Dit zijn de beste spatborden voor op de racefiets – voorkom opspattend water en modder

Fietsen in slecht weersomstandigheden: niet iedereen is er fan van, maar veel fanatieke fietsers kiezen ervoor om ook bij slechte omstandigheden de weg op te gaan. Deze omstandigheden vereisen wel dat er op een aantal zaken wordt gelet. Denk hierbij aan andere kleding en ander materiaal. Één van de zaken waar je als fietser naar kunt kijken zijn spatborden.

“Spatborden, dat is toch alleen voor mountainbikers of stadsfietsen?” Nou, niet per se. Waarschijnlijk ken je het gevoel wel van opspattend water en modder in je nek en/of gezicht. Dit is niet altijd fijn en een flinke hoeveelheid aan modder of water van je kont tot aan je nek ziet er doorgaans nogal stom uit. In dergelijk geval biedt een spatbord uitkomst.

Maar, net zoals met bijna alles tegenwoordig, is het selecteren van de voor jou perfecte spatbord niet bijzonder simpel. Er moet met verschillende factoren rekening worden gehouden, zoals je eigen voorkeuren, je fiets en nog een aantal andere dingen. Om dit voor jou vast te stellen, bespreken we in dit artikel alles wat je moet weten over dit onderwerp.

We gaan onder andere antwoord geven op de volgende vragen:

 • voor wie is een spatbord handig of noodzakelijk?
 • wat heb je aan een spatbord?
 • waar moet je op letten als je er een koopt?
Dit doen we door te kijken naar de verschillende soorten spatbordjes voor racefietsen, de voor- en nadelen en overige zaken waar je rekening mee moet houden. Tot slot kijken we ook naar enkele populaire spatborden voor racefietsen. De kans is groot dat jij met één van deze twee ook uit de voeten kunt!

Top 4 spartborden van oktober 2020

fotoproductvoordelen
  Ass Saver Achter Spatbord
 • gemakkelijk te monteren
 • geschikt voor alle wieltypes
 • erg goedkope oplossing
 • type: zadelspatbord
bekijk prijs
SKS Bluemels Olympic Set
 • wat zwaarder dan andere spatborden 672 gram
 • geschikt voor banden 700×28-38c
 • wat lastig te bevestigen maar blijven erg goed op hun plaats zitten
bekijk prijs
SKS S-Blade – Achterspatbord
 • lichtgewicht: 128 gram
 • makkelijk te monteren
 • flexibele instelmogelijkheden
bekijk prijs
B’Twin Zadelspatbord voor de racefietsB’Twin Zadelspatbord
 • mega goedkoop! < 5 euro
 • montage is secondenwerk
bekijk prijs

Voor wie zijn spatborden handig?

Voor wie zijn spatborden handig?

Op de vraag voor wie spatborden voordelig kunnen zijn, is gemakkelijk antwoord te geven. Namelijk: voor iedereen! Huh? De gedachtegang hierachter gaat als volgt.

Als amateur wielrenner ga je waarschijnlijk wel eens de weg op als de weersomstandigheden niet ideaal zijn. Denk hierbij aan regenachtige omstandigheden en als gevolg hiervan een nat wegdek. Door dit natte wegdek komt water via je voor- en achterwielen en bandjes en in je gezicht en op nek, rug en kont terecht. Water en modder in je gezicht kan gevaarlijk zijn, water of modder op je rug, in je nek of op je kont ziet er vooral knullig uit.

Het voorkomen hiervan is dus in veel situaties fijn. Zo blijf je droog en relatief schoon, ook als de wateromstandigheden niet ideaal zijn. Dit is overigens niet alleen handig voor amateur wielrenners. Ook voor mensen die met hun (race)fiets dagelijks grote afstanden afleggen, naar bijvoorbeeld werk, is het fijn om schoon op de plaats van bestemming aan te komen.

Kortom: spatborden voor op de racefiets zijn voor iedere renner die wel eens in slechte omstandigheden de weg op gaat handig. Wat voor soort spatbordjes in welke situatie ideaal zijn bespreken we hieronder.

“Spatborden kunnen echt niet”

Wielrennen is een sport van ongeschreven regels. Volgens sommigen wielrenners onder ons kunnen spatborden dan ook ‘echt niet’. Zij vinden dat spatborden er niet uitzien en dat ze het uiterlijk van een racefiets compleet ruïneren. Dat kunnen mensen wellicht vinden, maar dit neemt niet weg van het feit dat spatborden in veel situaties bijzonder praktisch zijn.

Daarom zeggen wij ook: laat je niet weerhouden door wat andere fietsers er van vinden. Vind jij spatborden handig of lijken ze jou handig? Wees dan niet bang om deze te gebruiken.

Functie van een spatbord

Functie van een spatbord

Hierboven bespraken we al kort wanneer spatborden op je fiets handig zijn. Eigenlijk heeft een spatbord maar een functie: zorgen dat water, modder of pekel niet via je wielen omhoog vliegen. Het voorkomen hiervan zorgt ervoor dat je droog (en dus warm!) blijft en dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Een goede fietsbril zou dit laatste overigens ook goed kunnen voorkomen.

Niet elke spatbord is echter gelijk. Sommige zijn een stuk effectiever dan de ander, maar leveren dan in op een ander gebied. Daarom nemen we nu een kijkje naar de verschillende soorten spatbordjes racefietsen en naar welke het meest ideaal is in welke situatie.

Verschillende soorten

Eigenlijk zijn spatborden geschikt voor racefietsen onder te verdelen in twee categorieën: de kleine, makkelijk te (de)monteren spatborden en de ‘volwaardige’ vaste spatborden. De verschillen tussen deze soorten is groot. Daarom is ook belangrijk om duidelijk te weten welke jij zoekt.

Zadelspatbord

Zadelspatbord

Één van de meest populaire spatborden voor racefiets is het zogenaamde zadelspatbord. Dit is een klein spatbordje dat gemakkelijk te monteren is onder aan je zadel, net zoals een zadeltas bijvoorbeeld.

Dit soort spatborden hebben een aantal voordelen. Ten eerste gaat het monteren en demonteren erg gemakkelijk. Vaak is dit slechts een kwestie van een tie rip vastmaken. Ten tweede zijn dit soort spatborden bijna overal te koop en kosten ze minder dan een tientje. Tot slot passen deze kleine spatborden op elke fiets, speciale bevestigingspunten zijn niet benodigd.

Helaas hebben deze spatbordjes ook hun beperkingen. Zo zijn ze minder effectief dan ‘volwaardige’ spatborden. Dit is te wijten aan het relatief kleine formaat van het spatbord en het feit dat deze niet erg dicht tegen de band aan zitten. Daarnaast werkt dit type spatbord niet voor de voorwiel van de fiets, hier zal dus ene andere oplossing voor moeten worden gevonden.

Een zadelspatbord is bij uitstek geschikt voor wielrenners die niet al te vaak in slechte omstandigheden tóch hun rondje willen maken en het niet erg vinden om toch een spatje water in het gezicht te krijgen. Voor fietsers die helemaal geen last willen hebben van opspattend water en modder is een simpel zadelspatbord minder geschikt.

Dit soort zadelspatborden vind je in verschillende fietswinkels, webshops en andere sportzaken. Er is veel aanbod, maar de onderlinge verschillen tussen de spatbordjes zijn gering.

Volwaardige spatborden

Volwaardige spatborden zijn geschikt voor fietsers die vaak in beroerde omstandigheden de weg op gaan, voor hun plezier, om naar werk te gaan of voor beide. Dit type spatbord lijkt sterk op de spatborden die op een standaard stadsfiets zitten. Ze zijn groot, zitten dicht op het wiel en houden zo goed als alle spetters tegen.

Dit heeft natuurlijk een aantal voordelen. Ten eerste werken ze simpelweg beter dan de hierboven genoemde zadelspatborden. Dit heeft te maken met het grotere formaat en het feit dat ze dichter op het wiel zitten. Daarnaast zie je ze minder goed omdat ze dichter op het wiel zitten en vaak ook een zwarte kleur hebben.

Het grotere formaat zorgt er echter wel voor dat de spatborden wat zwaarder zijn. Daarnaast zijn er vaak voor volwaardige spatborden speciale bevestigingspunten nodig. Niet elke racefiets heeft deze. Bovendien moet je bij dit soort spatborden goed opletten hoe groot je wielen en hoe breed je banden zijn. Anders bestaat de kans dat de spatborden niet goed passen.

Er zijn veel verschillende merken die dit type spatbord speciaal aanbieden. Denk hierbij aan merken zoals B’Twin, SKS, BBB Cycling, Cube en meer.

Spatborden racefiets kopen: hier moet je op letten

Spatborden racefiets kopen: hier moet je op letten

Bij de aanschaf van spatborden voor je racefiets moet je op meerdere zaken letten. Als het goed is weet je inmiddels wat voor soort spatbord je zoekt: een ‘in geval van nood’-achtig spatbord, bijvoorbeeld een zadelspatbord, of volwaardige spatborden. Vooral bij het uitkiezen van volwaardige spatborden moet er goed worden opgelet op de volgende zaken.

Bevestiging

Aangezien er veel verschillende soorten spatborden zijn van uiteenlopende merken, wil de wijze van bevestiging tussen spatborden nog wel eens verschillen. Dit zie je vooral bij complete spatborden terug. Zadelspatbordjes worden vaak met een bijgeleverde tie rip bevestigt.

Volwaardige spatborden daarentegen, zijn een stuk zwaarder en groter. Deze moet dus op een andere manier worden gemonteerd. Zo zijn er modellen die gemonteerd worden op de uitvalnaven van je wielen. Daarnaast vind je ook veel sets spatborden die aan de voor- en achtervork moeten worden bevestigd. Tot slot zijn er ook spatborden die vereisen dat je speciale bevestigingspunten hebt.

Let bij de aanschaf van vooral complete spatborden dus goed op de bevestiging en of deze ook op jouw racefiets goed past.

Formaat wielen en breedte banden

Wederom hoef je bij de aanschaf van een zadelspatbord niet echt te letten op het formaat van je wielen en de breedte van je bandjes. Bij volwaardige spatborden wél. Dit heeft te maken met het feit dat deze complete spatborden dicht tegen het wiel aanzitten.

Doorgaans zijn ‘normale’ wielen van een racefiets 28 inch. Ben je klein van formaat, dan bestaat de kans dat de wielen 26 inch of zelfs kleiner zijn. Let daarom goed op of de spatborden die je koopt ook daadwerkelijk om je wielen passen. Vaak staat duidelijk op de verpakking of bij de productinformatie voor welke formaten de spatborden geschikt zijn.

Daarnaast moet er worden gekeken naar de breedte van de bandjes. Tegenwoordig zijn ‘normale’ racefietsbanden 25 of 28 millimeter breed. Mensen die meer waarde hechten aan comfort of veel tijdens slecht weer fietsen kunnen kiezen voor nog bredere bandjes. Aangezien grote spatborden dicht tegen de band aanzitten zijn ze vaak alleen maar geschikt voor specifieke maten.

Zo ligt bij veel spatborden de grens bij een band breedte van 28 millimeter. Heb je bredere bandjes, bijvoorbeeld van 32 millimeter, dan is het noodzakelijk dat je kijkt naar spatborden die hier wél goed op passen.

Gewicht

Voor veel wielrenners en fietsers speelt gewicht een grote rol. Hoe lager het totale gewicht van de fiets, hoe beter. Hecht hier je veel waarde aan, dan is dit iets waar je op moet letten. Doorgaans wegen de zadelspatborden een stuk minder dan de grotere, volwaardige spatborden.

Prijs

Natuurlijk speelt ook de prijs en jouw budget een belangrijke rol. Hoeveel ben jij bereid uit te geven aan een set spatborden? Logischerwijs kosten een complete set spatborden meer dan een simpel zadelspatbordje. Deze laatstgenoemde kost doorgaans minder dan een tientje, terwijl een set spatborden soms wel €50 kan kosten.

De onderlinge verschillen zijn echter groot. Normaliter betaal je meer geld voor spatborden die zijn gemaakt van een sterker of lichter materiaal. Of dit extra geld het voor jou waard is moet je voor jezelf vaststellen.

Reviewed

Spatborden reviewed

Dus, je weet inmiddels of spatborden iets voor jou zijn, wat voor type spatbord je nodig hebt én waar je op moet letten als je spatborden voor je racefiets koopt. Je bent nu klaar om webshops, fietsenwinkels en sportzaken door te spitten om de geschikte spatborden te vinden. Het kan echter ook makkelijker.

Hieronder kijken we naar twee van de meest populaire spatborden op de markt. Eén van deze is een simpel zadelspatbordje dat simpelweg doet wat ‘ie moet doen, de ander is één van de meest geliefde en beste sets spatborden die je vandaag de dag kunt vinden. De kans is groot dat één van deze twee geschikt is voor jou. Verder zoeken zal waarschijnlijk niet meer nodig zijn.

B’Twin Zadelspatbord voor de racefiets

B’Twin Zadelspatbord voor de racefiets

Veel eenvoudiger dan dit zadelspatbordje van het Decathlon-merk B’Twin gaat het niet worden. Met zijn €2,99 en geringe gewicht is dit simpelweg een stukje uitrusting dat elke wielrenner in huis moet hebben.

De B’Twin Flash is een klassiek voorbeeld van een zadelspatbord. De bevestiging gaat aan de hand van een simpele tie rip, de montage is een kwestie van secondenwerk. Daarnaast doet dit spatbordje ook gewoon wat die moet doen: hij houdt je kont en rug droog.

Veel meer dan dit doet dit zadelspatbord verder niet. Dit is verder ook niet wat je er van moet verwachten. Het is simpelweg een handig stukje uitrusting die je gemakkelijk aan je fiets kunt monteren als het wegdek nat of modderig is. Aangezien het slechts een relatief klein spatbordje is zal die je niet helemaal drooghouden.

Voordeel

• Goedkoop, lichtgewicht en effectief.

Nadeel
• Houdt je niet helemaal droog en werkt niet voor voorwiel.

SKS Raceblade Pro XL

SKS Raceblade Pro XL

Ben je op zoek naar een setje van hoogwaardige spatborden die je ten alle tijden droog zullen houden? Dan zul je waarschijnlijk op spatborden van gerenommeerde merk SKS uitkomen. De Raceblade Pro XL spatborden van dit merk zijn speciaal ontworpen voor gebruik op racefiets. Dat is zeker te merken in gebruik.

De Raceblade Pro XL spatborden zijn relatief eenvoudig te bevestigen en passen op de meeste racefietsen. De spatborden zitten dicht op de wielen en voorkomen zo dat er spetters in je gezicht of op je rug en kont komen. Aangezien ze een groot deel de wielen omvatten werken ze een stuk effectiever dan andere spatborden.

Ondanks het relatief grote formaat van de spatborden vallen ze nauwelijks op en wegen ze ook vrij weinig. Het gewicht is namelijks slechts 365 gram. De SKS Raceblade Pro XL spatborden passen op fietsen met wielen van 28 inch en bandjes die maximaal 32 millimeter breed zijn. Kortom: ze passen op de meeste racefietsen.

Al met al is het logisch dat de SKS Raceblade Pro XL spatborden zo populair zijn. Ze werken goed, zijn gemakkelijk te bevestigen, zijn stevig, wegen weinig en passen op zo goed als elke racefiets. Met zijn €26,- is dit setje spatborden van SKS ook nog eens goed te betalen.

Voordeel

• Hoge prijs-kwaliteitsverhouding, gering gewicht en bijzonder effectief.

Nadeel
• Slechts verkrijgbaar in één kleur.

Conclusie

Conclusie spatborden

Spatborden zijn voor iedere wielrenner handig. Voor de een wat meer dan de ander, maar, er kan met zekerheid worden gesteld dat elke fietsers wel spatborden gebruiken. Voor de ene zal een simpel zadelspatbord voldoen, voor de ander zal een complete set spatborden nodig zijn. Gelukkig weet je precies waar je op moet letten bij het kopen van spatborden en waarschijnlijk heb je de geschikte spatborden al gevonden aan de hand van de door ons uitgelichte spatborden. Zo niet, dan is er buiten deze twee om ook meer dan genoeg te kiezen op dit gebied.

Er zijn dan genoeg ‘oplossingen’ mogelijk om ‘het probleem’ van opspattend water en modder te verhelpen. Wij zijn dan ook benieuwd hoe jij dit hebt gedaan. Maak je gewoon gebruik van een zadelspatbord of monteer je rond de herfst een complete set spatborden, zoals de SKS Raceblade? Laat het ons weten in de reacties.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)