De voorderailleur trimt automatisch mee als je van versnelling wisselt.

Waar moet je op letten als je een fietsnavigatie aanschaft?

Gebruiksgemak is een van de grootse factoren die doorslaggevend zou moeten zijn voor elke wielrenner. Een systeem wat te wensen overlaat als je op de fiets stapt is een grote ergernis.

Let er op dat de fietsnavigatie gemakkelijk te bedienen is. De beste modellen vinden wij de Edge 820 en de Edge 520. Dit zijn simpele navigatiesystemen ontwikkeld door een van de grootste merken in deze branche.

Let ook op de opstarttijd. Sommige toestellen starten wat trager op dan andere. De Garmin Edge 520 is een van de snelste systemen.

Betrouwbare merken zijn:

 • Garmin
 • Lezyne
 • Mio
 • Polar
 • Sigma
 • Teasi
 • Wahoo Fitness

Veel gestelde vragen

 

Hoe lang gaan knoopbatterijen mee?

De volgende toestellen maken gebruik van niet herlaadbare 2032 knoopbatterijen.

Cateye Strada Slim, Cateye Velo 7 en de Planet Bike Protégé. De Strada Slim maakt zelfs gebruik van 2 verschillende knoopbatterijen. Eentje voor de fietscomputer en een voor het draadloze snelheidssensor.

Kunnen 1 jaar vooruit op een kleine batterij.

Ondanks dat bovenstaande modellen geen gebruik maken van GPS of ANT+ verbindingsmogelijkheden zijn dit toch betrouwbare en handige hulpmiddelen om de basis data (tijd, afstand en snelheid) van jouw fietstocht in kaart te brengen.

GPS-navigatie

Verschillende type navigatie

Kruimelroute

Door middel van een kruimelroute volg je de uitgestippelde route. Het systeem geeft aan waar je links of rechtsaf moet slaan. Er worden geen gedetailleerde kaarten weergegeven. Dit is dus erg basic maar doet wat het moet doen. Routes worden vooraf in het systeem gezet.

Kaarten

Door middel van kaarten kun je navigeren zoals je dat ook met je telefoon en Google Maps doet. Het zoeken of aanpassen van een route is geen enkel probleem.

Meestal worden kaarten binnen de EU standaard meegeleverd. Ook gratis kaart-updates zijn meestal van de partij. Mocht er een kaart niet standaard meegeleverd worden dan kun je deze (meestal gratis) downloaden.

LET OP: niet alle navigatiesystemen worden geleverd met GRATIS kaart-updates.

Trackback functie

Vaak beschikt een dergelijk systeem ook over een TrackBack functie. Hiermee kun je door middel van een druk op de knop de snelste route naar je huisadres vinden. Uiteraard dien je je ‘thuis locatie’ wel even van te voren in te geven.

GLONAS – voor snelle GPS bepalingen

GLONAS zorgt ervoor dat positiebepalingen nog sneller gemaakt kunnen worden. GLONAS is een Russisch satelliet-navigatiesysteem. GLONAS maakt gebruik van meerdere satellieten waardoor een nauwkeurige snelle locatie bepaling plaats vindt. Vaak kun je GLONAS ook uitzetten om de batterij te besparen.

Verschillende soorten schermen

Er zijn ook verschillende type schermen op de markt. We bespreken ze een voor een.

Touchscreen

Iedereen is wel bekent met een touchscreen, de meeste telefoon zijn hiermee uitgerust en de meest geavanceerde navigatiesystemen genieten ook van een touchscreen. Echter kan je voorkeur ook uitgaan naar een eenvoudig knoppen systeem. Let er wel op dat je het touchscreen ook kunt bedienen als je handschoenen aan hebt.

Knoppen

Het oude vertrouwde knoppen systeem. Er is niets mis met het goede oude knoppensysteem. Je kunt een knoppen systeem blind bedienen en het werkt zeer nauwkeurig. Mits de knoppen van goede grote zijn.

Kleuren en achtergrondverlichting

Sommige systemen zijn zwart/wit en sommige zijn uitgerust met achtergrond verlichting. Dit is puur afhankelijk waar je het systeem voor wilt gebruiken. Rijdt je vaak in de avond dan is het wellicht handig om een systeem aan te schaffen met achtergrondverlichting.

Installatie

Geavanceerde modellen zijn iets moeilijker te installeren dan de standaard modellen. Dit komt voornamelijk door de verschillende sensoren die gekoppeld kunnen worden.

Gelukkig hoef je de sensoren maar eenmalig te koppelen.

Beste fietsnavigatie op een rijtje

 

Reviews

Hieronder volgt een overzicht van de beste navigatiesystemen.

Garmin Edge 820

De Garmin Edge 820 is een compacte fietsnavigatie. Dit navigatiesysteem maakt gebruik van kaart-navigatie en beschikt over GLONAS GPS zodat je zeer snel een accurate GPS locatiebepaling binnenkrijgt. Het apparaat gaat niet automatisch aan zodra er beweging wordt gedetecteerd. Echter is het apparaatje erg snel opgestart en klaar om te gaan!

Je kunt met je telefoon je gereden rit online plaatsen op je favoriete tracking netwerk zoals Strava of Garmin Connect. Uiteraard is het ook mogelijk om de data via een kabeltje, micro-USB, over te zetten naar je computer of smartphone. De keuze is aan jou.

Meer weten? Bekijk onze uitgebreide review.

Oplaadtijd: De Garmin Edge 820 is opgeladen in ongeveer 2 uurtjes
Batterij: Beschikt over een lithium-ion batterij. Het oplaadklepje is afgesloten door middel van een rubberen behuizing.
Batterijduur: 15 uur – praktijk 12 uur
Waterbestendig: Ja, IPX7
Schermtype: Touchscreen + knoppen

Voordelen

 • De Edge 820 overbrugt de klooft tussen de Edgde 520 en de Edge 1000
 • Het zorgt voor een duidelijke navigatie op een glashelder scherm
 • Het heeft een verbazingwekkend aantal nieuwe functies, waaronder de nieuwe GroupTrack

Nadelen

 • Soms uitval van de gps-verbinding
 • De touchscreen is zeer gevoelig en misschien wel overbodig
 • Rekening houdend met het grote aantal functies zou de levensduur van de batterij nog verbeterd kunnen worden
Garmin Edge 820 Review (september 2019)

 

Garmin Edge 1000

De Garmin Edge 1000 is het meest allround navigatiesysteem van dit moment. Je kunt er daadwerkelijk alles mee. Het apparaat is niet voor niets zo geliefd onder wielrenners en zelfs wandelaars. Het bepalen van de GPS locaties is dan ook zo gebeurt dankzij GLONAS. Het betreft een betrouwbaar merk en is ook compatibel met de meeste ANT+ sensoren.

Na het rijden van een rit kun je de gegevens gemakkelijk delen met STRAVA en Garmin Connect. Voor een uitgebreide review klik op de review knop hieronder.

Oplaadtijd: De Garmin Edge 1000 is opgeladen in ongeveer 2 uurtjes
Batterij: De Garmin Edge 1000 is uitgerust met een oplaadbare lithium-ion batterij.
Batterijduur: maximaal 15 uur – praktijk 12 uur
Waterbestendig: Ja, IPX7
Schermtype: Touchscreen + knoppen

Voordelen

 • Groot scherm (3 inch) en goed afleesbaar, ook in de zon
 • Snelheid van het toestel en GPS bepaling (dankzij GLONAS)
 • Gebruiksvriendelijke/gemakkelijke interface

Nadelen

 • Batterijduur scoort minder goed dan zijn voorganger
 • Het is niet mogelijk om fietsprofielen aan te maken zodat je de gereden afstand per fiets kunt bijhouden
Garmin Edge 1000 Review (september 2019)

 

 

Mio Cyclo 400

De Mio Cyclo 400 is een mooi model uit de serie. Het navigatiesysteem heeft minder sensoren en minder connectiviteit mogelijkheden, maar voor de recreatieve fietser of de beginnende wielrenner hoeft dat helemaal geen issue te zijn.

Voordelen

 • Mooie route uitstippelen door de filters en de points of interests
 • Eenvoudige bediening

Nadelen

 • De handleiding kan wat onduidelijk zijn
 • Helaas niet uitgerust met Live Track
Bekijk onze Mio Cyclo 400 Review (september 2019)

 

Mio Cyclo 505

De Mio Cyclo 505 is een zeer gebruiksvriendelijke navigatiesysteem dankzij de kinderlijk eenvoudige interface. Wat opvalt, is het ontwerp, dit ziet er zeer soepel uit.

Deze Mio is van alle markten thuis dankzij de ANT+ technologie. Daarnaast is de Mio ook uitgerust met een WiFi en Bluetooth verbinding. Je telefoon verbinden met deze navigatie is dus een fluitje van een cent.

Oplaadtijd: 2 uur
Batterij: uitgerust met een oplaadbare lithium-ion batterij.
Batterijduur: maximaal 12 uur
Waterbestendig: Ja, IPX7
Schermtype: Touchscreen + knoppen

Voordelen

 • De Surprise-me functie;
 • WiFi, Bluetooth en ANT+ mogelijkheden

Nadelen

 • Geen uitbreiding van het geheugen mogelijk
 • Beschikt niet over schermverlichting
Bekijk onze Mio Cyclo 505 Review (september 2019)

 

Wahoo Elemnt Bolt

Ondanks de keuze om geen touchscreen toe te passen is de Wahoo Elmnt Bolt een zeer goede fietsnavigatie. Daar waar zijn voorganger nog wat steken liet vallen heeft de Waoo Elemnt Bolt echt naar haar gebruikers geluisterd en het product flink verbeterd!

Het apparaatje beschikt over een ANT+, WiFI en Bluetooth verbinding. Zodat je verschillende sensoren kunt koppelen en verbinding kunt maken met je telefoon.

Daarnaast beschikt de Bolt over een wereldwijde kaartdekking. Wil je meer weten? Lees onze uitgebreide review door op de oranje review knop te klikken.

Gewicht: 60 gram
Waterbestendig: Ja, IPX7
Schermtype: knoppen
Batterij: dit model is uitgerust met een oplaadbare batterij. Verbinding door middel van een micro-USB kabeltje
Batterijduur: maximaal 15 uur

Voordelen

 • Scherpe weergave;
 • Een fietscomputer met een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding;

Nadelen

 • Er worden heel wat updates in het vooruitzicht gesteld
Bekijk onze Elemnt Bolt Review (september 2019)

 

Garmin Edge 520

De Garmin Edge 520 is letterlijk het kleine broertje van de Garmin 500. De Edge 520 wordt geleverd met een standaardsteun en een voorsteun zodat je de Garmin naar voorkeur kunt bevestigen. Daarnaast beschikt de Edge 520 over ANT+ verbindingsmogelijkheden waardoor je het apparaat met verschillende sensoren kunt verbinden.

Het apparaat is niet uitgerust met een automatische bewegingsdetectie, je dient het toestel zelf aan te zetten alvorens je gaat fietsen. Daar kunnen we mee leven. We kunnen wel concluderen dat de Edge 520 het snelste is opgestart.

GPS signalen zijn snel beschikbaar dankzij het gebruik van GLONAS.

Gewicht: 60 gram
Waterbestendig: Ja, IPX7
Schermtype: Touchscreen + knoppen
Oplaadtijd: De Garmin Edge 520 is opgeladen in 2 uur
Batterij: De Garmin Edge 520 is uitgerust met een oplaadbare lithium-ion batterij. Micro-usb
Batterijduur: maximaal 15 uur – praktijk 12 uur. Beschikt wel over een spaarstand om de batterijduur te verlengen. Scherm wordt dan uitgeschakeld maar data wordt nog steeds opgenomen.

Voordelen

 • Installeren van apps
 • Live Strava en segmenten
 • Vrij groot scherm
 • ANT+ en Bluetooth Smart verbinding
 • Uitgebreid aanbod aan sensoren
 • Waterdicht en robuust
 • Te koppelen aan de smartphone
 • Lange batterijduur (15 uur)

Nadelen

 • Het kaartmateriaal kan niet uitgebreid worden
 • De points of interest worden niet getoond
 • Strava Premium account nodig, voordat je deze kunt koppelen aan de 520
 • Geen navigatie via de smartphone
 • Geen gesproken navigatie instructies
Bekijk onze Garmin Edge 520 Review (september 2019)

 

Lezyne Super GPS

Ook de Lezyne Super GPS maakt gebruik van GLONAS om GPS signalen snel op te pikken en nauwkeurig weer te geven. Daarnaast kun je de Lezyne Super GPS synchroniseren met Lezyne Ally app.

De Lezyne is uitgerust met ANT+ en Bluetooth. Dankzij de Bluetooth verbinding kun je het navigatiesysteem met je telefoon verbinden en je rit uploaden op STRAVA. Je dient hiervoor wel een iOS of Android telefoon te hebben.

Ook dit apparaat is binnen een mum van tijd opgestart en klaar om te gaan!

Strava segmenten kunnen makkelijker worden gezet door de Lezyne Ally app dan met de Garmin Connect app.

Gewicht: 80 gram
Waterbestendig: Ja, IPX7
Schermtype: knoppen
Oplaadtijd: De Lezyne Super GPS is opgeladen in ongeveer 2 uurtjes
Batterij: is uitgerust met een oplaadbare batterij. Opladen doe je door middel van een micro-usb poort.
Batterijduur: maximaal 24 uur (GPS in slaapmodus dankzij de accelerometer) – praktijk intensief gebruik: 15 uur

Voordelen

 • Snelle en Nauwkeurige GPS bepaling
 • Layout aanpasbaar naar eigen voorkeur

Nadelen

 • Geen extra kaartmateriaal
 • Geen wifi verbinding

 

 

Garmin Edge touring

De Garmin Edge Touring werd in 2013 door Garmin geïntroduceerd. Dit navigatiesysteem is uitgerust met een handschoenvriendelijk touchscreen en is erg populair onder wielrenners.

Er is een groot verschil tussen de Garmin Edge Touring en de PLUS variant. De plus variant is namelijk uitgerust met ANT+ technologie waardoor verschillende sensoren zoals hartslag en cadans gemakkelijk gekoppeld kunnen worden. Daarnaast kan de PLUS variant hoogte bepalen door middel van een barometer.

De Garmin Edge Touring en PLUS beschikken beide over een Surprise Me functie. Deze functies zorgt ervoor dat er een willekeurige route voor je klaar gezet wordt. Zo kom je nog eens op nieuwe wegen terecht.

Gewicht: 100 gram
Waterbestendig: Ja, IPX7
Schermtype: Touchscreen + knoppen
Oplaadtijd: ongeveer 2 uurtjes
Batterijduur: maximaal 15 uur – praktijk 13 uur.

Voordelen

 • Nauwkeurigheid routes en tracks

Nadelen

 • Snel opeenvolgende instructies komen niet tijdig door

 

 

Mio Cyclo 200

De Mio Cyclo 200 is een gebruiksvriendelijke fietsnavigatiesysteem, het doet wat het moet doen. Ook de Surprise Me functie is erg interessant. Zo kom je op wegen waar je normaal gesproken niet zou komen.

Helaas kleven er ook een aantal minpunten aan de Mio Cyclo 200. Zo is er geen ANT+ of Bluetooth verbinding mogelijk. Dit is een gemis voor de Mio Cyclo, hierdoor is het niet mogelijk om sensoren te koppelen.

Echter maakt de gebruiksvriendelijkheid en nauwkeurige GPS bepaling dit gemis meer dan goed.

Gewicht: 150 gram
Waterbestendig: Ja, IPX5
Schermtype: Touchscreen + knoppen
Oplaadtijd: 2 uur
Batterijduur: maximaal 10 uur

Voordelen

 • De Suprise me-route: je laten verrassen door een route zelf gekozen door het fietsnavigatiesysteem
 • Het toestel is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te hanteren: je kan eenvoudig gegevens toevoegen of een andere route laten berekenen
 • De kaarten zijn al voor geïnstalleerd en specifiek op fietsers gericht

Nadelen

 • Als je verkeerd rijdt, duurt het steeds een aantal seconden voor de Mio Cyclo 200 een herberekening van een nieuwe route heeft gemaakt
 • Er is geen mogelijkheid tot het koppelen van sensoren zoals een hartslagmeter
Bekijk de Mio Cyclo 200 Review (september 2019)

 

Garmin Edge 810

Ondanks dat de Garmin Edge 810 ondertussen alweer een verouderd model is blijft het nog steeds een veelzijdige navigatiesysteem. Hier kun je echt alle kanten mee uit.

Dankzij de Bluetooth en ANT+ verbindingen zijn sensoren en je telefoon binnen no-time gekoppeld.

Ook Live tracking behoort tot de opties.

Meer weten? Lees onze uitgebreide review

Waterbestendig: Ja, IPX7
Schermtype: Touchscreen + knoppen
Oplaadtijd: ongeveer 2 uurtjes
Batterijduur: maximaal 17 uur.

Voordelen

 • De Garmin Edge 810 heeft ontzettend veel mogelijkheden en is ook nog eens uitbreidbaar met diverse apps en accessoires.

Nadelen

 • De schermresolutie is niet al te best. Het scherm is leesbaar, maar een hogere resolutie was fijn geweest
 • Het instellen kan best lastig zijn als je nieuw bent met deze Garmin.
Bekijk de Garmin Edge 810 Review (september 2019)

 

Mio Cyclo 315

De Mio Cyclo is een erg fijn navigatiesysteem. Het is erg gebruiksvriendelijk, de interface werkt eigenlijk op dezelfde manier als een iPhone door middel van de grote Home-knop.

Ook de Surprise Me functie is een leuke toevoeging. Ook is de navigatie zeer accuraat.

Daarnaast is deze Mio uitgerust met ANT+ en Digitale verbinding. Zo kun je alle kanten op. Je verbind je je favoriete sensoren door middel van de ANT+ connectie en je telefoon met de digitale technologie.

Standaard worden de Cadans, hartslag en snelheidssensor meegeleverd

Voor wie? Ideaal voor de recreatieve wielrenner
Gewicht: 130 gram
Waterbestendig: Ja, IPX7
Schermtype: Touchscreen + knoppen
Oplaadtijd: 2 uur
Batterijduur: maximaal 12 uur

Voordelen

 • Zeer eenvoudig in gebruik dankzij de gebruiksvriendelijke interface
 • Scherm goed leesbaar, ook in de zon

Nadelen

 • Touchscreen reageert soms een beetje traag
Bekijk onze Mio Cyclo 315 HR Review (september 2019)

 

polar V650 HC

De Polar V650 HC is een prima navigatiemaatje. Hij navigeert niet alleen maar heeft ook een duidelijk scherm dat automatisch verlicht wordt zodra het wat donkerder begint te worden. Hij beschikt verder over een goede interface die je zelf naar smaak kunt aanpassen. Zo bepaal jij welke waardes je wel en niet wilt zien.

De Polar V650 beschikt niet over ANT+ technologie maar dat is ook niet nodig dankzij de meegeleverde Bluetooth Hartslagmeter en Cadanssensor. We hebben het dan over de bundel uitvoering, namelijk de Polar V650 HC.

Wil je meer lezen over de polar V650? Klik dan op de review knop hieronder.

Gewicht: 120 gram
Waterbestendig: Ja, IPX7
Schermtype: Touchscreen + knoppen
Scherm: 2,8 inch
Oplaadtijd: ongeveer 2 uurtjes
Batterij: dit model is uitgerust met een oplaadbare batterij. Verbinding door middel van een Micro-USB kabel
Batterijduur: maximaal 10 uur – praktijk: 10 uur

Voordelen

 • Batterij gaat lang mee
 • Automatische LED-functie in het donker

Nadelen

 • Geen ANT+ technologie
Bekijk onze Polar V650 Review (september 2019)

 

Teasi one 3

De Teasi One 3 is een compact navigatietoestel dat doet wat het beloofd. Je kunt extra sensoren koppelen door middel van een Bluetooth aansluiting.

Eenmaal een Teasi One 3 aangeschaft dan kun je gebruik blijven maken van de GRATIS updates van haar kaarten. Wil je meer te weten komen over de Teasi One 3? Lees dan onze volledige review door op de review knop te klikken.

Gewicht: 140 gram
Waterbestendig: spatwaterdicht, IPX5
Schermtype: Touchscreen + knoppen
Oplaadtijd: ongeveer 2 uurtjes
Batterijduur: maximaal 12 uur – praktijk uur.

Voordelen

 • Touch screen scherm in kleur
 • Lange levensduur van de accu
 • 5 inch kleurenscherm met schermverlichting (zeer handig en groot genoeg om gebruiksvriendelijk te wezen)

Nadelen

 • Niet alle apps vinden ondersteuning in dit toestel (bv bepaalde sportapps zoals Strava kunnen niet zomaar toegepast worden)
 • De processor is op sommige punten iets trager dan de concurrentie
Bekijk onze Teasi One 3 Review (september 2019)

 

 

 

Welke producten moet ik niet kopen?

We hebben een aantal slechte ervaringen ontvangen van de volgende producten, doe ermee wat je zelf wilt natuurlijk. Een gewaarschuwd man telt voor twee zeggen ze weleens.

Cateye stealth 50

 • Lastig in te stellen
 • HR & CAD kunnen niet uitgezet worden
 • Auto start staat altijd aan
 • Programma om bestanden te uploaden is omslachtig en langzaam

Bryton rider 50

 • Veel problemen met vinden van GPS, duurt lang

Bryton rider 20

 • slechte aansluiting,
 • fragiel
 • kabeltje slijt snel

 

Conclusie

Het fietsnavigatiesysteem dat voor jouw geschikt is is afhankelijk waar je het voor wilt gebruiken.

Het bijhouden van de basis data zoals snelheid, afstand en tijd kun je al met een simpel apparaat en hoeft ook niet veel te kosten. Bekijk de best verkochte fietscomputers van september 2019

Wil je echter wat meer uit de sport halen? Dan kom je al snel uit bij een wat geavanceerdere fietscomputer.

Wij hopen dat dit uitgebreide artikel je heeft kunnen helpen bij het maken van een keuze voor een goede fietscomputer.

Uiteraard staan wij open voor opmerkingen en aanvullingen indien we iets over het hoofd gezien hebben. Laat ons ook even weten welke fietsnavigatie jij gebruikt en wat je motivatie voor deze aankoop is geweest. Zo kun je andere helpen/overtuigen die nog in de oriëntatiefase zitten.

Leuk artikel? Deel het!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

A. Steendam

Houder mio knapt ca elke 5000 km wel een keer af. Dit is nog steeds niet verbeterd en een reden voor veel mensen om over te stappen op een ander merk

Sjappy

Ik gebruik mijn fietscomputertje vooral als navigatiesysteem; dat je altijd weer terugkomt op je beginpunt, ondertussen je route veranderen enz. zijn voor mij maatgevend. Ik krijg geen inzicht in welke landen de systemen het best functioneren; kunt u mij daarover meer vertellen?
Met dank voor uw moeite, Sjap.

PS: ik gebruik de Mio Cyclo 300 (model: N402) die geupgrade zou moeten worden.

Sjappy

Juist op navigatiegebied liet mijn oude Mio het nogal eens afweten.

Kris Schieving

Het valt mij op dat niet alle producten uit de top 10 in de reviews terug te vinden zijn in de teksten ....
Van mij de vraag of dit nu nog wel een objectief verslag is?

Bike Vision

Beste Kris,

We hebben niet alle fietsnavigaties in deze tekst opgenomen, dat komt omdat we vooral de focus leggen op de fietsnavigatie-lijst bovenaan het artikel. Je kunt op de betreffende fietsnavigatie klikken om een in-depth review te lezen.

Met vriendelijke groet,
Martijn

shares