Wahoo Elemnt Roam Review

9.1
4.6 1
Wahoo

Bekijk meer afbeeldingen op:

Plus- en minpunten

  • Bluetooth, ANT+ en wifi
  • Haarscherp display & scherm spiegelt niet in de zon
  • Accu gaat lang mee
  • Handige koppeling met Komoot
  • Genereert automatische routes op basis van een locatiepunt op de kaart
  • Overige sensoren zoals een snelheids- en cadanssensor worden niet standaard meegeleverd

Review

Met de Elemnt Roam fietsnavigatie brengt het steeds populairder wordende Wahoo een nieuw vlaggenschip op de markt.

Deze nieuwste toevoeging aan de Elemnt-familie heeft een kleurenschermen en uitgebreide navigatiefuncties, in tegenstelling tot de andere Elemnt fietscomputers.

In deze review nemen we een kijkje naar alle functies van deze fietsnavigatie en leggen we uit voor welke fietsers deze wel of niet geschikt is.

Geschikt voor avontuurlijke MTB’ers, wielrenners en toerfietsers

Geschikt voor avontuurlijke MTB’ers, wielrenners en toerfietsers

Met zijn uitgebreide navigatiemogelijkheden is de Elemnt Roam ideaal voor avontuurlijke fietsers, zoals toerfietsers, wielrenners, mountainbikers en gravelrijders. De trainingsmogelijkheden zijn enigszins beperkt, maar voor de doorsnee fietser zijn het er genoeg.

Alle functies op een rijtje

Hieronder vind je de belangrijkste functies en eigenschappen van de Wahoo Elemnt Roam op een rijtje:

  • turn-by-turn navigatiesysteem met complete fietskaarten van elk land ter wereld (handig voor fietsvakantie!)
  • weergave van realtime informatie, zoals snelheid, afgelegde afstand en meer;
  • te koppelen met externe sensoren en applicaties dankzij WiFi, ANT+ en Bluetooth-technologie;
  • 2,7-inch kleurendisplay met onbreekbaar Gorilla Glas©;
  • oplaadbare batterij;
  • brengt je weer op de juiste route zodra je afwijkt;
  • mogelijkheid om GPX- en TCX routes in te laden, evenals routes van apps zoals;Strava, Komoot en Ride With GPS;
  • te koppelen met ANGi crash-sensor en Specialized Ride App;
  • meer veiligheid dankzij live tracking
  • nog veel meer!

Wordt geleverd met…

Stel, je kiest voor de Wahoo Elemnt Roam als je volgende fietscomputer. Wat kun je dan allemaal verwachten? Natuurlijk krijg je de fietsnavigatie zelf — de Elemnt Roam. Daarnaast ontvang je twee verschillende mounts: een mount voor op je stuurpen en een mount voor op je stuur zelf. Welke je gebruikt is afhankelijk van je eigen voorkeur. Ten slotte ontvang je ook nog een Quick Start Guide, ofwel een handleiding.

Navigatie en GPS van de Wahoo Elemnt Roam

Navigatie en GPS van de Wahoo Elemnt Roam

Waar de Elemnt Roam vooral indruk maakt, is op gebied van de navigatie. Het navigatiesysteem is uitgebreid en accuraat. Navigeren gaat aan de hand van de turn-by-turn aanwijzingen, welke te vergelijken zijn met de navigatie in de auto. Je kunt ook “gewoon” naar de route op het kaartje kijken in plaats van de turn-by-turn aanwijzingen, aan jou de keus. Wanneer je een verkeerde afslag neemt berekent de Roam vliegensvlug de nieuwe route die je op je oorspronkelijke pad brengt.

Ook voor gravel- of MTB-paadjes is deze fietsnavigatie geschikt: deze worden aangegeven op de kaart als zwarte of blauwe stippellijnen.

Het invoeren van routes kan op diverse manieren. Deze Roam is namelijk uitgerust met verschillende zogenaamde Smart Navigation-functies, zoals de Take Me To, Save Locations en Retrace Route functies. Met de Take Me To-functie kun je zelf een locatie selecteren en berekent de computer de ideale route. De Saved Locations-functie is vergelijkbaar, maar in plaats van zelf een locatie aan te tikken op de kaart selecteer je een van te voren opgeslagen locatie. Dankzij de Retrace Route-knop kun je tijdens je route omkeren en via de originele route terug naar het startpunt gaan.

Hiernaast kun je routes importeren via Strava, Komoot of vergelijkbare applicaties. Ook kun je GPX- of TCX routes inladen op de Elemnt Roam.

Hét grote voordeel van Wahoo: wereldwijd fietskaarten

Een van de grootste voordelen van een Wahoo fietsnavigatie is de hoeveelheid fietskaarten. Wahoo heeft standaard van elk land ter wereld fietskaarten. Superhandig als je op fietsvakantie gaat! Verder zijn de kaarten duidelijk en gemakkelijk af te lezen.

Trainingsfuncties

Trainingsfuncties

Daar waar de Roam op gebied van navigatie en GPS indruk maakt, doet ‘ie dat op gebied van trainingsfuncties wat minder. Begrijp ons niet verkeerd, voor de algemene fietser heeft de Roam genoeg trainingsfuncties. Maar, echt indruk maken doet ‘ie niet. Daarvoor zijn er simpelweg te weinig diepgaande trainingsfuncties die je wel in training-specifieke modellen terugvindt.

De Element Roam moet het vooral hebben van zijn uitstekende connectiviteit, waardoor ‘ie eenvoudig te koppelen is met allerlei externe sensoren. Denk hierbij aan je snelheids- en cadanssensor, je hartslagsensor en je vermogensmeter. Deze kun je tijdens en na rit inzien.

Bovendien zijn verschillende applicaties geïntegreerd in de Roam. Zo kun je je TrainerRoad of TrainingPeaks trainingen synchroniseren met deze fietscomputer. Zodra je klaar bent met je training wordt alle relevante informatie naar deze applicaties gestuurd. Ook kun je gebruik maken van Strava Live Segments of Best Bike Split.

Het ontwerp van de Elemnt Roam: display, afmetingen en gewicht

In tegenstelling tot eerdere modellen uit de Elemnt-familie, is de Roam voorzien van een 2,7 inch kleurenscherm. Hiermee zijn de navigatiekaarten gemakkelijk af te lezen. Het 2,7-inch scherm is voor ons groot genoeg, maar we kunnen ons voorstellen dat dit voor sommigen aan de kleine kant is. De resolutie van het scherm is 240 bij 400 pixels.

Met zijn afmetingen van  8,9 bij 5,4 bij 1,8 cm is de Elemnt Roam relatief klein. Dit is ook terug te zien in het geringe gewicht: de Roam weegt slechts 93 gram.

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak

De Roam heeft geen touchscreen en is alleen te bedienen met knoppen. Dit is naar onze mening geen probleem en kan zelfs voordelen hebben. Knoppen zijn simpel, betrouwbaar en in alle omstandigheden te gebruiken. Ook ‘s winters met handschoenen aan, bijvoorbeeld.

De menu’s zelf zijn overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken, evenals de eerder genoemde kaarten. Routes inladen gaat eenvoudig, het koppelen met sensoren en apps ook. Kortom, het gebruiksgemak is — zoals we inmiddels gewend zijn van Wahoo — uitstekend!

Uitstekende connectiviteit dankzij Bluetooth, ANT+ en WiFi

Met de connectiviteit van de Roam zit het wel snor. Deze fietscomputer is namelijk uitgerust met een Bluetooth, ANT+ én WiFi verbinding. Hiermee kun je deze computer koppelen aan talloze verschillende externe sensoren, applicaties en apparaten.

Overige eigenschappen

Hoe zit het met andere eigenschappen, zoals de waterdichtheid en de accuduur? Dat hebben we hier allemaal voor je op een rijtje gezet.

Is de Elemnt Roam waterdicht?

Is de Elemnt Roam waterdicht?

Ja! De Elemnt Roam heeft een waterdichtheid-score van IPX7, wat inhoudt dat ‘ie compleet waterdicht is.

Wat is de accuduur van de Roam?

De accu van de Roam gaat maximaal 17 uur mee. Dit is vrij lang voor een fietsnavigatie. Houd wel rekening met het feit dat de accuduur afhangt van het gebruik. Gebruik je de navigatie 24/7 op maximale helderheid, dan zal de accu minder lang meegaan.

Hoe laad je ‘m op?

Het opladen gaat simpelweg aan de hand van een USB-kabeltje, net zoals bij je telefoon. Let op: deze wordt niet meegeleverd.

Wordt de mount meegeleverd?

Wordt de mount meegeleverd?

Er worden zelfs twee verschillende mounts meegeleverd: een mount voor op je stuurpen en eentje voor op je stuur. Welke je wilt gebruiken bepaal je zelf. Het monteren van de mount aan de fiets en vervolgens de Roam aan de mount is kinderspel.

Heeft de Elemnt Roam nog extra’s?

Jazeker. De Elemnt Roam is uitgerust met diverse extra’s, vooral op gebied van veiligheid. Zo heeft de Roam een live tracking functie, waarmee je anderen je tijdens je rit kunnen volgen. Dit is handig als je snel een bezorgde familie of partner hebt zodra je op de fiets stapt. Aan de hand van een link kunnen zij je makkelijk volgen en kijken waar je blijft.

Daarnaast kan de Roam gekoppeld worden met de Specialized ANGi crashsensor. Wanneer deze sensor een crash detecteert stuurt ‘ie binnen 30 seconden een noodmelding naar vooraf opgegeven contactpersonen. Als er echter niks aan de hand is, kun je met de Roam gemakkelijk voorkomen dat het noodsignaal onnodig verstuurd wordt. Wel zo handig!

Conclusie: raden wij de Wahoo Elemnt Roam aan?

Op de vraag of de Wahoo Elemnt Roam een aanrader is, is ons antwoord: ja, maar niet voor iedereen. Op gebied van navigatie maakt de Roam zeker indruk. Daarom raden we ‘m van harte aan avontuurlijke wielrenners, toerfietsers en mountainbikers aan. Echter, door de enigszins beperkte trainingsfuncties is de Roam minder geschikt voor koersfietsers en trainingsfanaten. Voor deze prijs kunnen zijn beter kijken naar andere modellen, zoals de Garmin Edge 530 of de Elemnt Bolt.

Heb jij de Wahoo Elemnt Roam al? Deel je ervaringen met ons en anderen in de reacties!

Video - look and feel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties
5 5

Goedemorgen,
In dit artikel wordt gezegd dat de Roam "... te weinig diepgaande trainingsfuncties die je wel in training-specifieke modellen terugvindt." Wat mis je dan precies? Zitten die wel in de Bolt?
De Roam is wel "... te koppelen [is] met allerlei externe sensoren. Denk hierbij aan je snelheids- en cadanssensor, je hartslagsensor en je vermogensmeter." Wat heb je nog meer nodig? Dus wat mis je precies (ten opzichte van de Bolt)?
Groet, RP

5 5

Ik geef wel toe dat de roam voor mij een toestel is dat aan de vewachtingen voldoet,...wat betreft de waterdichtheid heb ik echter mijn twijfels...ik heb op 2 jaar er reeds 2 gekocht. De eerste kreeg na een paar maanden water onderhet schermglas, en dit verergerde met de weken ...de ledlampjes aan de linkerkant werden haast onzichtbaar,.tot overmaat van ramp liet ik hem daarna ook nog eens valle, met als gevolg een uitgelopen vlek op het scherm,...swat ik kocht een nieuwe,..na een aantal maanden opnieuw water onder het schermglas,...bij thuiskomst vaneen rit door de regen droogde ik hem af met een doek ,...daarna drukte ik met mijn duim effe op de plek ,aar het water zat (rechts onderaan) en toen sprong het schermglas gewoon kapot . Een barst over de hele lengte van onder tot bove ,..en dit xoor enkel te xrukke met mijn duim?..onbreekbaar gorrila glas staat dan te leze in de folder ,...eerlijk ik begin er zowaar aan te twijfelen of al die beloftes in de folder wel kloppe. ...ik wacht nu af hke ze bij wahoo zelf gaan reageren , .mijn verkooppunt heeft een garantieclaim ingediend voor mijn 2e roam ..aangekocht in het begin van dit jaar. ..Ik denk dus dat jullie mijn twijfels aangaande sterkte en waterdichtheid begrijpen .

5 5

Ik heb de Roam langer dan een jaar en ik ben er nog steeds heel blij mee. In vergelijking tot veel van zijn concurrenten wint hij het nog altijd in mijn optiek. Tijdens de clubritten navigeert hij mij soms als enige de goede kant op. Lange batterij capaciteit en integratie met Komoot zijn top features

5 5

Je koopt hem zonder account nodig te hebben, maar na een paar jaar veranderd Wahoo de regels en doet niets het meer zonder verplicht account met allerlei toeters en bellen. Geniepig en waardeloos.

5 5

Nee, de Wahoo Roam voldoet totaal niet aan mijn verwachtingen. Ik dacht mij voldoende te hebben ingelezen, maar helaas. Allereerst is er een tamelijk stijle leercurve. Helemaal ingericht op het werken met een smartphone en apps als strava, komoot ridewithgpx, etc. Vooral dien je een smartphone onderweg bij je te hebben. Spontaan onderweg een andere bestemming intikken gaat niet op het apparaat zelf. Iets kiezen op de kaart werkt óók niet! Een odometer ontbreekt! Thuis updaten gaat zelfs met glasvezel niet vanzelf. Het kleurenscherm is totaal niet brilliant, de effectieve schermweergave is een stuk kleiner dat de marketing doet geloven. Echt misleidend. Kortom, zoek je fietsnavigatie en je verwacht een TomTom-ervaring; vergeet het maar. Ik ben van mening dat als je totaal geen ervaring met fietsnavigatie hebt, dit een trial and error proces is. Je weet toch niet goed wat te verwachten...

5 5

Je kan helaas wel gps-routes opladen op de wahoo...maar daar aangekomen is die route plotseling verdwenen....

5 5

Voor mij een voldoende goed product.
Maar toch als er iemand weet wat bij de instellingen de betekenis is van:
-Nullen meerekenen bij snelheidssensor wel of niet ?
-Nullen meerekenen bij trapfrequentie wel of niet ?
Wat kan het verschil van een NUL maken ?
Wie dit weet mag het me altijd vertellen via dit forum....

5 5

De waterdichtheid is wel een probleem. Aan de onderzijde van het scherm komt op den duur vocht naar binnen wat de zichtbaarheid van de info onzichtbaar maakt. Ik heb een nieuw product gekregen op basis van garantie, maar bij het tweede exemplaar begint het ook al weer te lekken.