Dit zijn de beste oordopjes voor fietsers

Als je alleen de weg op gaat is het natuurlijk wel fijn als je wat muziek op kan zetten. Dit helpt met de concentratie en zorgt er vaak voor dat je harder kunt fietsen.

Bovendien gaan lange ritten minder vervelen.

Maar welke oordopjes zijn het meest geschikt tijdens het wielrennen?

Waarvoor moet je uitkijken als je gaat fietsen met oortjes? Ontdek de verschillende soorten oordopjes en waar jij op moet letten als je fietsoortjes aanschaft.

foto product eigenschappen
Shokz openrun zwart Shokz OpenRun
 • modernste versie van bone conduction technologie (veiligheid + goede geluidskwaliteit)
 • vederlicht
 • compleet waterdicht (IP67 certificering)
 • accuduur van 8 uur
 • razend snel op te laden met snellaadfunctie
bekijk reviews
Aftershokz air bone conduction oordopjes met bluetooth Aftershokz Air
 • draadloos
 • voor weinig geld koptelefoon met extra veilige bone conduction technologie
 • hoger volume en betere geluidskwaliteit dan eerdere modellen
 • in 2 uur volledig op te laden
 • vederlicht (30 gram)
bekijk reviews
Aftershokz Aeropex Thumb Aftershokz Aeropex
 • type: oorclips
 • wireless: ja
 • omgevingsgeluid: ja
 • Prijs: +- 130 euro
bekijk reviews
Aftershokz Openmove Thumb Aftershokz OpenMove
 • type: oorclips
 • wireless: ja
 • omgevingsgeluid: ja
 • Prijs: +- 90 euro
bekijk reviews
Sena R1 Fietshelm Thumb Sena R1 Fietshelm
 • type: helm
 • wireless: ja
 • omgevingsgeluid: ja
 • Prijs: +- 130 – 150 euro
bekijk reviews
Jaybird Freedom 2 Thumb Jaybird Freedom 2
 • type: in ear
 • wireless: ja
 • Prijs: +-75 euro
bekijk reviews
Jaybird Freedom – Draadloze Sportoordopjes Jaybird Freedom – Draadloze Sportoordopjes
 • Het kleine ontwerp maakt ze comfortabel om te dragen
 • gemakkelijk onder een helm te dragen
bekijk reviews
Beats Powerbeats Pro Beats Powerbeats Pro
 • type: oorclips
 • wireless: ja
 • Prijs: +-189 euro
bekijk reviews
JBL Tune 110BT Zwart JBL Tune 110BT
 • type: in ear
 • wireless: ja
 • Prijs: +-40 euro
bekijk reviews

Populaire fietsoortjes reviews

Hieronder bekijken we de populairste en succesvolle oordopjes van dit moment. Er wordt ingegaan op het type, de vormgeving en de verschillende kenmerken.

Ook kijken we naar de voor- en nadelen van deze fietsoordopjes.

Aan de hand hiervan kun jij bepalen welke voor jou het beste zijn.

1. Shokz OpenRun

Shokz openrun zwart

De OpenRun van Shokz (afkorting van AfterShokz) is een hoogwaardige, draadloze koptelefoon die gebruikt maakt van de innovatieve, extra veilige bone conduction-technologie.

Hiermee is de OpenRun ideaal voor gebruik buiten, bijvoorbeeld voor tijdens het hardlopen, wielrennen en/of mountainbiken. Tijdens het luisteren van muziek hoor je namelijk ook voldoende omgevingsgeluid.

De OpenRun is natuurlijk niet het enige model van Shokz met deze technologie. Wél is dit een van de topmodellen. Zo is de OpenRun compleet waterdicht, voorzien van de meest moderne iteratie van de bone conduction technologie (PremiumPitch 2.0+) en uitgerust met een accu die goed is voor 8 uur luisterplezier.

In gebruik is de OpenRun een waar plezier. De muziek is goed te horen en de kwaliteit is goed. Verbinden ging vlekkeloos en de koptelefoon draagt erg fijn. Dit mede vanwege zijn lage gewicht.

Wel zit de OpenRun, net zoals veel andere Aftershokz koptelefoons, niet al te fijn met een fietsbril.

Omdat de koptelefoon waterdicht is konden we ‘m na het sporten eenvoudig schoonmaken. De accuduur van 8 uur is genoeg, maar mocht je ‘m snel willen opladen dan kan dat ook: dankzij de snellaadfunctie heb je binnen het kwartier genoeg ‘peut’ voor 1,5 uur muziek luisteren.

Bekijk prijs

Voordeel: modernste versie van bone conduction technologie (veiligheid + goede geluidskwaliteit), vederlicht, compleet waterdicht (IP67 certificering), accuduur van 8 uur, razend snel op te laden met snellaadfunctie

Nadeel: prijzig, zit niet fijn met een fietsbril

2. Aftershokz Air

Aftershokz AIR - bone conduction oordopjes met bluetooth.

De Aftershokz Air is een van de meer betaalbare koptelefoons van het innovatieve merk. Ook deze maakt gebruik van de revolutionaire bone conduction technologie, waardoor je de muziek goed hoort maar tegelijkertijd ook omgevingsgeluiden kunt blijven horen.

Muziek luisteren met de Air is dan ook in het begin even wennen, maar na een tijdje merk je het verschil nauwelijks – helemaal nu de technologie wat meer volwassen is.

Zo is de Air uitgerust met wat Aftershokz ‘PremiumPitch+’ noemt, waardoor je de muziek beter hoort en het geluid een betere kwaliteit heeft.

Hiernaast is de Air spatwaterdicht (IP55), vederlicht (slechts 30 gram) en een batterijduur van zo’n 6 uur. Dit is wellicht aan de korte kant, maar binnen 2 uur is de koptelefoon weer volledig opgeladen. Met de Air kun je bovendien probleemloos telefoneren.

Ten slotte zit de Aftershokz Air erg comfortabel, al merkten we wel dat ‘ie niet zo fijn gecombineerd wordt met een fietsbril. In dat opzicht zijn oordopjes met een kleine haakje een stuk fijner.

Bekijk prijs

Voordeel: draadloos, voor weinig geld koptelefoon met extra veilige bone conduction technologie, hoger volume en betere geluidskwaliteit dan eerdere modellen, in 2 uur volledig op te laden, vederlicht (30 gram)

Nadeel: niet compleet waterdicht, beperkte accuduur, zit niet fijn in combinatie met fietsbri

3. Aftershokz Aeropex

Aftershokz Aeropex

De Aftershokz Aeropex is een van de topmodellen van het merk Aftershokz. Aftershokz is een pioneer op gebied van oordopjes en koptelefoons dankzij hun innovatieve Bone Conduction Technology.

Dit is een technologie waarmee de oordoppen via trillingen het geluid naar je oren sturen. Deze technologie is ideaal voor fietsers omdat je hierdoor ook het verkeer kunt horen.

Door de jaren heen heeft Aftershokz deze technologie geperfectioneerd. Zo is de Aeropex voorzien van Premiumpitch 2.0+. Deze innovatie zorgt voor betere geluidskwaliteit en een hoger volume.

Daarnaast is de Aeropex ook nog eens waterdicht (IPX7). Zweet en regen kan ‘ie makkelijk aan en je kunt ‘m zelfs onder de kraan wassen.

Uiteraard is de Aftershokz Aeropex draadloos. Verbinding maken doe je aan de hand van Bluetooth. Dit ging bij ons razendsnel en leverde geen problemen op.

Wel moesten we even wennen aan het volume en de kwaliteit van de muziek. Dit is toch anders dan bij ‘normale’ oordopjes. Ook merkten we dat de Aeropex niet zo handig is als je een fietsbril draagt.

De batterijduur van deze oordopjes is 8 uur. Dit is genoeg voor een lange rit, maar hierna moet je ze wel opladen. Binnen 2 uur is de Aeropex echter weer volledig opgeladen en kun je er weer een dag tegenaan.

Bekijk prijs

Voordeel: Dankzij Bone Conduction Technoligie extra veilig in het verkeer,Draadloos,Premiumpitch 2.0+ zorgt voor hoger volume en betere kwaliteit,Prima batterijduur (8 uur).
Nadeel: Zit iets minder fijn met een (fiets)bril op,Volume en kwaliteit is even wennen

4. Aftershokz OpenMove

Aftershokz Openmove

De OpenMove is een ander, goedkoper model van Aftershokz. Deze oordopjes maken gebruik van dezelfde Bone Conduction Technologyals de Aeropex maar zijn wat minder luxe uitgevoerd.

Gelukkig gaat dit niet ten koste van de geluidskwaliteit. Net zoals bij de Aeropex is deze bij de OpenMove uitstekend en hebben we in principe niets te klagen. Dit is o.a. te danken aan de toegepaste Premiumpitch 2.0 technologie.

De Aftershokz OpenMove oordopjes zijn spatwaterdicht (IP55). Dit betekent dat ze bestand zijn tegen zweet en regen, maar niet onder water kunnen. Je kunt ze na het fietsen dus niet onder de kraan schoonmaken (gebruik hiervoor een nat doekje).

In gebruik werkt de OpenMove erg eenvoudig. Je verbindt de oordopjes met je telefoon (Bluetooth) en selecteert gemakkelijk een van de drie beschikbare modi.

Je hebt de keuze uit Standaard, Vocal Booster en Ear-Plug Mode. De laatstgenoemde is als je ‘gewoon’ de meegeleverde oordopjes wilt gebruiken in plaats van de Bone Conduction Technology.

Helaas is het ook bij deze Aftershokz oordopjes zo dat ze niet zo fijn dragen samen met een fietsbril.

De batterijduur van 6 uur is genoeg voor de meeste ritten, maar voor de lange dagen in het zadel zal dit niet voldoen. Opladen doe je aan de hand van een USB-C kabel (meegeleverd).

Bekijk prijs

Voordeel: Bone Conduction Technology is extra veilig in het verkeer,Draadloos,Premiumpitch 2.0+ zorgt voor hoger volume en betere kwaliteit dan andere Aftershokz,3 geluidsmodi.
Nadeel: Niet geheel waterdicht,Batterijduur van 6 uur,Draagt niet fijn samen met een fietsbril

5. Sena R1 Fietshelm

Sena R1 Fietshelm

Een fietshelm die ook meteen dienst doet als koptelefoon – het klinkt maf, maar het bestaat!

De Sena R1 fietshelm is een volledig gecertificeerde fietshelm voorzien van speakers en zelfs een microfoon.

Toegegeven, de Sena R1 is eigenlijk geen oordopje. Dit maakt ‘m echter niet een minder geschikte optie voor wielrenners. De Sena R1 heeft eigenlijk hetzelfde grote voordeel als de eerder genoemde Aftershokz oordopjes. Namelijk dat je naast de muziek ook het verkeer nog goed hoort.

De helm is ook voorzien van een microfoon. Je kunt dus gemakkelijk telefoneren tijdens het fietsen. Dit is ideaal als je met een grote groep op pad bent en onderling wilt kunnen communiceren.

Maar opgelet: de microfoon en speakers zijn voornamelijk bedoeld voor onderlinge communicatie en niet per se voor muziek. De geluidskwaliteit van de speakers is daarom niet te vergelijken met die van oordopjes.

Kortom: de Sena R1 fietshelm is ideaal als je wilt kunnen bellen tijdens het fietsen, bijvoorbeeld met je fietsmaten onderling.

Wil je oordopjes puur om muziek te luisteren? Dan zouden wij deze helm links laten liggen.

Bekijk prijs

Voordeel: Fietshelm en muziek in één!,Ideaal voor bellen/onderling communiceren dankzij microfoon,Prima helm
Nadeel: Minder geschikt voor muziek,Onderling praten kan een afleiding zijn

6. Jaybird Freedom 2

Jaybird Freedom 2

De Jaybird Freedom 2 is de opvolger van de befaamde eerste Freedom. Net zoals de eerste generatie van deze oordopjes zijn de Freedom 2 oordopjes simpele, in-ear oordopjes met een prima batterijduur (4 + 4 uur) en goede geluidskwaliteit.

De Freedom 2 oordopjes zijn draadloze, in-ear oortjes met een kleine oorhaak. Hierdoor vallen ze tijdens het fietsen niet uit je oren. De twee oordopjes zijn met elkaar verbonden door middel van een dunne nekband.

Dankzij de kleine oorhaak passen de sportoordopjes gemakkelijk onder een helm en fietsbril. Verder vonden we dat ze simpelweg erg lekker zaten.

Ook qua geluidskwaliteit valt er niets te klagen. Je hoort de muziek kraakhelder en luid. Omdat het in-ear dopjes hoor je wel omgevingsgeluiden een stuk minder goed.

Het verbinden met je telefoon (via Bluetooth) gaat razendsnel en gemakkelijk. Het bedienen van de volume gaat aan de hand van wat knopjes aan de nekband.

De batterijduur van de Freedom 2 oordopjes is 4 uur. Echter, met het meegeleverde laadclip/accupakket kun je tijdens het fietsen de accuduur met 4 uur verlengen. Verder zijn deze Jaybird oordopjes bestand tegen regen en zweet.

Bekijk prijs

Voordeel: Goede geluidskwaliteit,Simpel, minimalistisch en comfortabel,In totaal 8 uur aan accuduur (4 + 4 uur),Jaybird-app
Nadeel: Prijzig voor ‘simpele’ in-ear oortjes,Niet compleet waterdicht,In-ear oortjes zijn minder veilig in het verkeer.

7. Jaybird Freedom – Draadloze Sportoordopjes Review

Jaybird Freedom Special

De Freedom van het befaamde merk Jaybird zijn simpele in-ear sportoordopjes met een indrukkende batterijduur.

De batterijduur van 8 zorgt ervoor dat jij de hele dag muziek kunt luisteren, zonder je zorgen te maken over de accu.

De oortjes zelf hebben een batterijduur van 4 uur. De bijgeleverde oplader, een soort van powerbank, heeft ook nog 4 uur batterij.

Door het simpele en elegante design zien ze er goed uit en zijn ze bovendien erg licht. Doordat ze zo klein zijn draag je ze erg gemakkelijk onder een fietshelm.

De Jaybird sportoordopjes zijn draadloos en maken gebruik van Bluetooth. Je hebt dus niet te maken met onhandige draden die je bewegingsvrijheid beperken. Bovendien zijn de oordopjes waterdicht.

Deze speciale sportoordopjes zijn eigenlijk in-ear oortjes met een kleine oorhaak. Deze oorhaak zorgt ervoor dat ze op hun plaats blijven en niet uit je oor vallen.

Doordat het een in-ear betreft hoor je de muziek beter, maar word je wel afgesloten van de omgeving.

Veel gebruikers zijn erg tevreden met hun Jaybird Freedom Special Edition.

De geluidskwaliteit wordt geweldig genoemd, mensen zijn blij met de lange batterijduur en ook het elegante en minimalistsiche ontwerp wordt geprezen.

Bekijk prijs

Voordeel: Dankzij de kleine vormgeving zitten ze comfortabel en zijn ze makkelijk onder een helm te dragen.
Nadeel: Omdat het zogenaamde in-ear oordopjes zijn, krijg je minder mee van het verkeer om je heen. Wel heb je goede geluidskwaliteit.

8. Beats Powerbeats Pro Review

Beats Powerbeats Pro

Denk je aan populaire oortjes en koptelefoons, dan denk je aan Beats by Dre. Daar waar dit merk voorheen alleen maar ‘normale’ oortjes en koptelefoons verkocht, heeft het nu ook draadloze oortjes geschikt voor sporters!

De Powerbeats Pro zijn de opvolger van de Powerbeats 3 en zijn net zoals de Powerbeats 3 draadloze sportoortjes met een hoge mate van comfort, een indrukwekkende batterijduur en nog veel meer.

Met zijn batterijduur van 9 uur is de kans klein dat ze tijdens het sporten onverwachts uitvallen. Ook het opladen is zo gepiept: na slechts 15 minuten opladen kun je ze voor 4,5 gebruiken.

De Beats Powerbeats Pro zijn echt high tech. Zo kun je dankzij de zogenaamde H1 chip zonder je telefoon aan te raken je muziek bedienen aan de hand van Siri of Google Assistant.

Ook zorgt deze chip ervoor dat je binnen luttele seconden gekoppeld bent aan je apparaat, ongeacht of dit nu een iPhone of Macbook is.

Natuurlijk kunnen we het strakke uiterlijk van deze oordopjes niet vergeten: het karakteristieke logo van Beats by Dre pronkt op beide oortjes.

Qua vormgeving zijn de oortjes strak en modern.

Op gebied van kleur is er niets spannends: de zwarte kleur is neutraal en zal daarom bij de meeste mensen in de smaak vallen.

Dit zijn, net zoals de Jaybird Freedom oortjes, zogenaamde in ear oordoppen, met een kleine haak. De haak van de Powerbeats Pro zijn echter een stuk groter, waardoor de oortjes beter blijven zitten.

Dit heeft als keerzijde dat deze in de weg kan zitten wanneer je een fietshelm, MTB bril of een fietsbril draagt.

Let op: door in-ear oordoppen hoor je de muziek een stuk beter, maar raak je wel meer afgesloten van de omgeving. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren!

Ondanks zijn relatief hoge prijs zijn de Powerbeats Pro razend populair.

Gebruikers prijzen de batterijduur, het draagcomfort en de uitstekende connectiviteit. Volgens velen zijn deze sportoortjes simpelweg het geld waard.

Bekijk prijs

Voordeel: gaan maar liefst 9 uur mee
Nadeel:aan de dure kant

9. JBL Tune 110BT Review

JBL Tunse 11BT

De JBL Tune 110BT zijn in tegenstelling tot de Endurance SPRINT geen specifieke oordopjes voor het sporten.

Dit betekent echter niet dat ze niet geschikt zijn hiervoor. Dankzij zijn Bluetooth verbinding kan er muziek worden gestreamd vanaf je smartphone naar de oortjes.

Op gebied van batterijduur blinken deze oortjes van JBL niet uit: slechts 6 uur.

Dit is voor de meeste sporters geen probleem, maar voor de fietsers die ook lange dagen maken is dit simpelweg te kort. Ook het gebrek aan een snellaadfunctie valt op.

Daar waar de JBL Tune 110BT oortjes inleveren op gebied van geluidskwaliteit, daar maken ze dit goed op gebied van bereik.

Zowel de lage als hoge tonen komen goed naar voren en zijn erg aangenaam.

Ook dit zijn zogenaamde in-ear oortjes. Ideaal als je maximale muziekbeleving wilt, minder handig als je geconcentreerd op het verkeer moet letten.

Houd hier dus rekening mee als je met dit soort oortjes de weg op gaat.

Het design van de oortjes is vrij standaard. De Tune 110BT oordopjes zijn te verkrijgen in een zwarte of witte kleurstelling.

Door het gebrek aan een oorhaak zijn ze minder handig voor het sporten (ze vallen sneller uit het oor), maar vallen ze ook een stuk minder op.

Daarnaast zitten ze niet/minder in de weg wanneer je een helm en fietsbril draagt.

Zijn de JBL Tune 110BT oortjes perfect voor sporters?

Nee.

Maar zijn ze degelijke, betrouwbare overall oortjes met een scherpe prijs?

Jazeker!

Heb je een laag budget en zoek je oortjes die je niet alleen tijdens het sporten/fietsen kunt gebruiken, dan zijn dit de oortjes voor jou.

Ben je echter op zoek naar specifieke oordopjes voor sporten, dan raden wij aan om te kijken naar en net iets duurder model, zoals de JBL Endurance SPRINT.

Bekijk prijs

Voordeel: scherp geprijsd
Nadeel: niet ontworpen met sporten in gedachte, kan uit de oren vallen

Fietsen met muziek

Meestal fiets je met vrienden of andere wielrenliefhebbers, maar soms fiets je ook alleen.

Dan is het wel fijn om even muziek op te hebben.

Muziek zorgt er namelijk voor dat je je beter kunt concentreren.

Bovendien zijn voor lange ritten podcasts of luisterboeken fijn om te luisteren. Je ziet om deze redenen steeds meer wielrenners met oordopjes in.

Type oordopjes

Oordopjes zijn er in allerlei soorten en maten. Bepaalde soorten zijn speciaal ontworpen voor sporters, andere zijn weer bedoeld voor mensen die alleen tijdens het werken muziek luisteren.

Oortjes met nekband

nekband oordopjes

In eerste instantie zien oordopjes met een nekband er vrij apart uit. Maar vergis je niet: ze zijn enorm handig. Door de nekband blijven ze goed en comfortabel zitten.

Je hebt als het ware alle voordelen van ‘normale’ oordopjes in combinatie met een comfortabele nekband waardoor de oordopjes niet uit je oren zullen vallen.

Er is één nadeel: de nekband wil soms nog wel eens in de weg zitten als je een bril en helm draagt.

Earclips/oorhaken

Ear clips

Naast de nekband heb je ook fietsoordopjes met zogenaamde ‘earclips’.

De oorhaken zorgen ervoor dat ze niet uit zullen vallen.

Veel mensen vinden de oorhaken fijner dan oordopjes met een nekband. Wel kunnen de oorhaken soms oncomfortabel of vervelend zitten.

De oorhaken kunnen bovendien in de weg zitten als je een helm op hebt.

In-ear

In ear oordopjes

Ten slotte heb je nog de in-ear oordopjes. Deze zijn niet speciaal ontworpen voor sporters.

Veel ‘standaard’ oortjes zijn namelijk al in-ear. Een ‘in-ear’ oordopje zit een stuk dieper in je oor dan normale oortjes.

Dit zorgt ervoor dat de dopjes minder snel uitvallen en dat je de muziek beter hoort.

Dit heeft ook een nadeel: je krijgt minder mee van je omgeving. Je let, onbewust, minder op het verkeer, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Waar moet je op letten voordat je oordopjes aanschaft?

Niet alle oortjes zijn geschikt voor wielrenners. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Zo voorkom je dat je een miskoop doet.

Pasvorm

Voordat je ze aanschaft moet je kijken of de pasvorm wel goed is. Met name of ze goed samengaan met je helm.

Zit je helm nog goed en comfortabel als je ze in hebt?

Daarnaast is het ook belangrijk, vooral bij oortjes met een nekband, dat die goed aansluit op je hoofd. Zo voorkom je dat ze uitvallen of in de weg komen te zitten.

Waterbestendig

Wanneer je gaat wielrennen is het niet altijd even lekker weer. Je wilt natuurlijk niet dat je nieuwe fietsoordopjes meteen stuk gaan wanneer je een onverwachte plensbui over je heen krijgt.

Daarom zijn sommige ook waterbestendig. Deze kunnen flink wat water hebben, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken over het weer.

Volume regelen

Je komt bij een druk kruispunt, opletten geblazen!

Toch wel handig als je de muziek makkelijk zachter kunt zetten, zodat je beter op het verkeer kunt letten.

Kijk dus goed of de oordopjes die je wilt aanschaffen een makkelijk te gebruiken volumeregelaar hebben.

Dan hoef je je niet in allerlei bochten te wringen als je snel de muziek wat zachter of harder wilt zetten.

Microfoon

Wil je ook af en toe kunnen bellen tijdens het fietsen?

Kijk dan naar oortjes met een ingebouwde microfoon.

Dan kun je gemakkelijk een belletje plegen tijdens je rit.

Bedraad of draadloos

Bedraad Of Draadloos

Net zoals bij ‘gewone’ zijn er bedrade en draadloze versies van sportdopjes.

Wat jij het liefste hebt hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeur.

Doorgaans vinden wielrenners draadloze oortjes beter, omdat er dan geen draden in de weg zitten.

Hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid. Ook kunnen loshangende draden voor gevaarlijke situaties zorgen.

Batterij

Als je voor draadloze oordopjes hebt gekozen moet je rekening houden met de batterijduur.

Zorg ervoor dat de oortjes minstens een batterijduur hebben van 5-7 uur. Dan weet je zeker dat ze de hele dag meegaan.

‘S avonds kun je ze opladen, dan zijn ze de volgende dag weer te gebruiken.

Veel sportoordopjes hebben een bijgeleverde oplader. Hiermee kun je onderweg de accu opladen.

Draagbaar met helm?

Oordopjes met helm

Eerder noemde we al dat het van belang is dat je je oordopjes en je helm comfortabel samen moet kunnen dragen.

Het draait niet alleen om comfort, maar ook om veiligheid. Je helm moet altijd goed zitten. Let hier dus goed op als je oordopjes aanschaft.

Veiligheid

Fietsen met muziek in is een controversieel onderwerp.

Veel mensen, waaronder wielrenners, vinden dat het prima moet kunnen.

Er zijn er echter ook die het te gevaarlijk vinden.

Door de muziek kun je namelijk afgeleid raken en krijg je minder mee van je omgeving. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Het is natuurlijk je eigen keuze of je muziek luistert tijdens het wielrennen. Het is niet verboden.

Wél kan het zo zijn dat je een bekeuring krijgt als je een gevaarlijke situatie veroorzaakt.

Daarom is het belangrijk dat je extra goed oplet als je muziek in hebt.

Het is bijvoorbeeld verstandig om de muziek niet al te hard te hebben staan.

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten oordopjes die je kunt gebruiken voor het fietsen. Welke het beste bij jou passen ligt aan jouw persoonlijke voorkeuren en je omgeving.

Woon je in een rustig gebied met weinig verkeer? Dan is het geen probleem als je voor ‘in-ear’ kiest.

Ook op gebied van batterijduur zijn er grote verschillen. Wederom hangt het af van jouw persoonlijke voorkeur.

Als je vaak korte ritten maakt, maakt het immers niet uit dat de Bose SoundSport een batterijduur heeft van ‘maar’ 5 uur.

Qua geluidskwalteit doen de ze nauwelijks onder voor elkaar. Het hangt dus echt af van waar jij naar op zoek bent. Ook de prijs van de fietsoordopjes speelt een rol.

We hopen je hiermee te hebben geholpen en dat je aan de hand hiervan geschikte oordopjes kunt vinden.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 reacties

Rinze

Ik mis in dit artikel gebruikerservaringen. Op de fiets veroorzaken buiten het oor uitstekende onderdelen erg veel windgeruis. Beginnend bij de helmbandjes. Dit geluid moet overtroffen worden door een hoger volume. Veroorzaken de oordopjes zelf ook windgeruis dan moet het volume dus nog hoger. In-ear is op de racefiets eigenlijk een must. Deze sluiten de gehoorgang af waardoor je vrijwel geen omgevingsgeluid waarneemt. Zo hoor je de overige verkeersdeelnemers niet meer wat levensgevaarlijk is!
Conclusie is dat er niet een goed oordopje bestaat voor fietsers.

Jeroen

Wat ik nog mis in de review is in hoeverre ze windvangers zijn en daarmee windgeruis geven?

Ik las elders dat je jbl endurance sprint zoveel windruis geven, dat je de muziek nauwelijks nog hoort en wanneer ze nat zijn werkt de bediening niet meer.

Dat soort praktijkdingen missen in deze review.

Hoe zit dat met de andere?

Dirk

Sorry, maar bovenstaande varianten van oortjes aanbevelen is gewoon misdadig en vragen om ongelukken terwijl er genoeg alternatieven bestaan die veel veiliger zijn als je dan toch absoluut muziek wil beluisteren tijdens het rijden in het dagelijks verkeer.
De kwaliteit van je muziek mag dan misschien wel minder zijn, met onder meer volgende mogelijkheden weet je tenminste nog wat er rondom je gebeurt:

Afterschokz, draadloze oortjes met botgeleiding, een zevental varianten beschikbaar met prijzen tussen 90 en 175 Euro. Deze houden je oren ten allen tijde vrij en werken door trillingen. Diverse goedkopere Chinese varianten zijn te vinden op webshops als AliExpress. Zowat overal verkrijgbaar.

Fietshelmen met ingebouwde luidsprekers zoals :
Airwheel C5 : +/- 150 Euro, bluetooth, wifi, ingebouwde speakers, microfoon én camera met 2K resolutie (max 3 uur opname). Verkrijgbaar via o.a. Amazon en BOL.

Livall : Een aantal varianten van stads en sportievere fietshelmen met ingebouwde luidsprekers, verlichting e.d., prijzen (voor modellen met luidsprekers) tussen 120 en 160 Euro. Verkrijgbaar via o.a. Amazon en BOL en gespecialiseerde webwinkels.

Coros Safesound: fietshelm met ingebouwde luidsprekers, microfoon en verlichting, prijs ca. 120 Euro, verkrijgbaar via Amazon.

Sena X1 en R1: fietshelmen met ingebouwde luidsprekers, microfoon, radio én intercom tot 4 personen met een bereik van 900 meter. Prijs ca. 140 Euro.
Sena R1 Evo : fietshelm met ingebouwde luidsprekers, microfoon, radio, verlichting, mesh-intercom (9 kanalen en een ongelimiteerd aantal personen tegelijkertijd met elkaar verbonden) met een bereik van 900 meter én spraakbesturing. Prijs ca. 200 Euro. Verkrijgbaar via Amazon en gespecialiseerde webwinkels.

Het nadeel van alle vermelde alternatieven is dat ze niet klinken als in-ear of over-ear oortjes of koptelefoons, met name bassen ontbreken zowat. Aangezien oortjes met botgeleiding werken op basis van trillingen kunnen ze voor sommige mensen misschien een beetje irritant zijn om dragen, al heeft blijkbaar niet iedereen daar last van.

Het grote voordeel van alle vermelde opties is dat je gewoon alle omgevingsgeluiden kan blijven horen. Ook bij botgeleiding blijft het feit dat vanaf een bepaald volume mensen in je naaste omgeving kunnen horen waar je naar luistert. Bij de helm die ik zelf heb, en naar ik vermoed ook de anderen helmen die ik vernoemd heb, is dat merkwaardig genoeg minder het geval.

Heb zelf de Airwheel C5.
Geluidskwaliteit is beter dan ik er zelf van verwacht had, minder handig zijn alle knopjes om wifi, bluetooth, camera, volume, enz... te bedienen. Dit vraagt wat gewenning.
Maar zelfs met de volumeknop helemaal open hoor je nog steeds alles wat er tien meter verder op je afkomt.
Heb verder de Sena R1 Evo in bestelling vanwege de mogelijkheid tot spraakbesturing van de meeste functies, zo kan je de handen op het stuur houden terwijl je een telefoongesprek aanneemt, een andere zender of nummer kiest of de intercom bedient.

Echt goedkoop is het allemaal niet maar je hoort tijdens het fietsen wel door wat je precies overreden wordt terwijl je onderweg toch muziek hebt.

Patric

Ik gebruik op de zaak voor de teams meetingen een Aftershokz. Werkt prima maar geluids kwaliteit is echt slecht voor muziek. Op de fiets naar de zaak en tijdens de fitness gebruik ik de Sudio Tretton. Perfecte draagcomfort, en uitstekende geluids kwaliteit.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]