Garmin Edge Explore vs Garmin Edge 530

Uitgebreide vergelijking

Het gerenommeerde Garmin maakt uiteenlopende fietsnavigaties, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Vandaag nemen we een kijkje naar twee populaire modellen uit het middensegment: de Garmin Edge Explore en de Garmin Edge 530. Beide zijn zeer capabele fietsnavigaties met uitgebreide GPS-functies en andere functionaliteiten, maar welke moet jij nu hebben?

Garmin Edge Explore: ideale navigatie voor verschillende soorten fietsers

Garmin Edge Xplore

De Garmin Edge Explore werd in 2018 uitgebracht. Het is de eerste fietsnavigatie uit de Explore-serie die — naast mountianbikers en toerfietsers — ook geschikt is voor wielrenners. Met zijn bescheiden prijs van €200 is het een van de meer betaalbare fietsnavigaties.

Hieronder hebben we belangrijkste eigenschappen van de Garmin Edge Explore voor je op een rijtje gezet. Zo zie je in één oogopslag of de Edge Explore geschikt is voor jou en kun je ‘m eenvoudig vergelijken met de Edge 530.

  • Het kleurenscherm is opvallend groot (3 inch) en scherp (240 bij 400 pixels)! Dit scherm is bovendien gemakkelijk te bedienen dankzij het touchscreen. Met fietshandschoenen met vingers of in slecht weer gaat dit helaas niet altijd even soepel, maar over het algemeen werkt het touchscreen scherm uitstekend.
  • In tegenstelling tot andere Garmin fietscomputers is de interface van de Explore gemakkelijk te bedienen. Navigeren door de verschillende opties gaat ook feilloos. Zeker een pluspuntje dus!
  • Het navigeren gaat met behulp van de Explore gemakkelijk. In één oogopslag is te zien waar je bent en waar we heen moesten. Dit is te danken aan het scherpe display en de turn-by-turn navigatie.
  • De connectiviteit van de Explore is ook uitstekend: het apparaatje is voorzien van zowel een Bluetooth als ANT+ verbinding. Hiermee is ‘ie te koppelen met een veelvoud aan sensoren, zoals een cadansmeter of hartslagband.
  • Met een batterijduur van 12 uur kun je gemakkelijk een lange dag in het zadel maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Opladen doe je aan de hand van een meegeleverde Micro-USB kabel. Heb je geen stopcontact in de buurt, bijvoorbeeld op fietsvakantie? Dan laad je ‘m simpelweg op met een powerbank.
  • De grootste tekortkoming van de Edge Explore is het feit dat de fietscomputer niet is uitgerust met specifieke trainingsmodi. Maak je dus vaak korte, intensieve trainingsritten en gebruik je hiervoor power meters, trainingsprogramma’s of Strava Live Segments, dan is de Explore niet voor jou.
  • Compleet waterdicht is deze fiets navigatie niet. Garmin classificeert de Explore als ‘spatwaterdicht’, wat inhoudt dat deze een korte regenbui wel zal overleven.
  • De Garmin Edge Explore weegt 116 gram

Garmin Edge 530: beste allround fietsnavigatie

Garmin Forerunner 530 GPS

Maar hoe zit het met de Garmin Edge 530? De Edge 530 is een jaartje jonger dan de Explore en is de opvolger van de razend populaire Edge 520. Garmin beschrijft de Edge 530 als het ‘ideale trainingsmaatje’, dankzij de uitstekende navigatiefuncties en trainingsfuncties. De exacte prijs van de Edge 530 wil nog verschillen: kan flink verschillen: de officiële prijs is €299, maar doorgaans kun je ‘m wel ergens in de sale vinden voor minder.

Wederom zetten we de belangrijkste kenmerken van deze fietsnavigatie voor je op een rijtje.

  • De Edge 530 is voorzien van een 2,7 inch kleurendisplay met een resolutie van 236 bij 322. Het bedienen van de Edge gaat aan de hand van knoppen aan de onder- en zijkant. Deze bedienen gaat prima, maar een touchscreen zoals op de Explore is toch nét wat fijner.
  • Omdat je voor het navigeren door de menu’s gebruik moet maken van knoppen, is dit soms nogal een gedoe. Dit heeft ook te maken met het feit dat de menu’s van Garmin soms onlogisch en ingewikkeld zijn. Na een tijdje begin je het gelukkig door te hebben.
  • Het navigatiesysteem van de Edge 530 is simpelweg uitstekend. De routes worden razendsnel geladen en het navigeren gaat zogenaamd turn-by-turn, net zoals bij de TomTom in de auto. De kaarten zijn gemakkelijk af te lezen op het scherpe display.
  • Qua trainingsfuncties scoort deze Garmin ook hoog. Dit is vooral te danken aan de connectiviteit (zie het punt hieronder) en het feit dat het apparaatje is uitgerust met een aantal unieke trainingsmodi. Denk hierbij aan functies zoals Climb Pro, VO2max, etcetera.
  • Op gebied van connectiviteit zit het wel snor: de Garmin Edge 530 heeft een Bluetooth Smart, WiFi en ANT+ verbinding. Hierdoor kun je deze fietscomputer in principe met elke sensor, telefoon of ander apparaat verbinden. Daarnaast gaat het verbinding maken met programma’s zoals Strava of Trainingpeaks ook feilloos.
  • De batterijduur van de 530 is uitstekend. Met een volle batterij gaat ‘ie 24 uur mee, in de speciale spaarstand zelfs nog langer.
  • Met zijn IPX7-classificering is de Garmin Edge 530 compleet waterdicht.
  • Tenslotte nog het gewicht: de Garmin Edge 530 weegt 75,8 gram

Conclusie: Edge Explore vs Edge 530

Welke fietsnavigatie is het meest geschikt voor jou? De Garmin Edge Explore raden we aan elk type fietser — mountainbiker, wielrenner of recreatief fietser — die een fietsnavigatie wilt met goede navigatiefuncties maar zonder allerlei toeters en bellen voor trainingen.

Wij raden de Garmin Edge 530 voornamelijk aan fietsers die opzoek zijn naar een “complete” fietsnavigatie die is uitgerust met goede navigatie, trainingsmodi en een indrukwekkende batterijduur heeft.