De beste beenwarmers en beenstukken voor wielrenners

Moet je als wielrenner een lange of korte broek dragen? Het is vooral in de tussenmaandjes een lastige vraag. In de koude, vroege ochtenduurtjes is een lange broek is fijn, maar zodra de zon begint te schijnen voelt een lange fietsbroek opeens zwaar overbodig.

Beenwarmers, ook wel beenstukken genoemd, bieden uitkomst! Maar welke moet jij nu hebben? Dát en nog veel meer leggen we hier aan je uit.

foto product voordelen
BBB Cycling Comfort Legs wielrennen beenstukken BBB Cycling ComfortLegs Beenwarmers
  • betaalbaar
  • geschikt voor de herfst, lente en milde winterdagen
  • hoog draagcomfort
bekijk prijs
AGU Trend beenwarmer wielrennen AGU Trend Unisex Leg Warmers
  • goede prijs-kwaliteit verhouding
  • AGU-kwaliteit
  • voor de herfst, lente en milde winterdagen
  • Eenvoudig verstelbaar naar jouw voorkeuren
bekijk prijs
GripGrab Classic Thermo extra warme beenstukken voor wielrennen GripGrab Classic Thermal Beenstukken Extra warm
  • Warmer dan andere modellen
  • Extra comfort door fleecestof
  • Goede pasvorm & zakken niet af
bekijk prijs

De beste beenstukken en beenwarmers voor wielrennen van april2024

#1 BBB Cycling ComfortLegs beenstukken

Deze comfortabele beenstukken van BBB Cycling bieden veel warmte en bescherming voor een relatief zacht prijsje. Daarnaast hebben ze een hoog ademend vermogen en een hoog draagcomfort.

Qua warmte zit het bij deze beenwarmers wel goed. Tijdens het fietsen in zowel de herfst als wintermaanden hielden ze onze benen goed warm.

Ook merkten we dat ze niet snel te warm werden en waren ze – zodra de zon doorbrak – gemakkelijk uit te trekken waren.

Dankzij de anatomisch gevormde panelen sluiten de beenstukken goed aan en de platte stiknaden voorkomen irritatie. De bovenzijde van de beenwarmers is voorzien van een siliconenstrip die voorkomt dat ze afzakken.

Kortom, de BBB Cycling ComfortLegs zijn veelzijdige, comfortabele en betaalbare beenstukken geschikt voor zowel frisse als koude weersomstandigheden.

Bekijk prijs

Voordelen
  • betaalbaar
  • geschikt voor winter én herfst
  • goede pasvorm en hoog draagcomfort
  • beenstukken geschikt voor wielrenners én MTB’ers.
Nadelen
  • niet warm genoeg voor fietsen op de koudste winterdagen
  • niet geheel naadloos

#2 AGU Trend Unisex Beenstukken

Agu Trend Legwarmer

De Trend Unisex beenstukken van AGU vallen in dezelfde klasse als de beenwarmers van BBB Cycling. Ook dit setje van AGU is namelijk zeer comfortabel, lekker warm en niet al te duur.

Koude benen behoren voorgoed tot de verleden tijd met deze beenstukken. Tenminste, als je ze niet op de allerkoudste dagen draagt.

De beenwarmers zijn warm genoeg voor milde winterdagen, maar leggen het op de koudste dagen af tegen een warme, lange fietsbroek.

De Trend beenstukken zitten verder erg comfortabel en blijven goed zitten dankzij de silliconen antislipstrips.

Al met al zijn de AGU Trend beenstukken een goede optie voor wielrennen in fris en koud weer.

Bekijk prijs

Voordelen:

Voordelen
  • betaalbaar
  • AGU kwaliteit
  • zitten erg comfortabel
  • precies goed voor herfst, lente en milde winterdagen
Nadelen
  • niet warm genoeg voor fietsen op de koudste winterdagen
  • pasvorm niet voor iedereen geschikt

#3 GripGrab Classic Thermal extra warme beenstukken

GripGrab Classic Thermo Legwarmer

De GripGrab Classic Thermal beenstukken zijn bij uitstek geschikt voor de koudste winterdagen. Ze houden je benen lekker warm, ademen goed en zitten comfortabel.

De beenwarmers zijn gemaakt van zacht, ademend fleecemateriaal dat de benen onder alle omstandigheden lekker warm houdt – óók op de koudere dagen.

Het draagcomfort is uitstekend. Het fleecemateriaal voelt zacht tegen de huid, de pasvorm is uitstekend en de beenstukken zakken niet af.

Helaas is het ontwerp niet geheel naadloos, maar deze bevinden zich gelukkig op plekken waar we er geen last van hadden.

Naar onze mening is de GripGrab Classic Thermal een goede optie voor wielrenners die een setje extra warme beenstukken voor in de herfst en winter zoeken.

Bekijk prijs

Voordelen
  • warmer dan AGU en BBB modellen
  • erg comfortabel dankzij fleece
  • goede pasvorm en zakken niet af
  • GripGrab-kwaliteit
Nadelen
  • wat duurder
  • niet geheel naadloos

Wat zijn beenwarmers?

Beenwarmers zijn lange, hoge ‘kousen’ die jouw benen warm houden tijdens het wielrennen. Je trekt ze aan net zoals je een sok zou aantrekken, maar trekt ze dan door tot aan je bovenbeen.

Deze beenstukken zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je de beenwarmers die je gehele been bedekken. Deze draag je onder je korte fietsbroek en zijn ideaal voor de koudste winterdagen.

Daarnaast zijn er zogenaamde kniestukken. Deze bedekken, zoals de naam al doet vermoeden, vooral de knieën en slechts een klein gedeelte van je boven- en onderbenen.

De voordelen van beenstukken voor wielrenners

Hét grote voordeel van beenstukken is hun flexibiliteit. In tegenstelling tot een lange wielerbroek – die je de hele rit aan moet houden – kun je beenwarmers namelijk makkelijk uitdoen.

Zo zijn er veel wielrenners die de beenstukken alleen dragen tijdens het opwarmen. Zodra de benen en spieren zijn opgewarmd of de zon doorbreekt gaan de beenstukken uit.

Dit werkt natuurlijk ook andersom. Lijkt het een dag voor een korte fietsbroek maar ben je niet zeker van je zaak? Neem dan voor de zekerheid je beenstukken mee!

Omdat ze zo compact en lichtgewicht zijn neem je ze gemakkelijk mee in de zakken van je wielertenue.

Een ander voordeel van beenwarmers is de prijs. Beenstukken zijn meestal een stuk voordeliger dan lange fietsbroeken.

Beenstukken kopen? Hier moet je op letten!

Het vinden van een passend setje beenstukken is niet ingewikkeld. Toch zijn er meerdere zaken waar je rekening mee moet houden.

1. Materiaal & dikte

Het is van groot belang dat je let op het materiaal van de beenstukken die je op het oog hebt. Dit bepaalt niet alleen hoe warm de beenstukken zijn, maar ook hoe goed ze ademen, in hoeverre ze winddicht zijn en nog veel meer.

Neem bijvoorbeeld beenstukken van dun lycra-materiaal. Deze zijn erg lichtgewicht, superdun en bieden daardoor weinig isolatie.

Aan de andere kant zijn er warmere beenwarmers. Deze zijn vaak gemaakt van  synthetische materialen, zoals polyamide of polyester. Deze materialen zijn vaak duurzaam, lichtgewicht én warm.

Wil je extra warme beenstukken, dan raden we je aan te kijken naar een model met een goede voering. Deze is vaak gemaakt van geborsteld fleece-materiaal of textiel.

Let op! Hoe warmer een beenstuk, hoe minder goed deze doorgaans ademt. Gelukkig is dit bij beenstukken niet een enorm probleem, aangezien je ze gemakkelijk uit kan doen als je het te warm krijgt

2. Pasvorm

Ook de pasvorm speelt een belangrijke rol. Veel beenstukken zijn zogenaamd unisex, wat betekent dat ze voor zowel mannen als vrouwen geschikt zijn.

Merken claimen dit wel, maar wat we vaak zien is dat beenstukken niet voor iedereen geschikt zijn. Dit heeft vooral te maken met de pasvorm.

Heb je een beenwarmer met de verkeerde pasvorm, dan zit deze te strak of zakt die tijdens het wielrennen af.

Kijk daarom goed naar de reviews en ervaringen van andere gebruikers. Ook geven merken vaak in de specificaties aan wat de exacte afmetingen zijn van de beenstukken.

3. Lengte / Dekking

Met de lengte bedoelen we welke delen van je benen de beenstukken allemaal bedekken. Zoals we eerder al benadrukten zijn beenstukken er namelijk in verschillende maten. Hoe meer ze van je been bedekken, hoe warmer ze zijn.

Volledige lengte beenwarmers bedekken je gehele onderbeen (tot de enkel) en je bovenbeen tot onder je fietsbroek. Deze lengte raden we aan voor zowel de herfst- als wintermaanden.

Kniewarmers daarentegen, bedekken slechts je knie en een deel van je kuit en dijbeen. Deze zijn een stuk kouder en daardoor alleen geschikt voor warmere omstandigheden.

4. Comfort: naden, siliconen antislipstrip en meer

Natuurlijk bepaalt de pasvorm ook in grote mate de mate van comfort. Een model met een goede pasvorm zit niet te los én niet te strak.

Daarnaast zijn er nog diverse andere eigenschappen die invloed hebben op het draagcomfort. Denk bijvoorbeeld aan de naden. Als deze zich op een vervelende plek bevinden kan dit zorgen voor irritatie en pijn – net zoals bij een fietsbroek.

Daarom plaatsen veel merken de naden op plekken waar je er geen last van hebt. Ook zijn er beenstukken met zogenaamde ‘platte’ naden en zijn er zelfs geheel naadloze modellen.

Verder moeten de beenwarmers een siliconen antislipstrip hebben. Deze voorkomt dat de beenstukken tijdens het fietsen afzakken. Dat is wel is zo handig.

5. Mate van waterdichtheid

Compleet waterdichte beenstukken voor fietsen bestaan – zover wij weten – niet. Wel zijn er modellen die waterafstotend zijn. Deze zijn bestand tegen een spatje regen maar zullen bij langdurige buien toch water doorlaten.

Heb je liever een setje beenwarmers dat (beperkt) bestand is tegen een eventuele regenbui? Dan doe je er verstandig aan een waterafstotend model te kiezen.

In het kort

Zo – jij weet nu precies waarom beenstukken zo handig zijn voor wielrennen, waar je op moet letten als je beenwarmers wilt kopen én welke jij moet hebben.

Met een setje beenstukken haal je een waardevol en flexibel stukje fietskleding in huis – iets waar je absoluut geen spijt van gaat krijgen!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)