Sigma Rox 12.0 Sport review

Sigma

Plus- en minpunten

  • “Draw my route” functie is verfrissend en zorgt voor variatie
  • Uitstekende connectiviteit maakt plannen van een rit erg gemakkelijk
  • Zowel knoppen als touchscreen bediening (= het beste van twee werelden)
  • Veel weergave mogelijkheden
  • Talloze functionaliteiten zonder dat er sprake is van chaos
  • Simpel, onopvallend design (kan ook als nadeel worden gezien door sommigen)
  • Onuitgesproken design
  • Scherm is klein vergeleken met het formaat van het toestel zelf

Review

Sigma is een relatief onbekende speler op de markt van hoogwaardige fietsnavigaties. Toch hadden wij hoge verwachtingen voor deze eerst volwaardige navigatie van dit merk, de Sigma Rox 12.0 Full Map. Voordat we verder ingaan op deze indrukwekkende fietsnavigatie kijken we eerst naar de geschiedenis van het merk Sigma.

Voorheen was Sigma de absolute marktleider op gebied van kleine fietscomputers. Waarom? GPS en echte navigatie was nog in de opkomst en niet al te populair. Sigma maakte betrouwbare, simpele  fietscomputers met alleen de broodnodige functionaliteiten. Helaas raakte het merk na deze jaren op de achtergrond. Andere merken, zoals Garmin en Wahoo, specialiseerden zich in het maken van fietsnavigaties met GPS signaal en wisten al snel de markt te veroveren.

Met deze Sigma Rox 12.0 gaat het merk weer de strijd aan met merken zoals Garmin en Wahoo. En voordat je verder leest kunnen we al verklappen: deze merken hebben met de Sigma Rox 12.0 Full Map fietsnavigatie er een geduchte concurrent bij.

De Rox 12.0 Full Map in het kort

Sigma Rox 12.0 Sport Review

Wat heeft deze fietsnavigatie nu te bieden? De Sigma Rox 12.0 is een volwaardige fietsnavigatie met een zogenaamd “turn-by-turn” navigatiesysteem. Ook is deze navigatie voorzien van voorgeprogrammeerde kaarten, de optie om routes te plannen of te uploaden en nog veel meer. Simpelweg: als je op zoek bent naar een alleskunde, hoogwaardige fietsnavigatie, dan is dit een van de modellen waarnaar je moet kijken!

Vergelijkbare modellen van de merken Garmin en Wahoo zijn de Garmin 1030 en de Wahoo Elemnt.

Sigma Rox 12.0 360 view

Tom Dumoulin

Beweeg de slider van links naar rechts om het product van alle kanten te bekijken.

De algemene functies:

  • navigatiemodus, inclusief kaarten
  • snelheid, afstand en andere gegevens die je op een fietscomputer kunt verwachten
  • sterke connectiviteit
  • talloze verschillende layout templates
  • innovatieve “Draw my route” functie
  • indrukwekkende batterijduur
  • uitbreidbaar opslaggeheugen
  • en meer….

Hieronder gaan we in op al deze functionaliteiten. We richten ons hier vooral op de belangrijke/algemene zaken maar ook op de functies die de Sigma Rox 12.0 zo indrukwekkend maken.

Het ontwerp & het gewicht

Sigma Rox 12.0 Sport gewicht

Wat meteen opvalt zodra je de Rox 12.0 uit de verpakking haalt is het formaat: met een doorsnee van maar liefst 12,5 centimeter is deze fietsnavigatie niet de kleinste. Daarnaast valt het ook op dat het beeldscherm (of de interface) zelf niet al te groot is.

Op gebied van ontwerp of design is de Rox 12.0 vrij bescheiden. De fietsnavigatie is strak vormgegeven en is uitgevoerd in een glanzende zwarte kleur. Hierdoor ziet deze er goed uit maar valt die niet al te veel op. Dit kan als negatief of positief worden beschouwd. Naar onze mening is dit positief, aangezien dankzij zijn nogal onuitgesproken design de fietsnavigatie in ieder geval niet bij velen op een negatieve manier in het oog zal springen.

Toch heeft Sigma ook geanticipeerd dat sommige fietsers liever een wat opvallender model hebben. Daarom heeft het merk de Rox 12.0 ook in verschillende kleuren beschikbaar gemaakt.

Dan nog het gewicht. Met zijn 125 gram is deze fietsnavigatie, net zoals veel andere navigaties, niet of nauwelijks op te merken. De enige soort fietser waar dit een probleem voor kan vormen is een fietser die veel in de bergen fietst: dan is dit extra gewicht wellicht een struikelblok.

Interface, bediening en touchscreen

Sigma Rox 12.0 fietsnavigatie mount

Eerder zeiden we al dat het interface van de Rox 12.0 Sport relatief klein is. Dit houdt echter niet in dat deze niet erg gemakkelijk is om te gebruiken. Het is vaak een beetje aankijken hoe handig de interface van een fietsnavigatie is: er zijn tegenwoordig zoveel functionaliteiten dat dit voor een flinke chaos kan zorgen. Elk functionaliteit moet namelijk bereikbaar zijn en een knopje hebben.

De Sigma Rox 12.0 is voorzien van een touchscreen waarmee je ‘m gemakkelijk kunt bedienen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal ‘echte’ knoppen. Zo zit aan de linkerzijde van het toestel de aan/uit-knop. Deze is weliswaar vrij klein maar alsnog goed te gebruiken. Wij ondervinden hier in ieder geval geen hinder van.

Op de voorzijde van de fietsnavigatie vind je onder het beeldscherm nog een drietal knoppen. De grote ronde knop gebruik je om terug te keren naar het vorige scherm. De twee knoppen aan de weerszijden van deze grote ronde hebben andere functies. Hiermee kun je inzoomen op je kaart of door een menu heen scrollen. Als je even de tijd neemt om de knoppen in te stellen, dan kan je hiermee elk mogelijke functionaliteit te bereiken.

Dit laatste is voornamelijk fijn omdat het gebruiken van een touchscreen tijdens het fietsen niet altijd even ideaal is. Daarom is het ook zo fijn dat deze nieuwe Sigma Rox voorzien is van zowel een touchscreen als meerdere, handige knopjes.

Maximale flexibiliteit

Het beeldscherm zelf is een kleurenscherm en tevens een touchscreen. Tijdens het fietsen heb jij meerdere manieren waarop je alle informatie kunt laten weergeven. Zo is deze fietsnavigatie voorzien van maar liefst 30 verschillende weergave templates en kun je zelf bepalen hoeveel verschillende soorten gegevens ( maximaal 10) jij wilt tijdens het fietsen wilt zien!

Sigma Rox 12.0 fietsnavigatie proefielen

Ook heeft Sigma deze fietsnavigatie voorzien van verschillende fietsprofielen. Je kunt per type fietsen instellen welke sensoren (en dus gegevens) je zichtbaar wilt hebben. Ook houdt de navigatie per tak van sport al je prestaties apart bij.

Connectiviteit (verbinden met externe sensoren)

Op gebied van connectiviteit maakt de Rox 12.0 indruk. Waarom? Deze Sigma fietsnavigatie is voorzien van zowel een hoogwaardige Wi-Fi verbinding als een zogenaamde ANT+ sensor. Dit maakt dan ook dat de connectiviteit van deze fietsnavigatie uitstekend is. Hieronder leggen we kort uit wat de mogelijkheden allemaal zijn.

Dankzij de Wi-Fi verbinding kan er gemakkelijk verbinding worden gemaakt met allerlei verschillende apps. Zo kan er verbinding worden gemaakt met de apps van Sigma zelf. Denk hierbij aan de Sigma Cloud, Sigma Link of het Sigma Data Center. Aan de hand van deze apps kun jij je fietsprestaties bijhouden.

Sigma Rox 12.0 fietsnavigatie Strava

Ook kan de fietsnavigatie dankzij de Wi-Fi verbinding maken met apps van derden. Denk hierbij aan apps zoals Strava (waaronder Live Segments), TrainingPeaks, Komoot en GPSies. De mogelijkheden zijn oneindig! Tot slot kun je met de Wi-Fi ook routes of kaarten op de navigatie uploaden.

Met de ANT+ sensor kan verbinding worden gemaakt met allerlei externe sensoren. Denk hierbij aan een snelheidsmeter, cadansmeter of hartslagsensor. Deze gegevens kun je vervolgens aflezen op je beeldscherm.

Het GPS/navigatiesysteem

Dit is het eerste toestel van Sigma waarin een volwaardige navigatiesysteem is verwerkt, maar ondanks dit feit werkt de GPS van de Rox 12.0 uitmuntend. De GPS zelf is nauwkeurig, ook in bossen en bebouwde gebieden en de kaarten zijn erg simpel af van het scherm af te lezen. De computer navigeert zonder fouten en past de route (na het nemen van een verkeerde afslag) razendsnel aan.

Sigma Rox 12.0 fietsnavigatie

Een nieuwe functionaliteit is de zogenaamde “Draw my route”. Deze functie is tamelijk uniek: je tekent op de kaart globaal welk rondje je wilt fietsen en de navigatie realiseert deze route aan de hand van bestaande wegen. Op deze manier kun je spelen met wat voor routes je allemaal fietst.

Sigma Rox 12.0 fietsnavigatie

Dankzij de WiFi-verbinding kun je gemakkelijk routes van je Strava, GPSIES of Kamoot uploaden of simpelweg van je computer. Ook kan dit  natuurlijk met een ‘ouderwets’ kabeltje.

Batterijduur

Een belangrijk onderdeel van een degelijke fietsnavigatie is de batterijduur. Aangezien je een fietsnavigatie soms wel een hele dag hebt, is het wel zo handig als deze ook de hele meegaat. Met de Sigma Rox 12.0 hoef je je hier gelukkig geen zorgen over te maken. Deze nieuwe Sigma fietscomputer heeft namelijk een batterijduur van maar liefst 16 uur. In de speciale energiebespaarmodus kan de accu het zelfs 40 uur uithouden!

Ook het opladen gaat gemakkelijk met behulp van de Micro-USB poort.

Opslaggeheugen

Als je een echt avontuurlijke fietser bent, dan speelt het opslaggeheugen van een fietsnavigatie ook een belangrijke rol. Namelijk, hoe meer opslaggeheugen je hebt, hoe meer routes en kaarten je op je navigatie kan zetten. Ook op dit gebied is Rox 12.0 erg luxe. Deze heeft namelijk een intern geheugen van maar liefst 8 gigabyte. Is dit niet genoeg? Dan kan je dit uitbreiden met een externe geheugenkaart (SD) tot maar liefst 128 GB.

Mate van waterdichtheid

Ook waterdichtheid is niet onbelangrijk. Niet alleen voor mountainbikers, maar ook voor wielrenners en toerfietsers. Daarom zijn de meeste fietscomputers en fietsnavigaties tegenwoordig ook zo goed als waterdicht.

Deze Sigma Rox 12.0 heeft een waterdichtheidsclassificatie van IPX6-IPX7, wat inhoudt dat deze compleet waterdicht is.

Montage en bevestiging

Sigma Rox 12.0 Sport Review

De montage van de Sigma Rox 12.0 gaat bijzonder gemakkelijk. In de verpakking vind je een degelijke stuurhouder die simpel te bevestigen is. Hier draai je de navigatie vervolgens op en klaar is kees.

Wat ook fijn is, is dat de fietsnavigatie ook op veel andere stuurhouders te bevestigen is. Dit biedt jou als fietser meer dan genoeg flexibiliteit.

Wat krijg je allemaal wanneer je de Sigma Rox 12.0 koopt?

In de verpakking bevinden zich een aantal verschillende dingen. Natuurlijk de Sigma Rox 12.0 zelf en de hierboven genoemde stuurhouder (in de vorm van een zogenaamde GPS Butler). Daarnaast wordt ook een Micro-USB kabeltje meegeleverd waarmee je routes kunt uploaden en de batterij mee kunt opladen.

Ook biedt Sigma een compleet Sigma Rox 12.0 pakket aan. Hierin vind je de hierboven genoemde zaken én extra sensoren. Deze extra sensoren zijn: een hartslagsensor en een snelheids- en cadanssensor. Deze zijn erg gemakkelijk te koppelen aan het navigatietoestel.

Voor wie is de Sigma Rox 12.0 geschikt?

Tom Dumoulin Sigma Rox bediening

Voor wie is de Sigma Rox 12.0 nu bij uitstek geschikt? Zoals je misschien al is opgevallen zijn wij erg te spreken over deze nieuwe Sigma fietsnavigatie. Het is dan ook dat wij deze aanraden aan zo goed als elke serieuze fietser, ongeacht of je nu een mountainbiker, wielrenner of toerfietser bent. De veelvoud aan functies in combinatie met het gebruiksgemak maken de Sigma Rox 12.0 geschikt voor zowel amateurs als professionele fietsers/wielrenners/mountainbikers.

Het enige wat wellicht een struikelblok kan zijn is de prijs. Dit is duidelijk een fietsnavigatie uit het duurdere segment. Voor sommige fietsers is de Sigma Rox 12.0 simpelweg te duur. Dan raden wij aan om te kijken naar een goedkoper model van Wahoo, Garmin of Mio. Weet wel dat deze dan ook een stuk minder functionaliteiten hebben.

“De Sigma ROX is de officiële fietsnavigatie van Team Sunweb met o.a. Tom Dumoulin en Wilco Kelderman en UCI MTB Elite CST Sandd Bafang Brentjens Mountainbike Racing Team met o.a. David Nordermann en Anne Tauber.”

 

Conclusie: de marktleiders heb er een grote concurrent bij!

Al met al maakt de Sigma Rox 12.0 enorm veel indruk, helemaal als je beseft dat de de eerste volwaardige fietsnavigatie van het merk is. De Sigma Rox 12.0 kun je in één adem noemen met de beste modellen van merken zoals Wahoo, Garmin of Mio. Deze merken hebben dan ook een geduchte concurrent erbij. Wij kijken daarom nu al uit naar de opvolger van dit toestel.

Video - look and feel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!