Keuzehulp: Zo ontdek je de beste elektrische fiets voor jou

De laatste jaren is de elektrische fiets, ook wel een ‘e-bike’ genoemd, steeds meer in opkomst. De fietsen en accu’s worden steeds krachtiger, veiliger en dus populairder. Een elektrische fiets kopen is echter wel een flinke investering. E-bikes zijn nu eenmaal niet zo goedkoop.

Daarom is het belangrijk dat wanneer je een elektrische fiets koopt deze geschikt is voor jou.

Hier vind je alles wat je moet weten wanneer je een elektrische fiets wilt aanschaffen. Wij geven aan waar je op moet letten, de verschillen tussen de e-bikes, de eigenschappen van elektrische fietsen, de kosten en nog veel meer.

Ook geven we een aantal praktische tips over het onderhoud en het gebruiken van een e-bike. Zo weet je waar je aan toe bent en waar je op moet letten wanneer je jouw elektrische fiets aanschaft en in gebruik neemt.

Waar moet je op letten?

Een elektrische fiets kopen is niet zo gemakkelijk als het aanschaffen van een ‘normale’ fiets. Er zijn namelijk veel meer dingen waar je op moet letten. Zo heeft een e-bike een elektromotor, talloze sensoren, speciale versnellingen, een dure accu en meer.

#1 Verschillende soorten elektrische fietsen

Er zijn diverse soorten elektrische fietsen. Deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen en ideale toepassingen. Doorgaans worden de fietsen onderverdeeld in drie categorieën:

Elektrische fiets

De ‘normale’ elektrische fiets is waarschijnlijk de e-bike die je het vaakst ziet. Deze ziet er uit als een normale fiets maar heeft een accu op of onder de bagagedrager en een elektromotor.

De motor zorgt ervoor dat het trappen minder zwaar gaat en dat je gemakkelijker snel kunt fietsen. Sneller dan 25 kilometer per uur gaan normale elektrische fietsen echter niet.

Dit maakt deze fietsen bij uitstek geschikt voor gebruik in (drukke) steden. Denk hierbij aan recreatief gebruik, woon-werkverkeer of andere dagelijkse toepassingen.

Speed pedelec

Ook van de speed pedelec heb je vast al eens gehoord, hier wordt namelijk veel over gesproken in het nieuws de laatste tijd. Een speed pedelec is een stuk sneller dan de hier bovengenoemde e-bike.

Met een speed pedelec haal je, ondersteund, een snelheid van maar liefst 45 kilometer per uur!

Dit is ideaal als je ver moet reizen naar werk maar liever niet met het openbaar vervoer of de auto gaat. Ook voor andere toepassingen kan een speed pedelec erg handig zijn.

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat je met een speed pedelec altijd een helm moet dragen en bovendien in bezit moet zijn van een bromfietsrijbewijs.

Bovendien is er veel discussie over dit soort e-bikes. Veel mensen beschouwen ze namelijk als te snel en onveilig voor op het fietspad.

Elektrische bakfiets

Normale bakfietsen maken al een aantal jaren deel uit van het Nederlandse straatbeeld. Deze zijn echter best zwaar om mee te fietsen en daardoor vrij lastig te besturen, helemaal als er bijvoorbeeld kinderen in de bak zitten.

Met een elektrische bakfiets heb je dit probleem niet meer. Het trappen gaat een stuk makkelijker omdat de motor meehelpt met het aandrijven.

Zo’n bakfiets is dus perfect voor iedereen die dagelijks zijn kinderen weg moet brengen of veel spullen mee moet nemen op de fiets.

Let wel op: kijk bij de aanschaf goed naar het vermogen van de motor en de inhoud van de bak.

#2 Naafversnelling, derailleurversnelling of automatisch

Elektrische fiets versnellingen

Bij de aanschaf van een e-bike kun je kiezen tussen een fiets met een naafversnelling, derailleurversnelling of automatische versnelling. Elk van deze heeft zo zijn voor en nadelen.

Welke voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken.

Naafversnelling

Het voordeel van een naafversnelling is dat je kan schakelen terwijl je stilstaat. Ook is de kettingkast bij een naafversnelling gesloten, wat er voor zorgt dat de versnellingen zo goed als onderhoudsvrij zijn.

Bij zo’n versnelling heb je vaak de beschikking over 8 versnellingen. Dit is meer dan genoeg als je de fiets voor dagelijkse toepassingen, zoals woon-werkverkeer, gebruikt.  Wel moet je rekening houden met het feit dat het wisselen van een bandje met dit soort versnelling lastig kan zijn.

Derailleurversnelling

Een derailleurversnelling heeft veel meer versnellingen dan een naafversnelling, maar liefst 27. Dit maakt een e-bike met derailleurversnelling bij uitstek geschikt voor gebruik in heuvelachtig of bergachtig gebied.

Bovendien zijn deze fietsen lichter en beter toegankelijk voor onderhoud. Een nadeel van een derailleurversnelling is dat deze wel veel onderhoud vereist.

Elektrische fietsen met automatische versnellingen

Tot slot heb je nog elektrische fietsen met een zogenaamde automatische versnellingen. Hiermee kun je traploos, dus terwijl je stilstaat, de geschikte versnelling selecteren.

Een bijkomend voordeel van een automatische versnelling is dat je vaak via de display je cadans kunt instellen. Het systeem zal dan automatisch altijd de juiste versnelling instellen.

#3 Krachtsensor

Op een e-bike zitten allerlei sensoren. Deze meten je snelheid, de afgelegde afstand en meer. Veel elektrische fietsen hebben een zogenaamde krachtsensor. Deze meet precies hoeveel kracht er wordt uitgeoefend op de pedalen.

Hoe meer kracht er wordt gezet, hoe meer kracht de motor zal leveren. Dit is fijn, want het fietst natuurlijk en is ook ideaal als je in bergachtig of heuvelachtig landschap fietst.

En hierdoor voelt het fietsen heel natuurlijk aan.

#4 Bewegingssensor

Een bewegingssensor werkt anders. Deze meet niet hoeveel kracht er wordt uitgeoefend, maar of en hoe vaak de trappers zich bewegen. Dat is vervolgens het signaal om de elektromotor in te schakelen.

Het voordeel hiervan is, is dat je met minimale inspanning al maximale ondersteuning van de motor krijgt.

#5 Actieradius

Elektrische fiets actieradius

De actieradius van de accu is misschien wel een van de belangrijkste zaken als je aan het kijken bent naar e-bikes. Je wilt namelijk niet met een lege accu komen te zitten als je nog een flink eind naar het werk moet fietsen. Een reserveaccu is in zo’n situatie ook niet praktisch.

Wat voor mensen de ideale actieradius is, hangt af van hun persoonlijke voorkeur.

Als je alleen maar 5 kilometer per dag van een naar werk hoeft te fietsen, is een grote actieradius niet erg belangrijk. Wil je echter lange toertochten gaan maken, dan is grote actieradius wel een vereiste.

Dagelijks gebruik

Wanneer je van plan bent de fiets te gaan gebruiken voor dagelijkse toepassingen (met korte afstanden), is het aan te raden om een elektrische fiets te kopen met een bescheiden actieradius kleiner dan 50km.

Hiermee bespaar je veel geld, aangezien de accu vaak een van de duurste onderdelen van de fiets is. Ook scheelt een accu met een beperkte actieradius wat gewicht.

Lange toertochten

Ben je van plan om lange toertochten te gaan maken of lange afstanden te fietsen op je nieuwe elektrische fiets, dan is het verstandiger om te kijken naar een e-bike met een grotere actieradius van 70km+.

Dan kun je gedurende de hele rit gebruik maken van de ondersteuning van de elektromotor, zonder je zorgen hoeven te maken over de accu.

Woon je in heuvelachtig gebied? Dan is vooral het vermogen van de fiets belangrijk.

Vaak zullen fabrikanten van e-bikes op hun website en de fiets zelf aangeven hoe groot de actieradius van desbetreffende fiets mét volle accu is. In de praktijk wil de werkelijke actieradius hier nog wel eens van afwijken.

Er zijn namelijk een aantal factoren die deze radius kunnen beïnvloeden. Dit zijn onder andere:

  • De bandenspanning;
  • De hoeveelheid wind en de windrichting;
  • De snelheid;
  • De mate van trapondersteuning (welk niveau);
  • Het terrein waarop wordt gereden (asfalt of grindpad);
  • De leeftijd van de accu.

Hier moet je dus rekening mee houden wanneer je aan het kijken bent naar de actieradius van elektrische fietsen.

#6 Tevredenheid en mankementen

Tegenwoordig kun je talloze reviews en opmerkingen vinden op het internet over bepaalde e-bikes. Wij raden het dan ook zeker aan ze aandachtig door te lezen voordat je een fiets besteld.

Aan de hand van het commentaar en de reviews kun je zien wat mensen van een specifieke e-bike vinden en of deze bepaalde mankementen heeft.Ook kun je dankzij deze reviews goed ontdekken of een bepaalde fiets bij jou past.

Stel: je bent op zoek naar een fiets voor woon-werkverkeer en andere dagelijkse, korte afstand toepassingen. Als iemand dan heeft gereageerd dat de fiets perfect is voor lange toeren maar minder geschikt is voor dagelijkse toepassingen, dan weet je dat dit niet fiets voor jou is.

Bekijk daarom altijd het commentaar en de feedback op een fiets. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan. Daarnaast bieden vele online partijen een livechat aan. Je kunt dan gerichte vragen stellen om meer te weten te komen over de betreffende fiets.

#7 Het gewicht van de fiets

Elektrische fiets accu

Het gewicht van de fiets is in de meeste situatie niet van enorm belang. Toch is dit voor sommigen erg belangrijk, bijvoorbeeld voor iemand die wat minder mobiel is of iemand die in heuvelachtig of bergachtig terrein woont. Doorgaans is een lichtere e-bike wat makkelijker te besturen dan een zware.

Over het algemeen weegt een elektrische fiets tussen de 20 en 30 kilo, inclusief accu. Het gewicht van de fiets is vooral afhankelijk van de volgende zaken:

De accu

Heeft de fiets een grote, zware accu of een lichtgewicht accu met een geringe actieradius?

Het formaat van de accu heeft wel degelijk invloed op het gewicht van de elektrische fiets. Accu’s zijn namelijk doorgaans van zichzelf al vrij zwaar.

De soort versnelling

Zoals eerder al werd gezegd, zijn er drie soorten versnellingen voor elektrische fietsen. Dit zijn: naafversnelling, automatische versnelling en derailleurversnelling.

Vaak zorgt een naafversnelling ervoor dat de fiets wat zwaarder is terwijl zowel de automatische als de derailleurversnelling minder zwaar zijn.

Het frame, de wielen, etc.

Ook zaken zoals het materiaal van het frame, de wielen zelf en allerlei andere toeters en bellen die misschien op een elektrische fiets zitten, hebben vanzelfsprekend invloed op het gewicht.

Als je op zoek bent naar een zo licht mogelijk fiets, kun je het beste proberen een fiets te vinden die vervaardigd is van een hoogwaardig, lichtgewicht materiaal. Ook moet je dan een fiets vinden die niet al te veel extra’s heeft.

De elektromotor

Ook het soort motor speelt een rol bij het gewicht van een elektrische fiets. Sommige elektromotoren zijn erg licht uitgevoerd terwijl anderen juist erg zwaar zijn. Zwaardere motoren hebben doorgaans meer vermogen en kracht.

#8 De positie van de motor

Sommige mensen beweren dat een bepaalde positie van de elektromotor op een elektrische fiets van negatieve invloed kan zijn op het stuurgedrag.

Dit is echter meestal niet het geval, het probleem is dan vaak een ander onderdeel van de e-bike. De motor van een elektrische fiets kan op drie plekken zitten: voor, achter of in het midden. Elk van deze plekken voldoet, maar heeft wel zo zijn voor- en nadelen.

Motor in het midden

Bij een zogenaamde middenmotor zit de motor vlak boven de trappers. Vooral voor de verdeling van het gewicht is dat gunstig.

Door de motor boven het zwaartepunt van de fiets te plaatsen, voelt de fiets niet te zwaar aan de voor of achterkant. Hiernaast is een middenmotor minder gevoelig voor storingen, aangezien je geen aparte sensor nodig hebt bij de trappers. Als de motor op een andere plek zou zitten, was dit wel nodig geweest.

Verder heeft de middenmotor weinig voor- en nadelen. Eigenlijk is het grootste voordeel van een middenmotor dat deze niet de nadelen van een voormotor of een achtermotor heeft.

Daarnaast voelt een motor in het midden erg natuurlijk aan.

Wij zouden dan ook adviseren om voor een elektrische fiets met midden motor te kiezen

Motor in de voornaaf

Bij sommige e-bikes zit de motor verwerkt in het voorwiel, in de naaf. Het voordeel van elektrische fietsen met een voorwielmotor is dat deze fietsen simpel, robuust en goedkoop zijn.

Bovendien kun je met een voorwielmotor in elke versnelling wegrijden, de motor begint te werken zodra je wegrijdt. Een motor aan het voorwiel heeft helaas ook een aantal nadelen.

Zo is de kans groter dat je voorwiel in een bocht wegglijdt en is het lastiger om je voorband te wisselen. Ook maken e-bikes met een voorwielmotor wat meer geluid.

Motor verwerkt in het achterwiel

Ten slotte is er nog de achterwielmotor. Deze motor is, zoals de naam al zegt, verwerkt in het achterwiel. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee.

De motor is bijvoorbeeld muisstil.

Een ander voordeel is dat je kunt remmen op de motor. De motor gebruikt deze remenergie vervolgens om de accu aan te vullen.

Een motor op de achternaaf heeft ook verschillende nadelen.

Zo kun je in combinatie met een achterwielmotor alleen maar een derailleurversnelling gebruiken. Dit soort versnelling slijt sneller en moet goed worden onderhouden.

Ook heeft een motor in het achterwiel een lager rendement. Dit houdt in dat je met deze motor letterlijk minder ver op één accu kunt rijden.

#9 Het vermogen en de kracht van de motor

Alle (Nederlandse) elektrische fietsen zijn begrensd op een vermogen van 250 watt. Als ze meer vermogen zouden hebben, dan zou je een brommer of scooterrijbewijs nodig hebben om er op te mogen rijden. Ook op gebied van verzekeringen zou er dan het een en ander veranderen.

Wel zijn er veel onderlinge verschillen op gebied van kracht. Hoe krachtiger een motor is, hoe meer deze je nog kan helpen in hoge versnellingen.

Oftewel: een krachtige motor helpt ook nog als je erg hard gaat.

Wil je een elektrische fiets die je ook op hoge snelheden kan helpen? Ga voor dan een e-bike met een krachtige motor.

De kracht van een motor wordt uitgedrukt in zogenaamde Newtonmeters (nM). Hoe hoger het het nM-getal, hoe krachtiger de elektromotor van de fiets is.

#10 Extra en bijkomende kosten

Wij zien vaak de mensen te weinig rekening houden met de extra kosten van een elektrische fiets. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met het feit dat een accu best snel oud wordt en vaak binnen vijf jaar vervangen moet worden.

Een accu vervangen is niet al te goedkoop, dit kan wel €500 euro kosten. Houd hier dus rekening mee.

Op dit gebied kan er de komende tijd wel een en ander gaan veranderen. Zo doet de ANWB onderzoek naar de mogelijkheid om verouderde accu’s nieuw leven in te blazen. Dit zou een stuk goedkoper en duurzamer moeten zijn.

Stappenplan voor het aanschaffen van een elektrische fiets

Tegenwoordig zijn elektrische fietsen ook gewoon online te kopen. Dit brengt wel wat risico met zich mee: koop je wel de geschikte fiets en is het geen miskoop?

Dit kan soms erg lastig zijn. Daarom hebben wij een simpel, overzichtelijk en duidelijk stappenplan opgesteld. Als je dit stappenplan voor het online kopen van een elektrische fiets volgt, weet je haast zeker dat je uiteindelijk de goede elektrische fiets aanschaft.

Elektrische fiets aanschaffen checklist infographic
Deze infographic op jouw site gebruiken? Dat mag! plaats dan wel een linkje terug naar bikevision.nl

Stap 1: bepaal het soort e-bike

Eerst moet er worden bepaald aan wat voor soort e-bike je behoefte hebt. Dit hangt af van de toepassing. Wil je de fiets bijvoorbeeld gebruiken voor dagelijkse toepassingen, zoals woon-werkverkeer?

Dan voldoet een normale e-bike.

Als je sneller wilt of grotere afstanden wilt afleggen, dan moet je kiezen voor speed pedelec.

Voor diegenen die zijn kinderen vaak naar school moet brengen of veel spullen mee moet nemen naar werk, is er nog de elektrische bakfiets.

Stap 2: Merk elektrische fiets bepalen

Vervolgens moet je gaan kijken naar het merk fiets dat je wilt kopen. Er zijn talloze aanbieders van e-bikes. Bekijk de beste elektrische fiets aanbiedingen hier.

Denk hierbij aan het Nederlandse Gazelle, marktleider Sparta, het hippe Union, Giant, Brinckers, Cortina en meer.

Elk van deze merken heeft zo zijn eigen karakteristieke uiterlijk en kenmerken. Ook qua prijzen verschillen de merken onderling.

Stap 3: Kies een geschikt type

Wanneer we spreken over het ‘type’ fiets, bedoelen we natuurlijk het frametype van de fiets. Er zijn doorgaans drie soorten frames beschikbaar:

  • Herenframes
  • Damesframes
  • ‘Lage instap’ frames

Herenframes zijn bedoeld voor mannen en damesframes voor vrouwen. Het komt echter ook vaak voor dat mannen die wat meer moeite hebben met opstappen, kiezen voor een damesframe. Door het gebrek aan een diagonale buis gaat het op- en afstappen dan wat gemakkelijk.

Voor mensen die veel moeite hebben met het op- en afstappen, zijn de ‘lage instap’ frames ontworpen. Het frame hiervan is nog lager, waardoor op- en afstappen minder moeite kost. Dankzij dit frame kunnen ook mensen met een verminderde mobiliteit gemakkelijk gebruik maken van elektrische fietsen.

Stap 4: Bepaal de juiste maat

Het is bij elke fiets, ongeacht of dit nu een e-bike, normale stadsfiets of een racefiets is, belangrijk dat je voor de goede framemaat kiest.

Je zit namelijk een stuk comfortabeler op een fiets die bij je lichaamslengte past. Doordat je op een te grote of te kleine fiets een onnatuurlijke houding aanneemt, kan het zelfs zo zijn dat je je spieren gaat overbelasten.

Ook is het belangrijk dat je in een onverwachte situatie snel kunt remmen en je voeten aan de grond kunt zetten. Als je een te grote fiets hebt, gaat dit lastiger. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Maar hoe bereken je nu de juiste framemaat?

Hiervoor zijn er een aantal manieren. De makkelijkste en populairste berekent de framemaat aan de hand van de lengte van je binnenbeen. Je meet je binnenbeen van de grond tot aan de kruisstreek.

Het getal in centimeters dat hier uitkomt vermenigvuldig je vervolgens met 0,68. Het getal dat hier uitkomt, is je framemaat.

Gebruik onze handige online calculator om jouw framemaat te berekenen

Framemaat calculator

Stap 5: Prijs is ondergeschikt aan service

Met een grote aankoop, zoals een elektrische fiets, gaat best wel veel geld gemoeid. Wij vinden echter dat de prijs minder belangrijk is dan de service.

Met goede service ben je namelijk verzekerd van het feit dat de elektrische fiets degelijk is. Mocht er dan wat mis zijn met de fiets zelf, de motor of de accu, dan kun je altijd terecht bij een servicepunt van desbetreffend merk of bedrijf.

Bij Decathlon hebben ze prachtige elektrische fietsen. Meer weten? Wij hebben de beste modellen voor je op een rijtje gezet in dit artikel: Elektrische fiets Decathlon.

Stap 6: Let op de levertijd

Wanneer je online een fiets bestelt, verwacht je deze doorgaans binnen een paar dagen te ontvangen. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn.

Sommige fietsen moeten bijvoorbeeld in het buitenland worden besteld. In dat soort gevallen duurt het wat langer voordat de fiets geleverd wordt.

Gelukkig staat de verwachte levertijd altijd aangegeven. Als je hier vragen over hebt kun je bovendien altijd de (online) winkel even mailen of bellen.

Stap 7: Bezorging of zelf de e-bike ophalen

Vaak kun je bij de online aanschaf van je elektrische fiets zelf kiezen of je de fiets wilt laten bezorgen of zelf wilt ophalen. Hier kun je simpelweg kiezen wat jou het beste uitkomt.

Als je graag nog wat meer wilt weten over de fiets of nog vragen hebt, kan het slim zijn om de fiets in een winkel of op een ophaalpunt op te halen. Dan kun je daar nog wat vragen stellen.

Stap 8: Servicepunten

Als je problemen met je nieuwe e-bike ervaart, kun je vaak terecht bij een van de vele servicepunten voor elektrische fietsen. Zo hebben bepaalde merken en onlinewinkels hun eigen servicepunten. Hier kun je zowel met als zonder afspraak terecht.

Stap 9: Mogelijkheid voor een proefrit

Als je twijfelt of je een bepaalde fiets wel wilt aanschaffen, kun je bij sommige (online) aanbieders van e-bikes ook een proefrit maken.

Dit kan bijvoorbeeld bij Stella, dan komen ze bij jouw thuis en kun je verschillende fietsen uitproberen.

Lijkt dat je wat? Maak dan hier een GRATIS proefrit afspraak

Stap 10: De elektrische fiets retourneren

Valt de elektrische fiets toch tegen?

Meestal kun je de fiets dan gewoon retourneren, mits de fiets niet al te veel gebruikssporen heeft en niet beschadigd is. Vaak moet je de fiets binnen een bepaalde periode retourneren, dan krijg je het betaalde bedrag teruggestort.

Praktische tips bij het aanschaffen van een elektrische fiets

Naast de eerdergenoemde zaken en het stappenplan zijn er nog een aantal tips & tricks voor wanneer je een e-bike aanschaft of al hebt aangeschaft. Dit zijn kleine handigheidjes en weetjes die ervoor zorgen dat je fiets langer meegaat, niet gestolen wordt, wat goedkoper is en meer.

#1 De accu onderhouden

De accu is het meest kwetsbare onderdeel van een elektrische fiets. Het is daarom ook het onderdeel dat vaak als eerste moet worden vervangen. Dit kost al snel meer dan €500.

Je kunt de levensduur van de accu echter verlengen door deze goed te onderhouden. Hieronder een aantal tips over het gebruik en onderhoud van de accu:

#2 Laad een lege accu zo snel mogelijk op

Als je een lege accu niet snel oplaadt, bestaat de kans dat de accu in een zogenaamde diepontlading raakt. Een diep ontlaadde accu is onbruikbaar en moet worden vervangen.

#3 Laad de accu minstens 1 keer per maand op

Ook in maanden waarop je de e-bike nauwelijks gebruikt, raden wij aan om de accu minstens 1 keer per maand aan de lader te leggen. Anders loop je wederom de kans dat de accu in diepontlading raakt.

#4 laad de accu niet na elke rit op, tenzij de accu na elke rit leeg is

Het te vaak opladen van een accu heeft een negatieve invloed op de accuduur en dus de actieradius van jouw elektrische fiets. Laadt daarom de accu pas op als deze leeg begint te raken.

#5 Onthou de accu van vocht en extreme hitte of vrieskou

Deze is vrij vanzelfsprekend: vloeistof en hitte hebben beiden een negatieve invloed op de accu. Het kan de accu beschadigen of onbruikbaar maken.

Bewaar de accu daarom altijd op een veilige en koele plek.

#6 Laad de accu nooit beneden het vriespunt op

Als je de accu oplaadt terwijl het kouder is dan 0 graden, dan vindt er een chemische reactie plaats binnen de accu. Hierdoor raakt de accu onomkeerbaar beschadigd en moet deze worden vervangen.

#7 Laad de accu niet 100% op

Een fietsaccu slijt minder snel als deze slechts voor 90 of 95% is opgeladen. Ook bespaar je door de lader eerder uit het stopcontact te trekken op energiekosten.

#8 Maak alleen maar gebruik van de bijgeleverde lader

Ook deze tip is vanzelfsprekend, maar het zal je verbazen hoeveel mensen dit toch verkeerd doen. Maak alleen maar gebruik van de lader die met de fiets is meegeleverd.

Als je gebruik maakt van een andere lader, kan dit de accu beschadigen. Het kan zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen!

#9 Helm op met elektrische fiets?

In 2017 werd het verplicht om een helm te dragen op een snelle elektrische fiets.

Wat is nu een ‘snelle’ elektrische fiets en wat niet?

Dit is vanaf de buitenkant niet te zien. Een snelle elektrische fiets is een fiets met meer dan 250 watt aan vermogen. Doorgaans hebben alleen speed pedelecs zoveel vermogen.

Met een speed pedelec ben je dus verplicht een helm te dragen, bij andere elektrische fietsen niet. Natuurlijk kun je ook een helm dragen bij een fiets met minder vermogen, dit is alleen niet verplicht.

#10 Onderhoud en reparatie

Het is belangrijk dat je je elektrische fiets goed onderhoudt. Zo gaat die langer mee en kun je er nog lang van genieten. Als je dus problemen met de elektrische fiets ervaart, dan kun het beste naar een professionele fietsenmaker gaan.

Wij raden het af om zelf aan je elektrische fiets te gaan knutselen, tenzij je alleen maar een bandje hoeft te wisselen.

#11 E-bike met GPS

Helaas is het nu eenmaal zo dat veel elektrische fietsen worden gestolen. Ze zijn namelijk een stuk waardevoller dan een normale fiets, maar niet veel beter beveiligd. Uit onderzoek is gebleken dat vorig jaar maar liefst 10% van alle elektrische fietsen in Nederland werden gestolen!

Daarom zijn verschillende e-bike producenten met een innovatief GPS systeem gekomen. Door een GPS systeem in het frame van de elektrische fiets te verstoppen, kan de fiets worden opgespoord zodra deze is gestolen.

Bovendien werkt zo’n GPS systeem preventief. Omdat criminelen weten dat veel elektrische fietsen nu een antidiefstalsysteem hebben, durven ze minder snel e-bikes te stelen.

In combinatie met dit systeem bieden veel fietsmerken ook een ‘ophaalservice’ aan. Je hoeft dan alleen maar aan te geven dat je elektrische fiets is gestolen. Zij bepalen aan de hand van de GPS de locatie van de fiets en halen deze voor je op.

Dus, als je wilt voorkomen dat jouw nieuwe elektrische fiets wordt gestolen, kan het wellicht wijs zijn om te kijken naar een e-bike met een ingebouwd GPS systeem. Helaas is dit wel wat duurder.

#12 Oude fiets inleveren

Bij veel fietswinkels kun je je oude fiets inleveren om korting te krijgen op een nieuwe. Met elektrische fietsen gaat dat ook zo.

Heb je nog een oude elektrische fiets staan  en wil je een nieuwe kopen?

Dan kun je korting bemachtigen door deze in te leveren en vervolgens een nieuwe te kopen. Hiervoor moet je oude elektrische fiets nog wel van enige waarde zijn.

Twijfel? Ga naar de winkel!

Hierboven hebben we een duidelijk stappenplan opgesteld voor mensen die online een elektrische fiets willen kopen. Is dit toch iets te onduidelijk voor je of twijfel je aan de online winkels?

Koop dan gewoon een elektrische fiets in de winkel of maak online een afspraak om de fiets in het echt te gaan bekijken. Dan kun je alle vragen stellen en wordt alles aan je uitgelegd. Op deze manier weet je zeker dat het goed zit.

Elektrische fiets aanschaffen

Er komt dus veel bij kijken als je  een elektrische fiets wilt aanschaffen. Je moet kijken naar je eigen omstandigheden, voorkeuren, wensen en het budget.

Aan de hand van ons stappenplan weet je gelukkig precies wat je moet doen en waar je op moet letten als je online een elektrische fiets wilt kopen.

Wij hopen dat je aan de hand van dit artikel een bewuste en slimme keuze kunt maken.

Bronnen:

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

Ferdinand Schneider

18 september 2018

Ik wil een elektrische fiets kopen, omdat ik altijd naar mijn werk fiets en het soms toch wel zwaar is. Erg goed om te weten dat er ook bijkomende kosten zijn. Zijn er ook accu's die langer dan vijf jaar meegaan?

Bike Vision

19 september 2018

Accu's gaan over het algemeen tot 5 jaar mee. We raden aan om bij je fietsenmaker garantie bij te kopen om problemen in de toekomst te vermijden.

Dirk Marel

25 september 2019

Mensen kopen vaak een GPS die ingebouwd zit in de e-bike. Makkelijk op te sporen zou men denken. Maar dat denken veel verzekeraars ook. Als je een fiets met ingebouwde GPS koopt en de fiets wordt gestolen bestaat de kans dat je 4-5 weken moet wachten voordat je je geld krijgt van de verzekering ….

Frank

27 februari 2020

Als ik dit allemaal zo leest, dan ben je toch veel voordeliger uit met een gewone fiets veel en veel minder onderhoud en bovendien krijg je een veel betere conditie door. Dus ik houd het wel op een onderhouds vrije gewone fiets en kan je jaren mee doen