Winterbanden voor de racefiets

Jij bent één van de bikkels die ook in de koude wintermaandjes gewoon op de racefiets stapt. Helaas is dit niet zo gemakkelijk als wielrennen in de zomer. Zaken zoals de omstandigheden (het weer), kleding maar ook je materiaal moeten goed worden onderzocht voordat je in de winter de weg op gaat. Wielrennen in de winter is een stuk zwaarder voor je racefiets, met name de banden.

Om deze reden zijn er net zoals bij auto’s speciale winterbanden voor racefietsen. Deze zijn beter bestand tegen de elementen en maken jouw winterse rit veiliger en comfortabeler.

foto product voordelen
Continental Grand Prix 4-Season Buitenband

beste keus
 • kwalitatieve buitenband
 • geschikt voor extremen weersomstandigheden
 • makkelijk te monteren
 • uitermate geschikt voor natte en koude maanden
bekijk prijs
Vredestein Fortezza Senso Vredestein Fortezza Senso All Weather
 • lage rolweerstand
 • veel grip op natte ondergronden
 • makkelijk te monteren
 • zeer geschikt voor winterse omstandigheden
bekijk prijs

bekijk alle buitenbanden

Is het nodig om winterbanden te gebruiken?

Winterbanden meer grip

Wat is nu het doel van winterbanden voor de racefiets? Kijk, in de winter hebben de banden van een racefiets een stuk meer te verduren. Kou, regen en misschien zelfs sneeuw en ijs, het zijn allemaal omstandigheden waaraan de banden worden blootgesteld. Dit brengt een stuk meer risico’s met zich mee. Zo is de kans dat je lek rijdt bijvoorbeeld een stuk groter. Een nat wegdek kan bovendien de kans op glijd- en glibberpartijen vergroten.

Door gebruik te maken van winterbanden wordt de kans op deze zaken aanzienlijk verkleind. Dus, als je van plan bent om ‘s winters met de racefiets op pad te gaan, dan is een setje winterbanden wel degelijk iets wat hoog in je lijstje zou moeten staan.

Weet jij wat je het beste kunt aantrekken in de winter?

Verschillende soorten banden

fietsband

Fietsbanden zijn er in allerlei soorten en maten. Zo heb je ultralichte en ultradunne modelletjes voor de echte snelheidsbeesten onder ons, maar zijn er ook stevigere, langer meegaande banden voor de renners die er van houden om lange ritten te maken. Banden kunnen op maar liefst 4 eigenschappen van elkaar verschillen. Dit zijn:

Lekbestendigheid

In hoeverre een band bestand is tegen lek rijden is voor veel renners van groot belang. Met name in de winter, aangezien banden door de kou hier een stuk gevoeliger voor zijn. Extra lekbestendigheid gaat echter wel ten koste van een (klein) deel van de fietsprestaties. Lekbestendige banden hebben namelijk meer rolweerstand en sturen bovendien wat minder soepel.

Grip

goede grip

Grip is in de winter extra belangrijk. In de winter  wordt je als wielrenner geconfronteerd met koude, natte wegen en misschien zelfs ijzel of sneeuw. Winterbanden hebben daarom ook wat extra profiel. Zo worden glijdpartijen voorkomen en kun je veiliger en met meer vertrouwen fietsen.

Levensduur

Wanneer er wordt gesproken over de levensduur van de band, spreekt men over hoelang de band mee gaat. Dit is voor sommige renners vrij belangrijk, simpelweg omdat een band die lang meegaat een hoop geld bespaart! Voor de fietsprestaties of veiligheid in de winter maakt het echter vrij weinig uit.

Rolweerstand

Ben je een echt snelheidsbeest en wil je echt zo snel mogelijk gaan? Dan moet je ook kijken naar de rolweerstand van een band. Hoe minder weerstand de band heeft, hoe sneller je gaat. In de winter heeft dit echter ook nadelen. Een band met weinig rolweerstand heeft minder grip en is gevoeliger voor lek rijden. Daarom raden wij aan om in de winter niet een band met een extreem lage rolweerstand te kiezen.

Zeer waarschijnlijk heb je het al door, maar met name de 2 eerst genoemde eigenschappen spelen een belangrijke rol wanneer je gaat fietsen in de winter. Door een lekbestendige band met flink wat grip te kopen kun je ‘s winters een stuk veiliger gaan wielrennen.

Waar moet je nog meer op letten?

Dus, een band die minder snel lek gaat en veel grip heeft is nodig, maar wat nog meer? Naast deze 2 eerdergenoemde punten zijn er nog een aantal puntjes die de veiligheid en het comfort kunnen verbeteren.

Breedte van de banden

Daar waar je in de zomer vaak 23–25 mm bandjes gebruikt, is het in de winter verstandiger om een wat bredere band te kiezen. Een 28 mm band zou bijvoorbeeld een goede keuze zijn.

Let op: kijk wel eerst of een dikkere band wel bij je frame past!

Lagere bandenspanning

Ook een lagere bandenspanning is aan te raden. Met name als het wegdek nat is, is dit de meest veilige optie. Normaliter zou je op een droog wegdek een bandenspanning van rond de 7 tot 8 bar kiezen. Op een nat wegdek én met een bredere band (28 mm) voldoet 5,5 tot 6,5 bar ook.

Wanneer moeten de banden vervangen worden?

Een doorgesleten profiel is bij fietsbanden vaak minder belangrijk dan bij autobanden. Toch is het zo dat als het profiel flink versleten is, het tijd is om de bandjes te vervangen. Dit is al helemaal het geval bij winterbandjes, waar het profiel juist zo van belang is. Ook moet de band sowieso vervangen worden als het karkas of het loopvlak van de anti-leklaag zichtbaar wordt.

Als je tijdens een willekeurige inspectie ziet dat je band wel erg veel scheurtjes heeft of als je erg vaak lek rijdt kan het tijd zijn om de banden te vervangen.

Winterwielen

Je hoort het steeds vaker: mensen die voor de winter een speciaal setje wielen hebben. Wat is nu de reden hiervoor? Is dit veiliger? Nou, de reden is eigenlijk een stuk simpeler dan je zou denken.

Veel fanatieke renners zetten een goedkoop setje wielen onder hun fiets in de winter. Waarom? Omdat de wielen in de winter veel meer te verduren hebben! Met name pekel is dé grote boosdoener.

Het zou zonde zijn als je dure zomerwielen hierdoor worden aangetast. Een setje goedkope maar degelijke wielen kunnen dus een wijze investering zijn.

Online winterbanden voor de racefiets kopen

Net zoals haast alles zijn ook fietsbanden tegenwoordig gemakkelijk en voordelig te kopen via het internet. Let hierbij wel goed op of de bandjes ook gaan passen! Vooral bij dikkere bandjes (28 mm) wil het nog wel eens voorkomen dat ze niet bij het frame passen.

Bekijk de winterbanden voor jou racefiets hier

foto product voordelen
Continental Grand Prix 4-Season Buitenband

beste keus
 • kwalitatieve buitenband
 • geschikt voor extremen weersomstandigheden
 • makkelijk te monteren
 • uitermate geschikt voor natte en koude maanden
bekijk prijs
Vredestein Fortezza Senso Vredestein Fortezza Senso All Weather
 • lage rolweerstand
 • veel grip op natte ondergronden
 • makkelijk te monteren
 • zeer geschikt voor winterse omstandigheden
bekijk prijs

Winterbanden voor de racefiets

Winterbanden zijn één van de belangrijkste onderdelen die je nodig hebt als je in de winter wilt gaan wielrennen. Het is veiliger, comfortabeler en op de lange termijn ook goedkoper. Je rijdt immers minder vaak lek. Let wel goed op of de banden goed passen én of ze over de juiste eigenschappen beschikken. Wij hopen in ieder geval je hiermee letterlijk en figuurlijk op weg mee te hebben geholpen.

Uiteraard kun je ook aan de slag met een fietstrainer, alles wat je moet weten over fietstrainer vind je hier!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Ramon

Leuk zo'n link maar banden voor de racefiets staan er niet tussen

[GRATIS]
[GRATIS]