GPS systeem voorkomt dat jouw e-bike wordt gestolen

Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat e-bikes worden gestolen. Het is ook logisch, aangezien e-bikes een stuk waardevoller zijn dan normale fietsen en doorgaans niet beter beveiligd zijn.

Er wordt dan ook aangeraden om altijd een tweede slot te gebruiken en de elektrische fiets altijd vast te zetten met een kettingslot. De vele diefstallen van e-bikes zijn ook een ramp voor verzekeraars, met hoge premies als gevolg. Om deze redenen worden steeds meer e-bikes uitgerust met een GPS chip.

In dit artikel bekijken we de werking van zo’n GPS systeem, de voor en nadelen van een elektrische fiets met GPS en meer.

Fietsketting

Bekijk de beste sloten voor uw fiets

Waarom een GPS systeem?

Waarom werkt een GPS systeem nu zo goed tegen diefstal? Eigenlijk heeft het GPS systeem twee functies. Ten eerste werkt de GPS preventief. Wanneer dieven doorhebben dat een e-bike een GPS heeft, zullen ze deze minder snel stelen. De kans is namelijk groot dat ze dan worden gesnapt.

Ten tweede kun je dankzij het systeem ook je gestolen elektrische fiets snel terugvinden. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamd track-and-trace systeem dat voorheen alleen in auto’s werden gebruikt. Hiermee spoor je gemakkelijk jouw vermiste e-bike op.

Veel fietsverkopers en fietsverenigingen raadden eerder al aan om altijd je fiets dubbel op slot te zetten. Dit had echter maar een beperkt effect. Ook dan konden dieven nog vrij gemakkelijk elektrische fietsen stelen.

Een GPS anti-diefstalchip daarentegen geeft direct een melding op je smartphone als er iets verdachts met je elektrische fiets gebeurt. Zo krijg je bijvoorbeeld een melding als de fiets omvalt of als deze zich sneller dan 50 kilometer per uur verplaatst. Bij dit laatste voorbeeld is de kans groot dat je fiets in een auto of busje zit en dus gestolen is.

Ook zijn veel elektrische fietsen voorzien van een anti diefstal GPS, uitgerust met een aantal ander functionaliteiten. Zo krijg je een melding op je telefoon als je je accu moet opladen. Ook je snelheid en gereden afstand kun je via een meegeleverde app gemakkelijk aflezen.

Bekijk alle elektronische fietsen – klik hier

Hoe kun je de fiets tracken

fiets tracken met GPS

Je elektrische fiets mét GPS chip is gestolen, hoe vind je deze nu terug? Zeer waarschijnlijk heb je al een melding gekregen op je telefoon of heb je zelf al door dat je fiets gestolen is. Je kunt via de app (die vaak meegeleverd wordt bij je elektrische fiets met GPS) direct volgen waar je fiets heengaat en hoe snel.

Wij raden aan om bij diefstal zo snel mogelijk de politie in te lichten. Deze hebben ervaring met dit soort gevallen. Aan de hand van de GPS kunnen zij de locatie van je gestolen e-bike natrekken en deze opsporen.

Naast de politie kun je ook nog ergens anders terecht. De wereldwijd bekende en geliefde fietsproducent Sparta heeft samen met beveiligingsbedrijf BHD Nederland en diverse instanties een samenwerkingsverbond. Dit initiatief heet de FRIS. Via de app van Sparta kun je melden dat je e-bike gestolen. Vervolgens zorgt FRIS ervoor dat de elektrische fiets wordt opgespoord en opgehaald.

Fietsen teruggevonden dankzij GPS tracking

Fiets gestolen

Inmiddels zijn er al veel tests gedaan met elektrische fietsen met een GPS tracking systeem. Zo had het bedrijf VanMoof Vodafone simkaarten op een geheime plek in het frame van hun e-bikes verstopt. Via Google Maps kan er dan gekeken worden waar de fiets zich bevindt.

Inmiddels zijn er al 5 gestolen VanMoof e-bikes teruggevonden. Zelfs een elektrische fiets die met doos en al was gestolen, werd al snel teruggevonden met ondersteuning van de politie. Ook werd er gezien dat elektrische fietsen met GPS veel minder gestolen worden. Zo blijkt uit onderzoek dat van de eerste 6.000 e-bikes met GPS, er geen een werd gestolen.

Voordelen GPS systeem

Van de 271.000 elektrische fietsen in Nederland werd vorig jaar maar liefst 10% gestolen! Het allergrootste voordeel van een e-bike met ingebouwd GPS systeem is dus dat kans dat je fiets wordt gestolen een stuk kleiner is. Wanneer je elektrische fiets met GPS toch wordt gestolen, kun je met behulp van het track-and-trace systeem de fiets weer snel terugvinden.

Een ander groot voordeel is het feit dat je verzekeringspremie een stuk lager zal zijn. Omdat zoveel elektrische fietsen worden gestolen ligt de premie voor het verzekeren van je e-bike erg hoog. Fietsverzekeraars, zoals verzekeraar Erna, zijn zo overtuigd van deze GPS systemen dat zij een premie van slechts 38 euro per maand hanteren. Een verzekering voor een ‘normale’ e-bike is doorgaans 4 keer zo duur.

Sparta, de marktleider op gebied van track-and-trace e-bikes, biedt hun klanten 1 jaar gratis anti-diefstalverzekering wanneer zij een beveiligde elektrische fiets bij hen kopen. Ook andere producenten zoals Batavus en Gazelle zijn hier mee bezig.

Bekijk alle elektronische fietsen – klik hier

Nadelen

Zo’n GPS systeem kent ook een aantal nadelen. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat de politie niet altijd bereid is te helpen met het terughalen van gestolen fietsen. Veel mensen nemen daarom het recht in eigen hand. Zij weten dankzij de GPS namelijk toch waar hun gestolen e-bike staat. De politie en het Openbaar Ministerie raden daarom aan om hier voorzichtig mee om te gaan, het kan namelijk risico’s met zich meebrengen.

Ook is zo’n GPS systeem niet erg goedkoop. Elektrische fietsen met zo’n systeem zijn doorgaans duurder dan normale elektrische fietsen. Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn. Dit nadeel wordt namelijk rechtgetrokken doordat je bespaard op je verzekeringspremie en de mogelijke kosten van een nieuwe e-bike.

De oplossing voor normale fietsen?

Is een GPS systeem ook de oplossing om de diefstal van stadsfietsen tegen te gaan? Waarschijnlijk niet. Het is namelijk vrij onvoordelig om een track-and-trace systeem van €100 aan te schaffen om ervoor te zorgen dat je fiets van €250 euro niet wordt gestolen. Misschien als deze technologie in de toekomst goedkoper wordt, dat het wel een goede oplossing is om alle soorten diefstallen tegen te gaan.

Conclusie: wel of geen GPS systeem?

Al met al kan er worden gesteld dat een GPS track-and-trace systeem de oplossing is om de massale diefstal van elektrische fietsen tegen te gaan. De voordelen wegen zeker weten op tegen de geringe nadelen van een e-bike met GPS. Als je dus nog twijfelt over wat voor e-bike je moet kopen, raden wij het zeker aan om er een met een GPS te kopen.

Bekijk alle elektronische fietsen – klik hier

 

Bronnen

shares