Vind in 6 stappen de beste fietsendrager

Wil je een fietsendrager kopen maar weet je niet waar je op moet letten? Dan zit je hier goed. Een fietsendrager is enorm praktisch als je op fietsvakantie gaat, elders in het land gaat fietsen of slechts je kinderen (met fiets) op school af wilt zetten.

In eerste instantie zou je zeggen dat het uitkiezen van een fietsendrager niet al te lastig kan zijn. Dit kan in de praktijk nog wel eens tegenvallen. Er is immers erg veel keuze! Onder fietsendragers is er namelijk wel degelijk veel verschil.  Daarom hebben wij dit lijstje van 6 zaken waar je op moet letten wanneer je een fietsendrager aanschaft, opgesteld.

Tot slot vergelijken we 5 verschillende fietsendragers. We kijken naar de onderlinge verschillen en welke drager in welke situatie het meest ideaal is.

1. Met welk voertuig ga je de fietsendrager gebruiken?

Fietsendrager camper

Het eerste waar je naar moet kijken, is het type voertuig waarmee je de drager van plan bent te gaan gebruiken. Is dit een gewone personenauto, een camper, caravan of misschien zelfs een vouwwagen? Hier dient zeker rekening mee te worden gehouden.

Voor een personenauto kun je simpelweg met een ‘gewone’ fietsendrager uit de voeten. Voor een camper, caravan of een vouwwagen heb je wél een speciale drager nodig. Zo zijn er voor caravans en vouwwagens speciale fietsendragers die op de dissel kunnen. Als je in bezit bent van een vouwwagen heb je trouwens meerdere opties: een drager op de bovenkant van de vouwwagen of een drager op dissel.

Voor campers zijn er weer dragers die precies goed achterop de camper passen. Sommige campers hebben overigens een vaste fietsendrager.

2. Bepaal de positie van de fietsendrager

fietsendrager op het dak van de auto

Ongeacht met welk voertuig je de drager wilt gaan gebruiken, je hebt waarschijnlijk een aantal opties qua positie. Zo heb je bij personenwagens verschillende opties, namelijk op het dak, op de trekhaak of op de achterklep. Ook bij vouwwagens en caravans heb je diverse opties.

Positie op de auto

Doorgaans heb je 3 keuzes voor de positie van een fietsendrager bij een auto: op het dak, op de trekhaak of op de achterklep. De positie die je het vaakst ziet is op de trekhaak. Dit is namelijk het makkelijkste: de drager is gemakkelijk te bevestigen en de fiets erop plaatsen is zo gedaan. Ook is het fijn dat er op veel fietsendragers voor op de trekhaak vaak 2 fietsen passen. Een groot nadeel is wel dat je doordat de drager op de trekhaak zit, je niet meer in de achterbak kunt komen. Daarom hebben de meeste van dit soort fietsendragers een kantelfunctie.

Bij een fietsendrager op het dak daarentegen, kun je wel gemakkelijk bij de achterbak. Deze dragers zijn vaak maar geschikt voor 1 fiets, maar je kunt er gemakkelijk 2 of 3 naast elkaar plaatsen. Een vereiste voor een drager op het dak is dakrails. Een drager op het dak heeft eigenlijk 2 grote nadelen: het is meer gedoe om de fiets(en) te plaatsen en je vangt door de fietsen op het dak een stuk meer wind.

Tot slot heb je nog fietsendragers die bevestigd kunnen worden op de achterklep. Deze zijn vaak erg simpel en goedkoop. Met een speciale bevestiging kun je deze bevestigen aan de achterklep van de auto. Het verschilt echter per auto en model drager of deze wel of niet op je achterklep past. Ook hebben deze dragers veel minder laadvermogen.

Als je 3, 4 of zelfs 5 fietsen mee wilt nemen, dan kun je ook voor 2 van de 3 opties kiezen! Bijvoorbeeld een fietsendrager op je trekhaak én een drager op het dak. Kijk dan wel goed naar het maximale laadvermogen van je auto en zorg ervoor dat de dragers en fietsen elkaar niet in de weg gaan zitten.

Positie bij caravan of vouwwagen

Fiets op de caravan

Bij een caravan heb je ook weer meerdere opties als je gaat kijken naar speciale fietsendragers. Er zijn geen fietsendragers voor op het dak van een caravan. Dit is simpelweg te hoog. Nee, bij een caravan zijn er slechts dragers voor op de dissel en voor aan de achterkant van de caravan. De dragers voor aan de achterkant zijn alleen te gebruiken als je zorgt voor voldoende kogeldruk. Want uit onderzoek blijkt dat door het plaatsen van een fietsendrager achterop de caravan, de demping met maar liefst 20% afneemt! Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Daarom raden wij aan om of de fietsen simpelweg in de caravan te vervoeren, óf te kiezen voor een fietsendrager voor op de dissel. Zo’n drager heeft namelijk geen invloed op zaken zoals demping. Bij een fietsdrager op de dissel moet je juist letten op dat je niet een te hoge kogeldruk hebt.

Bij vouwwagens is het weer anders. Omdat vouwwagens nu eenmaal wat lichter en kleiner zijn dan caravans, maakt het een stuk minder uit waar je de drager plaatst. De meest gangbare plek is simpelweg bovenop de vouwwagen.

3. Hoeveel fietsen wil je vervoeren?

Ook dit is een simpele, maar belangrijke zaak. Wil je slechts 1 of 2 fietsen vervoeren? Dan voldoet een normale drager voor op de trekhaak. Als je er meer dan dat wilt gaan vervoeren, zul je moeten kijken naar meerdere dakdragers of combinaties van verschillende fietsendragers (op trekhaak én op het dak).

4. Bevestigingslocatie: voorvork of frame?

Een fiets kan op twee verschillende manieren worden bevestigd aan de fietsendrager. Dit kan via een bevestiging aan de voorvork van de fiets of aan het frame. Het maakt doorgaans vrij weinig uit welk soort bevestiging een fietsdrager heeft, beide voldoen en er zijn onderling nauwelijks grote verschillen.

Wel is het zo dat bepaalde bevestigingen beter werken voor bepaalde fietsen. Als het frame bijvoorbeeld extra dik is, kan het lastig zijn om de fiets via het frame aan de drager te bevestigen. In zo’n geval kun je dus het beste voor een drager met voorvorkbevestiging kiezen. Wij raden dus aan om zelf te kijken welke soort bevestiging het beste op je fiets past.

5. Wat voor type fiets ga je vervoeren?

Verschillende type fietsen

Het is helaas niet zo dat elk soort fiets op elke fietsendrager past. Nee, voor bepaalde fietsen heb je een speciale fietsendrager nodig. Neem bijvoorbeeld een elektrische fiets. Omdat deze doorgaans een stuk zwaarder zijn (door de accu en de motor), is hier een speciale, sterkere drager voor nodig.

Ook moet je rekening houden met het feit dat je dus met een zwaardere fietsendrager en zwaardere fietsen rondrijdt (denk aan het maximale laadvermogen van de auto en de kogeldruk!). Voor één elektrische fiets voldoet een drager met een laadvermogen van rond de 30 kilo. Als je meerdere e-bikes vervoert dient er dus een fietsendrager met meer laadvermogen gebruikt te worden.

Fietsendragers geschikt voor elektrische fietsen

Ook voor mountainbikes is er een speciale drager nodig. Dit is vanwege de brede banden van een mountainbike. Wanneer je je mountainbike gaat vervoeren, heb je daarom een drager nodig met brede wielgoten. Bij sommige dragers is dit standaard of kun je deze extra brede wielgoten als accessoire kopen. Houd hier dus rekening mee

Wanneer je je racefiets wilt vervoeren met een fietsendrager, dan moet je ook met een aantal zaken rekening houden. Met name de ultra lichtgewicht carbon racefietsen zijn vrij kwetsbaar. Daarom is het slim om de bevestigingsklemmen niet te strak op het frame te klemmen, dit kan namelijk beschadigingen veroorzaken.

Bekijk alle fietsendragers

6. Overige zaken waar je op moet letten

Tot slot zijn er nog een aantal kleinere zaken waar je goed op moet letten. Ook deze zijn van essentieel belang, let dus goed op!

Stekkeraansluitingen

Elke fietsendrager is voorzien van een elektrische stekkeraansluiting. Zo wordt de verlichting van de drager met van stroom voorzien. Er zijn doorgaans twee verschillende stekkeraansluitingen: de 7-polige en de 13-polige. Daar waar vroeger de 7-polige stekker standaard was, is tegenwoordig de 13-polige stekker standaard. Heb je toch een 7-polige stekker en wil je gebruik maken van een nieuwe fietsendrager met een 13-polige? Er zijn gelukkig ook tal van verloopstekkers, waardoor je deze toch samen kunt gebruiken.

De beste verloopstekkers

Gewicht

Bepaalde fietsendragers zijn een stuk zwaarder dan andere. Denk bijvoorbeeld aan dragers geschikt voor elektrische fietsen. Hou bij de aanschaf van een fietsendrager in ieder geval rekening met het maximaal laadvermogen van de auto en van de kogeldruk! Zo voorkom je gevaarlijke situaties.

Inklapbaar

Sommige fietsendragers zijn inklapbaar. Dit maakt deze erg gemakkelijk om op te bergen, zowel thuis als op vakantie. Ook onder inklapbare of invouwbare dragers zijn er veel verschillen. Zo heb je opklapbare fietsendragers waarbij je slechts de zijkanten kunt inklappen, maar ook dragers die tot een klein pakketje kunnen worden opgevouwen. Dit soort fietsendragers zijn vaak wel een stuk duurder.

Kantelfunctie

Een fietsendrager met kantelfunctie heeft verschillende voordelen. De belangrijkste hiervan is, is dat je dankzij de kantelfunctie gemakkelijk bij de kofferbak komt. Normaliter zou een drager op de trekhaak in de weg zitten, maar bij een drager met een kantelfunctie heb je hier geen last van. Een bijkomend voordeel is dat je dankzij de kantelfunctie ook nog eens zonder gedoe de fietsen op de drager kunt plaatsen. Sjouwen en zeulen is dus niet meer nodig.

Reviews

Nu je dankzij onze handige ‘6 zaken waar je op moet letten’ precies weet waar jij naar moet kijken wanneer je een fietsendrager koopt, nemen we tot slot nog een kijkje naar zes populaire dragers op de markt. We bekijken de mogelijkheden, eigenschappen en wat anderen van de fietsendragers vonden. De kans is groot dat de drager die jij zoekt hier tussen zit!

Diamant Pro-user Fietsendrager – alles-in-een en super gebruiksvriendelijk

Pro-user Fietsendrager - Diamant

De Pro-user fietsendrager van Diamant is misschien wel een van de meest veelzijdige fietsendragers die er is. De drager kan werkelijk waar nagenoeg alles. Dankzij de stevige constructie kan deze drager niet alleen normale fietsen vervoeren, maar ook de zwaardere elektrische fietsen. Ook is de Pro-user drager uitgerust met verstelbare wielgoten. Ook met een mountainbike is de drager dus gemakkelijk te gebruiken. Er kunnen maximaal 2 fietsen op.

De Diamant Pro-user is een fietsendrager voor op de trekhaak. Dit maakt hem erg gemakkelijk in gebruik. Deze drager is bovendien inklapbaar: hierdoor is het systeem makkelijk te verplaatsen en op te bergen. Dankzij het ingenieuze kantelsysteem is het een fluitje van een cent om de fietsen op de drager te zetten. Met deze drager hoef je in ieder geval niet te gaan sjouwen. Bovendien blijft de kofferbak door het kantelsysteem toegankelijk.

Ben je klaar met het gebruiken van de drager? Dan klap je hem zo in en berg je hem op in de bijgeleverde hoes. Bij de Pro-user drager van Diamant hoef je je overigens ook geen zorgen over te maken over de stekkeraansluiting: de aansluiting werkt namelijk via een gecombineerde 7 én 13-polige stekker.

Al met al is de Diamant Pro-user simpelweg een simpele, gemakkelijk te gebruiken ‘alleskunner’ fietsdrager. Het is dan ook niet voor niets dat deze ‘als beste getest’ was door de Consumentenbond! Ook veel gebruikers zijn tevreden over de Pro-user fietsendrager. Met name de veelzijdigheid, de robuuste constructie en de verstelbaarheid worden geprezen. De drager wordt door velen omschreven als een “super gebruiksvriendelijke fietsendrager”.

Diamant Pro-user Fietsendrager

Voordeel: te gebruiken met elk soort fiets

Nadeel: fietsendragers voor op de trekhaak zijn zwaarder dan andere dragers

Diamant Pro-user Fietsendrager – speciaal voor e-bikes

Hapro Atlas Premium E-Bike Fietsendrager

De Hapro Atlas Premium E-bike is een fietsendrager die ontworpen is met de zwaardere e-bikes in gedachte. Het is dan ook geen verrassing dat deze drager een indrukwekkend laadvermogen heeft, maar liefst 60 kilo! Dit is meer dan genoeg voor elektrische fietsen. Maar ook voor andere soorten fietsen, zoals stadsfietsen, mountainbikes, kinderfietsen en racefietsen is deze drager goed geschikt.

Net zoals de hierboven genoemde Diamant Pro-user, is de Hapro Atlas Premium een fietsendrager voor op de trekhaak. Dit maakt dat deze drager erg gemakkelijk te gebruiken is. Aangezien deze drager speciaal ontworpen is voor e-bikes, heeft die ook andere eigenschappen die hem perfect maken hiervoor. Neem bijvoorbeeld het kantelsysteem. Hierdoor kun je gemakkelijk je elektrische fiets op de drager te zetten en hoef je niet met 30 kilo zware elektrische fiets te gaan sjouwen. Ook kun je dankzij dit systeem gemakkelijk in de kofferbak.

Wil je deze drager gebruiken met een mountainbike? Ook dat is geen probleem. De Atlas Premium van Hapro heeft namelijk verstelbare wielgoten. Dus zelfs de dikke banden van een mountainbike passen hier in! De drager is helaas niet helemaal inklapbaar: alleen de verlichting is in te klappen. De aansluiting is overigens 13-polig.

Ook deze fietsendrager krijgt vooral positieve feedback. Men vindt dat de drager gemakkelijk te gebruiken en installeren is en dat hij erg stevig en stabiel is. Dankzij het kantelsysteem kunnen ook de wat oudere mensen hun (elektrische) fiets gemakkelijk op de drager plaatsen, iets wat door hen als erg aangenaam wordt ervaren.

Diamant Pro-user Fietsendrager

Voordeel: dankzij indrukwekkende draagvermogen kunnen alle soorten fietsen worden vervoerd

Nadeel: niet geheel inklapbaar

Thule Europower 916 Fietsendrager – extra beveiligde drager voor elektrische fiets

Thule Europower 916

De Thule Europwer 916 is een robuuste, sterke fietsendrager voor op de trekhaak. Ook bij het ontwerp van deze drager is rekening gehouden met elektrische fietsen: de fietsdrager heeft een laadvermogen van maar liefst 60 kilogram. Hier kunnen dus met gemak 2 elektrische fietsen op. De Europower 916 is ook te gebruiken met mountainbikes, stadsfietsen en racefietsen.

Wat deze fietsdrager onderscheidt van de andere is de extra beveiliging. De drager is uitgerust met een slot voor je drager én met een slot voor je fiets. Zo wordt voorkomen dat je fiets onderweg, tijdens een pauze bij een tankstation of iets dergelijks, wordt gestolen.  Deze drager is alleen maar te gebruiken met een frame van maximaal 80 mm in diameter. Anders past de bevestiging niet.

Verder is de Thule gemakkelijk te kantelen. Hierdoor kun je gemakkelijk fietsen op de drager plaatsen en kun je nog makkelijk in je kofferbak komen. Ook is de Europower uitgerust met een oprijgoot, wat het plaatsen van de fiets nog makkelijk maakt. Vooral bij zware elektrische fietsen is dit fijn.

Tot slot is de Europower 916 ook deels opklapbaar. Dit maakt dat de fietsdrager gemakkelijk mee te nemen en op te bergen is. De fietsdrager is voorzien van een 7-polige aansluiting.

In gebruik valt de Europower drager niet tegen. Hij is beresterk, stabiel en enorm gemakkelijk te installeren. Veel gebruikers prijzen het kantelsysteem en de oprijgoot. Met name voor de wat oudere mensen die niet meer de kracht hebben om hun 30 kilo zware e-bike op te tillen, is dit een verademing.

Bekijk actuele prijs

Voordeel: Zware elektrische fietsen zijn erg gemakkelijk te plaatsen dankzij kantelfunctie en/of oprijgoot.

Nadeel: Werkt slechts met fietsen met een frame met een diameter van maximaal 80 mm.

Thule EuroWay G2 921 – veelzijdige en beveiligde fietsendrager

Thule EuroWay G2 921

De EuroWay G2 921 van Thule is, net zoals de Europower 916, een extra beveiligde fietsendrager. Doordat zowel de drager zelf als de fiets extra beveiligd is met een slot, wordt een eventuele diefstal voorkomen. Maar dat is niet het enige wat deze fietsendrager te bieden heeft. De Thule EuroWat is namelijk enorm veelzijdig. De drager is te gebruiken met kinderfietsen, mountainbikes, racefietsen, noem maar op.

Dit heeft de drager vooral te danken aan zijn verstelbare wielgoten. Dankzij deze wielgoten kunnen ook fietsen met dikke banden, zoals mountainbikes, ook gewoon vervoerd worden. De drager is niet geschikt voor elektrische fietsen. Voor fietsen die minder dan 24 kilo (per fiets) wegen, is deze drager wel geschikt. Let op: deze drager heeft een 7-polige aansluiting, bij een nieuwe auto heb je dus een verloopsnoer nodig. Bekijk dit product hier

Ook mag het frame van je fiets maar een diameter hebben van 80 millimeter, anders past de bevestiging niet. Verder is de EuroWat G2 921 deels inklapbaar, waardoor die erg gemakkelijk te dragen en/of op te bergen is. Ook deze drager heeft een kantelfunctie, waardoor je gemakkelijk bij de kofferbak kunt.

In gebruik is deze drager haast perfect: simpel, functioneel en stabiel. Ook andere gebruikers vinden dit. “De fietsen staan als een huis” en “een aanrader” zijn slechts een paar van de positieve reacties die wij hebben gehoord over de Thule EuroWay G2 921.

Bekijk de prijs hier

Nadeel: niet geschikt voor elektrische fietsen

Voordeel: extra beveiliging voorkomt diefstal van de drager en/of de fietsen

Thule EasyFold XT 2 933 – ultracompacte fietsendrager

Thule EasyFold XT 2 933

Ben je op zoek naar een fietsdrager die erg klein opgevouwen kan worden en dus makkelijk op te bergen is? Dan is de ultracompacte Thule EasyFold 933 de drager voor jou! Ondanks het feit dat deze drager compleet invouwbaar is, is deze drager toch erg stuk. De EasyFold heeft een draagvermogen van 60 kilo. Hierdoor kunnen ook zware stadsfietsen en e-bikes worden getransporteerd met deze drager.

Bovendien is de drager voorzien van een extra frameslot, waardoor diefstal wordt voorkomen. Ook zijn de wielgoten van de EasyFold zijn breed genoeg voor de wielen van een mountainbike. Wat deze drager onderscheidt is de ‘opklapbaarheid’. De EasyFold is, zoals de naam al zegt, gemakkelijk op te klappen tot een klein, compact pakketje.

Verder is de drager voorzien van een kantelfunctie, wat ervoor zorgt dat je gemakkelijk bij je kofferbak kunt komen. De drager heeft een 13-polige aansluiting voor de verlichting. Mocht je dus een 7-polige aansluiting hebben, dan heb je verloopsnoer nodig nodig. De verloopsnoer vind je hier.

De Thule EasyFold is alom geliefd. Vooral de compactheid wordt door veel mensen geprezen. Verder is de fietsendrager gemakkelijk te monteren en stabiel. Gebruikers zeggen onder andere het volgende: “super goede aankoop” en “licht en zeer gemakkelijk te plaatsen”.

Bekijk de prijs hier

Voordeel: super compact op te vouwen

Nadeel: aan de dure kant

Conclusie

Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, lijken bepaalde fietsendragers erg veel op elkaar. Welke het beste is voor jouw situatie, hangt dan ook vooral af van je fiets en wat je met de drager wilt doen. Wanneer je een e-bike hebt, is het vanzelfsprekend dat er wordt gekozen voor een drager met een flink laadvermogen, zoals Thule Europower. Wil je vooral dat de drager compact is, aangezien je hem toch niet zo vaak gebruikt? Dan is bijvoorbeeld de EasyFold 931 van Thule bij uitstek geschikt voor jou.

Ongeacht welke keuze je maakt, wij hopen je aan de hand van onze ‘6 belangrijke zaken’ én de reviews in ieder geval goed op weg te hebben gebracht. Zo kun jij een bewuste keuze maken en kun je zorgeloos genieten van je volgende fietsvakantie of fietstocht!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)