Advies: wel of geen fietsondergoed?

Fietsondergoed aan op de fiets? Dat doe je toch niet?

Het is een wijdverspreide ‘tip’ onder de wielrenners dat je geen ondergoed onder je fietskleding doet.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze gedachte klopt niet. Er bestaat fietsondergoed voor wielrenners.

Fietsondergoed bestaat echt. Maar waarom?

De redenering die erachter schuilt om geen ondergoed aan te doen klinkt voor de hand liggend. Fietsondergoed zou niet fijn zitten. Daarnaast kan het ondergoed kreuken en schuren. Bovenal gaat het transpiratievervoer niet zoals gewenst. Deze drie dingen doen niets goed aan het fietscomfort, aldus het heersende gedachtegoed.

Fietsondergoed is een vrij onbekend fenomeen, doordat het bestaan van fietsondergoed wordt ondergesneeuwd door de ‘ongeschreven regel’ dat je ‘dus echt geen ondergoed aan kan op de fiets’. Tijd om de wielrenners wakker te schudden. Voordat je weer op de fiets stapt en honderden kilometers maakt, doe je er verstandig aan om je eerst eens te verdiepen in het fietsondergoed voor wielrenners.

Het bestaan van fietsondergoed haalt veel vragen op. Er zijn toch zoveel wielrenners die fietsen zonder ondergoed? En juist zij zeggen dat dat beter is dan wielrennen mét ondergoed aan.

De ongekende eigenschappen van fietsondergoed

Fietsondergoed moet aan drie voorwaarden voldoen. Het moet namelijk de drie ongemakken die gewoon ondergoed met zich mee brengt wegnemen. En dat doet fietsondergoed ook!

Naadloos ondergoed

Fietsondergoed met naden

Niets is zo vervelend als dikke stiknaden of kantranden die na paar kilometers een irriterend effect op de huid hebben. Het gaat kriebelen, zeer doen en bovendien zit het niet lekker op een hard zadel. Door de ingenaaide zeem bij fietsondergoed wordt dit ongemak weggenomen. Door de platgestikte naden wordt optimaal draagcomfort bevorderd. Daarnaast zijn deze naden aangebracht waar geen contact met het zadel plaatsvindt, ook geen wrijvingscontact. Hierdoor kun je gerust fietsondergoed aantrekken zonder na iedere fietstocht je druk bezig te houden met je geïrriteerde huid.

Kreukloos ondergoed

Fietsondergoed mag niet kreuken of verfrommelen. Naast dat het een ‘luier-effect’ heeft, zit het ook niet aangenaam op de fiets. Gelukkig heb je met wielrenondergoed geen last van deze twee vervelende gevolgen. Fietsondergoed is elastisch en past zich aan de pasvorm van het lichaam. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de juiste maat koopt, anders is het effect weg.

Vocht transporterend ondergoed

Fietsondergoed

Kletsnat ondergoed. Een geïrriteerde huid, met name bij de intieme zone. Een onplezierig gevoel van een enorme lading zweet dat niet goed wordt afgevoerd. Het zijn welbekende ongemakken voor wielrenners en andere lange afstandsfietsers die wel eens met gewoon ondergoed aan hebben gefietst.

Gelukkig heb je met fietsondergoed geen last van deze ongemakken. Fietsondergoed is gemaakt van elastisch materiaal met zogenoemde “multi-channeled” vezels. Deze vezels zijn te vergelijken met kleine luchtzakjes. In zo’n vezel zitten allemaal kleine luchtzakjes die ervoor zorgen dat het transpiratievocht geleidelijk wordt afgevoerd naar de ‘buitenwereld’ en geen eigen leven gaat leiden in je kleding.

Naast dat het zweet adequaat wordt afgevoerd, wordt ook de overtollige warmte weggevoerd. Weer of geen weer, met wielrennen krijg je het gewoon warm. Door de hitte afvoer kan het lichaam op een aangename temperatuur zwoegen.

De combinatie van een snelle afvoer van zweet en hitte leidt ertoe dat de huid snel droog is. Samen met de elastische eigenschappen van fietsondergoed, heb je vrij weinig kans op irritaties.

Dames- en heren fietsondergoed

Dames hebben de keuze uit meerdere fietsondergoed kledingstukken. Denk bijvoorbeeld aan beha’s, boxers en slipjes. Een stevige sportbeha biedt comfort en gemak. Daarnaast is er ook de keuze voor gewone boxers en slipjes. Voor de heren is de keuze wat beperkter, maar daarmee niet minder voordelig. De heren fietsboxers zijn vergelijkbaar met de dames fietsboxers.

Voor vrouwen:

Het belangrijkste is dat je – man of vrouw – verzekerd bent van de juiste pasvorm. Wielrenondergoed is verschillend, afgestemd op verschillende lichaamsvormen en maten. De druk van de fietszadels bij de dames en de heren is niet hetzelfde. De drukpunten liggen op andere plekken. Daardoor zijn er grote verschillen tussen het damesondergoed en het herenondergoed qua breedtes en de grootte van de inlegzemen.

Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende aspecten waar je goed op moet letten. Niet alleen bij de aankoop van het fietsondergoed, maar ook bij het gebruik en het onderhoud van het ondergoed.

Let hierop als je fietsondergoed wilt kopen

Let bij de aankoop van fietsondergoed erop dat je de juiste maat koopt. Het is belangrijk dat het ondergoed naadloos aansluit. Hiermee voorkom je wrijving en uiteindelijk ook de bijbehorende irritatie.

Daarnaast is het belangrijk om het onderscheid tussen damesondergoed en herenondergoed te onderkennen. Damesondergoed heeft andere breedtes en ook de grootte van de inlegzemen is anders. Dit komt doordat de druk van de fietszadels bij dames anders zijn dan de drukpunten bij herenzadels (dit punt is ook al eerder genoemd).

Fietsondergoed werkt als schokdemper. Wanneer je na een lange koude winter de fiets weer van stal haalt, is de kans groot dat er weer de welbekende zadelpijn optreedt. Door fietsondergoed beperk je deze pijn. Maar let erop: koop fietsondergoed niet enkel en alleen om deze reden.

 

Let hierop als je fietsondergoed wilt dragen

Fietsondergoed voor dames

Tijdens het fietsen zweet je veel en krijg je het ook ontzettend warm. Niet vreemd ook dat er bacteriegroei plaats vindt. Hoewel fietsondergoed bijdraagt aan de hitte afvoer en de transport van zweet, is een goede huidverzorging nog steeds belangrijk. Eventueel ontharen kan ook gunstig zijn.

Een wielrenonderbroek heeft een ingenaaide zeem. Wanneer je daarover heen een wielrenbroek draagt die eveneens een zeem heeft (en misschien zelfs nog schuim) kan dat irriterend werken. De zeem van de onderbroek en het wielrenbroek schuren dan langs elkaar. Dit moet je tijdens een lange afstandstocht toch zien te voorkomen.

Let hierop als je fietsondergoed wilt wassen

Het zal je vast niks verbazen dat fietsondergoed ook wasbeurten nodig heeft. Over het algemeen zijn hier geen specifieke regels voor. Let bij de aankoop altijd op wat er op het labeltje staat. Het enige wat je beter niet kunt doen is wasverzachter gebruiken. Dit krijg je er bijna niet uit en kan ook leiden tot irritatie.

Fiets je met grote regelmaat? Dan doe je er verstandig aan om meerdere onderbroeken aan te schaffen. Zo heb je altijd fietsondergoed op voorraad, zelfs als je een was draait.

De voor- en nadelen

Voordelen
  • Naadloos. Geen last van wrijving en irritatie door ingenaaide zemen en plat gestikte naden.
  • Ventilerend. De ‘luchtbubbels’ in de vezels vervoeren het zweet en reguleert de hitteafvoer.
  • Isolerend. Een extra laag beschermd je tegen weer en wind.
  • Draagcomfort. Het werkt als een schokdemper.
  • Veelzijdig gebruik. Het fietsondergoed ook bruikbaar voor hardlopen en andere sportiviteiten.
Nadelen
  • De mate waarin mensen zemen aangenaam vinden is heel persoonlijk.
  • Fietsondergoed vindt niet iedereen even noodzakelijk.
  • Fietsondergoed moet na iedere fietstocht gewassen worden.
  • Fietsondergoed kost meer geld dan gewoon ondergoed.

Conclusie – wel of geen fietsondergoed aanschaffen?

Fietsondergoed geeft extra bescherming. Niet alleen tegen weer en wind, maar ook tegen wrijving en irritatie. Bovendien reguleert het de hitte-afvoer en het zweettransport. Deze combinatie aan voordelen vergroot het fietscomfort en verkleint de kans op huidirritatie en zadelpijn. Wij raden daarom fietsondergoed aan. Het kost misschien wat geld, maar je krijgt er veel goeds voor terug. In een hobby mag geïnvesteerd worden!

Bronnen: