Windjack: de absolute must have voor elke fietser!

Als fietser stel je jezelf dagelijks bloot aan de elementen. Regen, harde wind en koude of juist warme temperaturen, je krijgt het allemaal voor de kiezen. Eén van de grootste vijanden van elke fietser is de wind. Niet alleen kan tegenwind het fietsen een stuk lastiger maken, het kan er ook voor zorgen dat je het flink koud krijgt, ongeacht het seizoen. Een windblocker, windjack of windstopper voorkomt of verhelpt dit.

Een windjack, vaak ook wel een windblocker of windstopper genoemd, is een ideale buitenlaag voor fietsers die worden geconfronteerd met wind (in principe elke fietser). Windblockers zijn gemakkelijk mee te nemen in je wielertenue en bieden ook het hoofd tegen eventuele regen. Ze zijn naast bijzonder handig dus ook veelzijdig. Kortom, een windblocker is een absolute must have voor fietsers.

In dit artikel zullen we de verschillende opties die je hebt bespreken en benoemen we de zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een windstopper besteld.

Het lagensysteem: een korte herhaling

Het lagensysteem: een korte herhaling

Veel buitensporters – waaronder fietsers – maken gebruik van een zogenaamd laagjessysteem. Dit houdt het volgende in:

In totaal bestaat een lagensysteem uit drie verschillende lagen, elk met zijn eigen functie. De basislaag heeft als functie om zweet weg te voeren van het lichaam en goed te ademen. De middenlaag moet zorgen voor warmte en isolatie. Tot slot moet de buitenlaag je beschermen tegen de elementen, waaronder de wind en regen. In principe kan een windblocker worden gebruikt als middenlaag of buitenlaag, maar in de meeste omstandigheden zal een windstopper worden gebruikt als buitenlaag.

Een belangrijke kanttekening is het feit dat een compleet lagensysteem vooral in de herfst- en wintermaanden wordt gebruikt. In de lente en/of zomer heb je vaak genoeg aan een wielertenue als basislaag en misschien een wind- of regenjack in geval van een onverwachte regenbui. Daarnaast wordt er bij het lagensysteem ook geen rekening gehouden met eventuele accessoires, zoals handschoenen en veelzijdige fietssjaals.

Waarom een windblocker zo handig is

Waarom een windblocker zo handig is

Wat maakt nu dat een windstopper een absolute must have is? Daar hebben wij natuurlijk meerdere argumenten voor. Ten eerste: als fietser heb je doorgaans geen last van de echte temperatuur, maar de gevoelstemperatuur. De wind speelt een enorme rol als het gaat om gevoelstemperatuur. Heb je een windblocker of windstopepr mee, dan zal je dit een stuk warmer doen laten aanvoelen dan bijvoorbeeld een dikke isolatielaag.

Ten tweede is een windjack bijzonder veelzijdig. Ongeacht welk seizoen het is, je zult altijd wel eens te maken krijgen met wind. Een windblocker biedt dan uitkomst.

Daarnaast willen we het compacte formaat en geringe gewicht van de meeste windblockers noemen. Ze zijn zó compact en lichtgewicht, dat ze gemakkelijk mee te nemen zijn en je zeker niet zullen tegenhouden.

Bij een windblocker heb je misschien het standaardbeeld van een dun jack waar je bijna doorheen kunt kijken. Toegegeven, veel windstoppers zien er zo uit. Ze zijn immers lichtgewicht en compact. Windjacks zijn er echter in allerlei verschillende soorten en maten. Zo zijn er mouwloze varianten, maar ook windblockers vervaardigd uit softshell materiaal. Er is simpelweg erg veel keuze.

Tot slot willen we ook het financiële aspect – nooit onbelangrijk – aanstippen. Veel windblockers zijn bijzonder voordelig geprijsd. Zo heb je voor €30 al een hoogwaardige windblocker van Van Rysel en betaal je alleen bij de duurste merken meer dan €75 voor een windstopper.

Al met al zijn windstoppers handiger dan veel andere jacks, te gebruiken in elk seizoen en gemakkelijk mee te nemen. Bovendien is er keuze uit tal van soorten windjacks en zijn de meeste windblockers niet al te duur. Kortom, zeker een aanrader!

De verschillende soorten windstoppers voor fietsers
De verschillende soorten windstoppers voor fietsers

Als fietser heb je de keuze uit een breed scala aan windblockers van uiteenlopende merken. Van de allerduurste jacks van merken zoals ASSOS, tot de betaalbare en degelijke windstoppers van merken zoals B’Twin, Van Rysel, Rogelli en Agu. Daarnaast bestaat er ook veel variatie op gebied van andere eigenschappen. Zo zijn er mouwloze windstoppers, dikkere windjacks, noem maar op. Hieronder zullen we deze verschillen kort uitlichten en de voor- en nadelen tegen elkaar opwegen.

Standaard jas tegen de wind

Een standaard windjack is een dun, lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen jack met lange mouwen. Vaak wegen ze rond de 100 gram, hebben ze een volledige rits en zijn ze flinterdun. Ideaal voor elke fietser, ongeacht het seizoen en de omstandigheden. Alleen in de zomer kan een dergelijk windjack erg warm en benauwd aanvoelen, maar dan hoef je ‘m in principe ook niet te dragen.

Klik hier en check de windjacks van Bol.com
Klik hier en check de windjacks van Decathlon
Klik hier en check de windjacks van Bever

Voordelen

• eenvoudig
• winddicht
• overal verkrijgbaar
• veelzijdig
• lichtgewicht

Nadelen

Mouwloze windstoppers

Een mouwloze windjack is op veel vlakken te vergelijken met een standaard windjack, alleen dan in een mouwloze variant. Zo’n windstopper bodywarmer is ideaal voor in een lagensysteem: je kunt er laagjes onderdoen maar ook met gemak een laag boven doen.

Daarnaast is zo’n mouwloze windstopper ideaal wanneer het warm en benauwd is maar toch flink waait. Een mouwloos windjack voelt namelijk minder warm of benauwd aan. Tot slot zijn dit soort jacks vaak compacter en lichter dan de varianten mét mouwen.

Klik hier en check de mouwloze windstoppers van Bol.com
Klik hier en check de mouwloze windstoppers van Decathlon

Voordelen

• werkt goed in een laagjessysteem
• lichtgewicht en compact
• ideaal voor in de zomer
• veelzijdig
• breed aanbod van verschillende merken

Nadelen

Softshell windblocker

Is het écht koud en gaat isolatie boven ademend vermogen, dan kies je voor een softshell windjack. Deze houden niet alleen de wind buiten, maar isoleren ook. Dit maakt ze ideaal voor erg koude omstandigheden, maar minder veelzijdig.

Voor de lente of zomer zijn ze namelijk te warm, ondanks het feit dat softshell van nature een stof is die goed ademt. Ook zijn dit soort jacks zwaarder en minder compact in te pakken. Vaak trek je ze aan voordat je op de fiets stapt en trek je ze gedurende je rit niet uit.

Klik hier en check de softshell winblockers van Bever
Klik hier en check de softshell windblockers van Bol.com

Voordelen

• perfect in koude omstandigheden
• softshell houdt de wind buiten en de warmte binnen
• ondanks dikte materiaal goed ademend vermogen

Nadelen

• zwaarder en minder compact dan andere types windblockers
• te warm voor gebruik in de lente of zomer

Windjack kopen? Houd rekening met de volgende zaken!

Windjack kopen? Houd rekening met de volgende zaken!

Ben je in de markt voor een windjack? Het kopen van een windstopper moet je niet te ingewikkeld maken, maar door op de volgende zaken te letten voorkom je dat je een miskoop maakt.

Maatvoering

Let ten eerste goed op de maatvoering en hoe het product valt. Bij het maken van een online aankoop is dit wat lastiger, maar bekijk de comments/reviews van het product, de productomschrijving en bezoek de website van het desbetreffende merk om je wat in te lezen op de maatvoering.
Probeer een jas te vinden die niet te strak zit (er moeten laagjes onder kunnen), maar ook niet te groot is. Een te groot windjack is immers erg irritant en maakt ook dat je minder aerodynamisch bent.

Traditioneel, softshell of mouwloos?

Natuurlijk moet er ook een keuze worden gemaakt over het type windjack. Ga je voor een dunne, traditionele windjack of neig je toch meer naar een softshell windjack of mouwloze variant? Zodra je op dit gebied de knoop doorhakt zul je zien dat de selectie alsmaar kleiner wordt en je steeds dichterbij de perfecte windstopper komt.

Verder zijn er nog tal van kleine eigenschappen, soms ook wel features genoemd, die een doorslaggevende rol kunnen spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meerdere zakken, een extra opvallende kleur of reflectiestrips die de zichtbaarheid bevorderen.

Sommige windjacks zijn voorzien van tal van verschillende features, andere weer niet. Bepaal voor jezelf waar je waarde aan hecht en waar je juist geen behoefte aan hebt.

Bepaal je budget

Tot slot moet je voor jezelf vaststellen wat je budget is. Eerder noemden we al dat veel windblockers goed te betalen zijn, maar dat er ook duurdere modellen zijn. Doorgaans zijn de traditionele windjacks niet al te duur. De dikkere softshell windblockers voor fietsers zijn wél een stuk duurder. Hoe dan ook, stel van te voren vast hoeveel je bereid bent om uit te geven en zoek dan binnen deze prijsklasse naar het perfecte model.

Reviewed

Om het voor jou nog gemakkelijker te maken, kijken we hieronder naar drie verschillende windblockers. Deze verschillen op gebied van ‘type’, merk en prijsklasse. Met wat mazzel zit de ideale windstopper voor jou hier tussen en hoef je zelf al het uitzoekwerk niet meer te doen. Zo niet, dan is er nog meer dan genoeg keuze en weet je dankzij deze reviews waar je op moet letten.

Agu Essential Windblocker
Agu Essential Windblocker

Waarschijnlijk ken je het merk Agu al wel. Het merk staat alom bekend om haar producten met sterke prijs-kwaliteitsverhouding en functionele designs. De Agu Essential Windblocker is hier allesbehalve een uitzondering op. Dit jack is een ultralicht traditioneel windjack met een aantal handige features en een betaalbare prijs.

De Agu Essential Windblocker is winddicht en heeft zelfs waterafstotend vermogen. In een lichte regenbui zal dit jack je dus ook droog houden. Deze windstopper is beschikbaar in vijf maten (S t/m XXL) en in drie kleuren. Meer dan genoeg keuze dus!

Ondanks het feit dat dit jack ultralicht is, heeft het toch de nodige features. Zo is de Essential Windblocker voorzien van een aantal reflecterende details en een tweewegrits.

Al met al is de Agu Essential Windblocker de ideale buitenlaag voor iedere fietser die een jack voor het gehele jaar zoekt en bereid is om €59,99 uit te geven. Dit jack geeft je absoluut waar voor je geld en zal je zeker niet teleurstellen!

Klik hier en check de beste prijs.

Van Rysel RR900 Mouwloze windstopper
Van Rysel RR900 Mouwloze windstopper

Zoals eerder al werd verteld zijn windstopper bodywarmers ideaal voor warme omstandigheden. Neem bijvoorbeeld deze mouwloze windstopper van Van Rysel (voorheen B’Twin). Dit jack – als je het al zo kunt noemen – is dusdanig licht en dun dat je bijna niet doorhebt dat je ‘m draagt! Deze windstopper houdt de wind tegen en zorgt ervoor dat je het niet te fris krijgt tijdens je zomerse ritten. Ook in de winter is dit jack ideaal als onderdeel van je laagjessysteem.

Wat deze windblocker uniek maakt is het feit dat de achterzijde van het jack voorzien is van ademend mesh. Hierdoor voorkom je dat je rug zweterig en plakkerig wordt tijdens het fietsen. Verder is de Van Rysel RR900 voorzien van een volledige rits en is ‘ie verkrijgbaar in een witte of zwarte kleurstelling en maar liefst vijf maten (S t/m 2XL).

Weet je niet zeker of deze mouwloze windblocker je gaat passen? Loop dan simpelweg een Decathlon binnen en probeer ‘m uit! Ongeacht waar je ook woont in Nederland, overal zit tegenwoordig wel een Decathlon in de buurt.

De Van Rysel RR900 is een functionele, mouwloze windstopper met uitstekend ademend vermogen. Combineer dit met een relatief lage prijs en het feit dat je ‘m gemakkelijk kunt uitproberen in de winkel en je hebt naar onze mening een echte winnaar. Het is niet voor niets dat dit een van onze favoriete windblockers is!

Klik hier en check de beste prijs.

GORE C3 Classic Windstopper softshell fietsjack
GORE C3 Classic Windstopper softshell fietsjack

Ben je op zoek naar een dikkere windstopper vervaardigd uit softshellmateriaal? Dan kun je simpelweg niet om deze C3 Classic Windstopper van het welbekende GORE heen. Dit is één van de beste softshell windstoppers die je vandaag de dag kunt kopen. Hiertegenover staat wel een imposante prijs van circa €140, maar dit is het – naar onze mening – zeker waard, mits je daadwerkelijk zo’n jack nodig hebt.

Wat maakt deze windblocker nu zo goed? Het zit ‘m voornamelijk in het gebruikte materiaal. GORE heeft voor deze jas namelijk gekozen voor softshell met een GoreTex Windstopper materiaal. Dit is bijzonder winddicht en heeft geweldige ademende eigenschappen.

Daarnaast is de GORE C3 Classic Windstopper ook voorzien van allerlei handige features. Denk hierbij aan reflecterende details, een YKK-rits, een steekvak op de borst, voorgevormde mouwen en elastische manchetten. Het design is erg goed doordacht en dat zie je duidelijk.

Helaas is deze Gore Windstopper slechts verkrijgbaar in drie kleurstellingen (rood, groen & zwart) in de maten (S t/m XXL). Is dit voor jou echter geen probleem, dan is dit hét perfecte windjack voor de koude daagjes, zowel in Nederland als op een avontuurlijke fietsvakantie.

Klik hier en check de beste prijs.

Tot slot

Tot slot

Windblockers zijn veelzijdig, betaalbaar en simpelweg superhandig. Je kunt er niet omheen – je hebt er gewoon eentje nodig als fietser. Wat voor windblocker je nodig hebt, dat hangt compleet af van het beoogde gebruik, je persoonlijke voorkeuren en natuurlijk het budget.

Wij hopen je hier in ieder geval te hebben overtuigd van het nut van een goede windstopper en te hebben geïnformeerd over de verschillende soorten opties die je hebt als je er eentje wilt aanschaffen.

Misschien heb je aan de hand van de door ons uitgelichte windblockers al de ideale gevonden! Zo niet, dan heb je nog een zoektocht voor je. Gelukkig gaat dit met alle opgedane kennis vast en zeker goed komen en vind ook jij de perfecte windstopper.

We zijn erg benieuwd of jij een windjack gebruikt.. en zo ja, welke? Misschien kunnen we deze ook aan de review toevoegen zodat we een nog completer beeld kunnen schetsen. Alvast bedankt, het BikeVision.nl team.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)