Fietscomputer kopen? 8 punten waar je absoluut op moet letten!

Wil je je wielrennen naar een hoger niveau tillen? Dan is het aanschaffen van een fietscomputer wellicht een belangrijke eerste stap. Met behulp van een fietscomputer kun je namelijk je fietsprestaties bijhouden. Fietscomputers bestaan er in allerlei verschillende vormen en maten. Er zijn erg uitgebreide modellen die van elk mogelijke functionaliteit zijn voorzien en er zijn ook goedkopere instapmodellen.

Het kan erg lastig zijn om een goede keuze te maken. Er is immers zo veel aanbod! Daarom helpen wij je in de juiste richting. Hieronder vind je maar liefst 9 criteria. Aan de van deze criteria kun je bepalen wat jij zoekt in een fietscomputer en aan welke eisen jouw toekomstige fietscomputer moet voldoen!

Maar eerst: waarom een fietscomputer uitkomst biedt

Waarom zou je nu eigenlijk een fietscomputer aanschaffen? Hier zijn meerdere redenen voor, maar de meest belangrijke is om inzicht te krijgen in je fietsprestaties. Vooral bij beginnende wielrenners is het belangrijk om door te hebben hoe hard en hoe ver er wordt gefietst. Dit komt vooral omdat er op deze manier een constante snelheid wordt gereden, waardoor je niet te snel uitgeput raakt.

Ook voor gevorderde wielrenners is een fietscomputer of fietsnavigatie voordelig. De meer geavanceerde fietscomputers hebben allerlei functionaliteiten die erg handig zijn voor de echte trainingsbeesten. Ook voor wielrenners die van lange ritten houden biedt een fietscomputer met navigatie, ook wel een fietsnavigatie genaamd, uitkomst.

Het is dus overduidelijk dat een fietscomputer voor haast elke wielrenner, ongeacht zijn of haar niveau, een waardevolle investering is.

Bekijk direct de meest verkochte fietscomputers van Bol.com

De 8 criteria bij de aanschaf van een fietscomputer

1. Fietscomputer of fietsnavigatie?

Een fietscomputer is niet helemaal hetzelfde als een fietsnavigatie. Een fietscomputer met een navigatiemodus, wordt ook wel een fietsnavigatie genoemd. Sommige fietscomputers hebben echter geen navigatiemodus. Dit zijn vaak de goedkopere, instapmodellen. Deze zijn vooral geschikt voor beginners of renners die geen behoefte hebben aan navigatie. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je als renner veelal dezelfde route rijdt of als je de omgeving erg goed kent.

Een fietsnavigatie kan echter wel erg handig zijn voor wielrenners. Bijvoorbeeld als je eens een andere route wilt rijden of in onbekend gebied rijdt, bijvoorbeeld tijdens een lange rit of op fietsvakantie. Ook voor mountainbikers is een navigatiemodus handig aangezien bospaden nog wel eens verwarrend kunnen zijn.

Het spreekt voor zich dat je waarschijnlijk al weet dat of je een navigatiemodus nodig hebt of niet. Houdt er wel rekening mee dat niet elke fietsnavigatie even uitgebreid is. Zo zijn er erg minimalistische fietsnavigaties, die slechts een melding geven als er een bocht moet worden gemaakt. Ook zijn er erg uitgebreide navigaties met een ingebouwde kaartmodus. Let hier dus goed op.

2. Bedraad of draadloos?

Sommige fietscomputers maken gebruik van verschillende sensoren, bijvoorbeeld aan het voorwiel. Hiermee wordt de snelheid gemeten. Met deze sensor moet de computer verbinding maken. Dit kan zowel draadloos of met een draadje. Tegenwoordig hebben steeds meer moderne fietscomputers simpelweg een draadloze verbinding, maar de goedkopere modellen maken nog steeds gebruik van draden.

Dit heeft een aantal nadelen. Ten eerste is het minder veilig. Meer loshangende draden betekent dat je het gevaar loopt om ergens achter te blijven haken. Dit kan met name gebeuren als je vaak in een groep fietst. Het kan maar zo gebeuren dat iemands stuur blijft haken aan een van deze draden. Dit is echter vrij zeldzaam, omdat je met wat zipties de draden zo goed mogelijk kunt wegwerken. Dit verhelpt ook grotendeels het geringe aerodynamische nadeel.

Draadloos heeft dus meerdere voordelen. Draadloze fietscomputers maken gebruik van een zogenaamde ATS zender, waarmee gemakkelijk verbinding kan worden gemaakt met de sensoren.

3. Accu of batterij

batterijen of accu

Deze keuze zal voornamelijk afhangen van jou eigen voorkeur. Gebruik je liever een oplaadbare accu, die je gemakkelijk kunt opladen met een USB-kabel, of ouderwetse batterijen? Vaak maken de budgetmodellen nog gebruik van batterijen en hebben de duurdere, moderne modellen een oplaadbare accu. Dit heeft één klein voordeel. Namelijk, dat je op de lange termijn geen geld kwijt bent aan batterijen. In de praktijk is dit verschil echter te verwaarlozen.

Als je kiest voor een fietscomputer met een oplaadbare accu, is het overigens belangrijk om te kijken naar de batterijduur. Als je bijvoorbeeld van plan bent om lange ritten te maken met je fietscomputer, is het wel zo handig om een accu te hebben die langer meegaat dan 6 uur. Gelukkig staat de maximale batterijduur altijd duidelijk vermeld.

4. Reflectie van het scherm

Dit is een factor waar je in eerste instantie niet aan zou denken, maar toch is het erg belangrijk. Zoek, voordat je ‘m aanschaft, goed uit of het scherm in zonlicht reflecteert of niet! Een reflecterend scherm kan in zonnig weer namelijk erg lastig zijn om af te lezen. Dat is erg irritant als je wilt weten hoe hard je gaat of waar je moet afslaan.

5. Grootte van het display

Ook dit is voornamelijk eigen voorkeur. Welke formaat display is voor jou ideaal? Veel fietscomputers zijn erg compact vormgegeven. Zo worden ze erg licht en aerodynamisch gehouden. Voor sommige renners is dit niet handig, die hebben liever een groter display. Houdt hier dus rekening mee.

6. Waterdichtheid

De waterdichtheid is misschien wel een van de belangrijkste factoren als het op fietscomputers aankomt. Het zou doodzonde zijn als je fietscomputer sneuvelt zodra het begint te druppelen. Daarom zijn de meeste fietscomputers in ieder geval spatwaterdicht. Hoe je dit kunt weten? Vaak gebruiken bedrijven de zogenaamde IPX waterdichtheidsindeling. Deze werkt als volgt.

  • IPX1 & IPX2: druppeldicht
  • IPX3: spatdicht
  • IPX4: plensdicht
  • IPX5: sproeidicht
  • IPX6: waterbestendig
  • IPX7: dompeldicht
  • IPX8: waterdicht

Hoe dichter de fietscomputer bij de IPX8 zit, hoe beter. Vaak is het voor een fietscomputer al genoeg als die een classificatie van IPX5 of IPX6 heeft.

7. Wijze van montage

Dit is een van de dingen waar mensen zich het meest in vergissen. Een renner stuit na lang zoeken op de perfecte fietscomputer. Zodra deze in huis is wilt hij hem gaan monteren. Wat blijkt? Hij past niet! Tegenwoordig lijken de we bevestigingsmethoden van verschillende merken erg op elkaar, maar controleer eerst of de fietscomputer daadwerkelijk op je racefiets past.

8. Functionaliteiten

Functionaliteiten, fietscomputers krijgen er steeds meer. Het is van belang om te bepalen welke functionaliteiten jij wel nodig hebt en welke niet. Het zit namelijk zo. Sommige fietscomputers zijn extreem uitgebreid en zijn voorzien van haast elk mogelijk technologisch snufje. Denk hierbij aan hoogwaardige ANT+ en Bluetooth Smart verbindingen, meer dan 10 functies, noem maar op. Niet elke wielrenner heeft dit nodig!

Het zou dan ook zonde zijn als je tientallen euro’s uitgeeft aan een fietscomputer met allerlei functies die je eigenlijk niet gaat gebruiken. Het is daarom handig om eerst een lijstje te maken met de dingen die je zoekt in een fietscomputer. Voor de meeste renners is bijvoorbeeld de snelheid en afstand een absolute must, maar afgelegde hoogte niet per se.

Onze top 3

Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij onze drie favoriete fietscomputers hieronder kort uitgelicht. We hebben deze indeling zo gemaakt zodat een van deze 3 computers sowieso geschikt is voor jou! De computers zijn alle 3 van het bedrijf Sigma, dé producent van recht toe, recht aan fietscomputers. Deze zijn niet uitgerust met talloze functionaliteiten, maar hebben alleen de functies die er volgens de meeste renners  toe doen. Wel verschillen ze onderling.

De volgorde waarin we ze uitlichten is overigens compleet willekeurig, er is geen sprake van een rangschikking.

Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer – maar liefst 12 functies!

Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer

Onze eerste keuze is de Sigma BC 9.16. Deze fietscomputer heeft maar liefst 12 functies en is tevens voorzien van een draadloze ATS zender. Met deze computer hoef je dus niet te gaan klooien met draadjes.

De Sigma BC 9.16 is dus voorzien van maar 12 functies. Denk hierbij niet alleen aan de standaardzaken zoals snelheid, gemiddelde snelheid, en afgelegde afstand, maar ook aan functies zoals verbrande calorieën, maximale snelheid en een automatische start, stop en pauzefunctie.

Over weer en wind hoef je je ook geen zorgen te maken, aangezien deze fietscomputer 100% waterdicht (IPX8) is. Een oplaadbare accu heeft de BC 9.16 niet. Nee, in plaats daarvan neemt deze computer simpelweg 1 BC CR 2032 batterij.

De montage gaat erg gemakkelijk, dit kan zonder gereedschap gedaan worden. Al het benodigde bevestigingsmateriaal wordt meegeleverd.

Wij zijn niet als enige fan van deze Sigma computer. Ook andere Nederlandse wielrenners maken graag gebruik van de BC 9.16. Waarom? Vooral de makkelijke installatie en simpel te gebruiken functies maken indruk. Een gebruiker stelt zelfs dat de kans dat je teleurgesteld zult zijn “erg klein is”!

Morgen al je eerste rit met deze fietscomputer? Klik hier voor meer informatie

Sigma Pure 1 ATS – groot, duidelijke display

Sigma pure 1 ATS

De Sigma Pure 1 ATS lijkt in eerste instantie sterk op de BC 9.16, maar dan met wat minder functies. Dit maakt de Pure 1 ATS dan ook bij uitstek geschikt voor beginners of wielrenners die alleen op zoek zijn naar de absolute basisfuncties, zoals afgelegde afstand, tijd en snelheid.

Er is echter 1 groot verschil: het formaat van de display. De display van deze Sigma fietscomputer is een stuk groter dan die van andere Sigma fietscomputers. Dit maakt ‘m stuk gemakkelijker om af te lezen. Ook de meegeleverde houder is erg stabiel. Dit maakt de Sigma Pure 1 ATS niet alleen ideaal voor wielrenners, maar ook voor mountainbikers.

Ook deze fietscomputer is voorzien van een ATS sensor, er zijn dus geen draden. Net zoals de BC9.16 heeft deze computer een IPX8 waterdichtheidsrating. Ook de benodigde batterijen zijn hetzelfde.

Andere gebruikers zijn ook enthousiast over de Sigma Pure 1 ATS. Vooral het duidelijke display wordt geprezen. Verder wordt ook de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding vaak genoemd.

Morgen al je eerste rit met deze fietscomputer? Klik hier voor meer informatie

Sigma BC 5000 Speedmaster – instapmodel

Sigma BC5000

Ben je op zoek naar een goedkope, simpele fietscomputer? Dan is de BC 5000 Speedmaster van Sigma dé fietscomputer voor jou. Deze fietscomputer is voorzien van alle basisfuncties en is erg voordelig geprijsd.

De Sigma BC 5000 Speedmaster weergeeft de snelheid, afstand, rittijd en een klok. Voor de meeste beginnende wielrenners is dit meer dan genoeg. Deze fietscomputer heeft geen ATS zender maar maakt nog gebruik van draden. Dit kan nadelig zijn, maar een grote rol speelt het niet.

Het display is erg standaard en prima om vanaf af te lezen. Deze computer neemt gewone CR 2032 batterijen en is net zoals andere Sigma fietscomputers compleet waterdicht. Voor de montage zijn is geen gereedschap nodig.

Ook over de Speedmaster van Sigma zijn andere wielrenners en mountainbikers tevreden. Dit is vooral te danken aan de lage prijs en de functionaliteit van deze fietscomputer. Hij doet wat die moet doen, niet meer, niet minder.

Morgen al je eerste rit met deze fietscomputer? Klik hier voor meer informatie

Conclusie

Er kan niet duidelijk worden gesteld welke fietscomputer nu het meeste geschikt is voor wielrennen. Het is nu eenmaal zo dat er zo veel verschillende fietscomputers bestaan dat het haast onmogelijk is om te bepalen welke ‘de beste’ is. Er zit in ieder geval voor ieder wat wils tussen. Hierboven hebben we 3 van onze favoriete “pure” fietscomputers uitgelicht. Wij verwachten dat dit voor de meeste renners genoeg zal zijn. Er zijn echter ook wielrenners die behoefte hebben aan fietscomputers met meer functionaliteiten, zoals een navigatiemodus.

Deze wielrenners raden wij aan om te gaan kijken naar echte fietsnavigaties. Deze zijn weliswaar wat duurder, maar zitten boordevol functionaliteiten die erg handig kunnen zijn. Ook voor deze fietsnavigaties kun je hier terecht. Zo hebben wij meerdere reviews, onder andere van de nieuwe Garmin Edge Xplore en de Garmin Edge 130.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)