Ontdek de beste sportieve elektrische fiets van 2023

Elektrische fietsen, ze zijn er in allerlei soorten en maten en worden steeds populairder. Ook voor de sportieve fietsers onder ons is er inmiddels veel keus – of je nu zo’n sportief uitgevoerde e-bike zoekt om elke dag naar werk te fietsen of met wat extra ondersteuning door het bos wilt crossen.

Maar wat moet je precies zoeken in zo’n fiets? Dát ontdek je hier!

Wil je direct en vrijblijvend een proefrit maken? Klik hier

foto product voordelen
B’Twin Riverside 920e Hybride Fiets B’Twin Riverside 920e Hybride Fiets
 • voordelig geprijsd
 • kan op verhard en onverhard
 • 90 kilometer actieradius
bekijk prijs
B’Twin Riverside 500e Fiets B’Twin Riverside 500e Fiets
 • erg sportief dankzij geveerde voorvork, geometrie en schijfremmen
 • kan ook op ruwer terrein (onverharde wegen en paden)
 • betaalbaar
 • prima actieradius van 90 kilometer
 • lijkt qua stuurgedrag op een fitnessfiets
bekijk prijs
Rockrider Elektrische Mountainbike Rockrider Elektrische Mountainbike
 • doet en heeft alles wat je van een mountainbike mag verwachten
 • motor ondersteunt op lastige hellingen
 • scherp geprijsd
 • uitstekende actieradius/batterijduur
 • uitgebreid LCD-display
bekijk prijs

Waarom een sportieve elektrische fiets?

Waarom een sportieve elektrische fiets?

“Sportief” en “elektrische fiets”, het is een woordcombinatie die voor sommigen voor verwarring zorgt. Dat snappen we. E-bikes hebben nu eenmaal het stigma dat ze allesbehalve sportief zijn – ze maken het fietsen immers een stuk gemakkelijker.

Niets is minder waar. Het idee dat elektrisch fietsen alleen voor ouderen is, is echt verleden tijd.

Tegenwoordig is een e-bike voor veel mensen een aantrekkelijke optie, met name de sportief uitgevoerde modellen. Van scholieren tot forenzen, steeds meer mensen gaan aan de e-bike. Logisch: het rijdt comfortabeler, gemakkelijker en sneller.

Op zo’n sportieve e-bike is je houding overigens een stuk actiever, waardoor je alsnog wat werk moet verzetten en nog harder kunt gaan. Kortom, tal van voordelen.

Naast de “standaard” sportieve e-bikes zijn er ook de e-mountainbikes. Deze zijn ideaal voor mountainbikers die houden van bergaf crossen, maar het niet zo hebben op het echte klimwerk.

Diverse soorten

Diverse soorten

Over het algemeen kun je onderscheid maken tussen twee types.

Sportieve elektrische fietsen voor woon-werk verkeer of toerfietsen lijken sterk op “normale” e-bikes, maar hebben een sportiever karakter, onder andere door een andere geometrie, betere vering, etcetera.

Dit type e-bike is bij uitstek geschikt voor mensen die een flinke afstand naar werk moet afleggen of voor scholieren die elke dag ver moeten fietsen om naar school te gaan. Daarnaast leent dit type fiets zich ook erg goed voor recreatief fietsen en het maken van (dag)tours.

Elektrische sportfietsen lijken meer op de traditionele mountainbike of racefiets, maar zijn voorzien van een elektromotor. Deze fietsen hebben een sportiever oogmerk en zijn vaak gericht op één “type” fietser. Welbekend zijn de elektrische mountainbikes, maar ook de elektrische racefiets zie je steeds vaker.

Bekijk de beste elektrische fiets aanbiedingen hier.

Sportieve elektrische fiets kopen? Houd hier rekening mee!

Wil je een (sportieve) elektrische fiets kopen? Houd dan rekening met de volgende zaken. Zo weet je zeker dat je bij de elektrische fiets uitkomt die het meest geschikt is voor jou.

1: Type fiets

Ten eerste dien je te bepalen wat voor soort elektrische fiets je wilt. Dit is gelukkig niet al te lastig bij een sportieve e-bike, aangezien er duidelijk onderscheid kan worden gemaakt tussen de sportieve e-bike en de sport e-bikes.

2: Soort versnelling

Soort versnelling

Doorgaans is een e-bike uitgerust met een naafversnelling of derailleurversnelling. De versnelling is het populairst omdat deze zo goed als onderhoudsvrij is.

De duurdere modellen zijn vaak uitgerust met een derailleurversnelling, omdat deze fiets over het algemeen meer versnellingen heeft dan een naafversnelling. Dit maakt fietsen met zo’n versnelling beter geschikt voor gebruik in heuvelachtig- of bergachtig gebied.

3: Sensoren

Op elke e-bike vind je tal van sensoren. Hoe duurder het model, hoe meer sensoren waarschijnlijk. Al deze sensoren meten je snelheid, afstand, etcetera. Bepaal voor jezelf hoeveel meerwaarde deze sensoren voor jou hebben en welke je niet nodig acht.

4: Actieradius & accuduur

Actieradius & accuduur

De actieradius is van essentieel belang. Over het algemeen geldt, hoe groter de actieradius hoe beter. Maar, dit heeft natuurlijk een bovengrens.

Fiets je elke dag 20 kilometer heen en vervolgens 20 kilometer terug van werk, dan haal je weinig voordeel uit een duurdere fiets met een actieradius van 100 kilometer.

Stel daarom vast de minimaal benodigde actieradius is voordat je begint met kijken naar elektrische fietsen.

5: Gewicht (belangrijk voor fietsendrager!)

E-bikes zijn over het algemeen een stuk zwaarder dan andere fietsen. Dit komt door de motor en de accu. Een lichtere fiets is gemakkelijker te besturen, maar gaat doorgaans gepaard met een lichtere accu met een geringe actieradius en een minder krachtige motor.

Let op
Wil je je e bike op de fietsendrager zetten? Houd dan rekening met het maximale draagvermogen van de drager.

Welke fietsendrager moet je hebben? Bekijk ons artikel en ontdek de beste fietsendrager voor 2 fietsen.

6: Motor – positie, vermogen en kracht

Natuurlijk speelt ook de motor zelf een rol. Houd rekening met de volgende zaken:

 • de positie van de motor – dit kan het stuurgedrag beïnvloeden
 • het vermogen (in Nederland begrensd op 250 watt)
 • de kracht van de motor – hoe krachtiger de motor, hoe beter deze je helpt in hogere versnellingen

Wil je alle ins & outs weten over elektrische fietsen? Check dan onze meer uitgebreide koopgids, “Alles wat je moet weten wanneer je een elektrische fiets wilt kopen”.

Reviewed – drie voordelige sportieve elektrische fietsen

Weet je het niet waar je het zoeken moet? Geen zorgen! Hieronder kijken we naar drie populaire en voordelig sportieve e-bikes.

Let op: deze e-bikes zijn relatief goedkoop vergeleken met andere modellen. Heb je liever een duurder model, dan raden wij het om aan naar een speciaalzaak te gaan. Hier helpen ze je vakkundig en vind je binnen no time de perfecte fiets. Maar, rondkijken en oriënteren op het internet kan nooit kwaad!

B’Twin Riverside 920e Hybride Fiets

B’Twin Riverside 920e Hybride Fiets

Wil je een echte elektrische alleskunner? Dan is deze aantrekkelijk geprijsde Riverside 920e fiets absoluut een te overwegen optie. Met zijn actieradius van 90 kilometer is deze fiets ideaal voor woon-werkverkeer maar ook voor recreatieve fietstochten. Bovendien zorgt de uitstekende vering ervoor dat je ‘m ook op onverharde wegen kunt gebruiken!

Deze e-bike is uitgerust met zeven versnellingen – genoeg voor ons platte kikkerlandje. Het display laat zien hoe hard je gaat, hoeveel afstand je hebt afgelegd en hoeveel accu je nog over hebt.

In tegenstelling tot elektrische stadsfietsen heb je op deze fiets een meer sportieve houding, waardoor je minder luchtweerstand hebt en gemakkelijker kracht kunt zetten op de pedalen.

Kortom, een prima sportieve e-bike tegen een relatief lage prijs. Andere gebruikers zijn dan ook te spreken over de fiets. Onder andere de scherpe prijs, het fietscomfort en de actieradius worden als pluspunten genoemd.

Bekijk prijs

Voordelen
 • voordelig geprijsd
 • kan op verhard en onverhard
 • 90 kilometer actieradius
Nadelen
 • service van Decathlon niet altijd even goed
 • beperkt verkrijgbaar
 • minder sensoren en versnellingen dan duurdere modellen

B’Twin Riverside 500E Fiets

B’Twin Riverside 500e Fiets

Heb je liever een fiets die nét wat sportiever is? De B’Twin Riverside 500e is een sportieve versie van de hierboven beschreven “920e” en heeft op het eerste oog wat weg van een fitnessfiets of mountainbike. Dankzij zijn agressieve geometrie en geveerde voorvork is deze fiets lekker sportief en kan deze ook ruwe, onverharde wegen aan.

Met zijn 8 versnellingen bedwing je heuvels met gemak, heuvelaf kun je altijd vertrouwen op de hydraulische remmen. Je houding op de fiets is een stuk sportiever dan op de “920e” en heeft wat weg van de houding die je op een mountainbike aanneemt.

Met een actieradius van 90 kilometer (in de lichtste stand) kun je met gemak een dag erop uit en hoef je je geen zorgen te maken over een lege accu. Het display op het stuur geeft alle relevante info, zoals je snelheid, afgelegde afstand, in welke stand je staat, op een overzichtelijke manier weer.

Voor wie is deze elektrische fiets nu geschikt?

Naar onze mening is deze fiets ideaal voor mensen die zowel een fiets zoeken voor woon-werkverkeer als plezier-ritjes (op ruwer terrein). Écht fanatiek mountainbiken ziet er met deze fiets niet in, maar dat hoeft voor de meesten van ons ook niet.

Bekijk prijs

Voordelen
 • erg sportief dankzij geveerde voorvork, geometrie en schijfremmen
 • kan ook op ruwer terrein (onverharde wegen en paden)
 • betaalbaar
 • prima actieradius van 90 kilometer
 • lijkt qua stuurgedrag op een fitnessfiets
Nadelen
 • service niet geweldig
 • sportieve houding is voor sommigen minder comfortabel
 • niet luxe uitgevoerd

Rockrider Elektrische Mountainbike: E-ST 100

Rockrider Elektrische Mountainbike

Wil je kunnen rondscheuren op de trails mét ondersteuning van een elektromotor, dan is deze Rockrider e-mountainbike de perfecte optie. Wat deze mountainbike ideaal maakt, is het feit dat je er ook zonder motor-ondersteuning op kunt rijden!

De motor heeft een vermogen van 250W, waarmee je elke heuvel kunt bedwingen. Wanneer je niet trapt, bijvoorbeeld als je aan het downhillen bent, staat de motor uit en loopt de accu niet leeg.

Je kunt deze fiets daarom het beste beschouwen als een mountainbike met een extra hulpstand, die je de lastigste heuvels op helpt. Verder heeft deze fiets alles wat je van een mountainbike mag verwachten: banden voor elk soort ondergrond, een breed stuur, goede vering, een comfortabel zadel, etcetera.

Een fietscomputer heb je niet meer nodig, aangezien de lcd-display op het stuur je snelheid, gemiddelde snelheid, maximale snelheid, afgelegde afstand, batterij peil, resterend bereik en meer weergeeft. De batterij gaat in de lichtste stand op verharde ondergrond zo’n 100 kilometer mee.

Kortom, een zeer aantrekkelijke optie voor fervente mountainbikers die letterlijk en figuurlijk een duwtje in de rug kunnen gebruiken!

Bekijk prijs

Voordelen
 • doet en heeft alles wat je van een mountainbike mag verwachten
 • motor ondersteunt op lastige hellingen
 • scherp geprijsd
 • uitstekende actieradius/batterijduur
 • uitgebreid LCD-display
Nadelen
 • minder geschikt voor woon-werkverkeer
 • door accu en motor is de fiets zwaar voor een mountainbike
 • service Decathlon niet overal even goed

Wil je meer modellen van Decathlon zien? Ontdek het in het artikel: Elektrische fiets Decathlon.

Conclusie: sportieve e-bike

Conclusie: sportieve e-bike

Zo, jij weet nu precies wat je moet zoeken in een sportieve elektrische fiets – en misschien wel belangrijker, welke het beste bij jou past. Wij hopen je met dit artikel in ieder geval goed te hebben geholpen in je zoektocht.

Veel fietsplezier gewenst!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Ben jij de eerste die een reactie plaatst? :)