Garmin Edge Explore vs Garmin Edge 1030 Plus

Uitgebreide vergelijking

De Garmin Edge Explore en de Garmin Edge 1030 zijn beide uitstekende fietsnavigaties, maar welke moet jij nu hebben? Wil je de grootste verschillen tussen deze Garmin fietsnavigaties weten, blijf dan vooral lezen.

Het eerste verschil valt natuurlijk meteen op: de prijs. Daar waar de Edge Explore “maar” €200 kost, betaal je voor de Edge 1030 al snel het dubbele. Maar wat mag je verwachten van de goedkopere Explore? En wat van de duurdere Edge 1030?

Garmin Edge Explore: wel of niet geschikt?

Garmin Edge Xplore

De Garmin Edge Explore werd in 2018 uitgebracht en was het eerste Explore model dat ook gericht was op wielrenners. Voor 2018 stond de Explore-serie vooral bekend als een serie voor mountainbikers en toerfietsers, maar dankzij de nieuwste Explore is dit anders! Dit model is namelijk geschikt voor alle soorten fietsers, van mountainbikers tot recreatieve fietsers en van wielrenners tot gravelracers.

Wat je van de Edge Explore kunt verwachten:

  • De Garmin Edge Explore is uitgerust met een groot, 3-inch touchscreen kleurendisplay.
  • Dankzij het touchscreen kun je de navigatie gemakkelijk bedienen en navigeer je bovendien snel door de verschillende menu’s. Daar waar bij andere Garmin-modellen die menu;s niet intuïtief aanvoelen, lijken de menu’s van de Explore een stuk logischer in elkaar te steken.
  • Het turn-by-turn navigatiesysteem van de Explore werkt precies zoals je hoopt. Voor je af moet slaan, krijg je dit op je scherm te zien, net zoals bij de navigatie van je auto. Wijk je van de route af, dan rekent ‘ie razendsnel de nieuwe route uit. De kaarten zijn bovendien eenvoudig af te lezen vanwege het heldere en grote scherm.
  • De Explore is voorzien van zowel een ANT+ als Bluetooth verbinding. Hierdoor is het apparaatje te koppelen aan sensoren — zoals een cadans- of snelheidssensor, je mobiele telefoon en andere apparaten.
  • Met de batterijduur van 12 uur die je gemakkelijk een dag, mits de batterij compleet opgeladen was. Maak je een lange dag, dan is het wel noodzakelijk dat je ‘m ‘s avonds weer aan de lader legt.
  • De Edge Explore is een echte functionele fietsnavigatie. De fietsnavigatie heeft daarom geen uitgebreide trainingsmodi- of programma’s, zoals je bij meer veelzijdige fietscomputers wel hebt. Natuurlijk kun je wel gewoon zaken zoals je snelheid, afgelegde afstand en data van gekoppelde sensoren inzien.
  • Met zijn gewicht van 116 gram is de Explore niet de lichtste fietsnavigatie.
  • Over een onverwachte regenbui hoef je je met dit apparaatje geen zorgen te maken, aangezien deze bestand is tegen “spatwater”. Fiets je echter langdurig in de regen, dan kan Garmin niet garanderen dat de fietsnavigatie het overleeft.

Waarom wel/niet de Garmin Edge 1030?

Garmin edge 1030

De Garmin Edge 1030 is een veelzijdige fietsnavigatie met een prijskaartje van zo’n €400,-. Ondanks het feit dat deze fietscomputer al 3 jaar oud is, is het zeker nog een goede aankoop. Waarom? We verklappen het al een beetje: de Garmin Edge 1030 heeft talloze functies en functionaliteiten!

We nemen de belangrijkste eigenschappen, functies en functionaliteiten van de Edge 1030 even met je door:

  • Wanneer je de Edge 1030 uit de verpakking haalt valt meteen op hoe strak deze ontworpen is én hoe groot het scherm wel niet is. Het display heeft een formaat van 3,5 inch, wat vrij groot is voor een fietsnavigatie. Het bedienen gaat aan de hand van het touchscreen en knoppen aan de onderzijde van het apparaatje.
  • Zoals we inmiddels mogen verwachten van Garmin is het navigatiesysteem gemakkelijk te gebruiken. In principe werkt het gewoon hetzelfde als de navigatie in de auto. Wijk je van je route af, dan word je razendsnel weer teruggeleid. Weet je niet wat voor rondje je wilt fietsen? Dan laat je de Edge 1030 simpelweg een route generen! Zo gepiept.
  • De Edge 1030 is voorzien van een Bluetooth, Ant+ én Wifi verbinding. Daarnaast is de fietsnavigatie ook te koppelen met je smartphone en kun je tijdens het fietsen meldingen van je telefoon op je display zien.
  • Ben je een echt trainingsbeest, dan kun je met de Edge 1030 zeker uit de voeten. De 1030 is te koppelen met programma’s zoals Strava Live Segments, TrainingPeaks, Best Bike Split en heeft veel verschillende trainingsmodi. Daarnaast kun je met deze fietscomputer je geboekte vooruitgang meten.
  • De Garmin Edge 1030 is compleet waterdicht (IPX7). Over die donkere wolken over de horizon hoef je je dus geen zorgen te maken. Daarnaast is de accuduur 20 uur, meer dan genoeg voor een lange dag dus.
  • Tot slot moet ook het gewicht worden benoemd. Voor zijn formaat en grote display is de Edge 1030 met zijn 126 gram nog best licht. Echter, vergelijk je dit met andere fietsnavigaties- of computers, dan is dit aan de zware kant.

Conclusie

Welke fietsnavigatie moet jij nu hebben, de Garmin Edge Explore of Edge 1030? Ons advies luidt als volgt: zoek je een eenvoudige fietsnavigatie zonder uitgebreide trainingsfuncties, kies dan de Explore. Ben je op zoek naar een uitgebreide fietsnavigatie boordevol functies en handige opties en ligt je budget wat hoger? Kies dan voor de Edge 1030.

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!